(Photo by Matt McNulty - Manchester City/Manchester City FC via Ge (צילום: ספורט 5)
(Photo by Matt McNulty - Manchester City/Manchester City FC via Getty Images) | צילום: ספורט 5

ביום רביעי הקרוב, קטע מוזיקלי של דקה אחת בלבד יעטוף את הרמקולים של אצטדיון סמי עופר. קטע מוזיקלי בן עשרים שנה, ששורשיו מגיעים עד המאה ה-18, אבל היום הוא רלוונטי מתמיד - בטח עבור אוהדי מכבי חיפה. סמל של ניצחון, של הישגיות, של הגעה לפסגה הספורטיבית ביותר שיש לענף הכדורגל להציע - המוזיקה שמרגשת אוהדי כדורגל סביב כל העולם. המנון ליגת האלופות.

אבל מה הסיפור מאחוריו? מה עומד מאחורי ההמנון, ומה הפך אותו לשיר שחקוק עמוק בלב של אוהדי הכדורגל?
הכל מתחיל בשנת 1991. אופ"א החליטה על מיתוג מחדש לגביע אירופה לאלופות - המפעל הממוסד והוותיק נדרש לשינוי וריענון.

לוגו "כדור הכוכבים נוצר", ואחרי שנה נבחר גם השם המחודש - ליגת האלופות. אבל לכל זה היה דרוש גם פס קול, ומי שנבחר כאחראי עליו היה מלחין אנגלי בשם טוני בריטן. "היה לי סוכן, ופנו אליי כדי לכתוב המנון לתחרות. זה היה קצת אחרי ש'שלושת הטנורים' (פלאסידו דומינגו, אנדראה בוצ'לי ולוצ'אנו פבארוטי) הופיעו בגביע העולם, כך שמוזיקה קלאסית חזרה לעניינים".

"אלה היו שנים בהם החוליגניזם היתה בעיה מאוד גדולה, ואופ"א רצו לקחת את הכדורגל לכיוון אחר לגמרי". ובאמת, אלה היו השנים שבהם הענף התאושש מכמה מכות שחטף - שבע שנים קודם התרחש אסון הייזל בגמר גביע אירופה 1985, וב-1989 הגיע גם אסון הילסבורו, במסגרתו נספו 96 אוהדי כדורגל. הענף היה זקוק למתיחת פנים, גם מוזיקלית, ובריטן ניגש לעבודה.

מקור ההשראה המרכזי שלו היתה היצירה "צדוק הכהן", שנוצרה ב-1727 ע"י המלחין הגרמני/אנגלי גאורג פרידריך הנדל. היצירה סיפרה את סיפור המלכתו של המלך שלמה. הצופים הצעירים יותר מכירים אותה היום מהסדרה "הכתר", שם היא מופיעה בסצנה שבה אליזבת' הופכת למלכה.

"צדוק הכהן ונתן הנביא
מינו את שלמה המלך
וכל האנשים התלהבו ואמרו:
האל, שמור על המלך! לחיי המלך! האל, שמור על המלך!
שהמלך יחיה לנצח. אמן. הללויה"

(תרגום חופשי)

 

"יש קטע מסוים מהנדל שלקחתי אליי, ואז כתבתי את המנגינה שלי", אומר בריטן, "זה בהחלט 'הנדלי', אבל אני רוצה להאמין שלא מדובר בגניבה מוחלטת", הוא סיים בהומור. ההלחנה לקחה מספר ימים, וההקלטה המפורסמת נעשתה על ידי התזמורת הפילהרמונית של לונדון, ומקהלת האקדמייה של סנט מרטין שרה. מילות ההמנון פשוטות למדי, ומבוצעות בשלוש השפות הרשמיות של אופ"א: אנגלית, צרפתית וגרמנית - שפירושן הוא חזרה על המילים "האירוע המרכזי" ו"הנה האלופים".

ברבות השנים, הפך ההמנון לסאונד שמושמע בכל פינה - מהמגרשים עצמם ועד לצלצולים של טלפונים סלולריים. זינדין זידאן, ששיחק 80 פעמים בליגת האלופות (לאורך תשע שנים) אמר פעם על המנגינה: "היא קסם... זה קסם מעל הכל. כשאתה שומע את ההמנון, הוא תופס אותך כמעט מיידית". הסאונד הקלאסי של המנגינה עוטף אותך כל גופך, ומכניס אותך מיד לאווירה המיוחדת. וכשהוא ינוגן בחיפה, לצד הצמרמורת הרגילה שהוא מעביר, נדמה שלכל אוהד ביציע תהיה רק משאלה אחת: לשמוע אותו כמה שיותר.


 

האזינו לפרק החדש של פוטבול מונדיאל ->



להאזנה ב-5 רדיו
להאזנה בספוטיפיי
להאזנה באפל

להאזנה בגוגל