ארגון פשע או קומץ? (צילום: ספורט 5)
ארגון פשע או קומץ? | צילום: ספורט 5
מניסיונו האישי. קורנפיין הגיע לספר (צילום: ספורט 5)
מניסיונו האישי. קורנפיין הגיע לספר | צילום: ספורט 5

האירועים האלימים בשרלרואה, בהם היו מעורבים אוהדי בית"ר ירושלים שהשליכו אבוקות לכר הדשא, ממשיך להכות גלים. ועדת חוקה חוק ומשפט התכנסה הבוקר (רביעי) ודנה בעניין האפשרות להגדיר את ארגון "לה פמיליה" כהתארגנות בלתי מותרת ולהוציאה אל מחוץ לחוק, לבקשתו של ח"כ יואל רזבוזוב. כאשר בדיון נכחו בין היתר שרת הספורט מירי רגב, ח"כ אחמד טיבי ומנכ"ל בית"ר ירושלים לשעבר איציק קורנפיין.

"ארגון לה פמיליה פועל כארגון פשע שנמצא במגרשי הספורט ומגביר את האלימות", אמר רזבוזוב, "זה ארגון שפועל ממניעים של גזענות ושנאה וצריך להיות מחוץ לחוק. לארגון הזה יש כמה מאות חיילים, שקובעים עם אלות לפני משחקים להרביץ לאוהדים מקבוצות אחרות".

איציק קורנפיין, שמכיר את בית"ר מקרוב וגם ניסה להתמודד בעבר עם אותו קומץ אוהדים, דיבר בגילויי לב: "עושים מהסיפור הזה סיפור הרבה יותר גדול ממה שהוא, הסיפור הזה הוא פתיר ואפילו בצורה מהירה. הוועדות האלה נחמדות אבל מנותקות ממה שקורה בשטח. בתוך לה פמיליה יש חבורה של אוהדים אלימים, זה לא ארגון טרור ולא ארגון פשע. צריך לטפל נקודתית ביד קשה ואגרסיבית ללא פשרות באותם אנשים. יש שם אנשים שעוברים על החוק וצריך לטפל בהם במסגרת החוק. הבעיה שהמדינה ולפעמים המשטרה מרימה ידיים כי בתי משפט לא יודעים לטפל בעבירות בספורט. אף אחד באמת לא רוצה לטפל בתופעה".

"אין לי גרם אחד של סימפתיה כלפי הארגון הזה, אבל צריך להבין שהבסיס שלו הוא אהדה לבית"ר", הוסיף קורנפיין, "הנזק שהוא גורם לבית"ר הוא עובדתי. גם אני חשבתי שאפשר לפתןר את זה בצורה של הידברות, אבל בשלהי התקפיד שלי הגעתי למסקנה שרק ביד קשה ודרך בתי המשפט אפשר להילחם בתופעה הזאת. תנו לשוטרים ולשופטים כלים לפעול. האלימות היא לא רק מנת חלקה של בית"ר ירושלים, יש את זה בכל המועדונים".

ח"כ אחמד טיבי ניצל את הדיון כדי להזכיר לנוכחים את הדברים עליהם התריע בעבר: "כאשר אמרנו שקריאות גזעניות ומעשים אלימים נגד ערבים זה דבר נורא חלק הקשיבו וחלק לא הקשיבו. ראש הממשלה לא התערב כשחברי ארגון לה פמיליה כיסחו את הצורה לעובדים מוסלמים בקניון. גם הניסיון לצמצם את מימדי התופעה שלא מדובר בכל אוהדי בית"ר ובכל חברי לה פמיליה זה לא נכון כי זה לא גרעין, זה כל התא של לה פמיליה. לא מטפלים בתופעה הזאת כמו שצריך. גם ההתאחדות לכדורגל לא תמיד פועלת. באירופה עוקרים את התופעה הזאת מהשורש. פניתי לבלאטר לגבי גזענות במגרשים והכי הרבה דגמאות היו מבית"ר. מקרי? לא מקרי. פתאום היו הבטחות לסגור את המועדון בשבוע האחרון. למה? כי זה פגע בתדמית של מדינת ישראל, אבל כשהם קראו קריאות גזעניות נגד ערבים ומוסלמים רוב הפוליטיקאים שתקו".

"אחרי שבני סכנין הניפו דגל פלשתין ח"כ מירי רגב ביקשה לסגור את מועדון בני סכנין, היום היא אפילו לא התקרבה לדרישה הזאת והיא אפילו לא ביקשה להוציא את לה פמיליה מחוץ לחוק", עשה טיבי את ההשוואה שבעיניו היא מובנת מאליה, "אני מתנגד לסגירת קבוצת בית"ר אבל יש להוריד אותם ליגה, זה מה שעשו באיטליה".

"אלימות היא דבר לא נכון בקרב יהודים וערבים כאחד", הצטרפה שרת הספורט מירי רגב לדיון, "אוהדים וקבוצה מזינים אחד את השני, ועל כן אני מתכוונת להשקיע בארגוני האוהדים. מבחינתי לא נכון לעשות ענישה קולקטיבית, לא הגיוני שבגלל עבריינים כל הקבוצה תיענש. בית"ר קבוצה טובה, יש לאוהדי בית"ר אוהדים נהדרים. לה פמיליה היא קבוצת אוהדים בדיוק כמו הקופים הירוקים".

בשלב זה התפרץ ח"כ טיבי, ורגב ענתה: "לא תהיה הסתה ואלימות לא בסכנין ולא בירושלים. לא יניפו דגלי אשף ולא של חמאס, יהיו דגלי ישראל ושל הקבוצות. תפקידנו לטפל בבריונים בכל מגרשי הספורט. המצב שבו לא מחמירים עם מתפרעים קשים מחזירה אותנו לאלימות. אם לא תהיה כאן החמרה בענישה לא תהיה הרתעה ולא תהיה חווית ספורט לכל המשפחה. לה פמיליה היא לא ארגון פשע ולא ארגון טרור. אם תמצא אמנה כתובה שחתומים עליה חברי לה פמיליה שמדברת על גזענות, הסתה ואלימות, אני זו שאוביל את המהלך להוציאם בניגוד לחוק, אבל כרגע אין סיבה להכתים ארגון אוהדים שלם בגלל קבוצה של אוהדים. אנחנו לא צריכים לשאוף למוטט את לה פמיליה אלא ביחד עם לה פמיליה צריך לפעול להוציא את האלימות מהמגרשים".

ולמרות הנושא הבוער והדיון האמוציונלי, נראה כי דברי הסיכום של הדיון, מפי יו"ר הוועדה ח"כ סלומינסקי, השאירו תחושה פסימית לגבי שינוי כלשהו בעתיד. "אנחנו נגד אלימות בספורט בלי שום אפליה. אנחנו רואים בחומרה גדולה מאוד גם בהיבט החינוכי וגם בהיבט התרובתי את האלימות שמגיעה לרמה של גזענות", אמר סלומינסקי אך לא הבטיח דרך פעולה מיידית אלא רק מעקב, "אנחנו נעקוב אחר החוקים ונראה אם יש מספיק חוקים, האם המשטרה משתמשת בחוקים האלה, האם הפרקליטות מנצלת את החוקים ומגישה כתבי אישום כדי ליצור הרתעה והאם מערכת המשפט מיישמת את כל זה. אם יש כשלים נראה איפה אפשר לתקן".