sportFive946912 (צילום: ספורט 5)
צילום: ספורט 5
סטרשנוב. לא חסך ביקורת   (צילום: ספורט 5)
סטרשנוב. לא חסך ביקורת | צילום: ספורט 5

כמו בכל תחילת עונה, גם הבוקר (שלישי) נשיא בית הדין העליון אמנון סטרשנוב כינס מסיבת עיתונאים. סטרשנוב שהחליף את השופט בדימוס אורי גורן ב-2016, לא חסך בעבר ביקורת מבתי המשפט האזרחיים, ובמהלך כהונתו מתעסק לא פעם בענייני גזענות ואלימות בכדורגל הישראלי. סטרשנוב שבעברו היה שופט כדורגל, לא חסך ביקורת גם מבעלי תפקידים, בינהם מאמנים, בעלים ושחקנים שמבקרים את השופטים ודרש להחמיר בענישתם.

"בית הדין המשמעתי והעליון משמשים כערכאה משפטית של ההתאחדות לכדורגל ואני מעדיף לקרוא להם בתי הדין שליד ההתאחדות לכדורגל", אמר בפתיחת דבריו סטרשנוב, "בתי הדין עצמאיים בהחלט וראשי ההתאחדות הכירו בעובדה הזו בכל פעם מחדש. בשנה האחרונה היו בבתי הדין משמעתיים 3,245 תיקים שזה מספר לא קטן, פחות או יותר כמו בשנים קודמות. בבית הדין העליון היו 54 תיקים. כשבאים בטענות 'מה הדיינים מבינים בכדורגל', אז יש לי תשובה לכך שכולנו מבינים ורואים כדורגל".

"שני נושאים שאנחנו מוטרדים מהם הם האלימות והגזענות. האלימות פחתה בצורה משמעותית בעונה האחרונה וכתוצאה מכך גם הענישה. התיק הכי רציני שהיה הוא בין בית"ר ת"א/רמלה להפועל פ"ת. זה היה מקרה חמור ופסקנו על תוצאה של 0:0 ללא נקודות, כי ראינו בשתי הקבוצות אשמות במקביל. לא ראינו השנה סגירת מגרשים, עונשי רדיוס ולא הפחתת נקודות. אני זוקף את זה גם לזכותם של הקבוצות ולענישה ההולמת של בתי הדין שמענישים בהתאם לחומרת העבירה. לגבי הגזענות, עוד לא הצלחנו לבער את הנגע וגם לא לצמצם אותו. פני הכדורגל כפני המדינה. צריך להגיב בחומרה".

"בתי הדין מתחשבים בקבוצות", המשיך סטרשנוב. "האחריות השילוחית עדיין קיימת, אבל אם קבוצה עושה את מה שצריך לעשות כמו מכבי חיפה ובית"ר ירושלים, אז באים לקראתם. לא ייתכן שבעלים של קבוצה מתבטא בצורה חריפה ובוטה כלפי שופט המשחק. מה יגידו אזובי הקיר, הילדים והשחקנים. אחד המקרים שהגיע לפנינו לאחרונה הוא כשבעלים צעק 'יא אפס. תודה רבה, ברקורד שלך הורדת קבוצה ליגה' (ג'קי בן זקן נגד אוראל גרינפלד. מ.פ). כל זה הוא עשה כשהוא מושעה לחודש. במקום להגיד סליחה, הוא אמר לנו שמותר לו לחוות דעתו על השופט כתוצאה מחופש הביטוי, ואנחנו אמרנו שחופש הביטוי הוא לא חופש הביזוי".

סטרשנוב גם התייחס לדברים שאינם באחריות ישירה לבתי הדין המשמעתיים. בעניין המוסד לבוררות אמר: "חוקק לפני שנה וחצי תקנון חדש. חוץ מבוררות הכנסנו גם גישור וצומצמו מספר הבוררים והמגשרים לאחד עשר, בראשותו של עמיאל תגר. היו 148 תיקים שנשמעו במוסד לבוררות והייתה עלייה של 50 אחוז, וזה מצביע בין היתר על האמון במערכת הזו, והמוסד באמת מתפקד".

על הנהלת איגוד השופטים הוסיף: "מינינו הנהלה חדשה בראשות רונית תירוש, שנכנסה במרץ לעבודה והחלפנו חלק מחברי ההנהלה בתקווה שרמת השיפוט תעלה והמצב ישתפר בכל מה שנוגע ליחסי אנוש".

על בקרת התקציבים: "נשיאות בית הדין מינתה אחרי מכרז את רואת החשבון סיגלית סייג. האשימו את הנשיאות בפמיניזם. למה מינית גם דיינת וגם יו"ר איגוד שופטים ועכשיו גם ראש בקרה תקציבית. משרד אורליצקי היה עשר שנים בתפקידו והגענו למסקנה שצריך רוח חדשה. אני מקווה שהמינו יוכיח את עצמו".

התערבות בתי המשפט בפסיקות של בתי הדין המשמעתיים: "כשנכנסתי לתפקידי זה היה בסמוך לפרשת ראיקוביץ' עם השופט אורנשטיין. אחת המשימות בנושאים שקבעתי הייתה להפחית עד כמה שאפשר את התערבות בתי המשפט. יש להם מספיק עבודה ושיתעסקו במה שקשור אליהם. החוק קובע מפורש שהם לא רשאים להתערב על פי חוק הספורט סעיף 11".

"טענה שחוזרת ואומרת שחלק מהאוהדים עושים פרובוקציה נגד האוהדים. קשה לבחון את זה. אין לדיין אלא מה שעיניו רואות. אם אוהדים התפרעו והתנהגו שלא כדין, אז שהקבוצה תטפל בזה. הגשת תביעות אזרחיות זה מאוד חשוב לקבוצות. או שיתבעו את המשטרה והאבטחה אם הם לא היו בסדר. אי אפשר לבטל את האחריות השילוחית. משה חוגג העביר לנו העתקים ומכתבי התביעה שהגישו נגד אוהדים. כל הכבוד לו. הוא מטפל בעניין בצורה מאוד טובה. 

"סיפור ההתערבות של אלי טביב פגע בבית הדין, בהתאחדות לכדורגל ואחת הסיבות שהזמינו אותו הייתה לחץ שלי, שלא יעבור על כך לסדר היום. טביב צחק על כולם. אם אנחנו רוצים שיהיה כדורגל בכל אופן, אז צריך שלא לדרוש יותר מדי, אבל חד משמעית חשוב לדרוש ערבויות ותנאי סף ולא תמונות או חשבון בנק שבקושי קיים. עובדה שהבקרה התקציבית לא מאשרת כרגע את הפועל אשקלון וכנראה יש בסיס לעניין הזה. הורדת 9 נקודות על קבוצה שנכנסת לפירוק היא סבירה, אבל אם ישנו את התקנון ויחליטו שקבוצה שהתפרקה תרד ליגה, אז זה גם סביר בעיני", סיכם סטרשנוב.