sportFive1276033 (צילום: ספורט 5)
צילום: ספורט 5
ברצלונה דאגה לשיבוצים לטובתה? (Getty) (צילום: ספורט 5)
ברצלונה דאגה לשיבוצים לטובתה? (Getty) | צילום: ספורט 5

פרשות שחיתות, ברוב המקרים, מתפתחות באותה דרך. הן נכנסות לחיים שלנו בפיצוץ גדול, שמלווה בתהיות על שינויים משמעותיים בעולם וחשש לכך שדמויות מפתח ייכנסו לכלא, ואז דועכות בהדרגה. אחרי יום או יומיים של דרמה אנחנו נזכרים בזה שרשויות החוק עובדות בצורה איטית ויסודית וממשיכים בחיינו. יש מספר פרשות מהתחום הפוליטי שכנראה קופצות לכולכם לראש כרגע, אבל זה רלוונטי גם בעולם הספורט.

לפני מספר שבועות נכנסה לחיינו "פרשת נגריירה" בספרד. על פי החשד, ברצלונה ונשיאיה הקודמים ג'וזפ מריה ברתומיאו וסנדרו רוסל שילמו מיליונים לסגן נשיא איגוד השופטים הספרדי והוא בתמורה הציב שופטים "נוחים" יותר לברצלונה בשנים ספציפיות, רובן לפני עידן ה-VAR. בארסה זכתה במספר אליפויות בתקופה זו, וכעת בספרד תוהים בקשר למידת חוקיותן של אותה אליפות.

על הנייר, חמור מאוד. אם באמת עבר כסף לסגן נשיא איגוד השופטים, אם באמת היו שופטים שהיו ידועים ככאלה שמיטיבים עם ברצלונה ואם הם באמת קיבלו את המשחקים של ברצלונה כדי שכמה עסקנים יוכלו לגזור קופון, זה פוגע אנושות בתדמית של הליגה הספרדית ושל הכדורגל כמשחק חוקי. אבל הסיפור, כמו תמיד, יותר מורכב מזה. מה אנחנו יודעים? מה עומד לקרות? ננסה לעשות סדר.

העובדות
באמצע פברואר התקשורת הספרדית חשפה קבלות שמוכיחות כי ברצלונה שילמה כ-1.4 מיליון יורו (5.5 מיליון ש"ח) לחברה בבעלותו של סגן נשיא איגוד השופטים, חוסה מריה נגריירה, ששימש בזמנו כסגן נשיא איגוד השופטים. בתקופה הזאת, יש לציין, הם זכו ב-2 אליפויות. אחת בהפרש של נקודה, אחת בהפרש של 14.

בארסה אישרה שהיא שילמה לנגריירה, אך העידה כי היא עשתה זאת בשביל "ייעוץ בסוגיות של שיפוט מקצועי" ושנגריירה לא השתמש בכוחו כדי לשבץ שופטים לטובת הקבוצה, הטענה אותה הדהד נגריירה בעצמו. הליגה הספרדית עצמה אמרה שהיא לא יכולה לחקור את הפרשה, כי מדובר באירועים שקרו לפני יותר משלוש שנים ושיש התיישנות.

התקשורת הספרדית המשיכה לחקור את הנושא ומצאה תשלומים שהיו קיימים לנגריירה מ-2001 עד 2018, בסכום מצטבר של 6.6 מיליון יורו (26 מיליון ש"ח), על מה שהוגדר בברצלונה, כאמור, כייעוץ. טענות מאוחרות יותר אמרו שהייעוץ החל ב-2010, לאחר שלאפורטה עזב את נשיאות ברצלונה (והופסקו עם חזרתו אליה ב-2021).

יש לציין כי קשר בין שופטים למועדונים הוא לא משהו חדש בספרד. קרלוס דוייה, ששפט 220 משחקים בליגה הספרדית, עבר לעבוד בריאל מדריד מיד לאחר פרישתו מ-2009. כאן זה שונה: נגריירה היה בעמדת השפעה גדולה יותר בתוך האיגוד בזמן פעיל וייעץ לברצלונה, בעודו מסתיר את זה ממעסיקיו באיגוד השופטים.

לכן רשויות הספורט בספרד ממשיכות לחקור את הסיטואציה. הליגה הספרדית עצמה לא תפעל, בהתחשב בהתיישנות של יותר מחמש שנים (ובכך שחאבייר טבאס, נשיא לה ליגה, אמר שההתיישנות הרלוונטית היא של שלוש שנים בלבד). זה לא פוסל את פיפ"א, אופ"א, ההתאחדות הספרדית עצמה ובית הדין הספרדי לספורט מחקירת הנושא. התובע בבית הדין הספרדי לספורט ממשיך לחקור, וכרגע התקופה החשודה היא בין 2010 ל-2018.

הכסף עצמו, לפי "אל פאיס" הספרדי, עבר בשיטות מפוקפקות: אנשים מטעמו של נגריירה הגיעו ואספו כל פעם כ-3,000 יורו בלבד, בסכום שהצטבר להון עתק. במקביל, שופט בליגה המקומית הגיש תלונה למשטרה נגד נגריירה ובכך רשות נוספת עלולה להכנס לחקירה. מזכירתו של נגריירה טוענת שהיא לא ידעה כלל שהוא עבד עבור ברצלונה או שיתפה פעולה עם המועדון בעצמה, מה שמחזק את החשד לשחיתות - הנושא טופל בידי אישים בודדים שניסו להסתיר אותו מהשאר.

לאפורטה. החל במתקפה (Getty) (צילום: ספורט 5)
לאפורטה. החל במתקפה (Getty) | צילום: ספורט 5

לפני כשבוע הפרשה רשמה מפנה נוסף, כשהוגש כתב אישום נגד הקבוצה ונגד נשיאיה דאז, סנדרו רוסל וברתומיאו. שניהם, ונגריירה, עלולים להשלח לכלא. כתב האישום מאשים את ברצלונה ב"שחיתות ממושכת בספורט", ובניסיון להשפיע על משחקים לטובתם בדרכים לא כשרות. החקירה שייכת לבית הדין הספרדי לספורט, ויש דרך ארוכה עד להחלטה הסופית של השופטים. כתב אישום, כידוע, הוא השלב הראשוני בלבד במשפט. נגריירה עצמו עזב את תפקידו באיגוד השופטים ב-2018.

הטענות של ברצלונה
ברצלונה טוענת, במשפט אחד, ש"אין כלום כי לא היה כלום". הקבוצה אמנם הודתה בכך שהועברו תשלומים, אך טענה כי נוהג זה הופסק ברגע שלאפורטה חזר לנשיאות המועדון ושהכסף הועבר לייעוץ ספורטיבי בלבד. לאפורטה וברצלונה טענו כי עיתוי פרסום הפרשה נועד להשפיע על השופטים הפעילים נגד הקבוצה, בעונה בה היא יכולה להחזיר לעצמה את אליפות ספרד אחרי שנתיים קשות ומשחקת, אולי, את הכדורגל הטוב ביותר שלה מזה שנים. נגריירה עצמו טוען שהוא לא השפיע על שופטים במשחקי ברצלונה. "ברצלונה מאוכזבת מכך שהמידע פורסם ברגע הספורטיבי החשוב ביותר העונה. בעבר פנינו לרשויות והן סיפקו לנו מידע שיעזור לשפר את שחקני הנוער והשחקנים מהליגות הנמוכות יותר, זה נפוץ בקרב מועדוני כדורגל מקצוענים", נמסר בהודעת המועדון.

זאת אולי אחת הנקודות החשובות ביותר: ריאל מדריד מעסיקה שופט לשעבר, וגם בקבוצות קטנות כמו חטאפה יש שופטי עבר במשרה מלאה, מהסיבה הזאת. בכך ברצלונה לא המציאו שום דבר, אבל הם לקחו את השיטה הזאת כמה צעדים קדימה – חטאפה וריאל מדריד, לפחות לפי מה שאנחנו יודעים כרגע, לא שילמו לבכיר באיגוד השופטים בעודו בתפקיד. ברתומיאו ורוסל, הנשיאים לשעבר, טענו ב"אל מונדו" ש"שילמנו רק כדי להגן על הקבוצה". לכן בספרד תהו אם מספר מועדונים אחרים שילמו לנגריירה גם כן. אם כל המערכת הייתה מושחתת, הכסף ששילמו נשיאי ברצלונה רע, אבל יש בעיות גדולות יותר.

כאן חשוב להזכיר פעם נוספת את מערכת היחסים המורכבת בין ברצלונה הקטאלנית לבין הרשויות הספרדיות. במשך שנות הדיקטטורה של פרנסיסקו פרנקו המדינה העדיפה בבירור את ריאל מדריד, והקבוצה נתפסת עד היום כמייצגת את העצמאות והבדלנות הקטאלנית מול השלטונות הספרדיים. נקודת המבט הזאת חשובה גם בדיון הזה, לפחות כדי להבין את הטיעונים של הקטאלניים.

במקביל, בתקשורת הקטאלנית טענו שאין הבדל משמעותי בהחלטות השיפוט המשמעותיות (פנדלים וכרטיסים אדומים) שברצלונה וריאל מדריד קיבלו באותן שנים. ההשפעה של שופט על משחק גדולה יותר כמובן מבעיטות עונשין והרחקות, אבל כל זה מתחבר לטיעון של ברצלונה – הקבוצה לא הטתה משחקים, שילמה כדי ללמוד את החוקה יותר טוב וכדי להגן על עצמה. לפי זה, הכל בסדר.

מה יקרה?
הכדור במגרש של רשויות החוק הספרדיות. נשיא פיפ"א ג'יאני אינפנטינו עצמו אמר שהארגון יחכה לפסק הדין הספרדי ואז יפעל בהתאם, אבל יכול להיות שהפרשה הזאת תלווה אותנו ברמה מסוימת במשך מספר שנים – עד שבית המשפט הספרדי יחליט, עד שיסתיים הדיון בערעור (אם יהיה ערעור), עד שפיפ"א תגיב בעצמה. יכול להיות שהפרשה הזאת תראה כמו הפרשה של מנצ'סטר סיטי, שמלווה אותנו פחות או יותר מאז 2016 ולא ראתה עונש משמעותי נגד הסיטיזנס.

ה"אס" טען לאחרונה שעובדי ברצלונה עצמם לא הצליחו להסביר את התשלום לנגריירה ולחברה ושלא היה הסכם כתוב. זה נראה רע, אבל יכול להיות שהנושא טופל בידי הנשיאים וסביבתם הקרובה בלבד בשל רגישותו. ברצלונה, אגב, אמורה להסביר את הצד שלה בצורה מלאה במסיבת עיתונאים בשבועות הקרובים.

בכל מקרה, קשה לדמיין את ברצלונה נענשת בהורדת ליגה או בהפחתת נקודות העונה. הנהלת הקבוצה, מאמנה ושחקניה לא חשודים בדבר, ובהתחשב בטבע רשויות החוק הספרדיות, קשה לראות את אחד המועדונים הגדולים בספרד יורד לליגת המשנה או מתחיל עונה בפיגור 12 נקודות מריאל מדריד, מה שעלול למחוק את מירוץ האליפות טרם פתיחתו.

בכך הפרשה שונה למשל מפרשת הקאלצ'ופולי באיטליה, שנחשפה מיד בסיום אותה עונה ובידי המשטרה (ולא התקשורת). לכן יובנטוס הורדה ליגה אוטומטית באותה השנה. מה שכן יכול לקרות, בדומה למה שקרה בפרשה ההיא באיטליה בה מילאן, יובנטוס ועוד היו מעורבות בשיבוצי שופטים למשחקיהן, היא שלילת אליפויות.

אם בית המשפט הספרדי יקבע שנגריירה השפיע על שיבוץ שופטים, או לכל הפחות היה מעורב בו לטובת ברצלונה, אז הוא יכול תיאורטית לשלול לברצלונה את האליפויות של 2011, 2013, 2015, 2016 ו-2018. בסוף כל הסיפור, כנראה, יסתיים בזה: דיון על חמש אליפויות, הטרייה שבהן עשויה להיות בת עשור כשתגיע ההכרעה.

אפשר לקוות שהתפוצצות הפרשה והמשפט הפומבי יובילו לדיון מקיף יותר סביב כל המשולש הזה של מועדונים-עסקנים-שופטים, ואולי נזכה למשחק כדורגל נקי יותר, אבל קשה להאמין שזה יקרה. יכול להיות שההתיישנות וחמת הספק יובילו לכך שברצלונה לא תזכה בכלום, יכול להיות שזה יגמר ב-4 אליפויות בדיעבד לריאל מדריד ואחת לאתלטיקו מדריד. נשער, בזהירות, שאף אחד מאוהדי הבלאנקוס והקולצ'נרוס לא יצא לחגוג אותן.