חוקרים שאנחנו אוהבים לעקוב אחריהם טוענים שהיקב הראשון בהיסטוריה הוקם בארמניה לפני יותר מ-6,000 שנה - מה שהופך את שיכר הענבים האהוב ככל הנראה לאחד המשקאות העתיקים בעולם. יין, אתם יודעים איך זה, משמח לבב אנוש כבר תקופה ארוכה מאוד, ואפילו ישנן טענות וראיות לכך שכבר בסין, עוד בתקופה הניאוליתית (בערך 7,000 לפנה"ס) נהנו המקומיים מכוס יין טובה – מה שאומר שהמין האנושי ככל הנראה נהנה מיין אלפי שנים לפני תקופת בית ראשון.

בנוסף לעובדות המפתיעות כאן למעלה - מתברר שישנן עוד המון עובדות שונות, משונות ומופלאות על המשקה הכל כך פופלרי הזה, שחשבנו לעצמנו "למה לא כולם יודעים את זה?" – וכך, למעשה, נוצרה הרשימה הנחמדה הזאת. הנה לכם 10 עובדות שלא ידעתם על יין וממש כדאי שתדעו.

View this post on Instagram

A post shared by Le Café du Port (@lecafeduportbordeaux) on

1. יין אדום נחשב למשקה בריא מאוד: מחקרים שונים קבעו כי לצרכני יין יש סיכוי נמוך יותר ללקות בשבץ מאשר לאלו שלא שותים אותו. כמו כן, שתיית יין אדום מנמיכה את הסיכויים לפתח סכרת מסוג 2 ב-30% – הכל כמובן בהנחה שאתם לא מגזימים עם הכמויות.

רוצים את כל סוגי מארזי היין עד הבית? היכנס ל-BLEND

2. אז איך מחזיקים כוס יין? ובכן, יש שתי דרכים - הנכונה והשגויה. הדרך הנכונה היא מ"גזע" הכוס. למה? כדי להפחית את החשיפה של המשקה לחום שנפלט מכף היד שלכם ולהשאיר אותו בטמפרטורה האופטימלית – הדרך השגויה היא כמובן כל שיטה אחרת. 

3. יין ממיצוי הענבים הראשוני (או Free Run, בעגה המקצועית) נחשב בעיני רבים למובחר יותר. מומחים גורסים כי סחיטה עדינה בלבד של הקליפות מיד עם הגעת הענבים ליקב תיתן את המיץ העסיסי ביותר מלא בטעמים וארומות פרי ייחודיות. כמו כן, ביין מהסוג הזה אין שימוש כלל בסחיטה חזקה אשר עלולה להוביל למרירות ולעפיצות.

Free Run (צילום: ילון ג'מיל, יחסי ציבור)
Free Run | צילום: ילון ג'מיל, יחסי ציבור

4. הדרך הטובה ביותר לאכסן יין היא כאשר הבקבוק מאוזן. למה? פשוט מאוד: כשהבקבוק עומד הרבה זמן, פקק השעם עלול להתייבש, להצטמק ובסופו של דבר, ליפול פנימה. על כן, רצוי לאכסן את הבקבוק בשכיבה כך שהנוזל שומר על תקינות השעם.

רוצים את כל סוגי מארזי היין עד הבית? היכנס ל-BLEND

5. מומחים טוענים כי הם הצליחו להוכיח מבחינה מדעית שנשים נוטות להשתכר מיין מהר יותר מאשר גברים. אחת הסיבות העיקריות לכך היא שיש להן פחות אנזימים בדפנות הקיבה אשר מסייעים לפרק את האלכוהול.

 6. באוניית הטיטאניק היה מרתף יינות יוקרתי ורוב בקבוקיו עדיין נמצאים שלמים על קרקעית האוקיינוס. מומחים מעריכים כי רוב היין במרתף היינות של האונייה כנראה עדיין טובים לשתייה בגלל שקרקעית האוקיינוס אידיאלית לשימור המשקה. ריצ'ארד ג'ולין, מומחה לשמפנייה, אף צוטט פעם כשאמר: "תחתית האוקיינוס טובה יותר לבקבוקי יין מכל מרתף יינות בעולם".

 7. מסורת הרמת הכוסית התחילה ביוון העתיקה, כאשר המארח היה הראשון לשתות בסעודה ולקרוא "לחיים". הסיבה לכך הייתה, לפחות על פי המסורת, כדי להוכיח לאורחים שהיין לא מורעל. מאוחר יותר הרומאים היו אלו שהפיצו את המסורת ברחבי האימפריה והעולם.

8. אגב יוונים, היפוקרטס, אבי הרפואה, השתמש המון ביין בתכשירים הרפואיים שלו. חוקרים טוענים שהוא נהג להביא את המשקה לחולים כרוניים ולהשתמש בו בשביל להפחית תסמינים של חום, עייפות, שלשול וכאבים.

View this post on Instagram

A post shared by(@pau_bosio) on

9. על פי הנתונים של מכון היין (כן כן, יש מקום כזה), הוותיקן היא המדינה שבה כמות הצריכה של יין פר אדם היא הגבוה ביותר בעולם – כאשר הממוצע עומד על 74 ליטר לאדם לשנה אחת. אגב, זה פי 2 יותר מכמות היין שצורכים אזרחי איטליה.

רוצים את כל סוגי מארזי היין עד הבית? היכנס ל-BLEND

10. בקבוק הספייר (Speyer) מוגדר בתור היין העתיק בעולם. הבקבוק המדובר נמצא באתר חפירות ארכיאולוגי במדינת ריינלנד-פפאלץ הגרמנית בשלהי המאה ה-19. חוקרים מעריכים כי היין בן 1,600 שנים ונקבר יחד עם אציל רומאי ואשתו במאה ה-4. כיום, הבקבוק מוצג במוזיאון ה-Palatinate שבספייר – ואם חשבתם ללגום ממנו, אז כדאי שתדעו שהמומחים מעריכים שאתם מאוד תצטערו על זה.