תושבי הירושימה בתפילה מול האנדרטה לניספים (רויטרס) (צילום: מערכת ONE)
תושבי הירושימה בתפילה מול האנדרטה לניספים (רויטרס) | צילום: מערכת ONE

נושא הגרעין האיראני ונושא הכורים האטומים תופס בזמן האחרון את מרבית הכותרות בסוכניות החדשות הבינלואמיות, אך היום (ראשון) הסוגיה תפסה כיוון קצת שונה וספורטיבי.

הערים היפניות, הירושימה ונגסקי, יעמדו בראש הקמפיין היפני לאירוח המשחקים האולימפים ב-2020, כשמסע השכנועים לבחירתם יתייחס, איך לא, לעולם נקי מגרעין.

כידוע, הירושימה ונגסקי הן שתי הערים שסבלו מנחת זרועו של הצבא האמריקני לקראת תום מלחמת העולם השניה ב-1945, אז הנחיתו האמריקנים פצצות אטום על שתי הערים והביאו להרס רב ועשרות אלפי קורבנות.

הערים קמו מחדש על ההריסות שהותירו ההפצצות, והיוו חלק בולט בכלכלת יפן בדרך לצמיחה העולמית שחוותה המדינה. כעת, כשבוע לאחר ההכרזה על מארחת המשחקים האולימפים ב-2016, נכנסות הירושימה ונגסקי למעגל המועמדות לאירוח האולימפיאדה ב-2020. יש לציין, שבמסגרת הערים שהציעו מועמדות ל-2016, היתה גם טוקיו היפנית.

במירוץ לאירוח יחכו ליפנים ערים מובילות נוספות כגון רומא ו-וונציה, קייפטאוון, דרבן, דובאי ורבאט. בינתיים, את השקת הקמפיין היפני מוליך ראש העיר של הירושימה, טדטושי אקיבא, שסיפר על הרצון לארח את האולימפיאדה: "האולימפיאדה החלה כפסטיבל של שלום ואנחנו מכוונים בדיוק למטרה הזו".

טדטושי אקיבא. ראש העיר של הירושימה מכין קמפיין בסימן פירקו הגרעין  (צילום: מערכת ONE)
טדטושי אקיבא. ראש העיר של הירושימה מכין קמפיין בסימן פירקו הגרעין (רויטרס) | צילום: מערכת ONE

"אם נוכל לארח את האולימפיאדה זה ישלח מסר של שלום ואחווה. השאיפה שלנו היא שעד 2020 כל המדינות יפורקו ממתקני הגרעין שלהן, ואם הצעתנו תתקבל זה יגרום לאפקט משמעותי למסר שאנו מנסים להעביר".

אקיבא ניצל גם את זכייתו המפתיעה של ברק אובמה, נשיא ארצות הברית, בפרס נובל בסוף השבוע האחרון ואמר: "השאיפה של אובמה לעולם נקי מגרעין, היא עוד אבן פינה בדרך לפירוק האטום. נרצה לקדם זאת דרך אירוע משמעותי כמשחקים אולימפיים".

בינתיים, ליפנים עבודה קשה לקידום הערים שלהן, וגם ארוכה, שכן ההחלטה לגבי המארחת של האולימפיאדה ב-2020 תתקבל רק בעוד 3 שנים, ב-2013. יש לציין שיפן כבר אירחה משחקים אולימפים ב-1964 בטוקיו. כמו כן, היפנים אירחו גם את אולימפיאדת החורף ב-1972 ו-1988.

האצטדיון ששימש את טוקיו ב-1964. משחקים אולימפיים ביפן בשנית? (רויט (צילום: מערכת ONE)
האצטדיון ששימש את טוקיו ב-1964. משחקים אולימפיים ביפן בשנית? (רויטרס) | צילום: מערכת ONE

היפנים מתכוונים להשקיע 169 מיליון דולרים בקמפיין שלהם כמארחות פוטנציאליות, כשהמטרה שלהם במידה ויזכו, בדומה למונדיאל הקרוב בדרום אפריקה, תהיה לנהל את כל תהליכי הבנייה בסימן "ירוק".