כ-30 אלף בני אדם התכנסו הערב (חמישי) בכיכר רבין בתל אביב להפגנת מחאה נגד מדיניות המשטרה כלפיי אוכלוסיית הבליינים בישראל. המחאה, תחת הסיסמה "תנו לרקוד בשקט", מגיעה לאחר שהמשטרה נמנעה בתקופה האחרונה מלאשר מספר מסיבות ואירועי תרבות ומוזיקה, בהן גם פסטיבל הטראנס "דוף". 

אסטרל פרוג'קשן, דארוויש, ויני ויצ'י ובליס, אלו הם רק חלק מהשמות שעלו לבמה להופיע. כולם בעלי שם עולמי ומופיעים על בסיס קבוע בפסטיבלי ענק ברחבי העולם. 

"משנה לשנה התנאים של המשטרה הפכו ללא הגיוניים", ציין אורן קומה, מנכ"ל עמותת "תדרים" לחופש התרבות שעלה לנאום. "משהו בחוק לא הגיוני, צריך לשנות אותו. צריך שינוי".

מחאת חופש התרבות בכיכר רבין (צילום: אביעד בר)
עשרות אלפים במחאה בכיכר רבין | צילום: אביעד בר

"בחצי השנה האחרונה הייתה עליית מדרגה", הוסיף קומה. "המשטרה הבינה שהיא צריכה תירוץ אחר על מנת לבטל את האירועים. המשטרה מצאה דרך מתוחכמת לבטל את המסיבות - נגיע 3 ימים לפני ונגיד שיש מידע מודיעני לסחר בסמים".

"ככה ביטלו את היוניטי, ככה ביטלו את הדוף ועכשיו ביטלו גם את הרביט אין דה סנד, אמרו לנו תמיד שזה בגלל הטראנס אבל הנה זה גם הטכנו, וזה גם הרוק. יש פה פרופסורים, דוקטורים ועורכי דין שמפיקים את האירועים ומספרים לנו שהם קשורים למשפחות פשע. אנחנו בסך הכל רוצים לרקוד בשקט, זה לא רק הטראנס או הטכנו, גם תרבות המיינסטרים סובלת, המחירים בכל האירועים עולים, הגיע הזמן שהמחוקק יצמצם את מעורבות היתר". 

תנו לרקוד בשקט - עשרות אלפי מפגינים (צילום: עמית עזריאל)
צילום: עמית עזריאל

אשר חביב, שהוביל את מחאת "תנו צ'אנס לטראנס" בשנת 98' (והספיק לחזור בתשובה מאז), הגיע גם הוא ועלה לנאום: "אני פה בשביל להגיד לכם את האמת - הגענו כי אנחנו רוצים לרקוד, לא להרוג. רק עבדים מבקשים שיתנו להם לרקוד. אדם שיש לו חירות לא צריך לבקש רשות, אנחנו בני חורין. עונת המחאות החלה והשיירה עוברת".

חיזוק למחאה הגיע מכיוון קצת לא צפוי היה אסף אטגדי, מנהלו של עומר אדם. אטדגי הגיע לתמוך במאבק וטען כי אין מה להיות מופתעים מתמיכתו: "גם אם זו הייתה מחאה על מוזיקה קלאסית, הייתי מגיע. מוזיקה זו מוזיקה".

למרות שאינו משתייך לז'אנר האלקטרוני באופן מובהק, אסף אמדורסקי היה בין האמנים שהופיעו. לפני שהחל לנגן, נאם בפני המפגינים: "אנחנו חיים במציאות מורכבת, עם כעס וחרדות. אנחנו לא רוצים לקחת את זה לכביש או לחברים שלנו, אנחנו רוצים לקחת את זה לרחבה, לרקוד". עוד הוסיף אמדורסקי כי "אנחנו מבקשים באופן חד משמעי מהמדינה ומהרשויות לתת לנו להבריא את עצמנו כדי שנוכל להיות אזרחים טובים ותורמים. הריקוד הוא מרפא. בקיצור, תנו לרקוד בשקט".