היין שלכם מתחיל לתפוס קצת יותר מקום ממה שתכננתם, ואתם מוצאים את עצמכם עם מגירות וארונות מלאים בבקבוקי יין, שרק מבקשים טיפה קור כדי להישמר באופן אופטימלי. אם אתם מזדהים עם הדימוי הזה, אתם כנראה כאן כי הבנתם שהגיע הזמן לתת ליין את הבית הטבעי והנכון שלו – כן, כן, אתם מעוניינים לרכוש לעצמכם מקרר יין. אז איך לבחור מקרר יין?

אנשים רבים חושבים שמקרר יין הוא עסק למקצוענים בלבד, אבל זה לא ממש מדוייק. בין אם אתם רוצים לקנות מקרר יין כדי ליישן בקבוקים, או שפשוט נגמר לכם המקום במקרר, ואולי אתם סתם מאמינים שזה יגרום לכם להיראות יותר מתוחכמים. קניית מקרר יין עלולה להיות משימה קצת מבהילה, אבל אל דאגה, ריכזנו עבורכם את כל מה שאתם צריכים לדעת כדי להחליט בעצמכם איזה מקרר יין הכי מתאים לכם.

כמה יין אתם רוצים להכניס למקרר שלכם?

לפני שאתם רוכשים מקרר יין, חשוב שתבינו כמה יין אתם רוצים לאחסן. המדריך שלנו מתאים עבור מי שמחפש מקרר יין ביתי יחסית קטן ולא יקר במיוחד, ואם אתם חושבים שיש לכם מספיק יינות כדי לרכוש מקרר של מעל לחמישים בקבוקי יין – המדריך הזה אולי פחות יתאים לכם, אבל יש לא מעט מידע ברחבי האינטרנט בנושא. הדגמים השונים נעים בין מספר בקבוקים ועד כמה עשרות. חישבו על כמה בקבוקים הייתם רוצים לאחסן לאורך זמן וריכשו מקרר עם קיבולת מעט יותר גדולה מזה.

איך אתם רוצים לקרר את היין שלכם?

מקררי יין קטנים מתחלקים לשתי טכנולוגיות קירור עיקריות: האחת מבוססת על מדחס כמו כל מקרר אחר והשנייה מאפיינת מקררים ״שקטים״ המבוססים על טכנולוגיה תרמו-אלקטרית. אם השקט יקר ללבכם, אז כדאי לכם מאוד ללכת על הגרסה השנייה, שמובססת לא על הכנסת קור אל המקרר אלא על הוצאת החום שבו מתוך היחידה. הטכנולוגיה השקטה הזאת גם מונעת רעידות של המקרר, שעלולות להזיק ליינות מתיישנים.

יתרון נוסף של מקררים תרמו-אלקטריים היא החסכון בחשמל. עם זאת, חשוב להבין שטכנולוגיה תרמו-אלקטרית פועלת על הוצאת החום ושמירת הקור שנשאר, וזה הופך אותה ללא מאוד אידיאלית לחום המזרח תיכוני בו אנחנו חיים. מקררים הפועלים על מדחסים, לעומת זאת, פועלים כמו מעין מיני-מקרר. כשמד הטמפרטורה שבפנים חש שהטמפרטורה עולה מעל למה שהוגדר, המדחס מתחיל לפעול כדי לקרר את היחידה. למרות שהמקררים האלו טיפה רועשים יותר, הם בהחלט עדיפים מבחינת השמירה על הטמפרטורה המוגדרת.

בקרת טמפרטורה ולחות

אחרי שהחלטתם איזה מקרר לקנות, זה הזמן להבין האם לרכוש מקרר עם שני אזורי קירור שונים או ללכת על אזור קירור אחד. שני אזורי קירור מאפשרים הפרדה בין הטמפרטורה בה יישמרו היינות האדומים מאלו הלבנים. אם אתם קונים מקרר שמאחסן פחות מ-50 בקבוקים, הרעיון של שני אזורי קירור נפרדים לא באמת קיים, ובכל אופן, קל מאוד להסתדר עם אזור קירור אחד שמכוון על 16 מעלות צלזיוס, טמפרטורה שמתאימה ליינות אדומים ולבנים כאחד.

במקררי יין גם ראוי שתהיה בקרת לחות. איכות היין מושפעת מאחוזי הלחות המצויים בחלל בו הוא נשמר, שכן בלחות גבוהה מידי פקק השעם עשוי להעלות עובש ומאידך תנאים יבשים מידי עלולים לייבש אותו ולהגביר את הסיכון שחמצן יכנס אל תוך הבקבוק ויזיק ליין. אחוזי הלחות המומלצים לאחסון יין נעים בין 70-90 אחוזים.

שותה יין (צילום: shutterstock_By Pogorelova)
צילום: shutterstock_By Pogorelova

הצללת אור

בנוסף לטמפרטורה ולחות, האור הוא גורם נוסף שמשפיע רבות על היין. אור, במיוחד כזה המגיע בגלים קצרים, שובר את המולקולות שמצויות ביינות מתיישנים ומייצרות חלק גדול מהטעמים המיוחדים ביינות אלו. לרוב, לא מדובר בבעיה ממשית שכן הבקבוק עצמו אמור לשמור על היין מקרני אור לא רצויות. אם המיקום של המקרר מואר במיוחד או פונה לשמש, כדאי מאוד שתשקלו מקרר יין עם הצללה, שתגן על היינות מפני האור.

מערכת ספיגת רעידות

אויבות נוספות של היין שלנו הן הרעידות. רעידות, שנוצרות על ידי עבודת המדחס, מפריעות לתהליך היישון של היין וגורמות ליין להתפרק ולהתיישן מהר יותר. עם זאת, בחלק מהמקררים הפועלים על מדחסים ישנה טכנלוגייה שסופגת את הרעידות האלו ומצמצמת את ההשפעה שלהן על היין.

מקרר יין מעץ (צילום: shutterstock_By Ursula Page)
צילום: shutterstock_By Ursula Page

גודל, סגנון ומדפים נשלפים

חישבו מה הסגנון המועדף עליכם – מדפי עץ או מתכת, מעטפת חיצונית שחורה או מאלומניום, כמה בקבוקים אתם רוצים לאחסן והאם הגדלים שלהם שונים. רוב מקררי היין בנויים כדי לאחסן בקבוקים סטדנרטיים בסגנון בורדו, ולכן אם אתם מעוניינים לאחסן בקבוקים בגדלים שונים (כמו מבעבעים למשל), כדאי לקחת בחשבון מדפים נשלפים.

מחיר

מחירי מקררי יינות נעים בין כמה מאות שקלים ועד לעשרות אלפים. חישבו כמה הייתם רוצים להוציא, ובתור התחלה, אם אתם לא אספני יינות מקצועיים, כדאי לכם ללכת על מקרר קטן יחסית וזול. למשל, מקרר יין 15 בקבוקים או 18 בקבוקים. משם רק תוכלו לגדול. לחיים.

הטקסט הובא לראשונה במגזין בלנד