ג'רבי ומוקי עם המדליות (איגוד הג'ודו) (צילום: ספורט 5)
ג'רבי ומוקי עם המדליות (איגוד הג'ודו) | צילום: ספורט 5
מוקי. שיחזר את ההישג מפאריס (Getty) (צילום: ספורט 5)
מוקי. שיחזר את ההישג מפאריס (Getty) | צילום: ספורט 5

הישג מצויין לירדן ג'רבי (עד 63 ק"ג) ושגיא מוקי (עד 73 ק"ג), שקטפו היום (שבת) מדליות ארד בגראנד סלאם באבו דאבי. הראשונה הפילה את יול פרנסן ההולנדית באיפון תוך 44 שניות ושיחזרה את ההישג שלה מפאריס לפני שבועיים, בעוד חברה לנבחרת עשה זאת לאחר שספג עונש אחד לעומת שניים של דירק ואן טיכלט הבלגי. השניים התחרו תחת דגל איגוד הג'ודו העולמי IJF, ולא תחת דגל ישראל, מסיבות בטחוניות.

ג'רבי פתחה את התחרות בסיבוב השני מול איונה קולמוסיובה מסלובקיה. לאלופת העולם לשעבר לקח זמן להיכנס לקרב,  ולאחר דקה וחצי אף ספגה עונש. אלא שהעניין הזה לא הלחיץ את ג'רבי שהמשיכה לתקוף והשיגה יוקו. מאותו הרגע הישראלית הייתה דומיננטית, יריבתה ספגה עונש ראשון, ג'רבי השיגה יוקו נוסף, ועונש שהיא ספגה בשנייה האחרונה של הקרב לא מנע ממנה לנצח.

ברבע היא גברה בעונשים 1:2 על אניקה ואן אמדן ההולנדית, אך בשלב הבא היא כבר לא יכלה לקלריס אגבגננו הצרפתיה. אחרי 1:20 דקות ירדן ניסתה לעשות תרגיל, אגבגננו עשתה תרגיל נגד וזכתה באיפון. השופט בדק המצלמות וביטל לוואזרי בלבד. עד הסיום הצרפתיה השיגה עוד יוקו, ניצחה ושלחה את ג'רבי להתמודד על הארד דרך בית הניחומים. פרנסן החזירה מעמד 44 שניות בלבד לפני שג'רבי הצליחה להפיל אותה ולקחת את המדליה.

ג'רבי הגיבה לזכייה שלה עם תגובה מיוחדת: "יש לי הרבה על הלב ולכן ההודעה הזאת קצת ארוכה. היום התחרתי בגרנד סלאם באבו דאבי שהיא מדינה ערבית. במשך 6 שנים ניסינו להתחרות פה ומסיבות כאלה ואחרות זה לא קרה והפעם הייתי כל כך שמחה שזה קורה, אבל כשהגענו התברר לנו שנוכל להתחרות רק תחת דגל איגוד הג׳ודו העולמי מסיבות ביטחוניות קיבלנו רק כשהגענו. יו"ר האיגוד משה פונטי היה בדילמה מה לעשות והחליט להתחרות בכל זאת, החלטה שנעשתה בגבורה".

"ברגע שידעתי שלא אתחרה תחת דגל ישראל, ההרגשה שלי הייתה כואבת והיה לי קשה, אבל זה כל כך חשוב להתחרות. לזכות על האדמה הזו זה הרבה יותר חשוב מלא להתחרות כלל.  כבר יומיים יש לי צביטה בלב לראות את חבריי לנבחרת מתחרים תחת דגל האיגוד העולמי, זה עיצבן וכאב לי".

"כשניצחתי בקרב על מדליית הארד פרצתי בבכי, היה לי כל כך קשה עם ההרגשה הזו שאני לא תחת הדגל שלי והמדינה שלי, אבל היום יותר מתמיד היה חשוב להתחרות, לנצח ולהוכיח לכולם שעצם ההשתתפות פה היא הניצחון הגדול ביותר".

ג'רבי לצד הרשקו (איגוד הג'ודו) (צילום: ספורט 5)
ג'רבי לצד הרשקו (איגוד הג'ודו) | צילום: ספורט 5

"לכל אלה שאומרים שזו בושה - תתביישו אתם", היא תקפה. "אני מייצגת את המדינה שלי תמיד, בין אם יסתירו את הדגל שלי ובין אם לא, ההחלטה נעשתה רק לאחר שהגענו לאבו דאבי ולא מידיעה ראשונית.  תודה מיוחדת למשה פונטי על הגבורה והאומץ להגיע לכאן ולהחליט החלטה כזו ולאפשר לנו להתחרות".

שני הרשקו, מאמן נבחרת הנשים, אמר לאתר ערוץ הספורט: "אני גאה מאוד בהישג של ירדן, היא גם השיגה ניצחונות חשובים וגם זכתה בהישג היסטורי. בפעם הראשונה הגענו להתחרות באבו דאבי, לצערי נאסר עלינו להתחרות בצורה רשמית תחת דגל ישראל, אך אנו מקצוענים והגענו כדי להתחרות ולהשיג נקודות במירוץ האולימפי והשגנו מדליה ראשונה והיסטורית למדינת ישראל באיחוד האמירויות. אני שמח מאוד שהצלחנו לעמוד במשימה. להגיע ולהתחרות באבו דאבי היתה משימה ארוכה וקשה ואני רוצה להודות ליו״ר האיגוד הישראלי, משה פונטי, על המאמץ והנחישות להעניק לספורטאים שלנו את האפשרות להתחרות בכל מקום".

מוקי (עד 73 ק"ג) פתח את התחרות מהסיבוב השני, שם דווקא התקשה מול סמי שאושי מבלגיה. השניים התקשו לבצע תרגילים וספגו עונשים. 13 שניות לסיום הקרב וכשמוקי בפיגור מבחינת עונשים (3:2 לרעתו), הטיל הישראלי את יריבו באיפון, מה ששלח אותו לסיבוב הבא, פגש את שיין גוילום. מול הצרפתי למוקי כבר הלך הרבה יותר בקלות. בתחילת הקרב השיג אלוף אירופה ווזארי ודקה ואחת עשרה דקות בתוך הקרב מוקי הטיל את יריבו באיפון וסגר את הסיפור.

ברבע לא הצליח מוקי לבצע תרגילים מול קיושי אומאטסו מספרד, והקרב הוכרע על עונשים. 3:2 לטובתו של הישראלי. בחצי הגמר הפסיד מוקי לצ'נגרים אן הקוריאני. אחרי שתי דקות וחצי של קרב צמוד, שכלל שני עונשים לכל אחד, ניסה מוקי תרגיל, אך זה הפך לתרגיל נגד של יריבו, שניצח עם איפון. בקרב על הארד מול דירק ואן טיכלט הבלגי, מדליסט הארד מאליפות העולם ב-2013, התקשה מוקי לבצע תרגיל, אך צבר עונש אחד מול שניים של יריבו והצליח להשתחל לפודיום.

מוקי נשמע נרגש מאוד בסיום ואמר לערוץ הספורט: "אמנם לא היה עלינו דגל ישראל בשום מקום, אבל גם בלי הדגל המדינה מאוד קרובה ללב שלי. הרגשתי שאני מייצג מדינה שלמה. אי אפשר למחוק אותנו. אנחנו תמיד נהיה הכי גבוה שאפשר. שמח שעשיתי זאת בשביל המדינה ובשביל כולם".

מאמן נבחרת הגברים, אורן סמדג'ה, הוסיף: "אשית אני רוצה להגיד תודה ליו״ר משה פונטי שהתעקש שנגיע לגרנד סלאם אבו דאבי ונתחרה בתחרות הכל כך חשובה שמקנה הרבה נקודות לאולימפיאדה. המהלכים התחילו לפני שנה ועל זה מגיע לפונטי כל הכבוד. הזכיה של שגיא היא היסטורית וחשובה מאוד למדינת ישראל , הקהל התאהב בו, הוא הפגין יכולת מדהימה לאורך כל התחרות. זו זכייה שנייה ברציפות שלו בגרנד סלאם, דבר שקשה מאוד לעשות, במיוחד שבמשקל שלו יש תחרות גדולה על הדירוג האולימפי".

עוד אצל הנשים, לינדה בולדר (עד 70 ק"ג) סיימה במקום השביעי, כפי שעשתה בגראנד סלאם פאריס לפני שבועיים. הג'ודוקא, שהעפילה אוטומטית לסיבוב השני ופגשה את לין מוסונג מלוקסמבורג, פתחה נהדר את התחרות. בולדר הייתה דומיננטית לאורך כל הקרב, וכבר כחצי דקה לאחר תחילתו ההולנדית-ישראלית השיגה יוקו, בעוד יריבתה ספגה שני עונשים. בולדר המשיכה לתקוף וליזום והשיגה את יוקו ו-ווזארי, לקראת סוף הקרב ספגה עונש אך זה כמובן לא השפיע ובולדר ניצחה.

בסיבוב השלישי לא הצליחה בולדר לבצע תרגילים מול לולה מנסור והקרב היה נטול ניקוד, אך היא הייתה הדומיננטית ותקפה בעוד יריבתה ספגשה עונשים. כחצי דקה לסיום הקרב ספגה הבלגית את העונש הרביעי שלה, מה שגרם לפסילתה ולניצחון של בולדר, שנעצרה בשמונה האחרונות על ידי זוכת מדלית הכסף באליפות העולם בריו 2013, לאורה ורגאס קוך מגרמניה. הקרב היה שקול אלא שלקראת סופו הצליחה הגרמניה לרתק את בולדר, מה ששלח אותה לבית הניחומים, שם נפסלה מול ברברה מאטיץ' הקרואטית.

ליאור וילדיקאן (עד 70 ק"ג), העפילה אוטומטית לסיבוב השני, אך הודחה בקרב הראשון שלה ע"י אסמה ניאנג ממרוקו, שהצליחה להשיג ווזארי ויוקו.