הקשר בין קנאביס ולחץ דם בקרב אנשים בריאים עדיין לא פוענח לחלוטין. יש מחקרים שמצאו ראיות כלשהן להטבה בבריאות הקרדיו-מטאבולית בעקבות שימוש בקנאביס, ואילו יש כאלה שמציעים שקנאביס דווקא מעלה סיכון קרדיווסקולרי. "קנאביס יכול לגרום להורדת לחץ דם, אבל זה לא מאוד שכיח אצל אנשים שאין להם בעיות לחץ דם מלכתחילה", אומר ד"ר מיכאל דור, רופא משפחה ומומחה במינהל רפואי, לשעבר יועץ רפואי ראשי של משרד הבריאות בנושא הקנאביס. "יכול להיות שיש פה איזו רגישות של אדם ספציפי, וחשוב לזכור שההשפעות של הקנאביס הן מאוד אינדיווידואליות. כשאתה נותן אותו לחולה נאיבי, כלומר כזה שלא קיבל אותו קודם, אז צריך לבדוק קודם איך זה משפיע עליו מכל מיני בחינות".

לא לחינם מכונה יתר לחץ דם "הרוצח השקט". הרבה פעמים הסובלים ממנו אינם מודעים למצבם, השנים עוברות והנזקים מצטברים. הסטטיסטיקה מטרידה: כ-15 אחוז מהאוכלוסייה סובלת מהתופעה הרפואית הזאת , 22% מהגברים לעומת 9% מהנשים. כשמדברים על לחץ דם, הכוונה היא ללחץ ששריר הלב מפעיל, בין על ידי כיווץ או הרפיה, כדי לדחוף את הדם לאיברי הגוף השונים וכדי למשוך אותו בחזרה ללב. "כדי לגרום לדם להגיע לידיים, לרגליים למוח וכו', הלב מתכווץ ומפעיל לחץ", מסביר ד"ר דור. "אנחנו מודדים את הלחץ הזה בשני מושגים: לחץ דם סיסטולי הוא לחץ הדם בתוך כלי הדם כשהלב בשיא ההתכווצות שלו ודוחף את הדם לכיוון האיברים, ולחץ דם דיאסטולי המדד של שיא ההרפיה של הלב. מבחינת מספרים, המדדים שאנחנו מקווים להם הם שהסיסטולי לא יעלה על 130 מ"מ כספית, ושהדיאסטולי לא יעלה על 85, גג 90. זה כמובן מותנה בפעילות שלנו, במצב כלי הדם, במקצוע – יש כמובן הבדל גדול בלחץ הדם של ספורטאי או אדם לא פעיל וכו'".

אישה מבוגרת מודדת לחץ דם (צילום:  TeodorLazarev, shutterstock)
בדיקת לחץ דם | צילום: TeodorLazarev, shutterstock

למנגנון הזה יש הרבה חשיבות מאחר שהוא מתאים את עצמו לפעילות שלנו. "אם אנחנו למשל מאוד פעילים, הדם צריך לזרום יותר מהר. לא פעם מגיע מטופל ואומר שהיו הבדלים גדולים בלחץ הדם בהפרש של חצי שעה של מדידה. אז את הפעם הראשונה הוא עשה אחרי שעלה מדרגות או זוגתו הרגיזה אותו וזה מעלה את לחץ הדם. לעומת זאת אם הוא נח לחץ הדם יהיה יותר נמוך. הבדלים כאלה הם תקינים לחלוטין".

מה הסיבה למחלה של יתר לחץ דם?
"עם השנים כלי הדם הולכים והופכים פחות ופחות אלסטיים. זה נובע משקיעה של סידן, של שומנים בדם הפוגעים בכלי הדם ושל הזדקנות של כלי הדם. ככל שלחץ הדם יותר גבוה והתהליך הזה מתקדם יכולות להיות בעיות, בין אם בעיות כלי דם, בעיות לב או, למשל, לפיצוץ כלי דם במוח, שזה מאוד מסוכן".

הטיפול הכי נפוץ בלחץ דם גבוה הוא על ידי מתן תרופות להורדת לחץ דם. "אם שיווי המשקל מופר ואנחנו רוצים להתגונן מפגיעה בכלי דם, בלב או במוח, ניתן תרופות שמרחיבות את כלי הדם. כך למעשה הרחבנו את הצינור ושחררנו לחץ", מסביר ד"ר דור. מה שעוד עלולים להשפיע על לחץ הדם ולגרום להעלאה שלו הם מתח וכאבים. "אני אף פעם לא מתחשב בלחץ דם של מטופל שנכנס למיון – זה משהו מלחיץ ואי אפשר לתת טיפול על סמך זה. אני מבקש מהמטופל שיירגע, משנה גורמים סביבתיים ומחכה שלחץ הדם יירד".

עלי קנאביס (צילום: Brandon Crawford, shutterstock)
עלי קנאביס | צילום: Brandon Crawford, shutterstock

מטופלים רבים המקבלים קנאביס רפואי סובלים גם מלחץ דם גבוה. כאמור אין עדיין קשר מובהק בין השפעה של קנאביס ללחץ דם, אבל מאחר שמדובר כאמור בטיפול שמשפיע באופן מאוד שונה על כל אחד, נדרש פה משנה זהירות. "לקנאביס יש הרבה תכונות, ובמידה רבה הוא מרגיע או מפחית כאב, תלוי בסוגים המדויקים", אומר ד"ר דור. "מה קורה אצל אדם הסובל מלחץ דם גבוה, והוא מאוזן על כמות מסוימת של תרופות, ואנחנו נותנים לו קנאביס מסיבה אחרת, למשל כאב? ברגע שהקנאביס מוריד ומפחית את הסבל והכאב, גם לחץ הדם יירד. אותו אדם, שקודם לחץ הדם שלו היה מאוזן, יוצא מאיזון".

זה נשמע כמו דבר טוב.
"הורדה של לחץ דם אצל אדם שסובל מיתר לחץ דם היא לכאורה דבר מבורך, אבל במקרה הזה הקנאביס עלול לעשות תיקון יתר. הרופא שממליץ על טיפול קנאביס למטופל צריך לשים לב לגורמים האלה, ובמצב כזה מוטב להתחיל את מתן הקנאביס בהדרגה ותוך מעקב. לדוגמה, אם תחת הקנאביס הכאב פחת, וכתוצאה מכך לחץ הדם ירד, אולי נצטרך להוריד את מינון התרופה ללחץ דם עבור אותו מטופל".

יכול להיות מצב שבו קנאביס מוריד לחלוטין לחץ דם כך שאפשר לוותר על התרופות בכלל?
"אני לא מכיר מקרים שבהן קנאביס הוריד לגמרי והחליף תרופות. התופעה של ירידה בלחץ הדם קיימת, אבל לא עד כדי כך. מקסימום המטופל יוכל אולי להתאזן עם אותה תרופה, רק במקום עם 50 מ"ג אז עם 25 מ"ג, והכל בזהירות רבה".

מעשן קנאביס (צילום: Impact Photography, shutterstock)
מעשן קנאביס | צילום: Impact Photography, shutterstock

דוגמה נוספת שד"ר דור מזכיר היא של סוכרת. "זה כמעט אותו תהליך, ואלה שתי הדוגמאות שאנחנו מנסים להעביר לרופאים. אנשים המאוזנים בעזרת תרופות ומטופלים בקנאביס יזדקקו אולי למינון נמוך יותר של תרופה לסוכרת. הוא כמובן לא מרפא סוכרת, אבל בדומה ללחץ דם, גם היא מושפעת מלחץ וכאבים, לכן אם הקנאביס משמש כמרגיע, זה עשוי להוביל לכך שצריך תרופה במינון נמוך יותר".

אתה רואה מצב שבעתיד אולי נוכל להפיק תרופות מבוססות קנאביס שייתרו לחלוטין תרופות ללחץ דם למשל?
"את יודעת למי ניתנה הנבואה. אבל אני בהחלט מעריך שיהיו שימושים רבים נוספים של קנאביס בכל תחום שהוא. אנחנו כבר למעלה מעשור במסע אינטנסיבי אבל אנחנו רק בהתחלה של הזיהוי של היכולות האדירות שיש פה. כל השנים היו כל מיני ניסיונות בכל העולם, וישראל הייתה מובילה מחקרים. לי נוח לדבר על הקנאביס בהקשרים רפואיים וטיפול בבני אדם, אבל כדאי לזכור שהוא בעל פוטנציאל כלכלי עצום בשימושים נרחבים בתחומים נוספים למשל בתחום הווטרינריה, או בתחום הקוסמטיקה. זה לא פשוט לחצוב אותו, גם בגלל המורכבות שלו, וגם בגלל הסטיגמה הסוציאלית שלו, אבל אני בטוח שזה בכיוון של הפיכה של הקנאביס לתרופה. יש אמרה שמיוחסת לתומס אדיסון: יום אחד מישהו פגש את אדיסון בחוף הים מסתכל על צדפים ושאל אם הוא מוצא חוכמה בצדפים. אדיסון ענה שאנחנו מסתכלים על צדפים בזמן שיש לפנינו אוקיינוס שלם של חוכמה. אולי יגיע יום שנכיר אותו יותר".