שחר אינסטגרם (צילום: getty images)
פאר בטקס הפתיחה של האולימפיאדה. הגיעה ברעש גדול, הודחה בסיבוב הראשון | צילום: getty images

שפל נוסף בקריירה של שחר פאר. שלשום היא הודחה בסיבוב הראשון של אליפות ארצות הברית, הגראנד סלאם האחרון של השנה, על ידי טניסאית ספרדית אלמונית שמדורגת 115 בעולם. בכך סגרה הטניסאית הישראלית המובילה חודש וחצי ללא ניצחון ושנה עם ניצחון בודד בטורניר גראנד סלאם, בסיבוב הראשון של אליפות אוסטרליה בינואר. בעקבות ההפסד פאר עלולה לרדת מתחת למקום ה-70 בעולם כשרק לפני שנה וחצי היתה מדורגת במקום ה-11, מרחק ניצחון בודד ממקום יוקרתי והיסטורי בעשיריה המובילה של הטניס העולמי.

"יש תקופות כאלה", מסביר עמוס מנסדורף, מגדולי השחקנים הישראלים בכל הזמנים, "אבל אצלה זה נראה לא טוב כי היא היתה בעבר טובה ועשתה משחקים מצוינים והגיעה להישגים, ופתאום היא 70 בעולם ומפסידה ברצף. חלק מזה קשור לטניס, אבל הרבה נמצא מסביב. עובד עליה מה שעובר על כל בני 20 עד 30. קורים דברים בחיים. לא הכל זה טניס".

"שחר עוברת תקופה לא טובה, היא צריכה לשפר המון דברים מבחינה טכנית, זה צו השעה", אומר שלמה צורף, שאימן בעבר את נבחרת הדייויס של ישראל, "לשפר את ההגשה שלה, לגוון. היא צריכה לעבוד. היא מודחת בסיבוב הראשון בכל טורניר, מה היא עושה שם בהמשך השבוע? שתעבוד על נקודות חלשות. פטרובה הרוסיה ירדה עד 200 בעולם. שיפרה טיפה את ההגשה, עלתה עד המקום ה-6. נדאל שיפר משהו קטן ולקח ווימבלדון שהיה בלתי אפשרי עבורו עד אז. הכל אפשרי, היא רק בת 25".

שחר פאר מאושרת (צילום: עודד קרני)
"מאמנים לא טובים היו לרעתה ובלבלו אותה. היא צריכה לחזור לעבוד על טכניקות" | צילום: עודד קרני

למרות שהיתה כבר בעיצומו של המשבר, לאולימפיאדת לונדון הגיעה פאר ברעש גדול. עם המון תמונות באינסטרגם ובפייסבוק והרבה הצהרות חיוביות כמו: "הגיע הזמן לנצח את מריה שראפובה", לפני המפגש עם אחת הטניסאיות הטובות בעולם. גם שם זה נגמר בתבוסה קשה בסיבוב הראשון כשפאר לוקחת שני משחקונים בלבד. מאז, כאמור, היא רק מדרדרת.

"חשוב בתקופות האלה לשמור על מורל גבוה", אומר מנסדורף, "אסור להיכנס לדאון, זה רק מוריד עוד יותר את הביטחון. היא מוקפת באנשים שלה וזה טוב והיא יודעת שהפסדים, ואפילו רצף הפסדים הוא חלק מקריירה של מקצוענים. מתי שהוא מתחילים לנצח והיא עוד תחזור לצמרת".

מהמשבר ב-2009 חזרה לצמרת העולמית

זה לא המשבר הראשון של פאר שהקריירה שלה רצופה עליות וירידות. משבר דומה זכור גם ב-2009. פאר יצאה אז מרשימת 50 הטניסאיות הטובות בעולם ובמאמץ אדיר חזרה לצמרת העולמית. אבל ההבדל בין התקופות גדול. פאר היתה אז בת 22 ומאז עברו עליה שלוש שנים של שחיקה בסבב העולמי אליו הצטרפו עשרות טניסאיות מעולות. "קשה מאד לחזור לצמרת", אומרת ציפי אובזילר ששיתפה עימה פעולה בנבחרת הפדרציה עד פרישתה, "דווקא בגלל שהיא כבר עשתה את זה ויודעת מה נדרש כדי לחזור ממשבר לטופ. כמה צריך להשקיע וכמה זה קשה מנטלית ופיזית. וזה לא בהכרח קשור לטניס. עם הטניס הזה היא הרי היתה כמעט בעשיריה המובילה. אנשים חושבים שזה קל וכיף לטוס ממקום למקום ולהתחרות ולא מבינים שזה כל הזמן אותם מקומות, ואותם אנשים ושמדובר בחיים לא פשוטים".

"לא צריך להספיד אותה", אומר צורף, "היא כבר היתה למטה וחזרה אחר כך. היא עוד צעירה ולא חסרים בטניס סיפורים של קאמבקים. היא אחלה ילדה שבעולם. מקצוענית וממושמעת. חלום של מאמן, אבל חילופי מאמנים תכופים ומאמנים לא טובים היו לרעתה ובלבלו אותה. בעבר הראש היה הצד החזק שלה, ובעזרתו התגברה על חולשות בטניס, אבל היא קיבלה מכה בתקופה האחרונה והיא לא מצליחה לצאת מזה. אני מציע לה לקחת חודש הפסקה, להתאמן ולחזור. כמה ישראלים הגיעו לרמות שהיא הגיעה? 70 בעולם זה עדיין הטופ".