האצטדיון הירוק בפוזנאן (ליאור טימור) (צילום: מערכת ONE)
האצטדיון הירוק בפוזנאן (ליאור טימור) | צילום: מערכת ONE

מי שמגיע למרכז העיר העתיקה של פוזנאן, יזהה שעון דיגיטלי הממוקם במרכז שסופר את השעות אחורה עד לתחילת המשחק הראשון ביורו שייערך דווקא באצטדיון בוורשה.
 
"כמובן שיש התרגשות גדולה לקראת המשחק, אבל אנחנו פולנים ולפני הכל אנחנו דואגים שלאורחים שלנו יהיה טוב, וזה מלחיץ", אמר אחד התושבים המקומיים. נראה שבפוזנאן, כמו בוורשה, יש תכונה לקראת המשחק, אבל יותר מזה בעיר בעיקר לחוצים להמשיך ולהכין את כל מה שנדרש כדי שהכל יהיה מוכן לקראת אירוח המשחקים.

בעיר החמישית בגודלה בפולין חיים  100 אלף סטודנטים מתוך 600 אלף התושבים מה שהופך אותה לצעירה ובעיקר מודרנית. לא מעט חנויות, בנוסף למרכז קניות גדול נמצאים סמוך לעיר העתיקה. את חלונות הראווה של חנות נייקי בקניון מכסים פוסטרי ענק של כוכב הנבחרת, רוברט לבנדובסקי, יקיר העיר שגדל בפוזנאן. 
 
קשה למצוא הרבה סימנים למשחקי היורו ברחבי העיר, אלא רק כשמתקרבים אל האצטדיון עצמו הממוקם מרחק רבע שעה נסיעה מהעיר העתיקה. סיפור מעניין הוא שבשנת 2003, אחרי שפולין נבחרה לארח ביחד עם אוקראינה את משחקי היורו, החלו השיפוצים של האצטדיון המקומי, כאשר אחרי מספר ימים גילה אחד החופרים בונקר תת קרקעי סמוך לאצטדיון. 

האצטדיון בפוזנאן (רויטרס) (צילום: מערכת ONE)
האצטדיון בפוזנאן (רויטרס) | צילום: מערכת ONE

הבונקר, כך מסתבר, נבנה כבר לפני מאה שנה על ידי האוסטרים. כל זה לא מנע מהפולנים לחדש את האצטדיון, בפעם השנייה, ולבנות מבנה מכוסה מתחילתו ועד לגג במה שנראה כמו אוהל עיתונות ענק ומרשים. באצטדיון 41 אלף מקומות ישיבה אולם אופ"א אישרה רק לכ-39 אלף צופים לאכלס את המשחקים שיחלו ב-10 ביוני כשאירלנד תארח את קרואטיה. למעלה מ-200 מיליון יורו נשפכו על חידוש האצטדיון שיארח שלושה משחקים בלבד, אבל בניגוד למגרשים אחרים ישמש שתי קבוצות בעיר וביניהן לך פוזנאן.

במהלך השנה האחרונה האצטדיון, שנפתח ב-2010, אירח כבר לא מעט הופעות וביניהן של הזמר סטינג. למי שירצה להגיע לא יחסרו אמצעי תחבורה, כשלמעלה ממיליון צופים כבר ביקרו בו רק בשנה הראשונה שלו.
 

השעון הידוע בפוזנאן. חובה לצפות בו ב-12 (ליאור טימור) (צילום: מערכת ONE)
השעון הידוע בפוזנאן. חובה לצפות בו ב-12 (ליאור טימור) | צילום: מערכת ONE


מה שייחודי לאצטדיון עצמו הוא החשיבה האקולוגית בעת השיפוץ שלו. מי הגשם שיורדים בכמויות בעיר חודרים דרך צינורות שמחזקים את הקיר החיצוני, היישר למיכלים ענקיים מתחת לאדמה. המים שנאגרים משמשים בהמשך להשקיית הדשא. באופן אירוני מי שליווה אותנו באצטדיון, קונסטנטין מאזור, הוא סטודנט אוקראיני החי בפולין לצורך לימודים, וגם הוא, כמו אירופה כולה ער לפרסומים על המצב באוקראינה חודש לפני היורו.

"יש עוד מה לעשות אבל זה לא כמו מה שאומרים בתקשורת הפולנית או בעולם כולו", הבהיר מאזור שרק לפני שבועיים שב מהמולדת, "יש כמה דברים עוד לשפר כמו את הדרכים, אבל אני בטוח שבזמן שנותר זה יסודר. אני מאמין שמי שיגיע לפולין יהנה מהמשחקים והאווירה".

לבנדובסקי כובש את הקניונים (ליאור טימור) (צילום: מערכת ONE)
לבנדובסקי כובש את הקניונים (ליאור טימור) | צילום: מערכת ONE

שאלנו את מאזור מה הסיבה שבפולין מספרים על המצב הרע באוקראינה: "אני חושב שיש תחרות בין פולין לאוקראינה. באוקראינה אנחנו מתייחסים לזה כעבודת צוות של שתי המדינות. בפולין אני רואה שיש בתקשורת המקומית ניסיון להראות שהיא טובה יותר מאוקראינה. אני לא יודע למה זה קורה אבל אני מקווה שזה ישתנה בהמשך. אנחנו אנשים שאוהבים לארח ואני מאמין שאם פולין ואם אוקרינה יגיעו לגמר, אוקראינה תיתן לפולין לזכות בתחרות", הוסיף בחיוך.

לא רחוק ממרכז העיר בכיכר העצמאות, יעמדו לרשות האוהדים הרבים שצפויים להגיע לפוזנאן ה'פאן זון'. הרחובות שמחוץ לכיכר הענקית ייסגרו ימים ספורים לפני היורו, ויאפשרו ללמעלה מ-30 אלף אוהדים את האופציה לראות את המשחקים על מסך ענק, לשתות בירה, ולאכול את המאכל המקומי - תפוחי אדמה עם גבינה.

כיכר העצמאות בה יערך הפאן זון (ליאור טימור) (צילום: מערכת ONE)
כיכר העצמאות בה יערך הפאן זון (ליאור טימור) | צילום: מערכת ONE

המתחם, שיהיה פתוח כל יום מהבוקר ועד אחת בלילה, יארח בימים בהם לא יהיו משחקים להקות שיופיעו וביניהן 'אלפאוויל' המוכרת. בקצה המתחם מאחורי מסך הענק ממוקם מרכז התקשורת שעדיין לא גמור, וכפי שזה נראה לעיתונאים והצלמים שיגיעו יחכו כיסאות ושולחנות במבנה שנראה בשיפוץ כללי וללא רצפה. "אני לא יודעת כמה פולין תצליח בטורניר, אבל נראה לי שהגמר יהיה בין ספרד לגרמניה", מנחשת אחת הנציגות של מרכז התקשורת.
 
מסקנה מפוזנאן: תשתדלו להתמקם במרכז העיר העתיקה. אוכל: מסעדת טוגה, בבעלותם של הזוג פיוט ואווה מיכאלסקי, מסעדה שנחשבת לרנסנס של האוכל, כשבתפריט אוכל מסורתי ובניחוח מודרני וזוג נעים שילווה אתכם לאורך הארוחה. בילוי: הפאן זון יהיה מדהים וגדול, כדאי לבלות בו. בירה: לאך, מומלץ לעשות סיור מודרך במבשלות ולקנח בבירה של לאך שמשווקת רק בפולין. לחיים (בפולנית זה מסובך יותר...)

פיוט ואוה מכיאלסקי מגישים את האוכל (ליאור טימור) (צילום: מערכת ONE)
פיוט ואוה מכיאלסקי מגישים את האוכל (ליאור טימור) | צילום: מערכת ONE