בית הדין (רועי גלדסטון) (צילום: מערכת ONE)
בית הדין. לא ידון בנושאי קלון (רועי גלדסטון) | צילום: מערכת ONE

תקדים בכדורגל הישראלי: בית הדין של ההתאחדות לא ידון יותר בנושאי קלון, דבר שמהווה מהפך של ממש בנושא המשפט מול הספורט.בית הדין קבע למעשה כי אין הוא מוסמך לדון בדבר מסוג זה, כאשר הטריגר היה העמדתו לדין של יו"ר עמותת הפועל פ"ת, דני לוי.

מי שיקבע כעת האם יש קלון או אם לאו היא כנסת ישראל, שתיאלץ כעת לשנות את חוק הספורט, תהליך שעשוי לקחת חודשים, אם לא שנים, ארוכות.

במסמך שנשלח מטעם ההתאחדות לכדורגל לעורכי דינו לוי, עו”ד שי אליאס, (כמו גם לעו”ד ציון אמיר ועו”ד בת-אל יוגב) קבע הרכב של חמשת דייני בית הדין העליון כי הוא דוחה את בקשת ההתאחדות לכדורגל להחליט ולקבוע אם בעבירות בהן הורשע לוי בתיק הפלילי נגדו מ-2005, יש קלון.

בהחלטה המליצו הדיינים לתקן את חוק הספורט בכדי לאפשר לבית הדין לעסוק בסוגיות של קלון, וכל עוד אין תיקון כזה המליצו הדיינים להתאחדות לתקן את התקנון בצורה שיאפשר לבית הדין להכריע האם מי שהורשע בעבירה פלילית כלשהי, ללא קשר לאות הקלון, ראוי לשמש בתפקיד כלשהו באחד ממוסדות ההתאחדות.

עוד קבע בית הדין כי "הסיבה העיקרית להחלטה נובעת, בין היתר, מכך שיש לנו ספק רב בשאלת סמכותנו לקבוע מהו המובן הרחב והמקובל של המילה "קלון". יחד עם זאת המליצו הדיינים ללוי לעזוב מיוזמתו את התפקיד עד תום 7 שנים מיום הרשעתו.

כזכור, הורשע  לוי ב-2005 בעבירות של תקיפה והיזק בזדון, עבירות שבוצעו ב-2002, ונגזרו עליו 9 חודשי מאסר על תנאי, אך אז לא עסקה השופטת בנושא הקלון. על-פי תקנון ההתאחדות, אדם שהורשע בעבירות שיש עמן קלון לא יוכל לשמש כבעל תפקיד בקבוצת כדורגל.

ציון אמיר ודני לוי. התיק נגד יו&"ר עמותת הפועל פ&"ת נסגר (דרור עינ (צילום: מערכת ONE)
ציון אמיר ודני לוי. התיק נגד יו&"ר עמותת הפועל פ&"ת נסגר (דרור עינב) | צילום: מערכת ONE

דני לוי שמח על ההחלטה ואמר בתגובה: "אני שמח מאוד, ידעתי מההתחלה שזה מה שיהיה. אני שמח שלקחתי את עו"ד ציון אמיר, שהוא עו"ד מצוין, ביחד עם גיא שמר ועו"ד שי אליאס לטפל בנושא ושמח שהם עשו את העבודה שלהם על הצד הטוב ביותר". לוי לא רצה להתייחס להמלצת בית הדין שיעזוב את תפקידו מיוזמתו ואמר כי בנושא הזה כי פרקליטיו מטפלים.

“מדובר במהפכה של ממש מבחינתנו", כך אמר היום (ראשון) ל-ONE עו"ד שי אליאס, "אני כבר המון שנים בתחום המשפט-ספורט ומעולם בית הדין העליון לא קבע שאין לו סמכות לדון בעניין כזה אחר, כל שכן קלון, בפרט שהאסיפה הכללית של ההתאחדות היא זו שהמליצה על חקיקת התקנה בנושא הקלון".

"לדני לוי נגרם עוול רב, החל מהוצאות הייצוג הגדולות של עורכי דינו, אמצעי התקשורת שהכפישו והפרסום השלילי שנלווה לדיונים ועד לדין וחשבון והתקשורת אל מול קהל האוהדים, אני שמח שבית הדין ידע לעשות חובתו ולהפריד בין היותו גוף, משפטי הפועל במסגרת ההתאחדות לכדורגל ובין היותו מוסד שיפוטי לכל דבר ועניין”.

דני לוי. יעזוב את תפקידו כיו&"ר עמותת הפועל פ&"ת? (אלעד ירקון) (צילום: מערכת ONE)
דני לוי. יעזוב את תפקידו כיו&"ר עמותת הפועל פ&"ת? (אלעד ירקון) | צילום: מערכת ONE

עוד אמר עו"ד אליאס: "זה רק מראה שמדובר בגוף שיפוטי, בלתי תלוי בהתאחדות, שפועל על פי הוראות החוק והדין הכללי. בבית הדין העליון של ההתאחדות לכדורגל יושבים משפטנים חכמים מאוד, חלקם אף שופטים מוערכים, ואנחנו מברכים על ההחלטה”.    

עו"ד ציון אמיר הגיב אף הוא ואמר: "אמרתי מלכתחילה שאין מקום לבקשה שהוגשה מטעם ההתאחדות, טענתי שאין סמכות לבית הדין לדון בשאלת הקלון, כאשר הוא קיבל את עמדתי ודחה את עמדת תובע ההתאחדות. אני מקווה שבכך באה הפרשה לסיומה באופן סופי ודני לוי ימשיך לתפקד לטובת הקבוצה ולטובת העיר פ"ת".

בעניין המלצת בית הדין שלוי יפרוש מתפקידו ביוזמתו אמר אמיר: "ההערה היא הערת אגב שלעניות דעתי לא היתה לבית הדין סמכות להכניס אותה בגוף ההחלטה כאשר לא נערך דיון בנושא כשם שאין בסמכותו לדון בשאלת הקלון, ולא ברור מדוע הוכנסה".
סייע בהכנת הידיעה: רועי גלדסטון