שימוש בקנאביס אשר אינו ניתן באישור רפואי, ולכן נעשה בהתאם לשיקול דעתו המשתנה של הצרכן ובדרך כלל גם לא לפי תוכנית טיפול מסודרת או עקבית, עשוי להוות בסיס להתפתחות תופעה התמכרותית שלילית אצל צרכנים מסוימים.

הזמנו את יעל דרורי, רכזת טיפול במכון הגמילה והשיקום 'אמיל', בו מתקיימת בין היתר, תוכנית לסיוע בהפסקת השימוש בקנאביס, כדי להבין מהם המקרים בהם צריך לשקול זאת ומהי הדרך הנכונה לעשות את זה.

מדוע שיהיה צורך להפסיק את השימוש בקנאביס?

"קודם כל חשוב מאד להבין, כי לא כולם צריכים להפסיק את השימוש בקנאביס, כיוון שזה תלוי באישיות של מי שצורך את הקנאביס. יש אנשים בעלי אישיות שנוטה להתמכר וולבצע שימוש לרעה בחומרים מסוימים, לאו דווקא בקנאביס, ויש אנשים שבשבילם זאת לא בעיה בכלל, כיוון שהם יודעים לנהל את השימוש ולא מגיעים בכלל למצב של שימוש לרעה. ככלל, תהליך של הפסקת השימוש בקנאביס מתאים לאחדים, ולאחרים לא, ולכן לא מדובר בנוסחת קסם שמתאימה לכולם. אותו העיקרון חוזר גם בכך שמתוך אלה שכן מתאים להם לנסות להפסיק את השימוש, לא לכולם תתאים אותה הדרך לעשות זאת.

ההפסקה מכוונת לאנשים שהשימוש בקנאביס גורם להם לפגיעה בתפקוד היומיומי, בעיות במעגל החברתי או החמרה של תסמינים נפשיים כגון חרדה ודיכאון. "במקרים כאלה, אותם צריך לאבחן כמו שצריך על ידי איש מקצוע, מומלץ לשקול הפסקה של השימוש בקנאביס באופן זמני או מוחלט. אם אדם מרגיש שהוא יצא משליטה בנוגע לשימוש שלו, בצורה שפוגעת באיכות החיים שלו ובהרגשה שלו כלפי עצמו, (אפילו בלי קשר לשיפוט חיצוני שהוא מקבל או לא מקבל מהסביבה), כדאי לו לשקול לנסות להביא את המצב חזרה לשליטתו על ידי תהליך מסודר של הפסקת השימוש, או לחלופין על ידי למידה של שימוש מושכל.

"לרוב, אנשים שרוצים לצאת מתוך המעגל הזה, הם אנשים שמרגישים כבר בעצמם שהם צריכים את היציאה ממעגל ההתמכרות, בדרך כלל מסיבות שברורות להן מאד. מי שמרגיש מאה אחוז בסדר עם השימוש בקנאביס, כנראה לא צריך לחשוב על הפסקת השימוש, אבל מי שמרגיש אפילו התחלה של השפעה שלילית, כנראה כבר הבין לבד שהוא צריך את זה, וזה בדרך כלל גם יגיע, בעתיד הקרוב או הרחוק".

איך מזהים השפעות שליליות של קנאביס ונטייה להתמכרות בטווח הארוך?

"הדבר הראשון שצריך לדבר עליו הוא כמויות צריכת הקנאביס. במידה וישנה עלייה הדרגתית כל הזמן במינון הנצרך, כיוון שהרגלי הצריכה נשארים די קבועים על בסיס יומי, כבר כאן יש מאפיין שעשוי להעיד על התמכרות.

"חשוב לציין כי אדם, בדרך כלל, שם לב למצב הזה של צורך בהפסקת השימוש בעצמו. הוא בעיקר יהיה מודע לשינוי במצב החברתי שגוררת צריכה אובססיבית של קנאביס, כמו של חומרים אחרים. אם אדם היה שמחי ונמרץ, אך עם הזמן הפך להיות כבד יותר, פחות יוצא מהבית ונמצא כל הזמן במצב רוח ירוד יותר, לא רק שאותו אדם יבין את הבעיה, אלא הרבה פעמים אפילו יהיה מסוגל להבין שאותו שינוי לרעה באופי השגרה שלו נגרם עקב צריכת קנאביס.

"אם אדם מגיע למצב של קושי בהתמודדות עם אתגרי חיים בסיסיים, או לחלופין למצב אפתי של חוסר עניין בחיים וחוסר רצון להתמודד איתם, חשוב מאד לקחת בחשבון כי מדובר בתופעה התמכרותית בעלת השפעות שליליות. במצב כזה, ייתכן כי הפסקה מסודרת של השימוש בקנאביס היא הפתרון הכי יעיל ונכון עבור המטופל, במידה וגם הוא מרגיש כך".

איך עושים את זה בצורה נכונה?

"גם כאן, הדרך הנכונה תלויה באדם, בחומרת ההתמכרות ובחוסן הנפשי, לא כל אדם מצליח או מסוגל להפסיק לבד את השימוש. לחלופין, יש כאלה שכן מצליחים להפסיק זמנית אבל בסופו של דבר חוזרים לאותו מעגל של השפעה שלילית. כמובן שיש כאלה שלא זקוקים לשום תמריץ או אתגר כדי להפסיק מיד, כיוון שאופן השימוש שלהם לא הפך אותם לתלויים בו.

"מי שכן יש לו מספיק חוסן נפשי ומצליח בדרך כלל לווסת את המעשים שלו ואת הצריכה שלו כדי לשלוט בעצמו, אצלו כנראה הכל יהיה עניין של רצון ויכולת שליטה עצמית. מי שלא, יצטרך ככל הנראה עזרה של גורם מקצועי מוסמך, כלומר כוח גדול מעצמו כדי שיעזור לו לסגל את השגרה החדשה שאינה כוללת שימוש בחומר אליו התפתחה הנטייה ההתמכרותית. במסגרת הטיפול הניתן במסגרת כזו, מתייחסים לגורמים הפסיכולוגיים ולכל שאר הגורמים המהווים חלק מהבעיה, ובכך פותרים אותה ומסייעים למטופל בצורה יסודית ומעמיקה ולא רק בהתמודדות על פני השטח.

"ההתמכרות לא נמדדת במדדים של האם אדם יכול או לא יכול להשתמש בחומר מסוים במשך שבוע או חודש, אלא לפי מבט כולל על אורח חייו, מצבו הנפשי ומצבו הקוגניטיבי. כדי לקבל את התמונה המלאה על נושא זה, צריך לבצע בדיקה מעמיקה יותר ולהסתמך על רצף ביקורות ארוך יותר. אצל מי שמכור, הסם הוא לא הבעיה אלא התוצאה, ולכן יש צורך להבין את הסיבה היסודית להתמכרות בכל מקרה לגופו".

מהן הטעויות הנפוצות שצריך להימנע מהן בעת ניסיון להפסקת השימוש בקנאביס?

"הכי חשוב זה להימנע מאותם דברים שנהגתי לעשות בזמן השימוש וההתארגנות או לאחריהם כחלק מאותו "טקס". וכמובן גם מאנשים שהגיעו לתוך חיי בשל הרגלי הצריכה בלבד ושכל מהותם קשורה לנושא זה ותו לא. הימנעות מאותם גורמים מסייעת בתהליך, משום שאלו הם גורמי הסיכון העיקריים שלמעשה יוצרים מלכתחילה את הבעיה אצל מי שסובל מאותה תופעה של שימוש לרעה. בנוסף, מי שמחליט לעשות את זה "לבד", צריך להבין שמדובר בבעיה בפני עצמה, שכן צריך מסביבך סביבה תומכת שתעזור לך להתמודד עם התהליך. גם ללא מסגרת מקצועית, ניתן לבנות סביבה על ידי שימוש בבני משפחה וחברים שרוצים ומוכנים לעזור לנגמל בתהליך.

"גורם נוסף שאנשים לא תמיד מתייחסים אליו ויכול לעשות פלאים עבור מי שמתקשה להתמודד עם הפסקת השימוש בקנאביס, הוא טיפול נפשי פסיכולוגי, שעשוי לסייע בהתמודדות עם בעיות נפשיות רבות וביניהן גם עם הבסיס הנפשי של הנטייה ההתמכרותית. באופן כללי, צריכת חומרים משני תודעה, נוטה לעזור בהתגברות על עכבות פנימיים בחיים וכן על בעיות של חוסר ביטחון ויצירת קשרים חברתיים, ובשל התכונות הללו, קנאביס בהחלט מצליח להקל על כאב רגשי מתמשך וכן על לחץ ומצבי דחק. בכל המקרים הללו, טיפול פסיכולוגי יכול לעזור לאדם להתמודד עם הבעיות ולהראות לו שאין צורך בקנאביס, שהוא שוב, תוצאה של בעיה ולא פתרון.

"לסיום, יש נטייה לתת לפחד להתגבר על ההיגיון בצקרים של הפסקה. לרוב מדובר בקיום בהכחשה, קיום חרדתי שלא קל להתגבר עליו, ולא כל אחד יכול להתגבר על פחדים מהסוג הזה. ברגעים של ייאוש, אנשים כאלה עשויים לשאול את עצמם "האם מדובר בקנאביס" אבל מהר מאד הם לרוב יחזרו להאמין כי הכל בסדר ומדובר בבעיה אחרת. מעגל ההכחשה הוא מעגל משלים למעגל ההתמכרות, ומי שלא יכיר בו, לא יוכל להמשיך בדרכו להפסקה אחראית ובטוחה של השימוש". 

קנאביס רפואי (עיבוד: יחצ)
עיבוד: יחצ

ב-23.6 תקיים חברת בטר קנאביס ערב פתוח בשיתוף עם מרכז "אמיל" לגמילה ושיקום, תחת הכותרת ""לא הכל ירוק בקנאביס".