בואו נדבר רגע על ערק, וברשותכם נפתח בשאלה – האם יש משקה אלכוהולי שמזוהה יותר עם המזרח התיכון מאשר מערק? כנראה שלא. אמנם יש לאזור שלנו היסטוריה ארוכה עם משקאות אלכוהוליים (בירה לדוגמא - שמעתם פעם על בירה?), אבל רצה הגורל והערק הפך לאורך השנים לליקר המזוהה ביותר עם אזור הלבנט – כלומר, עם חלקת האלוהים הקטנה שלנו במזרח התיכון.

אז לרגל חגיגות פורים ונגזרותיהן, הנה לכם כמה עובדות "שמחות ומבדחות" שאולי לא ידעתם על ערק. שנתחיל? תמזגו לעצמכם כוס קרה ולבנה - וקדימה.

View this post on Instagram

A post shared by Saluf & Sons (@salufandsons) on

1. המשקה הוא ככל הנראה פרי מוחם של אלכימאים מוסלמים. מבחינה היסטורית, לא ברור כל כך מהו המקור המדויק של הערק, אך ישנם חוקרים שטוענים כי עדויות ראשונות אליו צצו באזור המזרח התיכון בתקופת המאה ה-13 – למרות העובדה שעל פי ההלכה האסלמית אסור, בעיקרון, לצרוך אלכוהול.

2. ערק זו מילה בערבית שפירושה "זיעה". בדומה למקורות של המשקה, גם כאן לא ברור כל כך למה המשקה נקשר לזיעה אבל יש כמה תיאוריות – כאשר המרכזית שבהן קשורה לאופן הזיקוק של המשקה. מה זאת אומרת? שאלה מצוינת.

3. ערק נוצר על ידי התססה של ענבים או תמרים. לאחר שהתהליך הזה מסתיים, מטפטפים את הנוזל על באיטיות על זרעים או עלים מיובשים של צמח האניס – וזה בדיוק מה שמעניק למשקה את הטעם הכל כך ייחודי שלו.

4. כמעט לכל מדינה באזור הים התיכון יש את הגרסה שלה לערק. כלומר, הוא תמיד יהיה אחד מבין שלל משקאות אלכוהוליים על בסיס אניס. בין אם זה הראקי הטורקי, האוזו היווני, הפאסטיס הצרפתי או הסמבּוּקה האיטלקית - כולם מושפעים מאוד מצמח האניס ששכיח באזור מזרח אגן הים התיכון.

5. לבנון מוגדרת לרוב בתור יצרנית הערק הטובה בעולם. למעשה, יש אנשים שמגדירים את הערק בתור המשקה הלאומי של השכנה מצפון. על פי הדיווחים, ישנם סוגים של ערק במדינה שעשויים להימכר בסכומים גבוהים יותר מבקבוקים של סקוצ' וויסקי. ואגב לבנון.

6. הערק הזחלאווי מוגדר בתור הסוג היוקרתי ביותר. מדובר בסוג ערק שמזוקק באזור זחלה, העיר השביעית בגודלה בלבנון ובירת מחוז אל בקאע ששוכן ממזרח לביירות.

View this post on Instagram

A post shared by אוזריה Ouzeria (@ouzeriatlv) on

7. כשמערבבים אותו עם מים, הוא מקבל גוון לבן. בניגוד לליקרים אחרים שניתן לערבב עם מים (וודקה או וויסקי לדוגמה) והם שומרים על צבעם, הערק מקבל גוון חלבי כשהוא בא במגע עם נוזל החיים. הסיבה לכך היא שהאנת'ול, אחד השמנים באניס - לא מתמוסס במים. אגב, בגלל אותו גוון מיוחד, במקומות מסוימים נהוג לכנות אותו "חלב האריות". על שום מה השם המיוחד אתם שואלים? אז ככה, תשמעו סיפור: אשקלון נחשבת לעירם של שמשון ודלילה (זוכרים שהוא נלחם באריות, כן?), וכך, בנוסף למראה החלבי הוא זכה בקלות לשם "חלב אריות". האריה שמוטבע על התווית של ערק אשקלון כבר משלים את התמונה ומעניק לו את הכינוי הנוסף "ערק של אריות".

9. שתייני ערק מסורתיים יודעים שחייבים תמיד לסיים את הכוס. שתיית ערק מלווה בדרך כלל בכמה חוקים קטנים. ראשית כל, יש לדלל את המשקה במים (לרוב, שליש ערק ושני-שליש מים) מה שצובע את המשקה באותו גוון לבן ומפתה.