התיאטרון שנקרא "הכדורגל הישראלי" רשם אתמול פרק נוסף ולא מחמיא במיוחד. יש האומרים ששיטת הקיזוז היא שיטה מבורכת שתורמת לכדורגל שלנו מבחינת רייטינג ומתח ויש רוב שטוען שמדובר בשיטה לא ספורטיבית שפוגעת ברוח הספורט בליגות הבכירות.

ההחלטה להעביר את שיטת הקיזוז היא אולי ניצחון של אבי לוזון כיו"ר ההתאחדות אבל את ההחלטה העבירו 24 מתוך 31 חברי הנהלת ההתאחדות שמאמינים שהשיטה, שהביאה לנו מתח גדול בסיום הליגה, צריכה להמשיך עונה נוספת. על פניו, מדובר בהחלטה לגיטימית אבל אי אפשר להתעלם מכך שרוב רובו של הכדורגל הישראלי היה ועדיין נגד השיטה. אז איפה הם היום?

מכבי חיפה הצהירה בכל הזדמנות שהיא נגד השיטה כשאלישע לוי אמר זאת מהיום הראשון, בלי קשר למה שקרה במחזור הנעילה. 

כך גם מכבי ת"א (נמני ובושינסקי אמרו לא פעם שהם נגד) ושתי הקבוצות אכן הצביעו נגד. בית"ר ירושלים, שהיתה היחידה שהתנגדה כבר בישיבה הראשונה, הצביעה אף היא נגד ומכבי נתניה הצטרפה לאופוזיציה.

הצלע הרביעית של הגדולות, הפועל ת"א, נקטה בצעד של תמיכה בשיטה וגם ראשי המועדון, בהם מוני הראל, גבי קצרה ואלי טביב, אמרו שהם חושבים שהשיטה לגיטימית, למרות שלא פעם יוסי אבוקסיס אמר שהוא "לא מת על השיטה" וגם איתי שכטר אמר בראיון שהיא לא הוגנת.

ישיבת המזכירות. מי יאמן את הנבחרת? (עמית מצפה) (צילום: מערכת ONE)
הנהלת ההתאחדות. החלטה שלא קשורה לספורט (עמית מצפה) | צילום: מערכת ONE

השאלה היא היכן היו אלו שאמרו כל העונה שהם נגד הקיזוז? איפה היו כל אלו שטענו שזו שיטה לא ספורטיבית וצריך לבטל אותה והאם יש קשר בין נציגי הקבוצות בהנהלת ההתאחדות לשחקנים ולצוות המקצועי שעושה הכל על המגרש כדי להשיג נקודה ועוד נקודה?

אמרו שהם נגד...אז אמרו
לפני תחילת הפלייאוף, ערכנו סקר בין כל מאמני הליגה האם הם בעד או נגד השיטה. מאמני הפועל ר"ג, הפועל ב"ש, הפועל חיפה, הפועל פ"ת ואחי נצרת הצהירו בצורה חד משמעית שהם נגד. אגב, מאמנים כמו יוסי מזרחי וראובן עטר הודו שהשיטה לא ספורטיבית אבל לא אמרו שצריך לבטל אותה. אם המאמנים של המועדונים נגד, למה הבעלים מצביעים בעד?

יובל נעים. השאיר את ר&"ג בליגת העל (קובי אליהו) (צילום: מערכת ONE)
יובל נעים חוגג הישארות. הקיזוז הוא הסיבה לכך שהוא נקלע לקרב הזה (קובי אליהו) | צילום: מערכת ONE

מאמן הפועל ר"ג, יובל נעים אמר אז: "לדעתי זו תהיה השנה הראשונה והאחרונה של השיטה הזו. אמנם בהתאחדות רוצים את המתח עד הסוף, אבל מאמני הקבוצות יתנגדו לזה בעונה הבאה. אני כמאמן קבוצה לא צריך את הלחץ הזה, מחזירים אותי אחורה, מחזירים אותי לנקודת ההתחלה אחרי שעונה שלמה אספנו נקודות כדי להישאר בליגה". להזכיר לכולם, הפועל ר"ג התדרדרה למבחנים רק בגלל הקיזוז.

ויקו חדד, מאמן הפועל ב"ש בעונה החולפת, הודה: "אני חושב שזו שיטה לא פיירית. יש ליגה, כולם משחקים נגד כולם והכי הוגן שהאלופה והיורדות ייקבעו על פי המשחקים האלה".

יואב כץ עם אפרים גבאי. יהיה בעל הבית? (עמית מצפה) (צילום: מערכת ONE)
יואב כץ ואפרים גבאי. הבעלים הכריז שהוא נגד, הנציג בהתאחדות הצביע בעד (עמית מצפה) | צילום: מערכת ONE

הבעלים של הפועל חיפה, יואב כץ, הצהיר שהוא נגד הקיזוז, אולם האדומים מהכרמל דווקא הצביעו בעד. שלומי דורה אמר אז: "לדעתי שיטת הקיזוז היא שיטה שאין בה הרבה חלקים הוגנים. בסך הכל אתה עובד קשה כל השנה ומי שזוכה בהקלות הן אלו שלא הצליחו לעמוד במטרות שלהן במהלך העונה".

מאמן הפועל פ"ת, אלי מחפוד, אמר: "אני חושב שהשיטה לא טובה ולא פיירית. שחקנים וקבוצות צוברים נקודות, עובדים קשה, לנו יש פער שצריך להספיק לנו להישאר בליגה, אבל אז באים ומקזזים לנו את הנקודות, זה יכול לפגוע במועדון שלם. זה לא ספורטיבי, גורל האלופה וגורל היורדות יכול להיקבע על ידי חמישה משחקים בלבד וזה לא פייר". גם הפועל פ"ת הצביעה בעד השיטה. למה המאמן נגד והבעלים בעד?

אלי מחפוד (קובי אליהו) (צילום: מערכת ONE)
אלי מחפוד. גם בפ&"ת לא מתייחסים לדעתו של המאמן (קובי אליהו) | צילום: מערכת ONE

השאלה שצריכה להישאל היא מדוע יש פער כ"כ גדול בין מי שמנהל את הקבוצות לבין מי שמאמן את הקבוצות. אין ייתכן שיואב כץ נגד אבל בהפועל חיפה מצביעים בעד? איך ייתכן שאלי מחפוד נגד ובהפועל פ"ת מצביעים בעד? האם נציגי הקבוצות בהנהלת ההתאחדות לא מקשיבים לרחשי ליבם של אלו שאחראים על הצלחת הקבוצה על המגרש ומדוע יש הצועקים נגד הקיזוז אולם דבריהם נוחתים על אזניים ערלות?

הנהלת ההתאחדות בנויה מהאנשים הבאים: אבי לוזון, שטרן חלובה, מוני הראל, חיה יונה, אלונה ברקת, חזי מגן, צבי וייצנר, באסם סולימן, ירון קוריס, אביב בושינסקי, ציון וייצמן, קובי כדורי, גיל לב, חסן אבו סאלח, אריאל שיימן, אפרים גבאי, איציק קורנפיין, ריקי בכר, דודי גיל, מנדל דוידוביץ', נתן סלובטיק, פרוספר אזגי, ויקטור יונה, אריה זייף, אבנר קופל, שמואל שניצר, שמעון מימון, עו"ד קרן נהרי ורביב ספיר, שנעדר מהדיון. כולם נבחרו ע"י חברי ההתאחדות בבחירות שנערכו לפני מספר חודשים. ברשימה לא נמצאים מאמנים או שחקנים.

אבי לוזון. מצפים שידחה את המחזור (קובי אליהו) (צילום: מערכת ONE)
אבי לוזון. לא חשוב מה ספורטיבי, העיקר שיש לו גב (קובי אליהו) | צילום: מערכת ONE

קיזוז עם כוכבית חדשה
ההחלטה להמשיך את הקיזוז הגיעה אתמול עם חידוש, שטוען שבמצב של שוויון נקודות יתקיים משחק מכריע על האליפות. אם לוקחים עוול ומנסים לתקן אותו, הוא עדיין עוול. פיילוט הקיזוז הוחלט לשנתיים אולם בין לבין החליטו להכניס בו שינויים.

שיטת הקיזוז תמשיך גם בעונה הבאה, אבל לשחקנים ולמאמנים אין יותר מדי על מה להתלונן. כולם יכולים להגיד שהם נגד הקיזוז אבל בסופו של דבר המועדון בראשו הם עומדים בעד השיטה ותומך בה.

יש האומרים שהפועל ת"א "גנבה" את האליפות, שמכבי חיפה נפגעה, שהפועל אשקלון חגגה עליה למקום השני למרות שכפ"ס היתה לפניה בטבלה ועוד ועוד. הקיזוז הביא למצב שהפועל ת"א מתוארת כ"גנבת" על לא עוול בכפה ושמכבי חיפה מקופחת, בצדק מסוים. בהתאחדות לכדורגל חייבים למצוא פתרון להרגשה ששוררת בין חלק נכבד מקבוצות הליגה שמרגישות שהשיטה מרמה אותן. אח"כ, איך בעלי ההון ישקיעו בכדורגל אם האמון שדבר, שהיה אמור להיות טהור, ונוצרה ההרגשה מאוד לא נעימה סביב הענף מספר 1 שלנו.

וטיפ אחרון ליו"ר ההתאחדות הספרדית. גם בליגה "הקטנה" שלכם הפערים בין ריאל וברצלונה לבין שאר הקבוצות אדירים. תעשו קיזוז, זה יעשה לכם מתח. מעניין מה רונאלדו ומסי יחשבו על זה.