זכרונות מהימים האדומים. גלסברג במדי הפועל חיפה (צילום: ספורט 5)
זכרונות מהימים האדומים. גלסברג במדי הפועל חיפה | צילום: ספורט 5
כילד בשנות הארבעים בחיפה היה ברור שאגדל כאוהד של הפועל. לא היתה בכלל ברירה אחרת. אלו היו ימי הזוהר של המועדון, שנוסד ב-1924 והיה לקבוצת הפועל הראשונה בארץ ישראל. הגעתי לקבוצה ב-1951, שנותיה הראשונות של המדינה הצעירה, ובאותה תקופה, עם גלי העליה מאירופה, להפועל היה "מערך גילוי כישרונות" ייחודי שעזר לה לשמור על ההגמוניה בעיר. ציידי כישרונות, שליחי המועדון, היו מקבלים מידע מוקדם מבני משפחה שכבר היו בארץ לגבי כדורגלנים שאמורים להגיע באוניות מאירופה, וכבר עם רדתם בנמל חיפה היו מגויסים לשורות הפועל חיפה.

לא ניתן לתגמל אותם בשכר, והתקופה לא הייתה אידיאלית (תקופת הצנע), אבל היה לנו את הגב של ההסתדרות. הפועל נקשרה למוסד הזה מראשית ימיה ונהנתה מהשפעה במקומות עבודה מרכזיים כנמל חיפה, סולל בונה, אגד, חברת החשמל וכדומה, כך שלפחות אפשר היה למצוא לכדורגלנים החדשים עבודה בזריזות ולספק פרנסה לכולם.

המציאות הזו עזרה לבנות קבוצת צמרת אמיתית שב-1958 הופיעה בגמר גביע המדינה וזכתה במקום שני בליגה בעונה שלאחר מכן, עם הגעתו של המאמן היוגוסלבי זלטקו צ'ייקובסקי. השיא הגיע בגמר הגביע של 1963 ועוד מול הירוקים מהעיר שלנו, וגביע נוסף מול שמשון ב-66'.

אבל מעבר לזה היה דבר אחר - תחושת השליטה בעיר. הקבוצה האדומה הייתה המוצלחת של חיפה ומכבי לא היתה בסביבה בכלל. המציאות של מלכי העיר והעזרה מההסתדרות הולידה קנאה ואנטגוניזם, לצד נחיתות במגרש. מכאן הדרך היתה קצרה ליריבות עירונית הגובלת בשנאה.

ואז וטלקר ענה לשלמה שרף. עונת האליפות ההיא (צילום: ספורט 5)
ואז וטלקר ענה לשלמה שרף. עונת האליפות ההיא | צילום: ספורט 5
כך אני זוכר את משחקי הדרבי באותם ימים. הדרבי הראשון בו צפיתי נערך בעונת 51/2 והפועל ניצחה 1:7 על מגרש האדמה הישן של הפועל. איזה זיכרון. אחרי כמה שנים כבר היו שתי קבוצות כדורגל ראויות בעיר. לראייה, המפגשים בעונת 60/1. הפועל ניצחה 1:4 בראשון, ומכבי הובילה 0:3 במחצית במשחק השני. ראש העיר האדום, אבא חושי, עזב את האצטדיון. הוא לא ראה את הפועל חוזרת ל-3:3. שנתיים אח"כ הגיע אותו גמר גביע, שנערך בחיפה. הפועל ניצחה 0:1, והפעם אבא חושי נשאר עד הסוף והעניק כמו אב גאה את הגביע. ואיך אפשר לשכוח את מפגשי הדרבי בעונת האליפות היחידה של הפועל? המשחק הראשון נגמר בתיקו חסר שערים, וכמה ימים לפני המפגש השני נשאל שלמה שרף, המאמן הלאומי דאז, מדוע לא זימן את עופר טלקר, מגנה הימני של הפועל, לסגל הנבחרת. "הרי הוא שחקן מוביל בהפועל חיפה", אמר הכתב. "מוביל ירקות", ענה המאמן. אז בדרבי טלקר התקבל בקריאות "מוביל ירקות". בדקה הרביעית אותו טלקר ניצל ערבוביה ברחבה וקבע 0:1 להפועל.

הערב מחכה דרבי נוסף, ראשון מבין שני מפגשים בחמישה ימים בין הקבוצות. אין דין דרבי זה כדין אותם משחקים שאני זוכר. המטרות של שתי הקבוצות שונות בתכלית. הפועל נלחמת על חייה בליגה והייתה "מוכנה" להפסיד בגביע הערב ולקחת שלוש נקודות ביום שני (גם אם איש בהפועל לא יצהיר על כך בפומבי). עבור מכבי, לעומתה, אין כל שאלה. הקבוצה בנויה, ערוכה ומוכנה לקחת את כל הקופה. גם היום, גם בשבוע הבא. הקהל מאחוריה, בטח לאחר שהחליפו את הסמל ראובן עטר בסמל אקטואלי יותר על הקווים. הצלחותיו של אריק בנאדו רק הגבירו את תמיכת האוהדים והם כיום הרוח הגבית שדוחפת את השחקנים.
היום הדרבי הוא בעיקר ירוק (יוסי שקל) (צילום: ספורט 5)
היום הדרבי הוא בעיקר ירוק (יוסי שקל) | צילום: ספורט 5
בהפועל המצב מדאיג בהרבה. בעבר, גם כאשר ידעה הקבוצה שנים טובות יותר או טובות פחות, הקהל שלה תמיד נשאר שם דבר בכדורגל הישראלי, הן בעידוד המאסיבי והם מבחינה כמותית. אבל הקרע בין האוהדים לבין ההנהלה הקבוצה פוגע בקבוצה על הדשא. לאחרונה אפשר לזהות התעוררות, גם בזכות התמיכה שמרבית האוהדים חזרו להפגין. זהו תנאי הכרחי להצלחה במסע ההיחלצות מהתחתית.

משחק הכדורגל רוויי קלישאות, ואחת הידועות שבהן אומרת ש"במאבק בין הלחם והחמאה - הלחם מנצח". המפגש הכפול שבפתח בין היריבות העירוניות נושא בחובו את תמצית האמירה. ואין צורך לפרט מי נלחם על מה.

**

(גליל גלסברג, יליד חיפה 1938, הצטרף להפועל ב-1951 וערך את הבכורה בבוגרים ב-1.1.55, כשהיה שחקן נבחרת הנוער הראשונה של ישראל. קריירת המשחק שלו נמשכה כסדרה עד 1962 על הקו בין הפועל חיפה לקבוצת הבת, קריית חיים. מ-62' ועד 70' שימש מאמן-שחקן בקרית שמונה, מגדל העמק, קרית חיים, רמת דוד והפועל עפולה, שם נפצע ותלה את הנעליים סופית. ב-75' חזר להפועל חיפה ומאז ועד 2003 שימש במספר תפקידים במועדון, ממאמן במחלקת הנוער ועד מזכיר).