צילום: אנצ'ו גוש (צילום: ספורט 5)
צילום: אנצ'ו גוש | צילום: ספורט 5
ענה בכנות. אייל צור (צילום: ספורט 5)
ענה בכנות. אייל צור | צילום: ספורט 5

הסיפור שלפניכם, יש בו שמות, אירועים ותאריכים, אך חשיבותו היא אולי ב"ריח" הלא נעים כביכול שעולה ממנו. של שופט שלכאורה מסומן על ידי אנשים באיגוד השופטים, (גוף שמקבל ביקורת, לעיתים אף מוגזמת) ועדה שמקבלת הנחיות מראש, כך על פי הודאתו של אחד מחבריה ושופט מחוזי, שהוא נשיא בית הדין העליון בהתאחדות לכדורגל שממהר מדי לפטור ולפתור את הסיפור הבא:

אורן סימניאן, הוא שופט בליגת העל בשנים האחרונות, לא מהבולטים בסגל שיפוט, אך בטח שלא מהכושלים שבהם. 26 משחקים ניהל סימניאן בעונה האחרונה בליגת העל והליגה הלאומית, במשחק בין סכנין להפועל ב"ש קיבל את הציון 85 (שנחשב למעולה). 

המייל ששלח אייל צור לסמיניאן (צילום: ספורט 5)
המייל ששלח אייל צור לסמיניאן | צילום: ספורט 5

לאחר 5 שנים בהן לא הורד שופט מסגל ליגת העל והלאומית, קיבל סימניאן הודעה בה הוא מורד מסגל השיפוט הבכיר. הוא נקרא בנוהל לשיחת "שימוע" אך להפתעתו נכחו בה שני "אורחים" שהם לא חברי הוועדה, חנן סונטג ושמוליק שטייף . מי שלא נכח הוא, חיים יעקב, המדריך הארצי שמחויב להשתתף ב"שימוע". התקנון קובע שחבר ועדה (ישנם חמישה כאלו) נדרש לראות את השופט בכדי להשתמש במנגנון ה 15% (הורדה או הוספת נקודות שיפוט) אך במקרה של סימניאן ראו אותו שני חברי וועדה בלבד.

אורן סימניאן עבר מבחן כושר בתחילת העונה שעברה בהצלחה, כאשר שניים מתוך שלושת המדורגים תחתיו לא עברו. השופטים גיא ברגר ושלומי בן אברהם. בזימון לשימוע נאמר לסימניאן כי אין לו בגילו (35), אופק שיפוטי. אך יש לציין כי גיא ברגר שדורג מתחתיו למשל, הוא בקרוב בן 40.

השופט פנה לערעור בבית הדין העליון כדי לשנות את ההחלטה. אך כאשר הנושא עלה בערעור מול נשיא בית הדין העליון של ההתאחדות, השופט אמנון סטרשנוב, הוא טען כי אכן יש פגם בתהליך, אך אינו יכול להתערב מקצועית. ולכן אם אינו יכול להתערב מקצועית אזי אורן סימניאן צריך להישאר ליגה ולא לרדת מהמקום ה 14 כאשר יש שלושה שופטים מתחתיו בדרוג. מה גם שאחד מחברי הועדה, לנקרי שי, כלל לא רואה שופטים ולא מבקר וחבר נוסף, לירן וקסברגר, סיים לשפוט בשנה שעברה וצריך צינון מינימאלי לפי שיקול דעת אך לא תקנונית. כך עולה מחומרי העתירה שהגיש השופט לבית הדין העליון והגיעו לידי ערוץ הספורט.

סימניאן פנה לחברי הוועדה במייל אישי, הוא רצה להבין מדוע, מה קרה בתהליך, איך הוא זה שהורד על ידי חברי הוועדה מהסגל הבכיר . ארבעה חברי וועדה לא ענו לפנייתו. אבל אחד מהם, השופט הבכיר לשעבר, אייל צור, ענה. (יש לציין כי צור התפטר לפני מספר ימים מתפקיד חבר הוועדה המקצועית).

השופט הבינלאומי לשעבר, כדרכו, ישיר וללא עכבות הדהים את סימניאן בתשובתו: "בישיבת הוועדה ביום 8.6 אכן הוחלט על ידי חברי הוועדה שיש להוריד את אורן סימניאן לליגה הלאומית. ההחלטה התקבלה בשיחה בין חברי הוועדה".

"למרות התנגדותי שאין להוריד אף שופט לליגה הלאומית הוחלט שאורן הוא המועמד המוסכם. לא בוצע דירוג כלשהו לפני החלטת הוועדה. לשאלתי כיצד מתבצע דירוג השופטים והאם עלי לדרג את השופטים ממקום ראשון ועד אחרון, נאמר לי כי עלי לדרג את אורן אחרון אחרת הניקוד שלו יכול לשנות את סדר הדירוג. אני לא זוכר מי נתן את ההנחיה אך היא היתה חד משמעית".

"ההנחיה היתה שאורן הוא השופט הגרוע ביותר, ולכן יש לדרג אותו אחרון ושיירד ליגה. בזמן הישיבה לא התבצע דירוג השופטים. ההנחיה היתה שכל חבר ימקם את אורן במקום האחרון, כאשר צביקה לוי יהיה מקום לפניו. אני היחידי שהתנגד להנחיה". שאלתי האם זה חוקי והאם מותר לנו לבצע את הדירוג. נאמר לי על ידי חיים יעקב, שיריב טפר דואג לכל העניין המשפטי ואין לנו מה לדאוג. מכיוון שהייתי היחיד ששאל שאלות קשות הפסקתי. דירגתי את אורן אחרון, בניגוד למחשבתי, אולם נאלצתי ליישר קו עם חברי הוועדה. דרגתי את אורן אחרו ברוח ההנחיה".

תגובת איגוד השופטים:
 "אורן סימניאן עתר לבית הדין העליון של ההתאחדות לכדורגל נגד ההחלטה להורידו מסגל השופטים של ליגת העל. ההרכב המכובד, בראשות נשיא בית הדין העליון, שופט בית המשפט המחוזי בדימוס אמנון סטרשנוב, כלל גם את שופטי בית המשפט המחוזי בדימוס אסתר קובו ועדי זרנקין, דחה את העתירה וקבע כי ״לא נפלו פגמים פרוצדורליים בנושא השימוע...החלטת האיגוד התבססה בעיקרה על תפקודו המקצועי החלש של העותר בארבע השנים האחרונות בהם סיים את העונה בתחתית דירוג שופטי ליגת העל. למרות ההזדמנות הנוספת שניתנה לו בסיום עונה זו, לא עלה בידיו לשפר את הישיגיו המקצועיים והוא זכה שוב לדירוג נמוך. לא לנו הסמכות והיכולת לקבוע אם העותר ראוי להמשיך לשפוט בליגת העל, ואין אנו רשאים להתערב בשיקול דעתה של הוועדה המקצועית".

"אלו העובדות. ברורות, נחרצות, לא נחבאות מאחורי גורמים נעלמים ופחדניים. לגבי הטענה ההזויה, השקרית והמקימה עילה לתביעת דיבה באשר להנחיה שלכאורה ניתנה לדרג כך או אחרת שופט כלשהו, אין לנו אלא להדגיש כי לא היו דברים מעולם. הזיות ובדותות של גורם נואל ומתוסכל שעיקר אומנותו שקר ודברי בלע. צר לנו על מטילי הרפש ועל הנסיון חסר התוחלת להטיל דופי בטוהר ההליך, בכשרותו ובהיותו מקצועי לעילא".