לנדוור, גלפנד וליברמן. השחמטאי בבעיה (קובי אליהו) (צילום: מערכת ONE)
לנדוור, גלפנד וליברמן. השחמטאי בבעיה (קובי אליהו) | צילום: מערכת ONE

"השחמט הביא למדינת ישראל יותר מדליות מכל שאר ענפי הספורט ביחד", אומר מנכ"ל איגוד השחמט, יגאל לוטן, שזועם על הקיפוח בתקציבים בחוסר פרופורציה להישגי השחמט בישראל. "אנחנו מרגישים דפוקים", הוסיף בכעס. 

השבוע רשם השחמט הישראלי הישג ענק נוסף, רחוק מאור הזרקורים. השחמטאי הישראלי הבכיר, בוריס גלפנד, עלה לגמר אליפות המועמדים המתקיימת בקאזאן, שהמנצח בה יתמודד בדו קרב מול אלוף העולם, ההודי וישתוואן אנאנד המדורג מספר 1 בעולם. 

בימים אלה מתמודד גלפנד מול אלכסיי גרישצ'וק הרוסי בסדרת משחקים על הזכות להתמודד נגד אנאנד. התוצאה בינתיים 1.5-1.5. 

את הכסף לנסיעה ולימי התחרות הוציא גלפנד מכיסו. כך תנהג גם מרסל אפרוימסקי, בעבר אלופת העולם עד גיל 14, שתתמודד בנובמבר בברזיל על תואר אליפות העולם עד גיל 16. מדובר בטיסה ושהות יקרים שהאיגוד לא יכול לממן מהתקציבים שהוא מקבל מהמדינה. בספטמבר אפרוימסקי גם אמורה לנסוע לאליפות אירופה בבולגריה.

תקציב השחמט ממשרד הספורט ל-2010 עמד על 280 אלף שקל בלבד, כאשר עדיין לא ידוע מה יהיה התקציב לשנה הקרובה. מועצת הטוטו עוזרת בעוד כ-300 אלף שקל. לפי לוטן, רק השתתפות של הנבחרת באולימפיאדת השחמט, עם שישה משתתפים, קפטן ומאמן, כולל מחנות אימונים, מלווה בהוצאה של כ-550 אלף שקל. "אנחנו מתבססים על תרומות", הוא אומר. 

גלפנד ואביגדור ליברמן (קובי אליהו) (צילום: מערכת ONE)
גלפנד ואביגדור ליברמן (קובי אליהו) | צילום: מערכת ONE

משתי אולימפיאדות השחמט האחרונות חזרה נבחרת ישראל עם מדליות ארד וכסף. האליפות הבאה תתקיים בשנה הבאה בטורקיה, מה שמזכיר ללוטן ש"גם את הוצאות האבטחה אנחנו מממנים". 

"היינו אצל ליברמן ואצל שרנסקי ואצל שרת הקליטה, וגלפנד היה אצל ראש הממשלה, אבל מה שאנחנו מקבלים זה מצחיק", מוסיף לוטן על הנסיונות להגדיל את התקציבים דרך פנייה לראשי המדינה. 

עם זאת, יש גם קרן אור של אופטימיות. פרוייקט ללימוד שחמט בפריפריה, מדימונה ועד מעלות תרשיחא, מתנהל בהצלחה. "20 אלף איש משחקים בתוכנית הזאת, כולל 300 בדואים". בנוסף, סוכם עם משרד החינוך על מימון פיילוט ללימודי שחמט בקרב תלמידי כיתה ב', בבתי ספר נבחרים, כבר משנת הלימודים הקרובה.

שחמט (יניב גונן) (צילום: מערכת ONE)
שחמט (יניב גונן) | צילום: מערכת ONE

למי שלא רואה בשחמט ענף ספורט, לוטן מבהיר: "השחמט מוגדר כענף ספורט על ידי הוועד האולימפי. הוא לא נכלל בתחרויות רק בגלל שהם לא יכולים להכניס ענפים חדשים". 

תגובת משרד התרבות והספורט: "במשרד התרבות והספורט מוקירים ומעריכים את ההישגים המרשימים של השחמטאים הצעירים והבוגרים של ישראל ופועלים לסייע להם ככל שניתן. חשוב להדגיש כי תמיכת משרד התרבות והספורט בענף השחמט נקבעת בכפוף למבחני התמיכה הקבועים בחוק כאשר היקף התמיכה נקבע על פי אמות המידה, הכוללות, בין היתר, רמת הישגים ומספר ספורטאים. באשר לתקצוב הטוטו, הרי שתמיכת הטוטו בארגוני הספורט הינה בהתאם לאמות המידה שנקבעו על ידי הועדה הציבורית בראשותו של פרופ' בורוביץ".