מתנצלת מכל הלב (getty) (צילום: ספורט 5)
מתנצלת מכל הלב (getty) | צילום: ספורט 5
הבעיות שלה יהיו הפיתרונות של האחרים? (getty) (צילום: ספורט 5)
הבעיות שלה יהיו הפיתרונות של האחרים? (getty) | צילום: ספורט 5

"לקחתי את התרופה במשך עשור. טעיתי ואיכזבתי את האוהדים". כך, כשהיא דומעת ומיוסרת, התייצבה הטניסאית מריה שראפובה למסיבת העיתונאית והודיעה קבל עם ועדה – "כשלתי במבדק סימום". השימוש בחומרים אסורים בספורט אינו דבר חדש אבל הפצצה שהטילה אמש הטניסאית הבכירה הוא לא פחות מדרמטי.  למה  דרמטי? אחת כי מדובר בכוכבת על בספורט העולמי ושתיים, ענף הטניס, בהשוואה לאתלטיקה ולאופניים, לא ידוע ככזה שמייצר שערוריות סימום.

מהן העובדות? שראפובה נכשלה במבדק סימום שנלקח ממנה באליפות אוסטרליה הפתוחה בחודש ינואר השנה.  מבדקי סימום הם נוהל מקובל בעולם הספורט ההישגי והם מבוצעים או בתחרות עצמה או מחוץ לתחרות – אתרי אימונים, סביבת המגורים.  כל הספורטאים הבכירים בעולם חייבים לדווח היכן הם נמצאים בכל רגע נתון.  הם עושים זאת באמצעות תוכנה מיוחדת וזאת על מנת לאפשר לצוותי הבדיקה להגיע אליהם בכל עת שיחפצו. החומר שנמצא בדגימת השתן של שראפובה הוא תרופה בשם מילדרונט  (Meldonium)שמשמשת לטיפול במצבי איסכמיה, כלומר במצבים בהם יש הגבלה באספקת הדם לרקמות. זו תרופה שמיוצרת בלטביה ומשמשת לטיפול בתסמיני אנגינה פקטוריס (תעוקת לב). התרופה אסורה בשימוש לספורטאים החל מ-1 בינואר 2016.

מדוע ספורטאים משתמשים בתרופה הזו? התרופה משפרת את זרימת הדם ואת אספקת החמצן לרקמות השונות היא מאפשרת התאוששות טובה יותר מן האימונים. שימוש בתרופה הזו מגדיל את עמידותו של הספורטאי לעומסי האימון ומאפשר לו להתמודד טוב יותר עם מצבי עקה (סטרס). התרופה אינה משפיעה באופן ישיר על ביצועי הספורטאי אולם היא מאפשרת לו להתאמן בהיקף גדול יותר ולהתאושש מהר יותר, דבר שתורם בעקיפין לשיפור ברמת הביצוע.

שראפובה סיפרה שהיא משתמשת בתרופה 10 שנים. אז מה קרה עכשיו? אני מאמין לה. ספורטאים רבים ובמיוחד רוסים, השתמשו בתרופה הזו במשך שנים רבות. למען הדיוק, 17% מספורטאי ההישג הרוסים צרכו את החומר הזה בקביעות. העניין הוא שהחל מ-1 בינואר השנה התרופה הזו אינה מותרת לשימוש בספורטאים. ראשי הסוכנות העולמית למניעת סימום (WADA) חשדו בתרופה ככזו שעשויה לשפר ביצועים גופניים ולכן ניטרו את השימוש בה במהלך שנת 2015. לאחר שהם השתכנעו שהיא אכן תורמת לשיפור ביכולות הגופניות הוחלט לאסור את השימוש בה.  כל ההתאחדויות בעולם קיבלו עדכון על השינוי בסטטוס של התרופה.  גם אנשי הצוות של שראפובה קיבלו על כך הודעה וגם הטניסאית עצמה. העניין הוא שהם לא טרחו לעדכן את הטניסאית ולא הפסיקו לה את השימוש בתרופה. זוהי חובבנות לשמה וחוסר אחריות משווע מצידם של האנשים שמקיפים את הספורטאית הבכירה. בסיסי ביותר.

אז מי בעצם אחראי? תמיד הספורטאי אבל החל מהשנה גם אנשי הצוות שלה. הספורטאי אינו אמור להתמצא ברשימת החומרים האסורים בשימוש אבל הוא אחראי לכל חומר שנכנס לגופו ומתגלה אח"כ בבדיקות השתן ולעיתים גם הדם. שראפובה יכולה לטעון עד מחר שהיא לא ידעה שהחומר נאסר לשימוש. שרידי התרופה שנמצאו בגופה הופכים אותה לאשמה בעבירת סימום. סביר להניח שמי שעוד ישא באחריות לרשלנות הזו הוא הרופא האישי שלה, זה שרשם לה את המרשמים לתרופה. בתי הדין משיתים כיום עונשים גם על הצוות המטפל ולא מן הנמנע שאנשים נוספים ישאו בדין.

אז מה קורה עכשיו? מריה שראפובה תושעה מכל פעילות החל מיום 12/3/2016. לאחר מכן יערכו הצדדים להליך משמעתי שבסופו יוחלט מה הוא העונש שיוטל עליה. תהליך כזה יכול לקחת זמן רב וכל עוד הצדדים מתדיינים הספורטאית מושעית למעשה מכל פעילות. אני מניח ששראפובה תרצה לסיים את הסאגה הזו כמה שיותר מהר ובענישה מינימלית של מספר חודשים.

מריה שראפובה תרצה לחזור ולשחק טניס תוך תקווה שחסידי הענף יסלחו לה על המעידה הטפשית הזו. בטניס טרם התרגלו לשערוריות סימום בדומה למה שמתרחש בענפים אחרים. זה די חדש להם אבל הם יצטרכו להתרגל.  הסיבה שעד כה לא נתגלו מקרי סימום רבים בענף נעוצה במדיניות ראשי הסבב. אם לא בודקים אז גם לא מוצאים.  פדרר ומארי זועקים כבר זמן רב שהבדיקות בענף הן חפיף. אולי המקרה של שראפובה יסמן את תחילת עידן ניקוי הכתמים בספורט הלבן.

מולי אפשטיין הוא פיזיולוג מאמץ במכון וינגייט, חבר הנהלת הסוכנות הלאומית למניעת סימום בספורט ופרשן האתלטיקה של ערוץ הספורט