sportFive735248 (צילום: ספורט 5)
צילום: ספורט 5
מוריניו נתן בו אמון לאורך כל הדרך (צילום: ספורט 5)
מוריניו נתן בו אמון לאורך כל הדרך | צילום: ספורט 5

החודשים האחרונים של 2012 נראו כמו חלום עבור חוסה רודריגס. ב-30 לאוקטובר הוא הוקפץ לקבוצה הבוגרת למשחק גביע המלך נגד אלקוינו הקטנה ובגיל 17 רשם הופעת בכורה ושער בכורה כשנכנס במחצית, קיבל כדור ארוך מצ'אבי אלונסו וכבש.

חודש לאחר מכן כבר ערך את הבכורה בלה ליגה בדרבי החם מול אתלטיקו מדריד, וב-4.12 נכנס לספרי ההיסטוריה כשחקן הצעיר ביותר של ריאל מדריד ששיחק בליגת האלופות, כשהחליף את קאקה מול אייאקס בגיל 17 ו-354 ימים. חמש שנים מאוחר יותר, הספרדי אמור לנחות במכבי תל אביב בהשאלה ללא תמורה, כשגם הוא מודה: "גם עכשיו, אחרי חמש שנים, אנשים עדיין מכירים אותי בתור זה שעשה את הבכורה תחת מוריניו, זה מה שיסמן אותי לכל החיים".
 
ז'וזה מוריניו הוא לא המאמן הגדול היחיד שרודריגס צד את עיניו. שנה קודם לכן, באוקטובר 2011, ארסן ונגר הזמין את הקשר הספרדי ללונדון, שם הזמין אותו לארוחה יחד עם ססק פברגאס והשניים סיפרו לו כמה הם רואים בו כפוטנציאל לעתיד של ארסנל.

בסיום הארוחה הניחו מולו חוזה לחמש שנים. "מאוד אהבתי את מה ששמעתי, וגם את החוזה שהם הציעו", הודה הקשר, "יחד עם זאת, בריאל הבהירו לי שאני שחקן שעתיד להיות שחקן בקבוצה הראשונה ושמבחינתם הדלת החוצה סגורה. התלבטתי בנושא, אבל אני חושב שעשיתי את הבחירה הנכונה כשנשארתי במדריד".

למרות זאת, רודריגס לא בדיוק הפך לשחקן מפתח בקסטיאה, אלא שאז הגיע הזימון המפתיע ממוריניו לסגל של הקבוצה הבוגרת. אותו זימון לקבוצה הראשונה לא היה חף מאינטרסים, אלא חלק מריב בין מאמן הבלאנקוס למאמן ריאל מדריד קסטיאיה, אלברטו טוריל.

"הם לא עובדים על פי השיטה הנכונה ולא מספקים שחקנים שיכולים להשתלב בקבוצה הראשונה", המיוחד האשים, "הם משחקים בשיטה שונה לגמרי והשחקנים שם משחקים בעמדות שלא קיימות אצלי. חסה משחק בעמדת 9.5. אין כמעט שום דבר משותף בין השיטה שלי לשיטה שלהם, והילדים האלו הם אלו שמשלמים את המחיר. לטוריל יותר חשוב לסיים במקום השישי או החמישי בליגה השנייה מלפתח שחקנים. אם שחקן לא מגיע לרמה של ריאל מדריד בגיל 23 או 24 הוא לא יגיע אליה כבר. לפבאינו, אלכס רודריגס וחוסה רודריגס יש את הפוטנציאל הזה".

לאחר שירה מילים, הפורטוגלי החליט לפעול. במשחק הבא, מול אלקוינו בגביע המלך, המאמן זימן את רודריגס, אלכס ונאצ'ו רודריגס ואלבארו מוראטה. בסיום אותו משחק, בו כאמור כבש הרכש המיועד של מכבי, ומוריניו התמוגג: "אהבתי את ההופעה שלו, כולם אהבו. יש לו את הפוטנציאל להגיע לקבוצה הראשונה ולא רק לעבור בה, אלא להפוך לשחקן קבוע בה. זה הדבר הכי חשוב. אם זה יתאפשר אתן לו עוד דקות בקבוצה הראשונה כי הוא צריך לשחק הרבה, ובקבוצה השנייה שלנו הוא לא זוכה לדקות שכל כך חשובות לו".

למרות זאת, כשהקרבות בין מוריניו לקסטיאיה הסתיימו, כך גם הדקות של רודריגס בקבוצה הראשונה. הוא הושאל לדפורטיבו לה קורוניה בעונת 2014/15, שם פתח ב-17 משחקים, בעונה לאחר מכן שוחרר בחינם מריאל מדריד והוחתם בגלאטסראיי, אך גם שם התקשה למצוא את מקומו, פתח ב-9 משחקי ליגה בלבד ורשם 800 דקות בכל העונה.

הטורקים מכרו אותו למיינץ תמורת 2 מיליון דולר, אך אלה זכו ממנו ל-6 דקות בונדסליגה בלבד לאחר שנכנס כמחליף בדקה ה-85 במחזור השלישי מול אאוגסבורג, ובתוספת הזמן רשם תיקול ברוטאלי במיוחד נגד דומיניק קור, שרגלו נפתחה לאורך 14 ס"מ עד לעומק שעצם הרגל שלו נחשפה והוא נזקק לניתוח.

@tamarallagas

A post shared by Jose Rodriguez (@josseroodriguez25) on

פגש את ריאל כיריב (אינסטגרם) (צילום: ספורט 5)
פגש את ריאל כיריב (אינסטגרם) | צילום: ספורט 5

רודריגס הורחק ל-5 משחקים ונקנס בעשרת אלפים יורו על ידי מנהלת הליגה הגרמנית, מיינץ גינתה את ה"משחק הפראי שלו", ולא נתנה לו יותר לשחק פרט לפחות מדקת משחק נגד אינגולשטאט ואלמוג כהן כשנכנס בדקה ה-93. הוא המשיך לחצי עונת השאלה במלאגה בעונה שעברה, אך גם שם התקשה להוכיח את עצמו, שיחק רק בשישה משחקי ליגה, ומצא את עצמו בסוף הקיץ על המטוס ממינץ לישראל לעונת השאלה נוספת.

"הקריירה שלו דועכת בשלוש השנים האחרונות, הוא הולך לאיבוד", מספר העיתונאי חרארדו ריקלמה מהמארקה לערוץ הספורט. "לא הייתה לו אף לא הופעה אחת טובה באף אחת מהקבוצות שלו בשלוש השנים האחרונות, לא בגלאטסראיי, לא במיינץ ובטח לא במלאגה, שם הוא היה איום ונורא בשנה שעברה".

"הוא לא חזק מספיק מנטלית, וגם גופנית", ריקלמה המשיך. "הוא לא כמו מוראטה וקרבחאל, אבל הוא כן עובד הרבה. מדובר בקשר מוכשר, אבל לא טוב מספיק כדי לשחק כפליימיקר ואין לו את הכישורים לשחק מתחת לחלוץ". עניין העמדה של רודריגס הוא נקודה מעניינת עבור מכבי, שחיפשה במקור קשר אחורי, אך לבסוף החתימה עוד קשר 50-50, שבמעט ששיחק בשנים האחרונות שיחק גם כקשר התקפי וקיצוני ימני.

"העמדה המועדפת עליי היא קשר מרכזי שמשחק מרחבה לרחבה", סיפר כשהגיע למלאגה ב-2014. "אני יכול לשחק גם כמו ששיחק די מריה בריאל. אני מחשיב את עצמי כשחקן שעולה ויורד הרבה במגרש. לא נוח לי לשחק עם הגב אל השער".

כשהגיע למלאגה בינואר השנה, הקשר סיפר על הסגנון שמאפיין אותו: "המשחק שלי הוא התקפי. אני אוהב לתרום למשחק כשהכדור ברגל שלי. אבל בשנתיים מחוץ לספרד למדתי גם לשחק בלי הכדור. זה מה שהייתי צריך כדי להשתפר ככדורגלן".

"בסופו של דבר, כולם בספרד מכירים אותו בעיקר בגלל שהיה חביב על מוריניו, וכי הוא צועני. הוא בין הצוענים היחידים ששיחקו בלה ליגה", הסביר חואן קסטרו, עיתונאי נוסף מהמארקה. "אני צועני מלא, גם אמא שלי וגם אבא שלי צוענים ואני גאה בכך", סיפר רודריגס על היותו בן העדה שסובלת מגילויי גזענות קשים נגדה בספרד וברחבי אירופה. "אף פעם לא הייתה לי בעיה עם זה שאני צועני. עזבתי את הבית מוקדם והיו לי הרבה הזדמנויות ללמוד ולהתפתח, אבל כן, זה גורם לפעמים לבעיות חברתיות. יש צוענים טובים ויש צוענים רעים, בדיוק כמו בכל גזע אחר. בספרד ממהרים לשפוט אדם על פי הגזע שלו, אבל אני גאה במי שאני, גם אשתי צוענייה. אני לא מרגיש פחות טוב, או יותר טוב, מאף אחד אחר. אנחנו צריכים לשאוף לעולם סובלני יותר".

@tamarallagas

A post shared by Jose Rodriguez (@josseroodriguez25) on

"הוא צריך להיות יציב ולהחזיק שנתיים לפחות באותה קבוצה כדי ליצור המשכיות, זה משהו שמאוד חסר לו ופוגע בו", בטוח חואן קסטרו, "אולי במכבי הוא ימצא את זה את היציבות הזאת, יקבל דקות ויממש את הפוטנציאל שלו". אם תשאלו את רודריגס עצמו, זו לא רק היציבות, אלא גם האהבה שחסרה לו. "קיבלתי כל כך הרבה הודעות באינסטגרם ובטוויטר מאוהדי מכבי והן ריגשו אותי כל כך, אני לא יכול לחכות כבר לפגוש את הקהל הזה", סיפר הלילה כשנחת בישראל הספרדי שנחשב לפעיל מאוד ברשתות החברתיות, ובעבר אף זרק את חברתו דרך ציוץ בטוויטר, אך התנצל על כך בהמשך.

"אני רוצה להרגיש חשוב בקבוצה שאני משחק בה". סיפר רודריגס שבגיל 18 תרם תרומה נכבדה למוזיאון לארכיאולוגיה בעיר הולדתו וילחויוסה בולניסה כי רצה לתרום חזרה לקהילה, וזכה לכך שכלי חרס מהמאה הרביעית לפני הספירה שנמצאו באיזור נקראו על שמו – 'ספלי חוסה רודריגס'.

"בגרמניה האנשים היו קרים, המאמן לא דיבר איתי ולא הצלחתי לתקשר עם חבריי לקבוצה בגלל השפה", הסביר מדוע לא הצליח שם כשחזר לספרד לפני כחצי שנה, "אני צריך חום ולקבל אהבה מהקהל במגרש כשאני משחק, ככה אני משחק טוב יותר".

חום בטח לא חסר בישראל, וגם אהבה מהקהל של מכבי הוא כבר מקבל בכמויות. האם כאן סוף סוף יוכיח שהוא לא רק מי שמוריניו האמין בו בגלל אותו ריב מתוקשר, אלא כזה שהמיוחד ראה בו גם ניצוץ של ייחוד ולכן נתן לו את ההזדמנויות?

יתניע את הקריירה בישראל? רודריגס (צילום: ספורט 5)
יתניע את הקריירה בישראל? רודריגס | צילום: ספורט 5