ירדן ג´רבי (גבריאלה סבאו) (ONE) (צילום: מערכת ONE)
ג´רבי. "הענף הולך לכיוון חיובי" (גבריאלה סבאו) | צילום: מערכת ONE

כל חובב אולימפיאדות מכיר את התמונה הזו. טקס הענקת המדליות בריצה ל-3,000 מטרים מכשולים, שלושה רצים קנייתים עומדים מלאי גאווה על הפודיום, מנציחים את השליטה הבלעדית של המדינה האפריקנית במקצוע המדמה את ריצות השדה בתוך האצטדיון.

קניה מנצלת היטב את האפשרות לשלוח מספר ספורטאים במקצועות הריצה. לעומתה, נראה כי בצירוף מקרים מתסכל איכשהו בכל ענף ספורט בו ישראל מסוגלת לייצר יותר מספורטאי אחד עם פוטנציאל למדליה אולימפית, התקנון מאפשר השתתפות של ספורטאי אחד מכל מדינה.

ממש כמו שחר צוברי ונמרוד משיח, שניים מהשייטים הטובים בעולם ב"ניל פרייד" שיאבקו ביניהם על הכרטיס היחיד של ישראל ללונדון 2012, או עמית ענבר וגל פרידמן בדור הקודם, כך גם בג'ודו נשים במשקל עד 63 ק"ג, אנחנו מחזיקים בשתי ג'ודאיות מהטופ העולמי, ירדן ג'רבי ואליס שלזינגר אך רק אחת מהן תוכל לקחת חלק במשחקים האולימפיים.

את השנה וחצי הקרובות עד לאולימפיאדה, יעבירו שלזינגר וג'רבי בניסיון לצבור כמה שיותר נקודות דירוג במטרה להשיג את הכרטיס הנכסף ללונדון. הערב (שבת) תהיה להן הזדמנות רצינית לכך כשיתחרו בטורניר המאסטרס באזרבייג'אן, אשר מזמן את 16 הראשונים והראשונות בדירוג העולמי בכל קטגוריית משקל.

זכייה בטורניר המאסטרס שווה 400 נקודות, הכי הרבה בסבב למעט אליפות העולם והאולימפיאדה. גם מדליה ואפילו מקום חמישי מכניסות בטורניר המאסטרס מספר נקודות מכובד שיכול להיות משמעותי מאוד בקרב בין השתיים על הכרטיס היחיד ללונדון. "כל סיבוב בתחרות הזו הוא כמו גמר בתחרות גדולה מאוד, מבחינה אישית זה מאוד מדרבן אותי. זה מוציא מעצמי משהו אחר", אמרה ירדן ג'רבי לקראת התחרות.

ירדן ג´רבי עם מאמנה שני הרשקו (צילום: מערכת ONE)
ירדן ג´רבי עם מאמנה שני הרשקו | צילום: מערכת ONE

למרות היריבות האיכותיות, לג'רבי אין ספק שאפשר לחזור מאזרבייג'אן עם מדליה על צווארה: "אם לא הייתי חושבת שאני יכולה לזכות במדליה, לא הייתי נוסעת".

ג'רבי שנראתה בעבר בעמדת נחיתות לעומת שלזינגר בכל הקשור לסיכויים ללונדון, סגרה פערים משמעותיים, קטפה מדליית כסף יוקרתית בגראנד פרי צ'ינגדאו, ואפילו הצליחה לעקוף מעט את שלזינגר בניקוד שיקבע מי מביניהן תשתתף באולימפיאדה, "התחרות מאוד צמודה, היתרון שלי הוא מזערי, כך שאני לא יכולה להרשות לעצמי להיכנס לשאננות שאני מובילה עליה".

כמו בהרבה יריבויות ספורטיביות קודמות בין שתי ספורטאיות מעולות המתחרות על כרטיס בודד, יש הערכה בין השתיים אך לא ממש יחסי חברות, "אני מעריכה אותה בתור ספורטאית, אבל אנחנו לא חברות. אני לא אעודד אותה בתחרויות ולא חושבת שאני צריכה לעודד אותה, זה הדדי, אנחנו מתחרות על כרטיס אולימפי, זה טבעי".

אליס שלזינגר עם מאמנה פאבל מוסין וירדן ג´רבי. רק אחת תהיה בלונדון  (צילום: מערכת ONE)
אליס שלזינגר עם מאמנה פאבל מוסין וירדן ג´רבי. רק אחת תהיה בלונדון (יניב גונן) | צילום: מערכת ONE

על התחרות המסקרנת והספורטיבית בין השתיים העיב עד לאחרונה ענן כבד שחג מעל שמי כל ענף הג'ודו, שסיפק לנו עד כה שלוש מדליות אולימפיות. במשך תקופה ארוכה, הופסקה פעילות האיגוד וספורטאים נאלצו לטוס לתחרויות במימון עצמי ובסיוע האגודות. החלטת בית המשפט שהעבירה את האחריות על הענף מידיו של אדי קואז לידי המפרק, נמרוד טפר החדירה אופטימיות מחודשת. את ג'רבי ההיבטים הבירוקרטיים מעולם לא עניינו, היא תמיד התמקדה בעבודה הקשה על המזרן, "בתור ספורטאית אני לא מתעסקת בדברים האלה, אבל המצב כיום הרבה יותר טוב וזה מאוד מרגיע.

כעת היא גם בטוחה שאת העבר אפשר להשאיר בעבר, ושהעתיד של הג'ודו הישראלי ורוד, "ספורט זה לא משהו קבוע, פעם אתה למעלה ופעם אתה למטה. מאז ששני הרשקו התמנה למאמן נבחרת הנשים, הרבה השתנה מבחינת גישה ומקצוענות, צריך רק עוד קצת זמן. אני לא רואה בעיה בענף, כל הדברים הולכים לכיוון חיובי".