sportFive652022 (צילום: ספורט 5)
צילום: ספורט 5

בעוד בליגת העל העונה רק התחילה, בסין כבר יש אלופה. זו הייתה חצי עונה מסחררת עבור ערן זהבי: מי שהיה הכוכב הכי גדול של ישראל וכבש 35 שערי ליגה אשתקד במדי מכבי ת"א, ארז את המזוודות ונמכר עבור סכום שיא של 8.5 מיליון יורו לגוואנגז'ו R&F שבליגה מהמזרח.

למרות המרחק, זהבי נשאר משמעותי בסדר היום בישראלי. משחקיו שודרו, והכוכב המשיך לעשות את מה שהוא רגיל: לקרוע רשתות. ה"פיו פיו" נחת בסין וגם בארץ מהמזרח הבינו שהגיע אליהם שחקן לא רגיל, ולכן שיווקו לו קו מוצרים חדשים ונתנו לו קבלת פנים חמה.

שלוש פעמים זהבי נבחר שחקן השבוע בליגה הסינית ובסיום קינח גם עם כניסה לנבחרת העונה של הליגה, במה שמיתג את ההגעה של קפטן הנבחרת לסין כסיפור הצלחה. זהבי לא היה לבד, הולק, פרדי גווארין, ג'קסון מרטינס, דמבה בה ועוד כוכבים מהיבשת עשו את דרך דומה לקבוצות מהליגה שנחשבת חלשה.

אותם סופרסטארים ניסו לתרגם את ההצלחה גם לסין, אבל בשונה מזהבי, חלקם למדו שמה שהלך להם במעמדים גדולים יותר באירופה, לא תמיד הצליח באסיה. רגע אחרי סיום העונה, זה זמן מצוין לסכם את העונה של זהבי במספרים: מה גודל הבונוסים, איך המאזן שלו ביחס לכוכבי הליגה, והמאזן של גוואנגז'ו איתו ובלעדיו. הממצאים מפתיעים ומראים נתון שמציב את זהבי בשחקן שכבש בקצב הכי מהיר בליגה הסינית.

מדד הכסף
זהבי, שהצטרף רק באמצע העונה, עבר לגוואנגז'ו תמורת 8.5 מיליון יורו, סכום עתק בכדורגל הישראלי. יחד עם זאת, לעומת כוכבי הענק שהגיעו, הישראלי נחשב כמי שהגיע בכסף קטן. אם נשפוט לפי התוצאות, אז הרבה יותר משתלם היה לצרף את קפטן הנבחרת.

מאז שזהבי נחת בסין ראינו את הפיו פיו 17 פעמים, מתוכם 11 שערי ליגה ושישה בגביע הסיני ב-19 המשחקים בהם שותף. פעמיים הישראלי רשם שלושער, פעם אחת הבקיע צמד, ובשאר הפעמים הוא ירה בבודדת.

שלושה מהשערים של הליגיונר בכל המסגרות נכבשו מהנקודה הלבנה, בעוד השאר היו שערי שדה. אם נחשב לפי משחקי הליגה, מדובר ב-772 אלף יורו ששילמו עבורו לכל שער זכות שהבקיע, לא מעט, אבל הרבה פחות ממה ששילמו לכוכבים האירופיים הגדולים שנחתו.

אלכס טישיירה עבר משחטאר דונייצק לג'יאנגסו סאנינג והדהים את אירופה. הסינים שילמו עבורו 50 מיליון יורו, והוא החזיר עם 11 שערים, כמות זהה לשל זהבי. כמה זה בכסף? 4.5 מיליון יורו לשער זכות, משתלם או לא? שפטו בעצמכם.

כוכב נבחרת טורקיה, בוראק יילמאז נמכר ב-15 מיליון יורו לבייג'ין גואן, וכמו זהבי כבש 11 שערים. הקבוצה הסינית שילמה עבורו 1.363 מיליון יורו לשער אחד העונה, כסף לא קטן גם במונחים של סין.

הולק הצטרף לסין תמורת 55 מיליון יורו, אבל לא ממש שיחק במדי שנחאי SIPG בגלל ריבוי פציעות, כשהוא שיחק הוא כבש 5 שערים ב-7 הופעות, שהם 11 מיליון יורו עבור כל שער זכות.

גרציאנו פלה אומנם הצטרף בהעברה חופשית, אך מקבל שכר של 20 מיליון יורו לעונה, ומצא את הרשת רק 5 פעמים. כלומר, הקבוצה שילמה עליו 4 מיליון יורו לכל שער שלו. משתלם? החליטו אתם.

את ג'קסון מרטינס אתם זוכרים? הוא עבר לגוואנגז'ו אברגרנדה לאחר חצי שנה מאכזבת באתלטיקו מדריד. הקולומביאני לא ממש שיחק בשורות האלופה, כשגם כאן הסיבה היא ריבוי פציעות, והוא ספר 4 שערים ב-10 משחקים, שהם שער לכל 149.5 דקות, קצב איטי משל זהבי.

גול לעומת דקה
התחושה בישראל בכל שבוע הייתה שברירת המחדל היא שערן זהבי יבקיע, והאמת? שהוא עשה את זה כמעט בכל משחק. למרות שבמשחקים הראשונים עלה מהספסל, הישראלי הצליח לעמוד שורה סטטיסטית מרשימה, והבקיע שער בכל 107 דקות בהן היה הדשא. מדובר בקצב המהיר ביותר בליגה הסינית מבין אלה שהשתתפו במעל ל-10 משחקי ליגה. מדובר בקצב נהדר, אך נמוך מזה שהכוכב הרגיל את הקהל במכבי ת"א.

בשנה האחרונה שלו בצהוב, בה כבש 35 שערי ליגה, הוא הבקיע בכל 92 דקות על הדשא. בעונת 2014/2015 בה כבש 28 שערים בקרית שלום, הוא כבש בכל 104.5 דקות, ואילו ב-2013/2014 בישראל כבש בכל 92 דקות על כר הדשא.

כמה משמעותית התוצרת שלו לעומת השמות הגדולים בליגה הסינית?
אלכס טישיירה כבש 11 שערי ליגה, בדיוק כמו זהבי, אך עשה זאת ב-28 משחקים, ובקצב של גול לכל 224 דקות. גם בוראק יילמאז כבש כמות זהה של שערים, אך שותף בשני משחקים יותר מאשר זהבי. הטורקי מחזיק בממוצע של שער לכל 127 דקות על הדשא, מהגבוהים בליגה הסינית, אך כזה שנמוך משל קפטן נבחרת ישראל. 
הולק קרע רשתות בזניט, וכשהיא על הדשא בסין הוא גם ידע למצוא את הרשת.

הקצב של הולק עמד שער על 127.27 דקות, קצת נמוך משל זהבי. אם ימשיך בקצב הזה גם בשנה הבאה, הקבוצה שלו בהחלט תהיה מרוצה. גרציאנו פלה הצטרף בהעברה חופשית לשנדונג לונג וב-13 משחקים מצא את הרשת 5 פעמים בלבד, שהם שער לכל 216 דקות, קצב נמוך משל זהבי.

האם המעבר של ג'קסון מרטינס השתלם? לא ממש. האלופה הסינית שילמה עבורו 45 מיליון יורו, והוא החזיר לה עם 4 שערים בלבד, כלומר 11.25 מיליון יורו עבור כל גול. קצת יקר, לא? 

אסקיאל לבאצי עבר להבאיי מפריס סן ז'רמן תמורת 30 מיליון יורו, אבל נראה שחוץ מלהרוויח כסף הוא לא עשה הרבה בסין. 10 משחקים בלבד ו-0 שערים, הראו שמה שהיה קל לזהבי, פחות הצליח לכוכב הארגנטינאי.
עוד מאחורי זהבי: ג'רביניו, פרדי גוארין וז'ו ורנאטיניו.

מי מקדים את הישראלי?
דמבה בה הצטרף לשנחאי שינואה, בה נפצע בצורה שהחרידה את עולם הכדורגל. אם לשפוט לפי היכולת שלו לפני הפגיעה, הסנגלי פרע שטרות. בשיקטאש קיבלה עבורו 13 מיליון יורו, והוא החזיר לקבוצה הסינית עם 14 שערים ב-18 משחקים, שהם שער לכל 112 דקות, גם כן קצב נמוך משל זהבי. 928 אלף יורו עבור כל שער הקבוצה הסינית שילמה עבורו, ונראה שלצד הכוכבים שלא הצליחו, הוא דווקא היה שווה כל סכום.

מלך השערים של הליגה הוא ריקרדו גולארט שבשנתיים האחרונות הרשית 19 שערים בכל עונה, וזאת לאחר שהצטרף לגוואנגז'ו אברגרנדה עבור 15 מיליון יורו. לא שם נוצץ, אבל כזה שמתאים לליגה הסינית כמו כפפה ליד. השנה גם הכוכב הכי גדול של הליגה הבקיע בכל 136 דקות על הדשא, לעומת זהבי שעשה זאת כל 107 דקות, במה שיכול להצית את הדמיון לקראת העונה הבאה של קפטן נבחרת ישראל בסין.

איך הוא השפיע על הקבוצה?
זהבי ערך את הבכורה שלו במחזור ה-15, עד אז הקבוצה שלו צברה 16 נקודות. לפני שהגיע, הקבוצה שלו הייתה מדורגת במקום ה-11 מתוך 16 קבוצות, כשהיא הייתה מרוחקת 4 נקודות מהקו האדום ו-20 נקודות מהמקום הראשון. מאזן השערים שלה עמד על 13 שערים בלבד ב-15 מחזורים.

עברו 15 מחזורים נוספים והאריות הכחולים הוסיפו למאזן שלהם 24 נקודות נוספות, שסידר את המקום השביעי בליגה, רחוק 8 נקודות מהקו האדום. רק לצורך השוואה, במשחקים עם זהבי, גוואנגז'ו כבשה 34 שערים, 21 יותר ממה שהצליחו ב-15 המשחקים שקדמו להגעתו, במה שהראה שהישראלי פתר את הבעיה בהתקפה של הקבוצה שלו.

על פי הערכות לא רשמיות, זהבי אמור היה לקבל 20 אלף דולר נטו עבור כל שער זכות בכל המסגרות. הישראלי מצא את הרשת 17 פעמים שסידרו לו תוספת של 340 אלף דולר, שיתווספו ל-12.5 מיליון דולר שהוא מקבל כמשכורת.  מדובר בסכום כולל של 44.94 מיליון שקלים לעונה, לא רע בכלל.

הציטוטים הזכורים ביותר שלו בסין
"נאום העכברים" הראה שזהבי הוא לא אחד ששומר בבטן. אם במגרש קוראים לזה "פיו פיו", אז מול המיקרופונים הוא נוהג לירות ולומר את כל אשר על ליבו. בישראל ראינו את ערן זהבי התוקפני, אבל במזרח דווקא ראינו גרסה רגועה של הכוכב, שחקן מתון יותר ואחד שלא יצא למתקפות יוצאות דופן. אספנו לכם את הציטוטים הזכורים ביתר שלו מתקופתו בסין:

1. "אני לא בכושר, הצגתי רק 30-40 אחוזים מהיכולת שלי. אכנס לאט לאט לקצב". 2.7.16: זהבי מצטנע לאחר שכבש ובישל במשחק הבכורה שלו.
2. "האווירה בדרבי של גוואנגז'ו נהדרת. הבנתי את החשיבות של השער ולכן חגגתי ככה. להבקיע בדרבי זה הרבה יותר מרגש מבמשחק רגיל. שמח שעשיתי את זה בשביל האוהדים". 17.8.16: זהבי כובש בדרבי של גוונאגז'ו ועוקץ בעקיפין את הפועל ת"א. 
3. "בחיים הצלחה לא פחות חשובה מכסף. אני מחפש הצלחה גדולה ואתגר. אם זה יכול להיות בקבוצה הנוכחית של,  זה יהיה מצוין. אם לא, אני אחפש מקום אחר". 18.10.16: זהבי מבקר את הקבוצה שלו על כך שהיא לא שואפת לתארים.
4. "אני רוצה לזכות במלכות השערים ואנסה לעשות את זה. אעשה את המיטב כדי להמשיך ככה ולכבוש עוד שערים". 27.10.16 – זהבי מסכם עונה.