שנה לאולימפיאדה. הכירו את היריבים הגדולים (צילום: מערכת ONE)
שנה לאולימפיאדה. הכירו את היריבים הגדולים | צילום: מערכת ONE

אחרי כל אולימפיאדה יש טקס קבוע, פתאום כל אותם אלו אשר במשך ארבע שנים לא העזו לצפות באף ענף ספורט שאיננו כדורגל או כדורסל הופכים למומחי שייט/ג'ודו/אתלטיקה/שחייה/התעמלות ושאר ענפי הספורט האולימפיים ומרגישים בנוח לנתח ולהסביר מדוע ספורטאינו חזרו ללא מדליה.

הרבה סיבות מעלים אותם "מומחים", חלקן רלוונטיות יותר כמו חוסר ההשקעה הכספית בגילאים הצעירים יותר, תרבות הספורט הלוקה בישראל המקשה על ספורטאים שאינם מגיעים מהענפים הפופולאריים ביותר. החלק האחר של הסיבות הוא בעיקר מקטרג ומאשים שלא בצדק, בקטגוריה הזו נמצאים תירוצים חסרי שחר ובסיס כמו "המנטליות הישראלית הפגומה", "חוסר המזל שלנו", "הנטייה לקרוס ברגעי האמת", "והשנאה היוקדת לישראל המסמאת עיניי השופטים".

משום מה מהדיונים הללו נעדר לרוב פרט עקרוני אחד, במרבית ענפי הספורט האולימפיאדה היא התחרות החשובה ביותר, פסגת שאיפותיו של הספורטאי ולכן גם מושכת אליה את היריבים החזקים ביותר בעולם, בכושרם הגבוה ביותר, לאחר עבודה אינטנסטיבית של ארבע שנים כשכל מה שהם רואים לנגד עיניהם הוא אך ורק המדליה הנכספת.

כל אחד מהספורטאים הישראלים שבעוד כשנה ייצגו אותנו בלונדון יצטרך לעבור דרך מפרכת עד שתונח המדליה על צווארו וכדי שזה יקרה הוא יצטרך לגבור על היריבים החזקים ביותר בעולם. עם תחילתה של השנה האולימפית, זה הזמן לערוך הכרות עם האנשים שעומדים לעמוד בין ספורטאינו לבין המדליות ולשמוע מהספורטאים עצמם איך אפשר לנצח אותם ברגע האמת בלונדון.

טאקמאסה אנאי - היריב של אריק זאבי (ג'ודו, עד 100 ק"ג)
בדרך של אריק זאבי למדליה אולימפית שניה וסיום מושלם לקריירה מפוארת, עלול לעמוד אחד הג'ודוקות החזקים ביותר בעולם כיום. טאקאמסה אנאי, הוא המודל החדש בפס הייצור הבלתי נגמר של היפנים במשקל עד 100 ק"ג.

קדמו לו כמה מגדולי הענף כמו קוסיי אינואי וקייג'י סוזוקי ואנאי עצמו רחוק מלבייש את הפירמה המפוארת. הוא הספיק לזכות במדליית הזהב באליפות העולם ב-2010 וב-2009 זכה ב-All Japan Championship, אליפות יפנית מסורתית בה אין חלוקה למשקלים, מה שכמובן חייב אותו להעיף למזרון יריבים הכבדים ממנו בהרבה. מאזן הקרבות שלו מול זאבי איננו מעורר תקווה, 0:3 לטובת היפני, כשהמפגש האחרון ביניהם היה בגמר גראנד סלאם טוקוי.

זאבי מספר על אנאי: "מעבר לזה שאנאי הוא ג'ודוקא מעולה, יש לו יתרון וחסרון, הוא לא יפני קלאסי. אם בעבר היה אפשר להגדיר ג'ודוקא יפני כמו כדורגלן ברזילאי, שהטכניקה היא העיקר עבורו, וכמו שהכדורגלן ברזילאי מחפש לכבוש, כך הג'ודוקא היפני מחפש איפונים. בג'ודו היפני לא רק הניצחון הוא המטרה אלא גם האטרקטיביות של הקרב.

טאקאמסה אנאי. לא ממש כדורגלן ברזילאי (רויטרס) (צילום: מערכת ONE)
טאקאמסה אנאי. לא ממש כדורגלן ברזילאי (רויטרס) | צילום: מערכת ONE

אנאי הוא מעט שונה, אין לו בעיה עם קרב טקטי ולנצח עם עונש קטן, זו איזושהי חוזקה שלו בניגוד ליפנים אחרים, הם היו קצת נאיביים כל הזמן תוקפים ולפעמים זה עלה להם בניצחונות. זה הופך את זה ליותר בעייתי עבורנו, מצד שני אם נשווה אותו לסוזוקי או אינואי הוא לא טוב או דומיננטי כמוהם, הוא עדיין הכי יציב במשקל אבל גם  פגיע, חוץ מזה הוא בחור מאוד נחמד".

אז איך מנצחים אותו?: "שני קרבות שלי מולו הסתיימו בעונשים ואחד בפוקס באליפות העולם אחרי 5 שניות. הקרבות שהוא ניצח בעונש היו כאלה שהוא ניהל בצורה טקטית, הוא הוביל בעונש ושמר על זה עד הסיום, הבנתי בקרב האחרון איתו שלחכות לטעויות מצידו זה משהו שלא יקרה, אסור להגיע איתו לעונש כי הוא מתחיל את הקרב די דומיננטי, הוא משיג ניקוד ואז הולך אחורה, אבל זה לא אומר שהוא לא מסוכן, הוא פשוט לא מתבייש לעשות טקטיקה. אני צריך לגלות יותר אגרסיביות, ליזום יותר, זה המפתח, אני בדרך כלל מחכה לטעויות, לי לחכות להן, אלא לנסות ליזום בעצמי כל מיני התקפות זו נקודת המפתח מבחינתי".

טאקאמסה אנאי (רויטרס) (צילום: מערכת ONE)
טאקאמסה אנאי. זאבי: &"נקודת המפתח נגדו היא ליזום&" (רויטרס) | צילום: מערכת ONE

כדאי להיזהר גם מ: הנק חרול (הולנד), מקסים ראקוב (קזחסטן), הי-טי הוואן (קוריאה), אלקו ואן דר-חיסט (בלגיה).

יושי אואנו - היריבה של ירדן ג'רבי או אליס שלזינגר (ג'ודו, עד 63 ק"ג)
בדומה לאריק זאבי, גם הצרה הגדולה ביותר של ירדן ג'רבי או אליס שלזינגר, מי מהן שתייצגנה אותו בסופו של דבר בתחרות הג'ודו במשקל עד 63 ק"ג מגיעה מיפן. יושי אואנו, שולטת במשקל ביד רמה וזכתה בשתי אליפויות העולם האחרונות. בכלל משפחת אואנו, נחשבת למשפחת ג'ודו מפוארת ביפן, אחותה המבוגרת של יושי, מסאיי זכתה בשתי מדליות זהב אולימפיות. ארבעה קרבות ערכה אואנו נגד שלזינגר ואחד נגד ג'רבי, את כולם היא סיימה כמנצחת.

ג'רבי מספרת על אואנו: "סגנון העבודה שלה הוא ספציפי ומאוד מעצבן. היא מתישה את היריבות, לכל היפנים וגם לה יש כושר מעולה, אבל דווקא בהשוואה אליהם, הג'ודו שלה לא מלהיב במיוחד. קשה מאוד לזרוק אותה והיא טובה בקרקע, היא כל הזמן נראית דומיננטית, וקשה מאוד לתקוף אותה".

יושי אואנו. סגנון ספציפי ומעצבן (רויטרס) (צילום: מערכת ONE)
יושי אואנו. סגנון ספציפי ומעצבן (רויטרס) | צילום: מערכת ONE

אז איך מנצחים אותה? "יש לה רק תרגיל אחד מאוד חזק, אוסו-טו-גרי וקל מאוד לסגור אותו, בייחוד אם אני ימנית והיא שמאלית. בקרב איתה אצטרך להיות דומיננטית יותר ממנה, אולי יהיה מאוד קשה לזרוק אותה, אבל ,בג'ודו אפשר לנצח גם בעונשים והתוכנית קרב היא פשוט להתיש אותה ולא להפסיק לתקוף".

כדאי להיזהר גם מ: ג'בריס אמאנה (צרפת), אורסקה זולניר (סלובניה), אניקה ואן אמדן/אליזבת' ווילבורדס (הולנד), לילי שו (סין).

פיי הואה טסנג - היריבה של בת אל גטרר (טאקוונדו, עד 57 ק"ג)
הקריטריון האולימפי בטאקוונדו הוא אולי הקשוח מכולם, לעומת 8 קטגוריות משקל באליפויות העולם, באולימפיאדה יהיו רק 4 ובכל אחד מהם יתחרו רק 16 לוחמות. גטרר עצמה תצטרך להבטיח את מקומה בלונדון דרך מבחני המיון האירופאים ב-2012 ואם תגיע לשם היא צפויה ליריבה איכותית במיוחד בכל אחד מהקרבות. אחת מהן היא פיי הו טסנג הטיוואנית, היא אמנם לא מחזיקה בתואר אלופת עולם אך במבחנים האולימפיים בבאקו סיפקה שיעור מאלף על יכולותיה כשסיימה במקום הראשון כשהיא גוברת בגמר על הו יוז'הו הסינית, אלופת העולם המכהנת. עד עכשיו פיי הואה טסנג וגטרר נפגשו פעם אחת והטיוואנית ניצחה בנקודה.

גטרר מספרת על פיי הואה טסנג: "קשה למצוא נקודות תורפה אצל יריבות, במיוחד אצלה, היא פשוט מגוונת בהכל. היא זזה מצוין וקשה לתפוס אותה, לכל דבר היא מגיבה טוב, ויש לה הבנה מצוינת של הקרב".

טסנג &"מלטפת&" יריבה (רויטרס) (צילום: מערכת ONE)
טסנג &"מלטפת&" יריבה (רויטרס) | צילום: מערכת ONE

אז איך מנצחים אותה? "היא לא עוצמתית במיוחד, העוצמה זה משהו חזק אצלי יותר מהאחרות ואני יכולה לנצל את זה נגדה. גם המהירות שלי גבוהה יותר".

כדאי להיזהר גם מ: הו יוז'הו (סין), אנה זנינוביץ' (קרואטיה), ג'ייד ג'ונס (בריטניה).

זו קאי - היריב של אלכס שטילוב (התעמלות מכשירים, תרגיל קרקע)
אלכס שטילוב כבר הוכיח מספר פעמים שהוא נחשב לאחד ממתעמלי הקרקע הטובים בעולם, הוא כבר זכה במדליית ארד באליפות עולם, מקום רביעי באליפות עולם נוספת ובמדליות כסף וארד באליפות אירופה. אך כדי לזכות במדליה בלונדון, הוא יצטרך להרשים את השופטים יותר מאשר יתר המתעמלים, אחד הבולטים שביריביו הוא זו קאי הסיני שזכה במדליית הזהב האולימפית בבייג'ין ובמדליית הכסף באליפות העולם ב-2009.

זו קאי. לא יתנגד לאותה התמונה גם בלונדון (רויטרס) (צילום: מערכת ONE)
זו קאי. לא יתנגד לאותה התמונה גם בלונדון (רויטרס) | צילום: מערכת ONE

שטילוב מספר על קאי: "הוא יריב רציני וחזק, הוא מבצע את התרגיל בצורה יציבה, הוא מכניס אלמנטים קשים לתרגיל ועושה אותם טוב. הביצוע שלו לא מושלם, אבל בגלל הדרגת קושי הגבוהה של התרגיל שלו הוא מקבל ציונים גבוהים".

אז איך אפשר לנצח אותו? "קאי לא נראה כל-כך טוב כשהוא מבצע תרגיל. יש לו תרגיל חזק, אבל הביצוע שלו לא יפה. אני יכול לעשות את אותו התרגיל באופן הרבה יותר יפה ומרשים, וכך בעצם אני יכול לנצח".

זו קאי מרחף אבל לא עושה זאת בצורה מושלמת (GettyImages) (צילום: מערכת ONE)
זו קאי מרחף אבל לא עושה זאת בצורה מושלמת (GettyImages) | צילום: מערכת ONE

כדאי להיזהר גם מ: אלפת'ריוס קוסמידיס (יוון), פלאביוס קוצ'י (רומניה), דייגו היפוליטו (ברזיל), קוהיי אוצ'ימורה (יפן).

ניק דמפסי - היריב של נמרוד משיח או שחר צוברי (שייט, ניל פרייד)
ניק דמפסי הבריטי אמנם מדורג נמוך יותר בדירוג העולמי מנמרוד משיח ומוביל כרגע רק בשני מקומות על פני שחר צוברי, אך באולימפיאדת לונדון 2012 דמפסי שסיים מקום אחד מתחת לצוברי בבייג'ין הולך להיות הפייבוריט הגדול נוכח יתרון הביתיות וההכרות הנרחבת שלו עם אתר התחרות. 

נמרוד משיח מספר על ניק דמפסי: "מהיום שהודיעו לדמפסי שהאולימפיאדה תיערך בלונדון יש לו מדליית זהב עם סימן שאלה, הוא חייב לסמן עליה וי. כסף או ארד לא יספקו אותו, הוא חייב לחזור עם זהב, אני משוכנע שזה הציפיות ממנו כי בנו לו אולימפיאדה בחצר האחורית. מבחינתי הוא היריב מספר 1. הביתיות היא יתרון גדול ומעבר לכך הוא ספורטאי עם סגנון תחרותי, הוא מנצל טעויות של יריבים וקורא מהלכים באמת בעיניים אחרות ביחס לרוב השייטים האחרים. בשונה משייטים שמנצחים על מהירות או כוח, הוא מנצח על החלטות טקטיות".

האישה אולי תסלח, אבל בבריטניה מצפים מניק דמפסי ללא פחות מזהב (Gett (צילום: מערכת ONE)
האישה אולי תסלח, אבל בבריטניה מצפים מניק דמפסי ללא פחות מזהב (GettyImages) | צילום: מערכת ONE

איך אפשר לנצח אותו? "ללא ספק צריך להתייחס אליו מהתחלה, כי אחד על אחד, אני עולה עליו בוודאות. צריך לשים לב אליו משלבים מוקדמים ותמיד לפקוח עיניים ולראות איפה הוא נמצא, יש עוד מתחרים מסביב, אבל אנחנו יודעים שאים מה לעשות, דמפסי יודע קצת יותר באתר האולימפי. הים התיכון הוא ים מאוד ברור, אבל שם זה אתר עם המון משתנים".

כדאי להיזהר גם מ: פיוטר מישקה או פרמיסלב מיארצ'נסקי (פולין), ג'וליאן בונטמפ (צרפת).

מת'יו בלצ'ר ומלקולם פייג' - היריבים של גידי קליגר וערן סלע (שייט, 470)

מת'יו בלצ'ר ומלקולם פייג' האוסטרלים נחשבים כיום לצוות החזק בעולם בשייט מפרשיות 470, הם מדורגים ראשונים בעולם, מלקולם פייג' אף זכה בזהב עם שותפו הקודם באולימפיאדת בייג'ין. ואם מישהו מקווה שהפרידה מהשותף הקודם והחיבור למת'יו בלצ'ר, החלישו את הצמד האוסטרלי, אז המצב רחוק מלהיות כך, השניים ממשיכים להוביל את הצמרת העולמית ונחשבים לפייבוריטים לזהב בלונדון.

מלקולם פייג´ ומת´יו בלצ´ר. לא רק מתחרים, אלא גם אויבים (GettyImage (צילום: מערכת ONE)
מלקולם פייג´ ומת´יו בלצ´ר. לא רק מתחרים, אלא גם אויבים (GettyImages) | צילום: מערכת ONE

גידי קליגר מספר על בלצ'ר ופייג': "הצוות כיום הרבה יותר טוב מהצוות שזכה בבייג'ין. אוסטרליה היא מדינה עם מסורת מפוארת בשייט, המאמן שלהם, ויקטור קובלנקו החל לאמן באוסטרליה לקראת אולימפיאדת סידני 2000 ובאותם משחקים הם זכו בזהב בגברים ובנשים ב-470, הוא עשה שם מהפך. הוא מוציא משהו מהשייטים שאני לא מצליח להצביע עליו, כאוסטרלים שצריכים להיות רוב השנה באירופה בשביל התחרויות הם זקוקים לא רק למוטיבציה אלא גם למשמעת עצמית, נחישות וריכוז.

פייג' ובלצ'ר הם לא רק מתחרים, הם גם אויבים, כל שאר היריבים הם לא אויבים, כי אין סיבה בשייט להילחם עם צוותים אחרים אלא רק עם המים והגלים, אבל איתם יש לנו סיפור יוצא דופן. בשנה שעברה הם עירערו עלינו בתחרות למרות שמבחינתנו זה קישקוש ופסלו אותנו. בדרך כלל הם לא מתנהגים כך, אבל יש להם קטעים מלוכלכים, עבורנו זו נקודה רגישה".

מלקולם פייג´ ומת´יו בלצ´ר. ישמרו על הכושר הגבוה עד לונדון? (GettyI (צילום: מערכת ONE)
מלקולם פייג´ ומת´יו בלצ´ר. ישמרו על הכושר הגבוה עד לונדון? (GettyImages) | צילום: מערכת ONE

איך אפשר לנצח אותם? לכל ספורטאי יש עליות וירידות כל הזמן, אף אחד לא כל הזמן יציב, אם שנה לפני האולימפיאדה הם בכזו רמה גבוהה, אני לא יודע אם הם יוכלו להחזיק מעמד, יהיו להם נפילות, נקווה שזה יהיה באולימפיאדה. הרבה פעמים בשייט מישהו לא נראה בכיוון ואז זוכה במדליית זהב, כמובן שצריך להיות בצמרת אבל קשה לדעת שנה לפני מי הפייבוריטים".

כדאי להיזהר גם מ: פייר לבושה ווינסנט גארוס (צרפת), סימה פנטלה ואיגור מראניץ' (קרואטיה).

ליסה וסטרהוף ולובקה ברקהאוט - היריבות של ורד בוסקילה וגיל כהן (שייט, 470)
להולנד תמיד הייתה מסורת חזקה בשייט, הצמד ליסה וסטרהוף ולובקה ברקהאוט אמנם מדורג כיום רק במקום השמיני בדירוג העולמי ב-470, אך השתיים נחשבות כחזקות ביותר בתחרויות הגדולות ולראייה זכו בשתי אליפויות העולם האחרונות.

גיל כהן מספרת על וסטרהוף וברקהאוט: "הצוות ההולנדי טוב מאוד במיוחד ברוחק חזקה, הן מתאמנות הרבה מאוד שנים ותמיד בצורה מסודרת, עם תוכנית עבודה נכונה".

ברקהאוט עם שותפתה הקודמת. ההולנדיות רגילות לחייך בסיום (GettyImage (צילום: מערכת ONE)
ברקהאוט עם שותפתה הקודמת. ההולנדיות רגילות לחייך בסיום (GettyImages) | צילום: מערכת ONE

איך אפשר לנצח אותן? "ורד ואני נזדקק לתיאום מושלם, אני מאמינה שעם עבודה נכונה אפשר להגיע לרמה שלהן ולתת להן פייט. לרוב שייטים ישראלים יותר חזקים מנטלית וזה עוזר בתחרות שנמתחת על זמן ארוך, לאילן תשתש המאמן שלנו יש מספיק ניסיון כדי להביא אותנו מוכנות לשם".

כדאי להיזהר גם מ: ג'ו אלה ואוליביה פאוורי/ביאנקה ברבריץ'-בייצ'ר (ניו זילנד)

שחר צוברי בביי´גין. מי יעמוד הפעם על הפודיום? (GettyImages) (צילום: מערכת ONE)
שחר צוברי בביי´גין. מי יעמוד הפעם על הפודיום? (GettyImages) | צילום: מערכת ONE