sportFive1088137 (צילום: ספורט 5)
צילום: ספורט 5

על כך שלאון גורצקה הוא כוכב כדורגל, אין עוררין. הקשר הגרמני בן ה-26 שהגיע לבאיירן מינכן ביולי 2018, הפך תוך פחות משלוש שנים לאחד השחקנים הטובים בעולם בתפקידו, מה שהקנה לו מקום של קבע בהרכב נבחרת גרמניה. אך הפעם, לא נדבר על הגדולה של גורצקה על כר הדשא, אלא דווקא על זו שמחוצה לו.

זה החל בשנת 2008, לאון היה אז נער מרדן בן 13 מבוכום שנסע עם הוריו לטיול באזור בוואריה שבדרום גרמניה. את אחת העצירות החליטה משפחתו לעשות 13 קילומטרים צפונית למינכן, במקום שרק משמע שמו מעורר צמרמורות - מחנה הריכוז דכאו.

גורצקה, שעד לאותו הרגע לא היתה לו כמעט נגיעה או עניין בשואה בכלל או במלחמת העולם השנייה בפרט, נגרר למחנה אחרי אביו ואימו, כצפוי מנער בגילו. אך מה שנגלה לעיניו של לאון הצעיר, הותיר חור בליבו אותו הוא מנסה למלא עד היום.

הכניסה למחנה טרייזנשטט בצ'כיה (Getty) (צילום: ספורט 5)
הכניסה למחנה טרייזנשטט בצ'כיה (Getty) | צילום: ספורט 5

"בגיל הזה אתה חושב שראית הכל כבר, בספרי היסטוריה, בטלוויזיה או בסרטים דוקומנטריים. אני זוכר שכשהלכתי דרך המחנה התחלתי לזהות חלק מהמקומות. פתאום זה הרגיש נורא אמיתי, וזה הציף אותי ברגשות. קרסתי ובכיתי, ממש באותו הרגע", מספר גורצקה.

קשרה של באיירן מינכן סחב עימו את האירוע המטלטל, וכשחתם בקבוצה מבוואריה, ידע כי הוא חייב לחזור ולבקר במקום אליו הגיע כנער צעיר. "ההורים שלי גידלו אותי בצורה כזו שאהיה מודע לדברים שקרו בעבר", סיפר גורצקה, "אפשר ללמוד על השואה בכיתה, ברשתות החברתיות, או בצפייה בסרטים. אבל שום דבר לא מעביר את מידת הפשעים האלו כמו ביקור באחד המחנות".

הכוכב המשיך והרחיב על הנושא שהפך לכה קרוב לליבו. "להיות שם גרם לי להבין עד כמה האירועים האלו עוד טריים. ישנם אנשים שעדין בחיים ששרדו. אני יודע עד כמה זה השפיע עליי, חייבת להיות חובה ללמד את הנושא הזה בכל בתי הספר בגרמניה". גורצקה יודע על מה הוא מדבר כשהוא מזכיר את נושא ניצולי השואה. לפני חצי שנה, ביקר הקשר את מרגוט פרידלהנדר בת ה-99 ששרדה את מחנה טרזיינשטט שבצ'כיה.

הזוועות בטרייזנשטט היו לא מהעולם הזה. כ-90% מהאסירים היהודים שהגיעו למחנה נרצחו על ידיי הנאצים. מתוך 160,000 שנשלחו למחנה, רק 19,000 שרדו בתום המלחמה, כשפרידלהנדר היא אחת מהן. "השיחה איתה הפכה את זה לאמיתי לחלוטין", סיפר הקשר והוסיף, "היא אפילו הביאה איתה את הטלאי הצהוב. אלו רגעים שאתה פשוט קופא בהם".

בסיום הפגישה המרגשת עם ניצולת השואה, גורצקה דאג להעביר מסר: "אנחנו חייבים להיות אלו שידאגו שמשהו כזה לעולם לא יקרה שוב. אני לא פוליטיקאי, אני אזרח פשוט מן השורה שמודאג. אני רוצה לעמוד אל מול הגזענות, זה מה שמניע אותי".

גם קבוצתו של הקשר, באיירן מינכן, דואגת לכבד את זוועות השואה ולהילחם בתופעות אנטישמיות. כך לדוגמא, בקיץ 2019 ביקרה אלופת גרמניה במוזיאון לוס אנג'לס לזיכרון השואה כששיחקה בארה"ב במסגרת הכנותיה לעונה. בינואר 2020, הניח המועדון לוחות הנצחה לזכרם של שני חברי המועדון ווילהלם נויברגר והוגו ריילינג שניספו בשואה. בנוסף, במרץ של השנה שעבר השיקה באיירן את קמפיין "אדומים נגד הגזענות" בו היא מדגישה את הצבעים, הרקעים והעדות השונות של כלל שחקניה ואנשי הצוות שלה.