sportFive1248856 (צילום: ספורט 5)
צילום: ספורט 5
קלאפאט עם רונאלדו. קשר קרוב עד היום (Instagram) (צילום: ספורט 5)
קלאפאט עם רונאלדו. קשר קרוב עד היום (Instagram) | צילום: ספורט 5

אם כרים בנזמה ולודקה מודריץ' היו הפנים של העונה הבלתי נשכחת של ריאל מדריד ב-2021/22, השנה מסתמן שהעתיד כבר כאן. מבלי לזלזל בשני הקפטנים הוותיקים, מי שבמוקד השנה הם ויניסיוס ג'וניור שממשיך בנסיקה, פדריקו ואלוורדה הבלתי עציר ורודריגו שמציג מגמה ברורה, כך שלא מפתיע שפלורנטינו פרס טען לאחרונה שהוא כבר לא טורח אפילו לקרוא את ההתפתחויות בגזרת קיליאן אמבפה. היום (חמישי), קיבלו הבלאנקוס בשורה נוספת עם החתמתו הרשמית של אנדריק הברזילאי.

הקבוצה הזאת, שממשחק למשחק התקרה שלה רק נראית יותר ויותר גבוהה, אינה יד המקרה, אלא תכנון מדוקדק ומוקפד של הרכש כחלק ממדיניות של השנים האחרונות, ויש לו כתובת אחת - ז'וני קלאפאט, מי שמשמש מ-2017 כראש מערך הסקאוטינג של ריאל מדריד.

לפני שהפך לאחד המוחות הגדולים בעולם הסקאוטינג והרכש, קלאפאט לא היה כדורגלן מוכר מדי, והכניסה שלו לרמות הגבוהות בכדורגל הייתה לפני כשני עשורים, דווקא כיד ימינו בבירת ספרד של רונאלדו הברזילאי, והשניים חברים טובים עד היום. ולמרות זאת, הוא מצא את עצמו כדג במים בסביבה הזרה, ולאחר כל מיני תחנות, חזר ב-2013 לריאל מדריד וטיפס ממחלקת הנוער עד לעמדת הסקאוט הראשי.

כידוע, ריאל מדריד של תחילת המילניום, במיוחד תחת פלורנטינו פרס, נודעה כקבוצה של גלאקטיקוס. כיאה למועדון הגדול בהיסטוריה, היא הרשתה לעצמה להנחית מדי קיץ כוכבים ברמה הגבוהה ביותר, ומפעם לפעם גם לנפץ שוב את שיא ההעברות. אלא שקצת לפני פחות מעשור, הגיע שינוי המגמה.

עם כניסת הבעלות החדשה במועדונים כמו פריז סן ז'רמן ומנצ'סטר סיטי, ששינתה את מאזן הכוחות בכדורגל העולמי, פלורנטינו פרס וריאל מדריד הבינו שדרוש חישוב מסלול מחדש. הם כבר לא יוכלו לצרף בכל קיץ את הכוכב הגדול בעולם תמורת סכומי עתק בלי תחרות, ולכן הוחלט לשנות כיוון, ובמקום זאת, להחתים את הכשרונות הגדולים בעולם כשהם עוד צעירים. ההנחיה של פרס לקלאפאט הייתה ברורה: "אל תיתן לעוד ניימאר לחמוק לך מהרשת".

קלאפאט אומנם ברזילאי, אך יליד ספרד, מה שאיפשר לו להכיר היטב את שתי המדינות והתרבויות שלהן. בנוסף, למרות מעמדו כראש מערך הסקאוטינג הגדול בעולם, הוא לא מוותר על גישה אישית, מתחבר לכשרונות הצעירים ומשפחותיהם ושומר איתם על קשר טוב באופן קבוע, דבר שעוזר לשכנע רבים מהם לחתום בבירת ספרד, למרות שהם מבוקשים על ידי מועדוני פאר רבים ביבשת.

התוצאות מדברות בעד עצמן וקלאפאט נתפס כאחראי להגעתם של לא מעט שמות, ביניהם קאסמירו, מרטין אודגור, פדריקו ואלוורדה, רודריגו, ויניסיוס, טאקפוסה קובו, אדוארדו קמאבינגה, בראהים דיאס אדר מיליטאו ועוד. המקרה של הבלם מציג עוד יותר את הייחודיות של קלאפאט. ב-2019, בעוד קבוצות פאר רבות באירופה רדפו אחרי מתייס דה ליכט מאייאקס, בבירת ספרד מראש לא נכנסו למירוץ אחר ההולנדי, וסימנו מטרה אחרת - מיליטאו, ששיחק אז בפורטו. שלוש שנים לאחר מכן, כשמשווים בין ההולנדי לברזילאי, קשה להתווכח עם ההחלטה הזו.

מניות רבות בהצלחה (Instagram) (צילום: ספורט 5)
מניות רבות בהצלחה (Instagram) | צילום: ספורט 5

גם בקיץ האחרון מסתמן שלקלאפאט היה עוד בינגו. בספרד נטען שלצד ההתעניינות של ליברפול ופ.ס.ז' באורליאן טשואמני, גם ריאל מדריד רצתה אותו, אך הוא לא היה אחת המטרות העיקריות שלה, והיא לא הייתה מוכנה לשלם עליו יותר מ-60 מיליון יורו. אלא שקלאפאט לחץ לצרף את היהלום ממונאקו, ופרס, שכבר למד שמשתלם להקשיב למגלה הכשרונות שלו, היה מוכן לעשות זאת בכל מחיר, ובסופו של דבר שילם עליו 80 מיליון יורו, שיוכלו להפוך ל-100 מיליון יורו עם הזמן, אך בינתיים הצרפתי מצדיק כל סנט.

לצירוף הכשרונות הצעירים, מלבד החיסכון בכסף, ישנם יתרונות נוספים לטווח הארוך: החיבור למועדון מגיל צעיר, כפי שניכר בטירוף של שחקנים כמו ואלוורדה ו-ויניסיוס, וכן ההתפתחות שלהם יחד, שתורמת כמובן לתיאום המקצועי במגרש.

למרות ההצלחה, ומימוש הפוטנציאל ההולך וגובר אצל הכשרונות הצעירים, בריאל מדריד לא נחים על זרי הדפנה. בשנה האחרונה המועדון מתמקד בעיקר בצירוף שחקנים צעירים מרחבי ספרד, במטרה להשאיר אבק לאתלטיקו מדריד וליתר מחלקות הנוער באזור, לצד החיפוש של יהלומים נוספים מברזיל, כאשר השמות הבולטים מכולם הם אנדריק וג'וד בלינגהאם. על הברזילאי כידוע, הצליחו לשים הבלאנקוס את היד באופן רשמי. כעת, העין מופנית אל היהלום של בורוסיה דורטמונד אך כשהעתיד בידיים של ז'וני קלאפאט, נראה שריאל מדריד יכולה להיות רגועה.