"אני מצטער על ההתראה המוקדמת והשעה הכל כך מאוחרת אבל אתה מבין שאין לי ברירה נכון? אתה ידעת טוב מאוד שזה מה שיקרה אם... להפסיד לחיפה??? ועוד בבית? הקבוצה הזו לא שמה עד עכשיו אפילו שער אחד ודווקא מול העיניים של ה"קייזר" הם חוגגים 1:3! אני מצטער אבל לא נותר לנו אלא...". 

קשה להאמין ששיחה כזו אכן תתרחש הערב (רביעי) בין יו"ר באיירן מינכן, קרל היינץ רומיניגה לבין המאמן, לואיס ואן חאל, אבל אף אחד לא יתפלא אם היא אכן תתממש בזמן הקרוב. אין דרך טובה יותר מלהגדיר את מצבו של ההולנדי בקבוצה - ואן חאל פשוט חי על זמן שאול. אלא אם כן, הבווארים יתחילו לדרוס את הליגה הגרמנית כדי להשכיח כמה שאפשר את ההדחה הצפויה מהצ'מפיונס. וגם אז, בכלל לא בטוח שההולנדי יסיים את העונה על הקווים.

הבעיה הכי גדולה של באיירן מינכן העונה, היא לא במישור המקצועי. הבעיה היא לא בשחקני ההגנה הלא יציבים, לא בפציעות החוזרות ונשנות של השחקנים ואפילו לא בעובדה שרובן, ריברי, גומז, אוליץ' והאחרים פשוט לא מספקים את הסחורה. הבעיה היא אחרת. ואליה עוד נגיע בהמשך.

אלוף אירופה, למי ששכח
אז לאלו שכבר שכחו ומנסים להמעיט מערכו של ואן חאל, תזכורת קטנה, ממש על קצה המזלג לרזומה העשיר שלו: עם אייאקס זכה ההולנדי בגמר ליגת האלופות ב-1994/5 אחרי שילד צעיר בן 18 בשם פטריק קלייברט עלה מהספסל כדי לנצח בדקה ה-85 את מילאן הגדולה ולהעניק לואן חאל את גביע אירופה. קודם לכן, חגג המאמן עם הקבוצה זכיה בגביע אופ"א אחרי מפגש כפול מול טורינו. ההולנדי גם החזיר לאמסטרדם את הצבע ללחיים בזירה המקומית לאחר שהוביל את אייאקס לאליפות ב-1993/4 שקטעה רצף של שלוש שנים עקרות. הוא הוסיף לרזומה עוד שתי אליפויות רצופות לאחר מכן.

ואן חאל עצבני. פיפ"א בכוננות ספיגה? (רויטרס) (צילום: מערכת ONE)
ואן חאל. האופי הקשוח הביא למפלתו בבאיירן (רויטרס) | צילום: מערכת ONE

הולנדים וברצלונה הולכים נפלא ביחד (ראה ערך יוהן קרויף) ובירת קאטלוניה עקבו מקרוב אחר המאמן השאפתן מהולנד והצלחתו לא נעלמה מעיניהם. בארסה לא חשבה פעמיים והנחיתה את ואן חאל שהחליף את בובי רובסון האגדי ב-1997. ההולנדי סחף את בארסה ל-2 אליפויות רצופות אבל בעקבות הכישלונות בליגת האלופות עזב שלוש שנים לאחר שהגיע.

עם כל הכבוד לזכיה עם אייאקס בליגת האלופות, אחד ההישגים הכי גדולים של ואן חאל היא דווקא עם אלקמאר, אליה הגיע ב-2005 ובעונתו הרביעית הוביל את הקבוצה הקטנה לאליפות. הפעם הקודמת אגב, בה חגגו בשוק הגבינות העשיר של אלקמאר את התואר, היתה ב-1981. וכך, כגיבור מקומי, לא פחות, עזב ואן חאל לבאיירן עם כל כך הרבה ציפיות.

ואל חאל (רויטרס) (צילום: מערכת ONE)
ואל חאל (רויטרס) | צילום: מערכת ONE

הולנדי נגד צרפתי על אדמת גרמניה


לואיס ואן חאל שייך לאסכולת המאמנים הישנה: קפדן מאוד בעל אופי קשוח שלא נותן יותר מדי הנחות לשחקנים שלו ולא משנה מי עומד מולו באימון. ההולנדי אימן בעבר שמות כמו: פראנק רייקארד, האחים דבור, אדווין ואן דר-סאר, מיכאל לאודרופ, לואיס פיגו וריבאלדו, כך שאי אפשר לומר שהוא לא יודע איך להתמודד עם כמויות עצומות של אגו (למען האמת, בין ואן חאל לברזילאי היתה מערכת יחסים לא ממש חמימה) ולא סתם המתמודד, אלא גם הצליח בגדול כאמור.

ואן חאל (רויטרס) (צילום: מערכת ONE)
ואן חאל (רויטרס) | צילום: מערכת ONE

אבל, (וכפי שהובטח, הגענו לשורש הבעיה של באיירן העונה) ואן חאל נתקל השנה בחבורת כוכבים או לפחות כאלו שמתיימרים להיות כוכבים שפשוט "עושים לו את המוות" והמאמן לא נשאר חייב, מחזיר מלחמה שערה ומי שנפגע מכל הסיפור היא כמובן הקבוצה עצמה.

היו"ר, רומיניגה ואפילו הנשיא בקנבאואר עוד ניסו לטייח ולטשטש את העקבות אל בסופו של דבר הכביסה המלוכלכת תמיד יוצאת החוצה. עוד בתחילת העונה דווח בתקשורת הגרמנית על סכסוך בין הכוכב הכי גדול של המועדון, פרנק ריברי לבין מאמנו.

ריברי (רויטרס) (צילום: מערכת ONE)
ריברי (רויטרס) | צילום: מערכת ONE

בקנבאואר עשה כל מה שהוא יכול כדי לשכנע את הצרפתי לא להתפתות אחרי הכסף הגדול של מדריד והשאיר אותו במינכן. זה לא עבר כל כך בקלות – הצרפתי החרים את האימונים של באיירן והיה בסכסוך עם הקבוצה. ו-ואן חאל? הוא לא אוהב טרבלמייקרים. למרות שהכל נרגע וריברי נותר כאמור באליאנץ ארינה, היחסים בינו לבין ההולנדי לא היו מושלמים בלשון המעטה.

"חשוב שיהיה לשחקן אמון במאמן", אמר ריברי והוסיף: "לראשונה בקריירה שלי, הקשר שלי עם מאמן איננו חיובי". היחסים הקרירים בין השניים נמשכו עד אשר הגיע הניצחון הגדול 1:5 מול דורטמונד ולפתע יחסי אהבה ושלום שררו בממלכת בוואריה. "המשחק היום הראה שריברי אוהב את המאמן שלו", אמר ואן חאל כשלבבות דמיוניים מרצדים מעל ראשו. לרעת מכבי חיפה, באיירן התפוצצה בדיוק לפני המפגש הראשון באלופות בר"ג וכל הצרות שהיו בבאיירן נעלמו. לא אם תשאלו את לוקה טוני.

ריברי ואן חאל (רויטרס) (צילום: מערכת ONE)
ריברי ואן חאל (רויטרס) | צילום: מערכת ONE

"הוא פשוט לא סופר אותי"


אז אחרי שנחתם הסכם השלום המתבקש עם ריברי, התפנה ואן חאל למלחמה הבאה. החלוץ האיטלקי הענק של באיירן, לוקה טוני שהיה רגיל לקרדיט אינסופי ולליטופים מיורגן קלינסמן הרגיש את "נחת זרועו" של ההולנדי. בצעד די מדהים, ביקש האיטלקי לעבור לשחק בליגת המילואים של באיירן כדי לשמור על כושר, כי בליגה הוא בכל מקרה לא משחק. ובקשתו למרבה ההפתעה אכן נענתה. טוני מצא עצמו משחק במדי באיירן מינכן רק שבמקום לפגוש את לברקוזן, ברמן, המבורג או דורטמונד, הוא הכיר מקרוב איך נראים המגרשים בליגה השלישית בגרמניה.

הגעתו של מריו גומז משטוטגרט פגעה רבות בטוני שטען כי ואן חאל פשוט לא סופר אותו. והאמת? יש הרבה צדק בדבריו. הנתון הבא עלול להפיל אתכם מהכיסא אז תהיו מוכנים: טוני, שכבש במדי באיירן מינכן 56 שערים מ-2007, פתח העונה בשלושה משחקים בלבד (!) ולא כבש שער אחד מסכן. ואנחנו כבר בתום המחזור ה-13 בבונדסליגה.

לוקה טוני (רויטרס) (צילום: מערכת ONE)
לוקה טוני (רויטרס) | צילום: מערכת ONE

נכון, טוני סחב פציעה טורדנית בקרסול אבל גם כשהתאושש, הנחיתה בהרכב הראשון לא היתה רכה במיוחד. לא הרבה זמן מאז שחזר טוני "לשחק" עם הקבוצה הראשונה של באיירן עד שהגיע הפיצוץ. במחזור ה-12, אירחה באיירן את שאלקה והחלוץ האיטלקי שפתח במשחק הוחלף במחצית ע"י אריאן רובן. טוני החליט שנמאס לו, לקח את הדברים ונסע הביתה.

רגע לפני המשחק מול מכבי חיפה, הגיע השיא. "אני את הסיפור שלי עם ואן חאל סיימתי. היחסים בינינו כמעט ולא קיימים. אני סובל ממנו כבר 4 חודשים", אמר החלוץ לתקשורת הגרמנית. ומה דעתו של ואן חאל על טרבלמייקרים? אנחנו כבר יודעים. קשה להאמין שהאיטלקי עוד יראה דקות כל עוד ההולנדי על הקווים. הבעיה של ואן חאל ואולי גם של טוני שרוצה לחזור לאיטליה היא שהוא עשוי לחזור להרכב של באיירן מהר מכפי שחשב וההולנדי עשוי לחזור הביתה, מהר מאוד מכפי שחשב.

_OBJ

תחת אש


בתא הכבוד של האליאנץ ארינה יושב אחד, פרנץ בקנבאואר קוראים לו. והנשיא של באיירן בכלל לא אוהב את מה שהוא רואה מהקבוצה שלו. לא לזה הוא פילל כשהנחית בקיץ את אריאן רובן, אוליץ', מריו גומז וירק דם כדי להשאיר את ריברי. העונה הזו היתה אמורה להיות עונת החזרה של באיירן לבמת הכדורגל האירופי.

רגע לפני המשחק הקריטי מול לברקוזן בליגה, אמר ה"קייזר": "אני לא יכול לומר שהמצב נהדר כשאנחנו במקום השמיני בטבלה. ואן חאל חייב ללמוד איך לבטוח באנשים ואיך לחלק אחריות בין כולם".

המנכ"ל, אולי הנס, כוכב באיירן מינכן ונבחרת גרמניה בעבר, היה הרבה פחות עדין מהנשיא. "מועדון גדול כמו באיירן מינכן לא יכול להיות מנוהל ע"י איש אחד. ואן חאל מחזיק בדעה שהוא שולט בכל דבר", אמר הנס.

לריב עם שחקנים זה משהו אחד אבל לאבד את הגיבוי שלך בהנהלה, זה כבר סיפור אחר לחלוטין. שעון החול של ואן חאל בבאיירן מתקתק. אין צורך לומר שכל תוצאה אחרת פרט לניצחון גדול מול חיפה, תסיים למעשה את כהונתו הקצרצרה במינכן. כמובן שאם באיירן תצליח בסופו של דבר להעפיל איכשהו על חשבון יובנטוס לשלב הבא זה יקנה להולנדי עוד קצת זמן על הקווים. כל תסריט אחר, והוא יכול להתחיל להתעניין במשרות פנויות בהולנד.