מעטים האנשים שזוכים בהערכה לה זוכה היינן אבי פלדשטיין בתעשייה המקומית. פלדשטיין, מהאנשים הוותיקים שפועלים בתחום, חתום על אינספור יינות איכותיים עם טעמים עמוקים. בשנים האחרונות הוא מוביל את "יקב פלדשטיין", יקב בוטיק מוערך ומצליח, הנושא את שמו.

"יינות בוטיק הם יינות בעבודת יד עם תשומת לב לפרטים. היינות שלי ספציפית הם יינות שמחפשים סוג של מקומיות", מספר לנו פלדשטיין. "אצלי למשל זה מתבטא בזנים. אני עובד עם זנים מקומיים, הכלאות מקומיות או זנים מאזורים שהאקלים שלהם דומה לארץ".

במשך שנים, היינות שמפיק פלדשטיין נחשבים לתו תקן איכותי ליינות בוטיק בישראל. אחד מהיינות האהובים של היקב הוא הרוזה גראנש, שהפך כבר מזמן לקלאסיקה מקומית. "הוא עשוי מענבים שגודלו במיוחד לרוזה ולא מכאלה שמיועדים ליין אדום", מספר פלדשטיין. "הם יוצרו כך כדי שיהיה אפשר ליצור יין רוזה בסגנון הגסטרונומי כלומר עם ריחות מאופיינים אבל מאופקים".

הסוביניון רוסאן של פלדשטיין, גם הוא זוכה לביקורות ושבחים "זה יין לבן שתוסס ומתיישן בחביות עד המילוי", מסביר פלדשטיין. "הסוביניון מקנה לו את הארומטיות האופיינית שלו ונגיעה של ירקרקרות אספרגוסית. הרוסאן מביא את הנפח שלו ואת הגופניות". 

הזמינו את מארז "יקב פלדשטיין" מ-BLEND עם שליח עד הבית


מאחורי הבקבוקים שלך יש מן שירים או סיפורים קצרים על הזנים. מאיפה הגיע הרעיון?
"זה לא סיפורים קצרים. זה התיאור שלי ליין, אני מגיע מרקע של כתיבה, מספרות ופילוסופיה. אני לא יכול לנתק את זה מעצמי. אני לא חושב ששיח התוויות הרגיל של האחוזים שיש מכל זן או נתונים מכל סוג שהם תורמים הרבה. הם תורמים רק במראית היין. מה זה עוזר לדעת שהיין הוא 15% מזן מסוים בשנה מסוימת? אבל אם אתה אומר הרבה סמיון עם קצת סובניון לתיבול, אתה מעביר את הרעיון של היין".

אבי פלדשטיין (צילום: שי גלבוע)
צילום: שי גלבוע

כמו שכבר הבנתם, פלדשטיין הוא אינו יינן ששוחה עם הזרם, יש שאומרים שאפשר להרגיש בברור את טביעת האצבע שלו ביינות. וזה לא רק בגלל זני היין שהוא משתמש בהם, אלא בעיקר בכוונה שלו. "אם תכוון לייצר יינות מאופקים הם יהיו מאופקים, מספר פלדשטיין. "שמתי לעצמי מטרה לא לעשות יינות כאלו, אני אוהב לקרוא לסגנון שלי מדידטיבי - יינות שלא קופצים עלייך, אלא כאלו שצריכים את תשומת הלב שלך. זה מתחיל מהשריות ארוכות מאוד שאני עושה ליינות אדומים, כבר לפני שנים. בארץ השרייה ארוכה יותר משבועיים נחשבת אפילו להזנחה, אני משרה חודש חודשיים, בשנים האחרונות הגעתי אפילו ל-3 חודשים. זה נובע מבחירת הזנים".

כמו כולם, התפשטות הנגיף השפיעה גם על יקב הבוטיק האהוב. הוא אומנם נשאר פתוח ועובדיו הוגדרו כעובדים חיונים, אך במכירות הורגשה ירידה. "הרגשנו את הקורונה במיוחד במכירות כי המסעדות סגורות. ניצלנו את המצב כדי להתרכז בסקטור הפרטי".

איך הקורונה תשפיע על תעשיית היין המקומית?
"אני מניח שיהיה קל יותר ליינות מקומיים יותר וגם ליינות עממים יותר. אנשים ירצו להוציא פחות והם יתעדפו תוצר מקומי. יש לי רגישות מוגברת לנושא".

למה דווקא למקומי?
"אחד המושגים הבסיסיים ביותר בעולם היין זה טרואר, המיקום הגיאוגרפי - יין צריך לשקף את מקומו. הזנים שלי הם "בוקי" ו"ארגמן". מקומיים לגמרי, אחד מהם בלדי שנמצא כאן שנים רבות, והשני הכלאה מקומית".

הזמינו את מארז "יקב פלדשטיין" מ-BLEND עם שליח עד הבית


סיבה נוספת שגורמת לפלדשטיין להשתמש רק בזנים מקומיים הוא הנסיון לאפיין את היין הישראלי, כמו שהיין הצרפתי והאיטלקי. "השאלה הזו עברה גלגולים רבים, אבל בגלל שבהפקת היין המודרני המושג 'יין זני' נהיה מרכזי, חלק מהתשובה עובר גם דרך מציאת הזנים. בגלל זה אני עובד עם מקומי. זו עוד נקודה שאולי מאפיינת אותי, אני מסרב לקחת צד במפלגה- יש עולם חדש ועולם ישן ואני מנסה לקחת מכל צד את מה שנראה לי".