האביב כבר כאן ובגדול, ואיתו גם ההכנות הקדחתניות לפסח. אז רגע לפני שאתם נכנסים ללופ של אינספור ארוחות שונות במהלך החג, בהן באופן הגיוני תטעמו גם המון יינות מסוגים שונים - כדאי שתכירו את חשיבות סוגי הכוסות בהן תגישו את היין לאורחים שלכם. למה? כי סוג הכוס וצורתה יכולים להשפיע על הטעם ועל חווית השתייה של המשקה וכך לשדרג (או להרוס) אפילו ארוחה שלמה. כן, קראתם נכון.

"כוס יין חייבת להיות שקופה לחלוטין, דקה ובעלת שפה עדינה", מסבירים לנו מומחי יין. למה זה חשוב אתם שואלים? ובכן, ככל שהכוס תהיה שקופה יותר, כך היא תאפשר לזהות בצורה ברורה את צבע היין - מה שיכול להעיד על גילו של הבקבוק והיין שבתוכו. הכוס צריכה להיות גדולה מספיק כדי לאפשר למחזיק בה לסחרר את היין ולהחדיר לתוכו אוויר, ולכן חשוב שלא למלא אותה עד סופה, ויש למזוג בין רבע לשליש כוס כדי להשאיר ליין "מקום" לנשום ולהתפתח.

ככה מגישים יין (צילום: שלומי ארביב, יחסי ציבור)
ככה מגישים יין | צילום: שלומי ארביב, יחסי ציבור

כידוע, נהוג להגיש יין אדום בכוס רחבה וגבוהה מהסיבה שבכוס זו שטח הפנים של היין הנמזג גדול יותר - וכך יותר יין נמצא במגע עם האוויר ומאפשר את אידויו של האלכוהול ומולקולות הריח אשר יוצרות את הארומה הייחודית של היין. יין לבן לעומת זאת, יש להגיש בכוס בעלת פתח צר יחסית שיימנע מהאלכוהול והארומה להתנדף במהירות לכן מומלץ להגיש אותו בכוס גדולה ונמוכה שמתעגלת בשפתה.

ומה לגבי יינות מבעבעים ויינות קינוח? אותם יש להגיש בכוסות צרות וארוכות - כמו כוס "פלוט" או "טוליפ". כוס כזו תעזור למזער את חמצון היין ותסייע לבועות להישמר לאורך זמן רב יותר ולא "לברוח". בנוסף, הן יוכלו להשתקף לאורכה של הכוס להשלמת החוויה. כמו כן, חשוב שתדעו שההמלצה הגורפת היא להגיש יינות בכוסות בעלות "רגל" אחת - אותה ה"רגל" שומרת למעשה על הטמפרטורה המומלצת של היין בכך שהיא מונעת מגע ישיר בין אזור הקיבול של הכוס לבין כף היד שלכם שפולטת חום באופן טבעי.

כוסות יין (צילום: shutterstock | Mariyana M)
כוסות יין | צילום: shutterstock | Mariyana M

והנה עוד כמה טיפים:

שימו לב לטמפרטורה: לפני שאתם פותחים את בקבוק היין הנבחר, כדאי לבדוק האם הוא צריך להיפתח זמן מסוים לפני ההגשה או שניתן לשתות אותו מיד עם חליצת הפקק. כדאי שתדעו שבאופן כללי יין אדום צריך להגיש בטמפרטורה של כ-20 מעלות לערך (טמפרטורת החדר בחורף הישראלי בדרך כלל), ויין לבן צריך להיות במקרר כשלוש שעות (ולא יותר) לפני פתיחתו. בסוף החגיגה, במידה ונשאר יין בבקבוק - הקפידו לאטום אותו עם פקק מתאים, והיזהרו שלא לטלטל את הבקבוק אם מדובר ביינות מבעבעבים.

רגל הכוס תשמור על טמפרטורת היין (צילום: יחסי ציבור)
רגל הכוס תשמור על טמפרטורת היין | צילום: יחסי ציבור

התאימו את היין לסוג הארוחה: חג הפסח כולל מגוון רחב של מנות וטעמים שיוגשו על שולחן החג, ולכן כדאי להצטייד מראש בכמה סוגי יינות, לכן זיכרו: היין צריך להשלים את המנה ולהיות חלק בלתי נפרד ממנה, ומומלץ להיצמד לכמה חוקים בסיסיים בהתאמת סוג היין למנות השונות. כך לדוגמה מנות עוף או מנות פיקטניות ואסייתיות שונות מומלץ להגיש עם יינות קלילים יותר כמו רוזה; מנות דגים, ירקות ומתאבנים יעבדו נהדר עם יינות לבנים יבשים או חצי יבשים; ומנות בשריות לעומת זאת, מומלץ להגיש עם יינות אדומים ולהתאים את מתיקות היין לתיבול המנה.