sportFive587786 (צילום: ספורט 5)
צילום: ספורט 5

(וידאו: מצעד השערים ממוקדמות היורו)

תשכחו מכל מה שהכרתם. בעוד 100 ימים ייצא לדרך יורו 2016 בצרפת, והסדר והארגון קצת שונים ממה שהורגלנו. בעוד שבפרק הזמן הזה לפני המונדיאל בברזיל חלק גדול מהאיצטדיונים עדיין היו נראים עוד כמו אתרי בנייה, ומספר דרכי גישה בסביבת האיצטדיונים בפולין ואורקאינה, שאירחו את יורו 2012, הושלמו רק במהלך הטורניר, הצרפתים כבר מוכנים לחלוטין, בדרך למה שנראה כהפקה המרשימה ביותר לה זכתה אי פעם אליפות אירופה בכדורגל.

הטורניר, שייצא לדרך ב-10 ביוני ויימשך כחודש בדיוק, יהיה הגדול ביותר אי פעם. 24 נבחרות יתמודדו ב-51 משחקים שייערכו ב-10 איצטדיונים, כולל מתקנים חדשים בבורדו, ליל, ליון וניס. בניית המגרשים החדשים ושיפוץ האיצטדיונים ההיסטוריים, כמו ה"סטאד ולודרום" במארסיי, עלתה 1.6 מיליארד יורו. המודרניזציה שעברו האיצטדיונים בצרפת הייתה הכרחית, כך טענו המארגנים, בהתחשב בעובדה שרובם נבנו לצורך המונדיאל שנערך במדינה בשנת 1998.

אבל, ובטח בצרפת של החודשים האחרונים, לא הכל ורוד. פיגועי הטרור בנובמבר 2015 בפריז היכו את ארץ הטריקולור בתדהמה. הטבח בתיאטרון "בטאקלאן" בבירה, שהתקיים במקביל לשלושה פיצוצים שונים ושישה אירועי ירי בהם נהרגו 130 אנשים ונפצעו עוד 349, נצרב בתודעה של כל אזרח במדינה. אחד הפיצוצים באותו יום נורא ב-13.11, התרחש ב"סטאד דה פראנס",  בזמן משחק הידידות בין צרפת לגרמניה. המחבל ניסה לבצע את הפיגוע במתחם עצמו, אך הגיע באיחור והתפוצץ רק בסמוך לו. פרט למפגעים נהרג בן אדם אחד ועוד תשעה נפצעו. נשיא צרפת, פרנסוואה הולנד, נכח באיצטדיון ופונה בבטחה במחצית.

אירוע הספורט הראשון באיצטדיון הלאומי מאז אותו יום התרחש לפני שבועיים, כשצרפת אירחה את איטליה למשחק ראגבי. האבטחה סביב המשחק הזה דומה למה שאנחנו צפויים לראות בכל משחק בטורניר, ובמיוחד בפריז, שם ייערכו משחקים בשני מוקדים. אלפי שוטרים חמושים, מלווים בכלבים שמאומנים לאירועי טרור פיטרלו מסביב לאירוע, אליו הגיעו כ-60,000 צופים.

צרפת עדיין נמצאת במתכונת חירום מאז האירועים בעיר הבירה. התחבורה הציבורית בעיר תהיה תחת אבטחה כבדה, כמו גם איזורי האוהדים ובכל המקומות בהם צפויים להתכנס מספר רב של אנשים. האוהדים שיגיעו לאיצטדיונים יידרשו לעבור שני מעגלי בידוק. רק היום הצהיר מנהל הטורניר מרטין קאלן, כי במקרה של אירועי טרור במהלך הטורניר, משחקים עשויים להדחות או להיות מועברים ליעד אחר. במקרים מסויימים, אם יהיה חשש לשלום הציבור בעקבות אירועי טרור, משחקים עשויים להתקיים ללא קהל.

 "זאת תהיה חגיגת כדורגל", ניסה הולנד להרגיע את החששות. "הטורניר יהיה מאובטח ברמה הגבוהה ביותר. החיים חייבים להמשך. אסור לנו לוותר בגלל אירועים כאלה". פחות מארבעה חודשים לקראת אירוע הכדורגל הגדול של השנה, לפניכם סקירה של עשרת האיצטדיונים בטורניר. החל מזה שהוקם במאה ה-19, דרך האיצטדיון הסולארי והמגרש שיארח את הגמר הגדול ב-10 ביולי.

סטאד דה ליון
תכולה: 59,000
נפתח ב-2016

מדובר באיצטדיון הגדול הראשון בצרפת, שנמצא בבעלות קבוצת כדורגל. ליון שאבה השראה מההצלחה הפיננסית של ארסנל עם איצטדיון האמירויות, והשקיעה במתקן 405 מיליון יורו (על חשבון הקבוצה עצמה, שהידרדרה מקצועית בשנים האחרונות). המועדון ממרכז צרפת בטוח שיחזיר את ההשקעה. מדובר באיצטדיון היקר ביותר ביורו 2016. הוא מחליף את הסטאד ז'רלאן המוכר, שם כזכור ערן זהבי הבקיע את המספרת המפורסמת במדי הפועל תל אביב בליגת האלופות.

למרות שהשטח בו ייבנה האיצטדיון נקבע כבר ב-2007, בעיות בירוקרקטיות עיכבו את תחילת הבנייה עד 2013. האיצטדיון נפתח רשמית לפני חודש וחצי, כשליון ניצחה 1:4 את טרואה. המתחם, שגודלו 50 דונם, כולל מגרשי אימונים חדשים ואפילו בתי מלון. הדבר הייחודי בו הוא הגג, שעוטף את האיצטדיון במעין "מטריה" גדולה. בסטאד דה ליון ייערכו ארבעה משחקים בשלב הבתים, אחד בשלב שמינית הגמר ואחד משני חצאי הגמר.

סטאד פייר מאורואה, ליל
תכולה: 50,000
נפתח ב-2012

האיצטדיון בליל הוא המתקן הגדול הראשון בצרפת עם גג חשמלי, שניתן לסגירה במקרה הצורך. פרט למשחקיה הביתיים של קבוצתו של וינסנט אניימה, האיצטדיון בליל משמש גם למשחקי ראגבי, כדורסל וטניס, כולל גמר גביע דייויס שנערך בו בשנת 2014. צורת הבניית הגאונית של המתקן מאפשרת את הרמת החלק הצפוני של כר הדשא עד לגובה 31 מטרים, ובכך יוצרת משטח קטן יותר שמתאים לענפי ספורט פרט לכדורגל, כולל הופעות. הגג יכול להסגר ולהפתח תוך 30 דקות. בליל ייערכו ארבעה משחקים בשלב הבתים, אחד בשמינית הגמר ואחד נוסף ברבע הגמר.


סטאד דה בורדו
תכולה: 42,000
נפתח ב-2015

מדובר באיצטדיון חדש לחלוטין שמעניק זווית צפייה יחודית. האיצטדיון תוכנן על ידי האדריכל שתכנן את ה"אליאנץ ארנה" במינכן ואת האיצטדיון האולימפי בבייג'ינג, כשהעלות במקרה הזה עמדה על 184 מיליון יורו. העמודים הפניימיים של האיצטדיון נבנו בצורת עצי אורן, בדומה לעצים שיש ביער ללנאד הסמוך. מספר אוהדים היו חסרי ביטחון בתנועה בתוך המתקן במשחק הבית הראשון של בורדו באיצטדיון הזה בשנת 2015, כשהרגישו את הרצפה זזה מתחתיהם. מנהל האיצטדיון הסביר: "זה איצטדיון שעשוי ממתכת. כאנשים קופצים ביחד אתה מרגיש רעידות, זה נורמלי". בינתיים, הצופים שהגיעו לאיצטדיון החדש בבורדו דיווחו על בעיות קשות בגישה ופקקים איומים ביציאה מהמשחקים. כנראה שבאיצטדיון בנתניה הם עדיין לא היו. בורדו תארח ארבעה משחקים בשלב הבתים ואחד נוסף ברבע הגמר.

סטאד בולאר-דלליס, לאנס
תכולה: 38,000
נפתח לראשונה בשנת 1933

האיצטדיון נבנה בתחילה בצורה אליפסית, אבל נעשה מלבני בשנת 1970 כדי להקנות לו את הסגנון האנגלי המוכר. שער הזהב של לורן בלאן נגד פרגוואי במונדיאל 1998 נכבש באיצטדיון הזה, בו שיחקו גם ביורו 84', אבל היה זקוק כעת לשדרוג בגובה 70 מיליון יורו לקראת הטורניר, והוא היה סגור לצורך שיפוצים בעונה שעברה. גם אם תאכלסו את כל תושבי העיר הקטנה לנס, הם עדיין לא יוכלו למלא את האיצטדיון המקומי. בכל זאת, הקבוצה המקומית מושכת כ-25 אלף צופים בממוצע בכל משחק, למרות ירידת הליגה בעונה שעברה. לנס תארח שלושה משחקים בשלב הבתים ואת אחד ממשחקי שמינית הגמר.

סטאד וולודרום, מארסיי
תכולה: 67,000
נפתח ב-1937

המתקן העתיק הזה יהיה הראשון בהיסטוריה שיארח שלושה טורנירי יורו שונים. הוא נבנה במקור בשביל מונדיאל 1938. הגג הגלי החדש שנבנה לו יוצר מראה מיוחד, והופך אותו לאחד המתקנים היפים ביורו הקרוב. המועדון המקומי לא היה מוכן להשקיע את 267 מיליון היורו הדרושים לשיפוץ, לכן הוא נבנה מחדש על ידי העיירה המקומית, שגובה מהמועדון 1.5 מיליון יורו כדמי השכרה שנתיים. מארסיי תארח ארבעה משחקים בשלב הבתים, ומשחק אחד ברבע הגמר ובחצי הגמר.

פארק דה פראנס, פריז
תכולה: 48,000
נבנה בשנת 1897

האיצטדיון מהמאה ה-19 אירח שני מונדיאלים, שתי אליפויות אירופה ושימש כמקום בו נסגר הטור דה פראנס בין השנים 1903-1967. הוא אחד משני האיצטדיונים בעיר הבירה של צרפת ולקהל הישראלי הוא זכור בעיקר בזכות השער של ראובן עטר לקול הצעקות של מאיר איינשטיין. האיצטדיון שופץ מספר פעמים, בין היתר ב-1932 וב-1972 (אז הוסר מסלול האופניים). הבעלים הקטארי של פ.ס.ז' השקיע 75 מיליון יורו כדי להכין את המתקן ליורו המתקרב. למרות הזאת, המועדון מתכנן להגדיל את האיצטדיון אחרי הטורניר עד ל-60,000 מקומות, למרות שהדבר עשוי לגרום לכך שהראות תפגע ביציעים מסויימים. באיצטדיון ייערכו ארבעה משחקים בשלב הבתים ואחד בשמינית הגמר.

סטאד דה ניס
תכולה: 36,000
נפתח ב-2013

האיצטדיון ה"ירוק" בניס מכוסה בפאנלים סולאריים ומערכת להטפלת מי גשמים. התוכניות לאיצטדיון חדש בעיר יצאו לדרך כבר בתחילת המילניום, אך היורו הממשמש ובא האיץ את הרעיון והבניה התחילה בשנת 2011. המתקן משמש גם למשחקי ראגבי, טניס, מרוצי אופנועים והופעות. בניס ייערכו שלושה משחקים בשלב הבתים ואחד בשמינית הגמר.

סטאד ג'ופרואה גישאר, סנט אטיין
תכולה: 42,000
נבנה ב-1931

בעקבות המודרניזציה שעברו האיצטדיונים לקראת הטורניר, גם המתקן בסנט אטיין שופץ לסגנון אנגלי, עם ארבעה יציעים שקרובים מאוד לכר הדשא. בתחילה, האיצטדיון היה אמור לשמש כאחד משני המתקנים הרזרבים בטורניר, יחד עם האיצטדיון בטולוז, אך בעקבות שינוי הפורמט של הטורניר הוחלט ששניהם יארחו משחקים. התכולה הוגדלה מ-35 אלף ל-42 אלף מקומות. בסנט אטיין ישוחקו שלושה משחקים בשלב הבתים ואחד בשמינית הגמר.

סטאד דה פראנס, פריז
תכולה: 80,000
נבנה ב-1998

האיצטדיון הלאומי של צרפת הוא גם הגדול ביותר בטורניר הקרוב, וזה שייארח את הגמר הגדול. הוא המתקן היחיד שלא היה נדרש לשום שיפוץ לקראת אירוח הטורניר. הסטאד דה פראנס אירח תשעה משחקים במונדיאל 1998, כולל ה-0:3 הגדול של צרפת על ברזיל בגמר. כאן גם נערך משחק הידידות בנובמבר בין בין צרפת לגרמניה, שמחוצה לו היה פיגוע. בעקבות האירועים, האבטחה סביב האיצטדיון תתוגבר משמעותית במהלך הטורניר.

סטאד דה טולוז
תכולה: 33,000
נפתח ב-1937

טולוז היא העיר הרביעית בגודלה בצרפת, ומבחינה ספורטיבית מצליחה יותר בענף הראגבי, שם הקבוצה המקומית גרפה 19 תארים, לעומת גביע בודד בכדורגל. כשהאיצטדיון נבנה בשביל מונדיאל 1938, הוא כונה "וומבלי הקטן", בגלל הדמיון לאיצטדיון בלונדון. המתקן שופץ לקראת מונדיאל 1998. תכולתו הורדה ב-2,000 מקומות בגלל דרישות אופ"א לקראת הטורניר. ייערכו בו שלושה משחקים בשלב הבתים ואחד בשמינית הגמר.