האם וויסקי מתקלקל לאורך זמן? מדובר בשאלה שמטרידה לא מעט אספני אלכוהול ושתיינים רציניים מזה שנים, בעיקר בגלל שהתשובה שלה היא כן. האמינו או לא, אבל חיי המדף של הספיריט הסקוטי (או אירי, תלוי את מי שואלים) מגיעים עם תאריך תפוגה, או לפחות מאז שפתחת את הפקק. אמנם הוא לא מהיר כל כך כמו יין, אבל טועמי וויסקי מיומנים יוכלו בוודאי להבחין במשקה שאיבד מהחוזק שלו. אם כן, מה צריך לעשות?

ראשית כל, אל תפתחו אותו. כן, אנחנו יודעים, להחזיק בבית וויסקי בלי לשתות אותו זה נשמע אבסורדי, אבל יש פה היגיון. וויסקי סגור יכול להחזיק מעמד הרבה יותר זמן מאשר אחד פתוח - כמה זמן? כמעט עשור, בהנחה ששמרת עליו כמו שצריך. חיי מדף של וויסקי שפתחו אותו מתקצרים באופן משמעותי ביחס לבקבוק סגור, אבל אנחנו עוד נגיע לזה. בינתיים, הכלל שחשוב לזכור הוא: אם אין סיבה טובה לפתוח, אל! למרות זאת, אתם עדיין צריכים לאכסן את הבקבוקים שלכם כראוי.

View this post on Instagram

A post shared by Aberlour Whisky (@aberlour) on

בניגוד לבקבוקי יין, וויסקי לא מתבגר או מתקלקל בזמן האחסון שלו. למעשה, המקום היחיד שבו וויסקי מתבגר הוא בחביות והוא מתקלקל רק כשהוא נמצא במגע עם קרני שמש, שכן קרני האולטרה-סגול שמשנות לו את הפיגמנט לאורך זמן. מעבר לזה, רצוי לשמור על בקבוקי הוויסקי שלכם במצב מאונך (כלומר, עומדים), בגלל שלמשקה יש נטייה לפגוע בפקק לאורך זמן ולגרום לאוויר להיכנס פנימה (תכף נגיע לזה).

מהבחינה הזאת, המקום האידיאלי עבור בקבוקי וויסקי יהיה ככל הנראה בתוך ארונית משקאות, איך לא. שם, דפנות הארונית ישמרו על הבקבוק מפני קרני השמש, הבקבוק יוכל לעמוד כמו שצריך ואתם תוכלו לשמור על הטעם של המשקה שלכם - בהנחה שאתם שתיינים סולודים עם ארבעה בקבוקים בבית, שגומרים אותם תוך פחות משנה. אם אתם אספנים רציניים עם עשרות בקבוקים, אז אתם תצטרכו להרחיק לכת מעט יותר מזה.

View this post on Instagram

A post shared by Chivas Regal (@chivasregal) on

אם אתם תופסים מעצמכם אספנים רציניים, אז עליכם להקפיד לשמור את הוויסקי שלכם בטמפרטורה הנכונה. לא, אתם לא זקוקים לקנות מקרר יעודי או להתארגן על תרמוסטט, אבל רצוי שתשמרו את המשקאות שלכם במקום שבו המעלות מעט נמוכות יותר מטמפרטורת החדר האידיאלית. רק נזכיר: מקורו של הספיריט הנפלא הזה הוא אזור בריטניה, שם טמפרטורת החדר היא קרה. במילים אחרות, רצוי במקום הכי קר בבית.

כלל אצבע יהיה להרחיק את הבקבוקים מכל מקור חום, בין אם זה תנור, יחידת ההפעלה של מקרר או הלפטופ שלכם. יש לכם מרתף? מעולה! קצת קריפי, אבל מעולה. רק תוודאו שהלחות במקום לא תהיה גבוהה מדי. המדבקות של הבקבוקים שלכם עשויות מנייר שסופג את הלחות באוויר ומפתח עובש. אם לא תיזהרו העובש המקולל הזה יתפשט אל הפקק של הבקבוק ויגרום לאוויר להיכנס פנימה (תכף נגיע לזה). אם הפסדתם במלחמה עם העובש, אז אתם תמיד יכולים לסגור את הבקבוקים בתוך שקיות פלסטיק או שקיות ואקום. זה כנראה יפגע בפאסון של האוסף שלכם, אבל אם אין ברירה אז אין ברירה חברים.

View this post on Instagram

A post shared by Rare Whisky & Rolex Collector (@rolexwhisky) on

חשוב לציין שכל הדגשים שציינו למעלה תופסים לגבי בקבוקים סגורים ופתוחים, אבל בקבוק פתוח הוא חיה אחרת לגמרי. בקבוק וויסקי שנפתח מתנהג אחרת מעמיתו הסגור וכן, הטעם שלו משתנה לאורך זמן. כן, זה לוקח הרבה יותר זמן מיין, אבל הוא עדיין משתנה בגלל המגע שלו עם האוויר. אגב, זו הסיבה שרצוי לוודא שהפקק תמיד יהיה סגור כמו שצריך ולא יפגע (זוכרים שהתייחסנו לזה?).

חיי מדף של בקבוק וויסקי פתוח לרוב ינועו בין 6 חודשים לשנתיים - מה קורה למשקה בזמן הזה? ובכן, הדבר הראשון שכנראה יקרה זה שחלק מהאלכוהול יתאדה והוויסקי יהיה חלק יותר. מעבר לזה, גזים שונים שנמצאים באוויר ישנו את הטעם של המשקה לאורך זמן. ייתכן שזה יהיה לטובה, אך זה יכול להיות גם לרעה. אי אפשר ממש לדעת, זה נטו עניין של מזל.

אחת הדרכים להתמודד עם תופעות הלוואי של אוויר בחלל הבקבוק היא להפחית את נוכחותו במיכל ככל שניתן. אספנים רציניים נוטים להעביר את שאריות הוויסקי שלהם לבקבוקים קטנים יותר, כך שכמות המשקה תתעלה על כמות האוויר במיכל. אחרים משתמשים בניירות פאראפילם (פטנט שמשמש לאיטום של כלי מעבדה) בשביל לאטום את הבקבוק באופן הרמטי. יש גם את אלו שמשתמשים בשתי השיטות הללו - זה הכל שאלה של עד כמה אתם באמת פנאטים לגבי הוויסקי שלכם.

שורה תחתונה: כן, הוויסקי שלכם עשוי לאבד מעט מהחוזק שלו. כן, הוויסקי הזה שקניתם במסע לפולין ועדיין לא סיימתם אותו כנראה התקלקל כבר ממזמן. למרות זאת, תמיד אפשר להחליף בקבוק וויסקי שנהרס באחד חדש. מעבר לזה, אסור לנו לשכוח ליהנות מהספיריט הסקוטי (או אירי, תלוי את מי שואלים). כלומר, אם אתם מחזיקים אותו בביתכם, אל תתייחסו אליו כמו אל אקססורי או תפאורה, תתענגו עליו. שתו אותו, בין אם זה במרפסת בסוף היום, עם דבש ולימון כשכואב הגרון או בצ'ייסר זול באיזה בר חשוך באזור התעשייה הקרוב אליכם. לבסוף, זכרו את כלל האצבע החשוב ביותר: הדרך הטובה ביותר לוודא שהוויסקי שלכם לא יתקלקל היא לשתות אותו. אז לחיים חברים.