שחר פאר במשחקה מול דינארה סאפינה בגביע הפדרציה (צילום: אור גץ)
פאר. 2 נצחונות שלה הם בגדר חובה | צילום: אור גץ

בסוף השבוע הקרוב, תתמודד נבחרת הנשים בטניס של ישראל מול נבחרתה של אסטוניה במסגרת "גביע הפדרציה" לנבחרות, על הזכות להישאר בבית העולמי העליון מספר שתיים, בו משחקות נבחרות הממוקמות במקומות 8 – 16 בעולם.

בספורט אינדיבידואלי כמו טניס מצליח גביע הפדרציה, אולי באופן מפתיע, לתפוס כבר שנים מקום של כבוד בלוח הזמנים הצפוף ממילא של השחקניות המובילות בעולם. בגביע, יצא לדרך ב-1963 עם 16 נבחרות, נוטלות כיום חלק לא פחות מ-80 נבחרות המתחרות בכל שנה על התואר הרשמי "אלופת העולם". הפורמט של התחרות השתנה גם הוא עם השנים: פעם שוחקו המשחקים במקום אחד בעולם בצורה מרוכזת, ואליו התנקזו הנבחרות למשך כשבועיים. כיום התחרות זהה לגביע דייויס בגברים, והמשחקים בה בנויים על שיטת בתים אזוריים ומפגשי בית וחוץ.

ישראל-אסטוניה: היסטוריה של ניצחונות

ישראל ואסטוניה נפגשו עד כה ארבע פעמים בהיסטוריה של המפעל הזה בשנים 1996, 2002, 2004 ו-2006. ישראל ניצחה בכל המפגשים הקודמים פרט למפגש בשנת 2004, אז הפסידה 2-1 במפגש שנערך ביוון, כשהמשחקים עוד התקיימו במסגרת מרוכזת ולא בשיטת "בית – חוץ". אם תפסיד ישראל, היא תנשור לראשונה מאז 2006 בחזרה לבית האזורי ממנו עלתה לבית העולמי מספר 2 אחרי מאמצים רבים והמון ניצחונות מפתיעים. 

את ישראל ייצגו במפגש שחר פאר, המדורגת 53 בעולם ולא נמצאת בתקופה טובה במיוחד, ציפי אובזילר שהתאוששה מפציעה בגבה ותשבור שיא הופעות עולמי במפעל הזה (תעבור את לא אחרת מאשר אנה סמאשנובה ששיחקה 61 מפגשים בפדרציה, בקריירה בת עשור), ומשלימות את הנבחרת קרן שלמה המדורגת 553 בעולם והצעירה אופיר מורג, המצטרפת לראשונה לנבחרת בעיקר לצבור ניסיון ולא נראה שתקבל בשום מקרה הזדמנות לשחק. 

את נבחרתה של אסטוניה ייצגו במפגש קאיה קאנפי, חניכתו לשעבר של פבלו ג'יאנקופולי, מאמנה של שחר פאר כיום, המדורגת 20 בעולם, מראט אני המדורגת 95 בעולם ומרגיט רוטל הממוקמת במקום ה-199. המשחק ישוחק בעיר טאלין באולם סגור בו 1,800 מקומות ישיבה ובו משטח קשה ומהיר. 

התחזית: יהיה קשה

ציפי אובזילר במשחקה מול שראפובה 3 (צילום: עודד קרני)
אובזילר. תעשה את ההבדל? | צילום: עודד קרני

המפגש בסוף השבוע הקרוב צפוי להיות קשה. קודם כל מפני שזהו מפגש חוץ אבל גם מכיוון שלפחות על פי דירוג השחקניות, יש לאסטוניה יתרון בולט על ישראל. הסיכויים של הנבחרת שלנו לנצח הפעם לא טובים, אבל בגביע הפדרציה תמיד קיימת התקווה להפתעה.  בכדי לחזור עם ניצחון, צריכה קודם כל שחר פאר להיות במיטבה. היא חייבת לנצח את הטניסאית השנייה של אסטוניה ובעיקר להתעלות ולנצח את קאיה קאנפי, המדורגת ראשונה אצל היריבות – וזה בהחלט אפשרי.

קאנפי אמנם עדיפה על פאר כרגע בדירוג ביותר מ-30 מקומות, אבל היא בדיוק מסוג השחקניות ששחר "אכלה" ללא בעיות עד לפני כשנה וחצי, ועם משחק אגרסיבי וחכם היא מסוגלת בהחלט לעשות את זה הפעם. דבר נוסף העומד לטובת המחנה הישראלי היא העובדה שקאנפי הייתה בעבר הלא רחוק חניכתו של מאמנה הנוכחי של פאר, פבלו ג'אקופלי. שיחה קצרה של ג'אקופלי עם פאר על טקטיקה וחולשותיה של חניכתו לשעבר בוודאי לא יזיקו.

אם שחר תעמוד במשימה הזו, הרי שהמפתח לניצחון בסופו של דבר במפגש כולו ייפול לידיה של ציפי אובזילר. ניצחון של אובזילר על קאנפי לא נראה סביר, אבל על הטניסאית השנייה של אסטוניה זה בהחלט אפשרי ואובזילר בת ה- 36 הכול כך מנוסה, יכולה לקנות את עולמה במשחק שעשוי להיות האחרון שלה במסגרת הנבחרת בקריירה. במידה ואובזילר תנצח, משחק הזוגות יהפוך לחסר משמעות וטוב לישראל שכך יהיה. עקב האכילס של ישראל הוא ללא ספק משחק הזוגות, ולא כדאי לבנות עליו יותר מדי.