האחים זרצקי. יפסיקו לקבל תמיכה?  (GettyImages) (צילום: מערכת ONE)
האחים זרצקי. יפסיקו לקבל תמיכה? (GettyImages) | צילום: מערכת ONE

במרכז קנדה, המתקן היחידי בארץ המארח את ענפי ספורט החורף באולם, זועמים על הפסקת התקצוב לפעילות מצד משרד הספורט.

"מאז הקמתו מרכז קנדה מקבל כסף ממשרד הספורט. ב-2010 הפסיק משרד הספורט לשלם עבור סבסוד האיגודים של ספורט החורף, בסך מיליון שקל בשנה", מסביר מנכ"ל מרכז קנדה, חגי רוזנבאום. "זה לא כמו בריכת שחייה או אולם כדורסל שאפשר לסגור ולחסוך בחשמל. כדי שיהיה קרח צריך לעבוד כל השנה, כך שהאחזקה והחשמל עולים מיליוני שקלים".

במקום נערכים אימונים ופעילויות של איגוד ההוקי קרח וכן של המחליקים הישראלים, בדגש על החלקה האמנותית, כאשר בקרוב גם התאחדות הקרלינג אמורה לחנוך את הענף בארץ באופן רשמי ולהתחיל בפעילויות במקום. 

"בהחלקה אמנותית הגענו למקום שישי באליפות העולם. בכדורגל הגענו פעם אחת למונדיאל, ב-1970. כמה כסף הולך לכדורגל וכמה הולך להחלקה אמנותית? "אומר חגי רוזנבאום בכאב. את ההישג בהחלקה האמנותית הביאו לישראל האחים רומן ואלכסנדרה זרצקי באליפות העולם האחרונה בטורינו אשתקד, כאשר חודש לפני כן הגיעו למקום עשירי באולימפיאדת החורף בוונקובר.

סילבן שלום (רויטרס) (צילום: מערכת ONE)
סילבן שלום (רויטרס) | צילום: מערכת ONE

"באולימפיאדת החורף הבאה, בסוצ'י 2014, כבר לא יהיו לישראל נציגים", מוסיף רוזנבאום ושולח עקיצה לעבר שרת הספורט לימור לבנת. "ואז אף אחד מהפוליטיקאים שאוהבים להיות באולימפיאדות ולקחת חלק בהישגים לא יסע".

רוזנבאום גם טוען לפגיעה בפריפריה. מרכז קנדה שוכן במטולה, בצפון המרוחק של המדינה, הרחק מעיני התקשורת וממקבלי ההחלטות. "אם היה מדובר על מתקן בתל אביב הוא לא היה זוכה להזנחה כזאת". בנושא זה אף נעשתה פנייה לשר לפיתוח הנגב והגליל, סילבן שלום.

לדברי רוזנבאום, גם כך האיגודים נאלצים להתמודד בקשיים, כאשר הספורטאים המובילים, כמו השחיינים המצטיינים בישראל למשל, מעדיפים להתאמן בחו"ל. "חייבים להשקיע כדי למשוך ילדים ולטפח אותם, רק ככה אפשר להצמיח ספורטאים".

לימור לבנת (מור שאולי) (צילום: מערכת ONE)
לימור לבנת (מור שאולי) | צילום: מערכת ONE

ממשרד הספורט נמסר בתגובה: "מרכז קנדה הוכר ע"י משרד הספורט כמרכז אימון אולימפי להכשרת ספורטאים וכמרכז מצוינות אולימפי לספורט לאחר שעמד בתנאי הסף הקבועים בחוק: א.המרכז נותן מענה ברמה גבוהה לענף או למספר ענפים אולימפיים בעלי הישגים; ב.הספורטאים האולימפיים הבכירים בישראל מתאמנים במתקנים אלו. בהתאם לכך, קיבל המרכז תמיכה תקציבית מהמשרד עד לשנת 2010. אלא שבשנת 2009 חדלה הנבחרת האולימפית להחלקה אמנותית על הקרח להתאמן במתקן זה. בעקבות כך התקבלה במשרד הספורט פנייה ממשרד מבקר המדינה אשר דרש לבחון מחדש האם מרכז קנדה עומד בתנאים המאפשרים לו לקבל תמיכה מהמדינה".

"במהלך שנת 2010 קיימה ועדת התמיכות של המשרד התייעצות עם היחידה לספורט הישגי שבסיומה הוחלט לשלול את ההכרה במרכז קנדה כמרכז אימון אולימפי לאחר שחדל לעמוד בתנאים. עם זאת, ההכרה לא בוטלה לצמיתות ומרכז קנדה הגיש בקשת תמיכה לשנת 2011 אשר תידון בכפוף לנהלים. באשר להצלחותיו של מועדון מטולה להוקי קרח אשר עתיד לייצג את ישראל בתחרויות בינ"ל, משרד התרבות והספורט מברך אותם על הישגם ומאחל להם הצלחה והמשך התפתחות הישגית".

מיכה לינדנשטראוס. &"החברה מקבלת כרטיסים רבים ומחלקת לעובדיה&" (רוי (צילום: מערכת ONE)
מיכה לינדנשטראוס (רויטרס) | צילום: מערכת ONE

"הטענה כי משרד הספורט מתנכל לפריפריה הינה חסרת כל שחר. רק במהלך שנת 2010 העמיד המשרד סכום חסר תקדים בתולדות הספורט של 30 מיליון שקל לטובת שיפוץ ושדרוג מתקני ספורט בכל רחבי הארץ בדגש על הפריפריה. המשרד אף מייחס חשיבות להמשיך ולטפח את ענף ההחלקה על הקרח בצפון הארץ והקציב לכך השנה 200 אלף שקל בכדי שילדי קריית שמונה יוכלו לרכוש במרכז קנדה את יסודות ההחלקה על הקרח", נמסר ממשרד הספורט.