מקבלי העיטורים (צילום: ספורט 5)
מקבלי העיטורים | צילום: ספורט 5
גילה גמליאל מעניקה את אות מפעל החיים ללוי פסבקין (צילום: ספורט 5)
גילה גמליאל מעניקה את אות מפעל החיים ללוי פסבקין | צילום: ספורט 5

אחת לארבע שנים מעניקה מכבי ישראל את עיטור יקיר מכבי, על פעילות ארוכת שנים בספורט הישראלי. האירגון העניק אתמול אחר הצהרים את אות "יקיר מכבי ישראל" ל-17 אנשי ספורט, כולם ותיקים בספורט הישראלי ובמכבי, כהוקרה על פעילות ארוכת שנים בספורט הישראלי.

העיטור, שמוענק אחת לארבע שנים, הוענק בין השאר ליוחנן וולך כדורגל נבחרת בכדורגל במכסיקו 1970 ויו״ר אגודת מכבי חיפה, מלי זלצר שהיתה הכדורלגנית הראשונה בארץ, ללוי פסבקין, שהיה אלוף ישראל בריצות ומאלה שהקימו את האתלטיקה הישראלית, ליוסי שכנר ז״ל שנפטר בשנה שעברה והיה מראשי השחיה בישראל, לג׳ף, גפן, בן 88, שהקים את ענף כדור הנוצה באשדוד, לאריה זייף שמתנדב שנים רבות בועד האולימפי, בהתאחדות לכדורגל ובמכבי ישראל, לגדעון בריקמן, שהיה יו״ר מכבי ת״א בכדורגל, וממלא מקום יו״ר ההתאחדות ועד היום פעיל במכבי ישראל, ולמקבלי עיטורים נוספים.

בטקס אמר יו״ר מכבי ישראל יורם אייל: "אתם אלה שהייתם והנכם חלק מיסודות הספורט בישראל, שנים ארוכות עשיתם בהתנדבות למען הספורט, והיום גם המשפחות שלכם שסבלו כי נעדרתם מהבית ימים ארוכים, יכולות לראות את התודה הגדולה שכולנו חבים לכם."

השרה גילה גמליאל, שכיבדה את הטקס בנוכחותה אמרה: "יש לי את הכבוד להשתתף בטקס הענקת עיטור יקיר ״מכבי ישראל״. ארגון ״מכבי ישראל", המהווה מסגרת ספורטיבית, חברתית וחינוכית, מוקיר מדי ארבע שנים את אנשיו שהקדישו את מיטב שנותיהם למען הציבור והקהילה ולטובת קידום וטיפוח הספורט בישראל. כשרה לשיוויון חברתי ואזרחים ותיקים, אין לי סיפוק גדול יותר מלהעניק תעודות הוקרה לאזרחי המופת הללו״.

בטקס הוקרנה מצגת מרגשת על כל אחד ממקבלי העיטורים, ובשמם בירך גדעון בריקמן: "הערכים של תנועת מכבי הם אלה שדבקו בנו מגיל צעיר, הם אלה שהוליכו אותנו בדרכנו, כשבאנו כולנו להתנדב, רק לשם העשייה, עשייה שכשאתה רואה את הפירות שהיא מניבה, אינך צריך להסביר את הימים הארוכים בהם עשית, החיוך של הילדים, השחקנים, האוהדים, אומר הכל. הספורט הוא דרך חיים, ומכבי מתווה את השביל הנכון בדרך זו: דרך של חינוך, של תרבות, של חברות,של ציונות ואהבת הארץ. בעצם קבלת העיטור מוכיחה מכבי ישראל כי היא זוכרת את העושים במלאכה, אלה שרוב ימות השנה מאחורי הקלעים, ומוכיחה כי אינה שוכחת ומכבדת את עברה".

יקירי מכבי ישראל 2015

יוחנן וולך
יוחנן וולך, יליד 1945. וולך החל כאחד הסמלים של הפועל חיפה דווקא, אבל הפך לרוח החיה של אגודת מכבי חיפה כרמל. ככדורגלן הוא בלט כאחד השחקנים ששיחקו במונדיאל 1970, אחד משחקני ההגנה הגדולים ביותר של ישראל בכל הזמנים. לאחר פרישתו הפך להיות חבר הנהלה במחלקת הכדורגל של מכבי חיפה וניהל את הקבוצה במשך שנים רבות. וולך שימש כיו״ר קבוצת הכדורסל של הקבוצה שעלתה ליגה מהליגה השלישית ותקעה יתד בצמרת הכדורסל הישראלי. החל משנת 1998 יוחנן משמש כיו"ר אגודת מכבי חיפה, ותחת ידיו האגודה התפתחה ומפעילה מספר רב של מחלקות בענפים שונים, ובסך הכל כ-1200 ספורטאים, כאשר יוחנן מנהל ומנווט את הכל ביד רמה.

גדעון בריקמן
גדעון בריקמן, יליד 1943, חבר הנהלת מכבי ישראל ומכבי העולמי, חבר הנהלת הוועד האולימפי, חלק בלתי נפרד מהמותג מכבי. בין תפקידיו הרבים כיהן בריקמן כיו"ר מכבי ת"א בכדורגל, יו"ר מועדון הטניס של מכבי ת"א, יו"ר ועדת הכדורגל במכבי, חבר הנהלת ההתאחדות לכדורגל וממלא מקום יו"ר, יו"ר מועצת ההימורים, יו"ר ועדת פרסום ויחסי חוץ במכבי ועוד תפקידים רבים ומגוונים.

יוסי שכנר ז״ל
 יוסי שכנר ז"ל. יליד 1947, יוסי שכנר לאיש המזוהה ביותר עם מכבי קרית ביאליק בשחייה. "שכנר היה מכבי קרית ביאליק ומכבי קרית ביאליק הייתה שכנר", אומרים באגודה. "מר שחייה" היה הכינוי שלו. הוא היה פעיל באגודה במשך 35 שנה, וכיהן כיו"ר העמותה. שכנר היה שופט שחייה ראשי ומזניק בינלאומי ויזם את הקמת בריכת אפק בשנת 1993, שמשרתת לאורך כל השנה מאות ספורטאים עד היום. אגודת השחייה הייתה פרויקט חייו של שכנר והשחיינים היו קרובים מאוד לליבו. גם בניו, אייל ושי, המשיכו את דרכו שחו במועדון ומאוחר יותר התנדבו לעזור בתחרויות שהתקיימו בבריכת אפק, שי מכהן כיום כממלא מקום יו״ר איגוד השחייה הישראלי. יוסי שכנר היה סמל ומופת לאלה שפעלו לצידו, ומפעל חייו ישמר את זכרו לנצח.
את אות יקיר מכבי ישראל קיבלו בני משפחתו, אשת נאווה ובניו אייל ושי שכנר.

לוי פסבקין
לוי פסבקין, יליד 1939. לוי נחשב לאחד האתלטים המצליחים ביותר בתולדות מדינת ישראל ומי שיש לו מניות רבות בהצלחת ענף האתלטיקה ופיתוחו. לוי היה אלוף ושיאן ישראל בריצת 100 מטר והשיא הישראלי שלו למרחק 60 מטריפ החזיק מעמד כמעט 30 שנה. הוא השתתף באולימפיאדת טוקיו 64, במכביות השישית והשביעית וייצג את ישראל בעשרות תחרויות בינלאומיות. הוא פרש מריצה בשנת 1969 והפך למנהל. בהמשך הוא ניהל את הנבחרת וכיו"ר מחלקת האתלטיקה של מכבי ת"א הוא הוביל את המועדון להישגים רבים. פסבקין שינה את מפת האתלטיקה בישראל כשהביא לכאן ספורטאים כמו אלכס אברבוך, קוסטה מאטוסביץ', ג'יליין שוורץ, דונלנד סנדפורד ועוד

צביקה קורן
צביקה קורן, יליד 1940ֿ נולד בפולין ועלה לארץ בגיל 9. שנה לאחר מכן החל להתעמל בהתעמלות קרקע ומכשירים. בשנת 1956 הצטרף לקבוצת הנערים של מכבי ת"א בכדורגל ולאחר מכן למכבי ר"ג ומכבי חולון. עבד כמורה לחינוך גופני ובשנת 1986 החל לעבוד במתחם עמית עמל בראשון לציון, שם בנה את אימפריית הכדוריד העולמית. בשנת 1983 הקים את מועדון האתלטיקה של מכבי ראשון לציון, המונה כיום מאות ספורטאים והגיעה להישגים מצוינים, בעיקר עם קבוצת הנשים. בשנת 2013 קיבל צביקה קורן את פרס מפעל החיים מראש עיריית ראשון לציון.

אריה זייף
אריה זייף, יליד 1946, מזוהה יותר מכל עם הכדורגל ועם מכבי פתח תקווה, אבל לא פחות עם הסמל המכבי. זייף היה חניך במכבי פ"ת, לאחר מכן כיהן המנהל הקבוצה ובהמשך כיושב הראש. זייף הוא חבר הנהלת מכבי ישראל, נציג מכבי בהנהלת ההתאחדות לכדורגל, כיהן בעבר כיו"ר מועצת ההימורים וכיו"ר איגוד השופטים בהתאחדות לכדורגל. בנוסף הוא חבר הנהלת הוועד האולימפי וגזבר הכבוד של הוועד, וכיהן בתפקידים יוקרתיים ציבוריים ועסקיים רבים.

יוסף "ג׳ף" גפן
יוסף גפן, יליד 1927, איש ספורט מילדותו. עלה לארץ מדרום אפריקה בשנת 1960, ושנתיים לאחר מכן הצטרף למחלקת הבדמינטון באשדוד. בתחילה כשחקן, ולאחר מכן כיו"ר ומאמן. באשדוד הוא עשה למעשה את הכל – החל מסימון המגרש ועד להזמנת ציוד וטיפול בפרטים הכי קטנים. גפן תרם רבות מנסיונו לענף הבדמינטון בארץ ואף סייע בקבלת ישראל לאיגוד האירופאי כיו"ר האיגוד. הוא ניהל את נבחרת ישראל במשך 15 שנה, והשתתף בארגון מכביות רבות. עד היום הוא תורם ומסייע למחלקת הבדמינטון באשדוד. הוא גם הקים את "מוזיאון הבדמינטון" באשדוד, המשקף את ההיסטוריה של המועדון משנות השישים.

איתן שגיא
איתן שגיא, יליד 1939, הצטרף למכבי לאחר שחרורו מצה"ל. שגיא אחראי במו ידיו על הספורט המצליח של מכבי בעיר רעננה. הוא הקים את קבוצת הכדורסל של העיר, את קבוצת הכדוריד, את קבוצת השחייה, את קבוצת הכדורעף ואת קבוצת הקליעה, שעד היום הוא עומד בראשה, למעלה מיובל שנים! שגיא הקים את מכבי צעיר רעננה והיה אחראי על חינוכם לציונות ואהבת הארץ של מאות חניכים במקומות שונים בארץ. הוא הפך את הסניף של מכבי צעיר לביתם השני של בני הנוער בעיר, ושימש דוגמא ומופת לכל אותם ילדים. בנוסף, שגיא היה אמון על מירוץ הלפיד המסורתי ועל מופעים רבים במכביות השונות .

ישראל וידס
ישראל וידס, יליד 1938. ישראל ניהל את קבוצת הכדורסל של מכבי ארזים רמת גן משנת 1968, לאחר כשנה הצטרף לקבוצת הנשים בכדוריד ומאז ובמשך 32 שנה עמד בראשה והפך לסמל שלה. וידס שימש שנים רבות כחבר הנהלת איגוד הכדוריד, ניהל את נבחרת הנשים והיה חבר בהתאחדות לספורט, את השעות הרבות שישראל וידס תרם לספורט בישראל אי אפשר למנות, ועד היום הוא ממשיך לתרום מנסיונו לאגודת מכבי ארזים.

שמואל שבח
שמואל שבח, יליד 1936. מגיל צעיר היה חניך מכבי חיפה באתלטיקה, אלוף הנוער בריצות 60 ו-100 מטר. מאוחר יותר התחבר לים, הפך לחניך של מכבי זבולון חיפה. שבח עשה קורס מפקדי סירות במכמורת, השתתף באליפויות שייט עממי. בשנת 1962 מונה לחבר בהנהלת זבולון ושלוש שנים מאוחר יותר ייסד את סניף אשדוד, שכיום הוא הסניף המוביל של מכבי זבולון. בשנת 2006 נבחר שבח למ"מ יו"ר זבולון ונקרא לעזור בשיקום האגודה לאחר הפסקת פעילות של מספר שנים. שבח הצליח לשקם את ההריסות ואף נפתחו סניפים חדשים בכנרת, עכו ותל אביב. בשנת 2009 נבחר ליו"ר מכבי זבולון ומונה לחבר בהנהלת מכבי ישראל. הוא היה אמון על פיתוח ענף הקאייקים בכנרת ועל ההישגים של נבחרת ישראל בלייזר.

אהרון בוצר
אהרון בוצר, יליד 1932, חבר מרכז מכבי ישראל ומכבי העולמי. בוצר הצטרף למכבי הצעיר ולמכבי זבולון כבר בהיותו ילד צעיר, ועבר באגודה את כל המסלול, החל מחניך, מדריך, יו"ר סניף ת"א ולאחר מכן יו"ר זבולון ישראל. בוצר בלט בתחום השייט, היה נציג ישראל באיגוד השייט הבינלאומי, סגן יו"ר איגוד השייט ואף זכה בתואר שופט העשור ממשרד המדע, התרבות והספורט. מאיגוד השייט זכה בוצר להכרה עצומה כאשר קיבל את אות האיגוד.

יוסף שריקי
יוסף שריקי עלה ארצה באוניית מעפילים ממרוקו בשנת 1956, ומיד התחבר למשחק הכדורגל. אימן במכבי נווה שאנן ומונה ליו"ר הקבוצה בשנת 2005. למרות שהוביל מועדון קטן יחסית בסדר גודל ארצי, גידל כמה מבכירי המאמנים בישראל כדוגמת המאמן הלאומי אלי גוטמן, פליקס נעים, ירון הוכנבוים, מירון בלייברג ואחרים. עבור שריקי קבוצת נווה שאנן והשחקנים היו הבית והמשפחה, והוא הקדיש לטובת המועדון את כל חייו. שריקי תמיד שימש דמות אב, מורה ומחנך עבור כל אדם שעבר במועדון הצנוע. בשנת 2009 החליט שריקי לקרוא לקבוצה על שמו של חייל צה״ל שנהרג ונחטף אלדד רגב ז"ל, ששיחק בעבר במועדון.

עיסא עארף לובאני
עיסא עארף לובאני, יליד 1938. ייסד את קבוצת הכדורגל של מכבי אחי נצרת בשנת 1967, ודאג לכך שהיא תהיה למעשה קבוצת המגזר הראשונה שמצטרפת למרכז מכבי. אחרי נצרת צירך לובאני למכבי את מכבי שפרעם, מכבי כפר קנא, מכבי תמרה וקבוצות נוספות. עיסא מלווה את אחי נצרת במשך שנים רבות והפך לאחד האנשים הכי מזוהים עם המועדון, הוא עבר עם הקבוצה את כל הדרך מליגה ג׳ ועד ללאומית. הוא שימש כמזכיר בקבוצה, מנהל וחבר הנהלה, וממשיך ללות את הקבוצה שמהווה חלק בלתי נפרד ממנו.

מלי ושאול זלצר
מלי, ילידת 1950, עלתה ממצרים בגיל 7, וכבר מגיל צעיר נמשכה לספורט. את דרכה החלה כשחיינית וכשחקנית כדורגל במיל"ן, ואף זכתה לקבל את כרטיס השחקן הראשון בכדורגל הנשים. לאחר מכן עברה לענף הכדוריד וייסדה את מכבי קרית שרת חולון. היא הפכה לרוח החיה מאחורי הקבוצה ולאמא של כל הבנות. ההצלחות לא איחרו לבוא, וקרית שרת קצרה אליפויות וגביעים. לאחר שפרשה מניהול קבוצת הכדוריד נקראה להקים את ליגת הנשים בכדורגל, ובמקביל השתלבה בכל נושאי התרבות למען מכבי ישראל. הייתה חברה במכבי ישראל ומכבי העולמי, חברת הנהלה בהתאחדות לכדורגל ובוועדת הנשים.

שאול, יליד 1947, נולד בחולון למייסדי העיר ומגיל 6, כאשר נכנס לראשונה לבית מכבי בעיר, הוא מחובר לספורט בחולון. הוא החל את דרכו במכבי הצעיר כחניך, מדריך ומפקד הסניף, ולאחר שירותו הצבאי הקים את מכבי קרית שרת חולון, וזכה עם המועדון להישגים רבים. שאול קיבל בשנת 1999 את תואר יקיר העיר חולון בספורט ותעודת הוקרה על מפעל חיים. הוא כיהן כיו"ר איגוד הכדוריד ומשמש כחבר ועדת המשמעת והערעורים של התאחדות הכדוריד הבינלאומית. בשנת 2009 הוא אף זכה בעיטור הזהב של ההתאחדות. זלצר הוא חבר הנהלת מכבי ישראל ונשיא מועדון הכדוריד של חולון.\

לעד טרודלר ורפי אספורמס
גלעד טרודלר, יליד 1944. רפי אספורמס, יליד 1945. השניים ממייסדי מכבי אשדוד ותמיד נחשבו לצמד חמד והרוח החיה של מכבי אשדוד. השניים עמדו בראש קבוצת הכדורגל ואחראים על המסע המופלא שלה מליגה ב' ועד לליגה הראשונה. כיהנו כיושבי ראש האגודה שהפעילה 12 ענפי ספורט (כדורסל, כדורעף, בדמינטון, שחמט, טניס ועוד). במשך שלושה עשורים בהתנדבות מלאה, הפכו אותה לאגודה מובילה בארץ. לאחר איחוד קבוצות הכדורגל באשדוד פרשו ממחלקת הכדורגל, אבל נשארו בעמותת מכבי אשדוד. פעלו רבות לקידום האגודה והספורט באשדוד, וממשיכים לעזור לאגודת מכבי אשדוד גם היום.

שרה מלחי
שרה מלחי, ילידת 1922. מלחי נולדה במולדובה ועלתה ארצה בשנת 1935, בת למשפחה ציונית. בגיל צעיר הצטרפה למכבי רמת גן והפכה למדריכה במכבי הצעיר. מאוחר יותר, בתקופת המנדט, הצטרפה שרה לאצ"ל ולקחה חלק פעיל במאבק להקמת המדינה. נישאה לבניהו ז"ל, שאף הוא היה פעיל במכבי. עבדה כמזכירה באגודת מכבי רמת גן, עבדה שנים רבות כמזכירת בית ספר והייתה פעילה בתחומים רבים נוספים. בנה אלי ז״ל נפל במלחמת יום הכיפורים ושרה דאגה להנציח את זכרו במפעלי זכרון רבים. שרה חברת ויצ"ו שם היא פעילה עד היום, ומתנדבת גם באגודה למען החייל. הפעילות למען הזולת הפך לשמה הנרדף של שרה, והיא מקפידה לעשות זאת גם היום. שרה מלחי היא יקירת מסדר המכבים