ישיבת מזכירות ההתאחדות. יקבלו בשמחה את ההחלטה (צילום: מערכת ONE)
ישיבת המזכירות. ההחלטה בידיים שלהם (עמית מצפה) | צילום: מערכת ONE

השאלה המרכזית שבה עוסקים בהתאחדות לכדורגל, היא שאלת מיליון הדולר: מי יחליף את דרור קשטן בתפקיד המאמן הלאומי? שמות רבים כבר נזרקים לחלל האוויר וקריטריונים חשובים כבר הועלו, אולם מסתבר שעוד לפני בחירת המועמד עצמו, יש להחליט על שיטת המינוי ודרכי הבחירה.    

קודם כל, בואו ננסה להבין איך בכלל ממנים מאמן לנבחרת הלאומית. השיטה הנוכחית קובעת כי יו"ר ההתאחדות, אבי לוזון, בהתייעצות עם ממלא המקום שלו, שטרן חלובה, בוחנים את הסוגיה, נפגשים עם מאמנים ואנשי מקצוע ובסופו של דבר מחליטים על מועמד.

את המועמד הזה הם מציגים במזכירות ההתאחדות וחברי המזכירות צריכים לאשר את האיש שנבחר. עד היום, תמיד אושר המועמד עליו המליץ יו"ר ההתאחדות, והיו"ר תמיד מביא לאישור מועמד אחד בלבד ולא בחירה בין 2 מועמדים או יותר. לכל חבר במזכירות כולל ליו"ר יש קול אחד בבחירה.  

אז מי יהיה המאמן הלאומי? יו"ר ההתאחדות אבי לוזון אמר במספר הזדמנויות כי הוא מעוניין במינוי מאמן זר. בשיחה עם ONE, גורם בהתאחדות ציין כי לאחרונה נזרקו שמות של מאמנים זרים רבים.

דרור קשטן. רוזנטל: &" (אמיר לוי) (צילום: מערכת ONE)
קשטן. מי יגיע במקומו? (אמיר לוי) | צילום: מערכת ONE

גורם נוסף ציין, שההתבטאויות של לוזון הן הסחה ובסופו של דבר יתמנה לתפקיד מאמן ישראלי. מבולבלים? אתם לא לבד. 

ההצעה החדשה של שלמה שטרן זוכה לתמיכה
למרות השיטה הנהוגה, יש קולות בהתאחדות שקוראים לשינוי. חבר הנהלת הפועל רעננה וסגן יו"ר ההתאחדות, שלמה שטרן, מאמין בדרך אחרת, והוא הולך להמליץ בישיבת המזכירות הבאה על הדרך בה צריך להתמנות המאמן הלאומי. שטרן יציע ועדה מקצועית ובה 5 חברים, שתאתר את המועמד הראוי, ישראלי או זר.   

אבי לוזון (גיא בן זיו) (צילום: מערכת ONE)
אבי לוזון (גיא בן זיו) | צילום: מערכת ONE

שטרן הסביר את הרעיון שלו ל-ONE: "כמו שחברה גדולה במשק בוחרת מנכ"ל, או בעל תפקיד בכיר, היא עושה מבחנים שונים למועמדים, ומקימה ועדת איתור, כך צריך לעשות עם המאמן הלאומי, שהוא תפקיד מורכב וחשוב. כדורגל הוא הענף הפופולארי ביותר בעולם, צריך לשאול את המועמדים מהן התוכניות שלהם, השאיפות שלהם. צריך לערוך מבחני אישיות, מנהיגות ופסיכולוגיה. מאמנים רבים בעולם הצליחו עם נבחרות קטנות ועקפו אותנו בסיבוב, ואם לא ננצח את שוייץ גם נרד דרג". 

שטרן ממשיך לתאר את השיטה שהוא מציע: "צריך ועדה של 5 אנשי מקצוע שתכלול אדמינסטרטור, בעלי מקצוע וניסיון מענף הכדורגל, אדם מתחום הפסיכולוגיה, ואישיות מתחום הניהול. הם יערכו מבחנים למועמדים. יש לנו הרבה זמן לראיין מועמדים ולבחון אותם. המאמן שיימצא יהיה המאמן הלאומי והסמכות המקצועית של כל הנבחרות עד הנערים, בחזון שיחלחל עד למטה".

גרנט. עשה עבודה מדהימה כבר בהפועל פתח תקווה (GettyImages) (צילום: מערכת ONE)
גברי לוי. (אלעד ירקון) | צילום: מערכת ONE

מבדיקה שערך ONE, הצעה שכזו צפויה לעבור בישיבת המזכירות, ולעורר למעשה רעידת אדמה, כאשר לראשונה מזה שנים רבות תשתנה שיטת בחירת המאמן הלאומי. גם יו"ר ההתאחדות לשעבר, גברי לוי, מיישר קו עם שטרן: "צריך להקים ועדת מומחים מכל המגזרים. מאמני עבר, אנשי תקשורת ואנשי ניהול מהכדורגל ושהם ימצאו 'פיגורה' שתתווה דרך לילדים ולנוער בנבחרות. צריך לעשות הכל מההתחלה. כשיש פשיטת רגל ממנים כונס נכסים נכון? אז הועדה הזו תהיה כונס הנכסים של הכדורגל, ומשם נמשיך הלאה".  

חזי מגן: "אני רוצה רשימה  של מועמדים" 
יו"ר בני יהודה, וחבר מזכירות ההתאחדות, חזי מגן, התייחס להצעה שתוגש בישיבת המזכירות: "כשתוגש הצעה כזו, נבחן אותה במזכירות ביסודיות".

יחד עם זאת, מסכים מגן לרעיון ומציע רעיון דומה: "צריך להביא רשימה של מועמדים שיציגו את משנתם לועדה המקצועית ולמזכירות שתקבל את ההחלטה. לגבי ועדה מיוחדת של חמישה אנשים, נצטרך לבחון את זה".

איצ´ה מנחם עם אבי לוזון וחזי מגן. אפילו התיבה שלו לא היתה כ&"כ הזו (צילום: מערכת ONE)
חזי מגן עם איצ´ה מנחם ואבי לוזון | צילום: מערכת ONE

"אנחנו צריכים למצוא מישהו שיהיה אחראי על כל הנבחרות ויעשה עבודה יסודית. המטרה המיידית של העפלה לטורנירים היא חשובה מאוד אבל צריך להסתכל גם קדימה, מעבר לזה". 

יו"ר איגוד השופטים לשעבר אריה זייף, מכהן היום כחבר מזכירות ומתייחס להצעה: "זו שיטה שאני תומך בה, יש לזה בהחלט הגיון. צריך לבחון את האנשים שיהיו בועדה ואני מעריך שיו"ר ההתאחדות יהיה חבר בועדה כזו אם תקום. הרי בשום מקום בעולם לא יכול להתמנות מאמן בניגוד לדעת היו"ר. העניין הוא שצריך לקיים דיאלוג מקצועי בנושא הזה". 

יו"ר ההתאחדות לשעבר וחבר המזכירות, איצ'ה מנחם: "אני לא רוצה להתייחס להצעה, כי עוד לא קיבלתי את סדר היום של הישיבה הבאה". 

איצ´ה מנחם (שי לוי) (צילום: מערכת ONE)
איצ´ה מנחם (שי לוי) | צילום: מערכת ONE

חברי המזכירות מחליטים: מאמן זר או מאמן ישראלי?
שאלנו את אנשי הכדורגל הללו האם צריך למנות מאמן זר לנבחרת, או מאמן ישראלי ואיצ'ה מנחם השיב: "אני הייתי מעדיף מאמן ישראלי, כי יש מאמנים ישראלים טובים וראויים. בכל אופן יש עוד המון זמן, צריך להמתין שהמשחק מול שוייץ מחר יסתיים, ולשחק שם על הכבוד שלנו". מנחם מכהן גם כיו"ר הועדה המקצועית בהתאחדות. 

גם חזי מגן ענה על השאלה: "לא קל למצוא מאמן זר, והיכולת הכלכלית שלנו מוגבלת. כל השמות שנזרקים עכשיו לחלל האוויר הם לא רלוונטיים כי בעוד חודשיים-שלושה שוק המאמנים יהיה שונה לגמרי. אני חבר מזכירות ולא שמעתי מבפנים אף שם שמועמד. כל מה שאני שומע זה רק מהתקשורת".  

יו"ר ההתאחדות לשעבר, גברי לוי, אמר בעניין: "ההתאחדות במצב כספי לא אידיאלי. מאמן זר יעלה בין 5-7 מיליון שקל בשנה, כשמאמן ישראלי כיום עולה מיליון שקל, לכן צריך לשקול את הכדאיות של הנושא הזה. אם הולכים על אישיות ישראלית, יצחק שום או גיורא שפיגל בהחלט מתאימים". 

ריצ´רד נילסן. איזה הבדל (אמיר לוי) (צילום: מערכת ONE)
ריצ´רד נילסן. מאמן זר היא אופציה (אמיר לוי) | צילום: מערכת ONE

זייף מתייחס לנושא המאמן הזר ואומר: "נכון שמאמן זר עולה יותר, אבל לפעמים מה שעולה בזול בסוף עולה ביוקר. אולי כדאי להשקיע במאמן זר שיהיה אוטוריטה. אני מקווה שמהר מאוד יתקיימו דיונים בנושא כדי שאי הוודאות תסתיים, זה נזק גדול לכדורגל".  

לפניכם הובאה הצצה למוחם הקודח של מקבלי ההחלטות במזכירות ההתאחדות לכדורגל. אז מי באמת יהיה המאמן הלאומי? עוד מוקדם לדעת מאחר ודרור קשטן לא מתכוון לזוז מכסאו עד תום החוזה שלו, בסוף מאי 2010.

מקורב לההתאחדות אמר הבוקר ל-ONE, שהמאמן הרומני, אנג'ל יורדנסקו, עשוי להגיע לישראל אבל שמרנו את השם הזה לסוף הכתבה, כי גם לוזון עצמו, עדיין לא החליט.