מתי אתה יודע שמשקה אלכוהולי הוא לא פחות מגאוני? ובכן, כנראה אחרי שאתה מגלה שמפיקים אותו מתפוחי אדמה. אבל נשאלת השאלה - מי באמת אחראי על המצאת המשקה הגאוני שזכה לשם וודקה? אחרי צלילה קצרה לתולדות המשקה הפופולרי מתברר שעד היום ישנה מחלוקת לגבי מקור הספיריט; כאשר מצד אחד של המתרס ניצבים הרוסים שסבורים שהם המוח שמאחורי המשקה - ומצדו השני עומדים הפולנים שטוענים כי הם מפיקים וודקה מאז המאה ה-15 – מי צודק? לא ברור. מה זה משנה מבחינתנו? לא הרבה כנראה.

ישנם לא מעט פרטים מרתקים על הספיריט הלבן הרבה מעבר להיסטוריה שלו באסיה ומזרח אירופה – זה מתחיל בשימושים מפתיעים, ממשיך אל דרכי הכנה שלו ועד לערכים התזונתיים. בקיצור, הנה 12 דברים שכנראה לא ידעתם על וודקה.

View this post on Instagram

A post shared by Absolut. (@absolutvodka) on

1. יש סיכוי טוב שהיא לא תגרום לכם האנגאובר. אחד המאפיינים שמייחדים וודקה מספיריטים אחרים הוא האופן שבו הוא מזוקקת בשביל ליצור טעם נייטרלי יחסית וללא Congeners (כלומר, תוצר הלוואי של הזיקוק שגורם לצבע של המשקה). החומר הזה, כך מתברר, עלול להגביר את הסיכויים שלכם להתמודד עם כאבי ראש אחרי ערב שתייה. 

2. הוודקה היקרה ביותר בעולם נמכרת במחיר של 3.75 מיליון דולר. מדובר במותג השתייה Billionaire Vodka שמסנן את המשקאות שלו דרך אבנים טובות ויהלומים. כמו כן, הם נוהגים למכור את הספיריט בבקבוקים מזהב טהור עליו משובצים קישוטים מפלטינה, רודיום ויהלומים.

3. המותג השוודי הפופולרי אבסולוט גם הוא משקיע במיוחד בעיצוב שלו - כל בקבוק אבסולוט מיוצר אך ורק במקום אחד בלבד. כל הבקבוקים צריכים להיות באותה הצורה ולעבור בקרת איכות של החברה בעיר השוודית. כמה בקבוקים כאלה מיוצרים ביום? כ-600 אלף!

4. חגורת הוודקה – מכירים? לא, לא מדובר בחגורה אמיתית, אלא באזור בעולם בו מתרכזים רב צרכני הספיריט. אין ממש גבולות מוגדרים, אבל מדובר בשטח עצום שכולל בין היתר את המדינות הנורדיות (פינלנד, שוודיה, נורווגיה ואיסלנד), המדינות הבלטיות (לטביה, אסטוניה, ליטא וכו'), פולין, אוקראינה, בלרוס וכמובן רוסיה.

5. וודקה מכילה בערך 100 קלוריות לשוט. למרות העובדה שזה די מסובך לשקלל ערכים תזונתיים של אלכוהול (במיוחד אם הוא מגיע בצורת קוקטייל), וודקה נתפסת כדלה בקלוריות ביחס למשקאות אחרים – ואולי אפילו בין הדלות ביותר.

6. ניתן להכין וודקה כמעט מהכל. מזקקים לרוב משתמשים בתפוחי אדמה בשביל להפיק את המשקה, ככל הנראה בגלל הזמינות שלו במדינות צפוניות. למרות זאת, ניתן לייצר את הספיריט גם מתפוחים רגילים, או אפילו תותים. למעשה, ישנם כאלו שגם מסוגלים להפיק את המשקה מחלב –מי ישתה את זה בסופו של דבר? זו כבר שאלה אחרת.

7. ניתן לטפל איתה בגירויים שנגרמים ממגע סרפד. בניגוד למים, שלא מסוגלים לשטוף את חלקיקי העלה שגורמים לאדמומיות ותחושת האי נוחות בעור - וודקה תסלק את המטרד המיקרוסקופי בלי בעיה. אז בפעם הבאה שמעקמים עליכם פרצוף כי הבאתם וודקה לטיול שטח - תגידו שזה לטובת כולם.

8. מומחים לוודקה מסוגלים להבדיל בטעמים השונים (ואפילו יותר מזה). בזמן שרוב האנשים מעוניינים שהוודקה שהם שותים "תרד חלק", מסתובבים בעולם הזה אנשים שמסוגלים להבדיל בין הסוגים ואפילו להרגיש השפעות של טעמים מסוימים כמו דגנים, פירות הדר ושלל מרכיבים אחרים.

9. על וודקה שמכינים כמו וויסקי שמעתם? הוודקה הרוסית בלוגה נעשית ממים שנשאבים משלושה בארות עתיקים בסיביר הרחוקה בצורה שדי מזכירה וויסקי או יין - לאחר שהמשקה עובר תהליך סינון נותנים לו "להתיישן" מעט - בין 30 ל-90 יום - תלוי במוצר. 

View this post on Instagram

A post shared by Beluga (@vodkabeluga) on

10. אפשר להעביר אותה דרך סנן מים. נתקעתם עם וודקה זולה ונוראית? לפני שאתם עושים משהו שתצטערו עליו, אתם יכולים לסנן אותה דרך פילטר מים בשביל לרכך מעט את הטעם וליצור משקה שיכול להיות בסיס טוב לקוקטיילים.

11. אפשר ואף רצוי לשמור וודקה במקפיא. בזמן שטמפרטורות נמוכות עשויות להזיק לטעמים של משקאות מסוימים (בורבון לדוגמא), מתברר שקור עז מגביר את הסמיכות של המשקה, מרכך את החריפות שלו ואפילו עשוי לשפר את הטעם.

12. מכירים את הרוסי הלבן? אז הוא לא רוסי. הוא הופיע לראשונה לקראת סוף שנות ה-40 בארה"ב, כאשר  שילב וודקה עם ליקר קפה וחלב שמן. הקוקטייל הוגדר במשך שנים ארוכות בתור משקה פחות מיוחס, אבל אז הפך לפופולרי למדי לקראת סוף שנות ה-90  עם צאת הסרט "ביג לבובסקי" של האחים כהן.