sportFive1199689 (צילום: ספורט 5)
צילום: ספורט 5
שחקני חיפה אחרי גמר הגביע.
שחקני חיפה אחרי גמר הגביע. "תחושת פספוס" (אלן שיבר) | צילום: ספורט 5

גל אלברמן לא יכול היה לחלום על כניסה חלקה יותר לתפקיד המנהל המקצועי במכבי חיפה. מי שנבנה כדי שימלא את התפקיד כמעט מהרגע שהגיע למועדון והפך לישראלי הראשון שממלא אותו, השלים בעונתו הראשונה זכייה באליפות שניה ברציפות והיה מרחק פנדלים מדאבל. כעת עומד בפניו אתגר גדול יותר - להפוך את מכבי חיפה לקבוצה טובה יותר. בראיון לערוץ הספורט הוא מספר מה הוא מביא לתפקיד, איך הוא רואה את עתיד המועדון וגם את עתידו האישי.

היה נראה השנה שאם לא תזכו באליפות זו תהיה תקלה
"במשך תקופה ארוכה מכבי חיפה לא הצליחה לקיים את התחרות הזאת, כמועדון נכנסנו לאיזשהו מומנטום שלילי שנמשך יותר זמן ממה שחשבנו שיקרה, אבל לאורך כל הדרך הייתה אמונה שהמצב ישתנה. כמובן שהאליפות הראשונה הייתה נקודת מפנה, כי אחרי הרבה שנים הוכח לא רק בדיבורים כי מכבי חיפה נמצאת איפה שהיא צריך להיות. השאיפה להישאר שם כמה שיותר זמן ולא לחזור לתקופה הפחות טובה".

ההפסד בגמר הגביע
"אני לא יודע אם להגדיר את העונה לא מתוקה עד הסוף, כשהצלחנו להגיע ממש עד קו הסיום עם תואר נוסף ביד, אני לא רוצה להגדיר את זה עונה היסטורית, אלא עונה חריגה מבחינת השגת יעדים. בסופו של דבר הצלחנו להיות תחרותיים, גם בזכייה התארים המקומיים, גם אם הם בחשיבות פחות גבוהה, הם חשובים לתרבות של המועדון, לצד השתתפות במפעל אירופי שהיייתה מטרה מוצהרת של המועדון. כמובן אליפות שהיא תמיד צריכה להיות המטרה המרכזית, השגה של גביע שהייתה יכולה השלמת המטרות שהצבנו לעצמנו מתחילת העונה, אני לא רוצה להגיד שזה הרס את החגיגה, אבל בתוך הגאווה יש תחושת פספוס קטנטונת לכל העוסקים במלאכה".

איך מגיעים מוכנים לאירופה כבר בשלב מוקדם?
"אני חושב שזה אתגר מאוד גדול להגיע מוכנים בשלב מוקדם של העונה. הנוסחא היא מאוד פשוטה, המשחקים המכריעים במסגרת האירופית מתחילים מאוד מוקדם, הפקנו את הלקחים מהעונה שעברה, גם בזכות כך שיש לנו שבועיים נוספים לעומת העונה שעברה להתכונן. גם הצוות המקצועי וגם המעורבות שלי בקיום תהליך שיביא אותנו למשחק הראשון בצורה אידאלית בשבילנו, כשיהיו יותר משחקי אימון, שינויים בתאריכים של אימונים, מחנה אימון. נבנה את האסטרטגיה שונה מהעונה שעברה, גם בגלל הזמן שיש לנו. צריך לזכור שזה אתגר מאוד גדול, שקבוצות ישראליות באמת מתקשות בו עם השנים כי התחרות והכניסה לליגת האלופות  כל הזמן הולכתי ונהיית יותר קשה. גם כשהקבוצות הישראליות העפילו זה כל הזמן היה כמעט תמיד אחרי מאבק קשה וצמוד, שהוכרע על שערים מכריעים או העפלות אוטומטיות. היסטורית אנחנו יודעים שמדובר באתגר מאוד גדול, אבל לא משהו שאנחנו חוששים ממנו".

ריאלי לדבר על שלב בתים של ליגת האלופות?
"האידיאל מבחינתנו ללכת שלב קדימה בין אם זה ליגת האלופות או הליגה האירופית, מן הסתם ליגת האלופות הוא חלום מאוד גדול, הוא מטרה מאוד מורכבת ומסובכת להגיע לשלב הבתים. העפלה לשלב בתים כלשהו היא מטרה מוצהרת, היא הייתה כזאת גם בעונה שעברה. אנחנו חולמים לבסס את עצמנו גם בשנים הבאות".

איך הפכת משחקן שמזוהה עם מכבי ת"א לאחד האנשים הכי חשובים במכבי חיפה?
"אם ננתח את הקריירה שלי צריך לזכור שהייתי במגוון קבוצות, אמנם במכבי ת"א פרק הזמן שלי אולי היה הארוך ביותר של שבע שנים. בלי לשים לב אני כבר סוגר חמש שנים כשחקן ובשלל תפקידים אחרים. כשפרשתי ניתחתי את הקריירה שלי בצורה יותר מעמיקה והבנתי שמה שמושך אותי באמת זה אתגר בכדורגל הישראלי בין אם הצבע או ירוק, אדום, צהוב או כחול. האתגר להיות חלק משמעותי בקבוצת כדורגל ובמועדון מפואר בישראל זה משהו שחלמתי עליו, אחת המטרות שהעברתי ממכבי ת"א למכבי חיפה הייתה לעזור למכבי חיפה להתקדם. לעזור לה לעבור את התהליך משנים טובות פחות לשנים טובות יותר. לא חששתי מהאתגר הזה, אמנם כשלתי בו כשחקן, אבל זה עוד יותר גירה אותי להפוך לדמות משמעותית ודמות מפתח במועדון הזה, לעזור לו ולהיות חלק ממה שהוא היום".

תאר את ההתפתחות שלך במכבי חיפה
"ברגע הפרישה הייתה שיחה מאוד ברורה ביני ובין ההנהלה, שבה הבנו שאנחנו רוצים לצאת לדרך משותפת יחד בהמשך הקריירה שלי. לא סימנו לעצמנו מטרה ברורה, אבל כבר אז היה חלל מאוד גדול בכל הקשור לניהול ספורטיבי במועדון. העמדה הזו לא הייתה מאויישת. אני באתי ושיקפתי את הנקודת מבט שלי, אני חושב שבכדורגל המודרני זה דבר שחייב להיות בר קיימא במועדון כמו מכבי חיפה, בין אם זה אני או מישהו אחר. הבעתי עניין ונכונות לגדול לתוך התפקיד הזה. לא ביקשתי מחויבות ממכבי חיפה, ביקשתי מהם שותפות. שותפות בדרך שלי, שותפות בלימודים ובהכשרה אותם אני מקיים. התשובה הייתה מאוד חדה וברורה: בוא נצא לדרך כשותפים ונעשה צעד אחר צעד ונראה לאן אנחנו רוצים להתקדם. אני חושב שאם התכנית הייתה טווח של שלוש שנים בה אאייש את הפוזיציה הזו של מנהל ספורטיבי במועדון, בסופו של דבר מוצלחת שיתוף הפעולה. הזרימה הייתה מאוד חלקה וזה קרה אפילו שנה אחת קודם, אחרי שנתיים מאותה שיחה קיבלתי את התפקיד באופן רשמי".

מי מודל לחיקוי שלך בתחום שלך
"כל התחום הזה של ניהול ספורטיבי ומקצועי הוא מאוד רחב והציבור לא בהכרח באמת יודע ומבין אותו, גם בגלל שהוא מוגדר בצורה מאוד שונה במועדון זה או אחר. אחד המפתחות המשמעותיים בכניסה ובאיוש התפקיד הוא להבין את הדינמיקה של המועדון. להבין את הדרישות שלו, להבין את הערכים המקצועיים אותם מחפש המאמן ולפעול בצורה אידיאלית בתוך הסיטואציה. מכבי חיפה מנוהלת 30 שנה ע"י יענקלה שחר, אור שחר ועוזי מור שהם למודי ניסיון, אמנם אני מבין את הצד המקצועי, הראייה שלי, הניסיון שלי וההכשרה שלי כשחקן, אבל בכל הנוגע לניהול מועדון כדורגל מקצועני, ייחודי ואמיתי בתרבות הישראלית, אני חושב שיש לי הרבה מה ללמוד מכל אחת הדמויות האלה. כמובן שגם מהמנכ"ל העוזב, אסף בן דב שליווה אותי אולי בתקופה המקצועית הקשה ביותר בקריירה שלי, המעבר בין כדורגלן לאיש ניהול. לקחתי המון עצות, ליווי. אלה ארבע הדמויות המרכזיות שגרמו לי להתפתח כאדם, כאיש מקצוע. זו הזדמנות נהדרת להודות לכולם על כך".

אילו דברים לקחת מהקורסים שעשית באופ"א
"אני חושב שהמהות של הלימודים האלה זה משהו שמדבר גם אליי וגם לשחקני עבר בשפה מאוד ברורה פרקטית ומאוד מכוונת מטרה. המטרה של הלימודים שהם לימודי תואר, היא לקחת שחקני עבר עם בסיס נרחב וכמובן בעלי יכולות ניהול כאלה ואחרות, לאגד אותם ולהפוך אותם לאנשי ניהול טובים בתוך הכדורגל ולא רק בתחום המקצועי. בעבר הלא רחוק המון שחקנים היו צריכים לפנות באופן טבעי אך ורק לאימון במסגרת הענף הכל כך מדהים הזה, אז המטרה היום באמצעות הקורס הזה לפתח את יכולות הניהול הספציפיות, תהליך של גיוס שחקנים, תהליך של גיוס אנשי מקצוע, כל הדברים שהם המעטפת ומאחורי הקלעים של מועדון כדורגל או לחילופין התאחדויות. מטרת העל של התכנית היא לייצר כמה שיותר בוגרים, שיאיישו עמדות מפתח בכדורגל העולמי. היא תכנית יוצאת דופן שאני גאה להיות חלק ממנה, אני לומד ממנה המון. אני בטוח שבאמצעותה אני יכול להביא הרבה ערכים למכבי חיפה ולכדורגל הישראלי בעתיד".

ברק בכר.
ברק בכר. "התברכתי" (אלן שיבר) | צילום: ספורט 5

מה הגדרת התפקיד שלך? מה אתה עושה ביומיום?
"אני חושב שזה די תלוי בתקופה, במהלך פגרת הקיץ שאנחנו מתכוננים אליה במועדון עוד מראש, אנחנו מנסים להרכיב את הפאזל הזה של שחקנים, של צוות, של טכנולגיה, דברים שאיתם אנחנו רוצים לפתוח את העונה הבאה. זה מתחיל הרבה קודם, אבל הוא מתנקז לתקופת הפגרה שבה הדברים זזים. מרכז העבודה היא גיוס הסגל, השאלות של שחקני בית, פיתוח ותכנון לשחקני מחלקת הנוער, איך לסלול להם את הדרך לקבוצה הבוגרת בצורה אידיאלית. גיוס של משאבים בין אם זה אנשי צוות או טכנולוגיות שיקחו את המועדון הזה קדימה. זה כמובן מתחלק בעיקר בפגרה, אליה אנחנו מתכוננים במשך מספר חודשים. לאחר מכן אלה דברים שצצים ביום יום, אלה דברים שצצים בצד המקצועי. מעקב אחרי הקבוצה הבוגרת וזיהוי הצרכים שלה, בגדול לחיות את הקבוצה הזאת ביום-יום. קשה לפרוט את העשייה היומיומית שלי, אבל למעשה אני חי את הקבוצה 24/7 ונותן מבחינתי את כל כולי על מנת שהיא כל הזמן תעמוד ביעדים שלי ותקיים את החזון של הנשיא שלה, שהוא כל הזמן ללכת קדימה ולרדוף אחרי הפער הגדול שהולך ונפתח בינינו לבין הליגות הגדולות באירופה".

איך העבודה מול ברק בכר?
"אני חושב שבמקרה הזה אני התברכתי ויש לי המון מזל שהוא המאמן הראשון שאיתו אני עובד באופן רשמי כמנהל ספורטיבי. היכולות שלו לתת מקום לאנשים סביבו הן משהו שכולם יודעים ומכירים ומבחינתי אין בכך ספק שהוא מהמאמנים הטובים ביותר שהיו לנו. מבחינתי מרגיש לי מאוד טבעי, אבל עדיין אני מרגיש בר מזל שנפגשנו בנקודת זמן כזאת, כשהוא נותן לי את הבמה לגדול ולהתפתח ללא חשש שזה על חשבונו. מערכת ביחסים בינינו היא כנה, ישרה ואמיתית. אנחנו מבינים את הצורך ואת המחויבות שלנו אחד כלפיי השני. עד כה זאת באמת עובד בצורה יוצאת דופן".

יש היום מישהו שיכול להחליף את ברק בכר במכבי חיפה?
"קשה להגדיר מה תהיה נקודת הזמן הסופית של בכר במכבי חיפה, אבל האחריות שלנו כמועדון היא לייצר סביבת עבודה וקרקע שתהיה יציבה ביום שבכר יבחר להמשיך ליעד אחר. שלא משנה מי הבא אחריו שיגיע, יבין לאיזה כיוון הולך המועדון ולא יגיע מישהו שייקח את המועדון למקום אחר".

אתה תהיה מאמן בעתיד?
"אני עוד צעיר ובנקודת הזמן הזו אני לא חושב שזה המקצוע שלי. הכדורגל מאוד דינמי, אבל אני יכול להגיד שזו לא השאיפה שלי בנקודת הזמן הזו. התחום שבו אני מתמקצע, צובר ניסיון וחושב שהוא המתאים לי כרגע הוא ניהול ספורטיבי. אם אני ארצה להיות מאמן, יש עוד מסלול שאני צריך לעבור, שאני אתכונן אליו כמו שצריך".

תפקיד המנהל המקצועי
"ניהול כדורגל זה משהו שמחויב להתקיים בכדורגל הישראלי. עד לפני שנתיים-שלוש, אולי מלבד ג'ורדי קרויף אני לא זוכר דמויות שהוגדרו כמנהלים מקצועיים או שהחשיבות שלהם היתה מה שהיא צריכה להיות וזה פער כי בכל ליגה היום כמעט המנהלים הספורטיביים הפכו להיות מהנכסים הבכירים של המועדונים וכך צריך להיות בכדורגל הישראלי".

על השאיפות שלו
"כשפרשתי הצבתי לעצמי יעד מאוד ברור וזה להפוך להיות המנהל הספורטיבי הישראלי הראשון של מכבי חיפה. איך שנכנסתי לתפקיד הזה אני מבין עד כמה הוא דורש, שואף ותחומי האחריות הולכים וגדלים. לא הצלחתי לגבש רעיון או שאיפה לגבי השלב הבא, אבל אני עדיין צעיר וזו השנה הראשונה שלי בתפקיד ויש עוד כ"כ מטרות לסמן ולהשיג עבור מכבי חיפה, לכן זה מוקדם לחשוב על הצעד הבא".

ה-DNA של מכבי חיפה
"כשאתה חי את זה, זה שואב אותך ברמת הלחץ והעניין והמחויבות והאחריות והמשחקים שמאוד שוחקים ברמה המנטלית. בסופו של דבר, מי המטרה של שעובד מאחורי הקלעים היא לספק את המוצר הכי טוב על מנת שהקהל יוכל לבלות ולראות כדורגל טוב. באמצעות מודל שאנחנו נשמש דוגמא ונציג, אולי נוכל לסחוף מועדונים אחרים בחזון שלנו. בסופו של דבר ה-DNA של מכבי חיפה הוא לשחק כדורגל אטרקטיבי, שמח, כדורגל שיוצר עניין והצלחנו להראות את זה בשנתיים האחרונות".

איפה היתה לך טעות?
"קשה לי לשים את האצבע על החלטה שקיבלתי. כמנהל סיטואציות אתה תחת תהליך של קבלת החלטות ברמה היומיומית ומי שלא עושה לא טובה. אני לא חף מטעויות, אבל קשה לי להצביע על משהו שעשיתי ואני מתחרט עליו. אני בתחילת הדרך ואעשה הכל כדי לצמצם את מרווח הטעויות, אבל אני משוכנע שזה יפגוש אותי בעתיד".

כמה הסוכנים שולטים בכדורגל הישראלי?
"קשה להגדיר את זה כ'מנהלים את הכדורגל', אבל הסוכנים הפכו לדמויות מפתח. הם מייצגים את השחקנים שאתה רוצה להשיג. הם משחקים את המשחק הזה בצורה הכי אידיאלית מבחינתם עבור השחקן. באמצעות אינטלגנציה והבנה של הסיטואציה ושל חוקי המשחק ומי מנהל אותו... קשה לומר שהם אלה שמנהלים אותו. לפעמים נוצרים חיכוכים וחילוקי דעות וזה חלק מהמשחק וצריך לדעת לנהל את הסיטואציות ולהבין ולהכיל אותם ולקבל את ההחלטות הנכונות".

אצילי.
אצילי. "החלטה מושכלת" (אלן שיבר) | צילום: ספורט 5

היית לוקח את גל אלברמן השחקן למכבי חיפה?
"הגעתי למכבי חיפה בגיל 34, ללא ספק אחרי השיא. צריך לשאול את הנהלת המועדון אם הם כבר אז ראו בי דמות שיכולה להשתלב במועדון בעתיד. אני נוטה להאמין שכן. בסופו של דבר זו היתה החלטה מוצלחת גם עבורי וגם עבור המועדון. במבט לאחור, אני לא יודע אם זו החתמה שהייתי עושה".

על ההשתלבות של שחקני נוער בבוגרים
"בקבוצת בוגרים יש 24-25 שחקני סגל, מתוכם 6 זרים. 75 אחוז משחקני הסגל מחויבים להיות ישראלים. כולם יודעים עד כמה קשה להיות פעיל בשוק המקומי. רכישות של שחקנים הן הרבה פעמים לא כדאיות כלכלית וספורטיבית. הישענות על שחקני בית היא חלק משמעותי בקיום של מועדון כדורגל מצליח. צריך לשאול את עצמנו איך אנחנו מקיימים את התהליכים האלה בצורה אידיאלית ואיך אנחנו מצליחים לתת את הכלים באקדמיה ואיך לסלול את הדרך לקבוצה הבוגרת בצורה אידיאלית. זה אחד האתגרים המורכבים והמסובכים שלי ושלנו כמועדון. השאיפה שלנו כמועדון היא להתבסס על שחקני בית כי בסופו של דבר זה הערך הכי חשוב במועדון שלנו".

ההחלטה להביא את עומר אצילי
"זו היתה החלטה מושכלת, היא לא נלקחה 'בשלוף'. מבחינה מקצועית היא הוכיחה את עצמה. אנחנו גאים ושמחים שעומר איתנו ועושה מה שהוא עושה ושהוא הצליח לצאת מהמקום הפחות טוב שהוא היה בו ולחזור למרכז הבמה של הכדורגל הישראלי. החלון נפתח בינואר, אחרי שבית המשפט קיבל החלטה כך שלמעשה הפך את ההחלטה ליותר קלה עבורינו".

ההחלטה לוותר על רוקאביצה בקיץ שעבר
"באותה נקודת זמן לא היתה לנו ברירה. הסיטואציה עם ניקיטה היתה ברורה מהצד שלו. הוא ביקש לקחת את הזמן ואנחנו היינו בלחץ של זמן להכין את סגל הקבוצה בצורה מהירה. לא היתה התלבטות. הוא החליט לנסות לממש את האופציות מעבר לים ואנחנו כיבדנו את זה. זה גרם לנו לבצע מהלכים שהתבטאו בהחתמה של בן שהר ודין דוד ואז גם תקציבית וגם מקצועית.. ברגע שנודע שהוא לא מצליח למצות את האופציות מעבר לים, נקודות הזמן שלנו הגיעו למצב שלא היו ביניהן השקה וזה היה מאוחר מדי. ניקיטה היה דמות ראשית ומרכזית במכבי חיפה והיה שם עבורה בתקופות הפחות טובות. באליפות הראשונה היתה לו השפעה אדירה. זה עולם הכדורגל. הוא רומנטי ויש חיבור מיוחד בין קהל לשחקנים, אבל לפעמים יש החלטות שצריך לדעת לקבל".

העיסוק בגיל בישראל
"אני לא מייחס לזה חשיבות. אני הגעתי למכבי חיפה אחרי השיא. צ'ארון שרי בן 34 והוא באחת מנקודות השיא. גם ערן זהבי לא רחוק מהשיא מבחינת המספרים וההישגים שהוא מייצר. כולנו רואים את זלאטן ושחקנים אחרים, אבל יש גם המון שחקנים שלא מצליחים לקיים את זה. זה לא פשוט. יש יחידי סגולה שמצליחים להגיע לשיאם בגילאים כאלה. אני לא חושש מגיל של שחקן. צריך לנתח כל מקרה לגופו".

מה אתה מייעץ לערן זהבי לעשות?
"אני לא יודע להגיד. ערן הוא טיפוס מאוד שקול ומצד שני כזה שמחפש את האתגר. אני לא יודע מה האופציות שלו, אבל בטוח שהוא יודע לקבל את ההחלטה הכי נכונה לו ולמשפחה שלו כי זה משהו שמאוד חשוב לו".

היריבות מול מכבי ת"א
"היא קיימת. גם אמרתי בתחילת העונה שאחת המטרות העונה היא לנצח את מכבי ת"א. זה לא משהו שצריך לברוח או לחשוש ממנו. זה לא מעסיק אותנו ביומיום. במפגשים מול מכבי ת"א זה מתנקז לשבוע שלפני ואולי לכמה ימים שאחרי. ההתעסקות בזה צריכה להיות במידת הבלאנס הנכון. כמובן שיש ערך לניצחון על מכבי ת"א וזה משהו שאנחנו שואפים, אבל צריך לקחת את זה בפרופורציות ולהבין שיש דברים מסביב שהם לא פחות חשובים".

יש שחקן בחיפה שלא היית מוותר עליו בעד שום סכום?
"אני לא חושב שאני במקום שאני יכול לציין שחקנים כאלה ואחרים מבחינת הגינות. אני חלק מהמועדון הזה, אני חלק בלתי נפרד השחקנים ומהצוות ברמה היומיומית. אני מעדיף שלא להתייחס לשחקנים ברמה האישית. יש לנו קבוצה עם אנשים נפלאים ועם המון איכויות. אני כשחקן הייתי שם ואני יודע כמה המרדף אחרי תארים שוחק ולא הרבה שחקנים זוכים לו בקריירה".

אם לא הייתה לך מגבלת תקציב, איזה שחקן ישראלי היית לוקח
"המח שלי עסוק באופציות שהן ריאליות ופתרונות לעמדות מסוימות אותן סימנו. יש המון שחקנים ישראלים מוכשרים בצורה יוצאת דופן. גם כאן אני מעדיף לא לנקוב בשם ספציפי".

סטריין.
סטריין. "לא טעות" (מאור אלקסלסי) | צילום: ספורט 5

איך עובד תהליך בחירת השחקנים בחיפה
"המטרה היא להכיר את השווקים, להבין בשלב מוקדם מה הדרישות של המועדון, להתחיל לשמור על קשר עם שחקנים בשלב מוקדם ולהבין שישראל לא תמיד האופציה המועדפת עליהם. זה משהו מובן. שחקנים במומנטום חיובי בקריירה תמיד ישאלו את עצמם למה להם לוותר על ליגה בכירה. המפתח הוא להבין מה באמת ריאלי עבורך ומה פחות כדי שבשלב מוקדם תצליח לחתור לעסקאות. אבל הדברים דינאמיים, מה שנכון להיום לא בהכרח  נכון למחר. התהליך שלנו יסודי. אנחנו בודקים את האיכות של השחקן, האישיות שלו, כמובן את הנתונים. כל פעם שאנחנו מגיעים לשלב של חתימה, אנחנו משוכנעים שעשינו את התהליך הנכון, בין אם השחקן יצליח יותר או פחות".

כמה קשה להביא לכאן זר שיצליח?
"זו המטרה העיקרית, שהוא יהפוך לדמות לא רק על המגרש אלא מחוצה לה. בעונה האחרונה אנחנו יכולים לראות שהזרים נטמעו בצורה טובה, הביאו ערך שהוא מעבר למגרש. כראיה, כשנטע לא על המגרש, שרי הוא הקפטן, בוגדן דמות מפתח, חוסה רודריגס השתלב בצורה יוצאת דופן ועלי מוחמד שהוא די ישראלי. אנחנו עובדים על כך שהם ייטמעו בתרבות שלנו".

המו"מ מול חוסה רודריגס
"הוא בחר בדרך של ויתור על האופציה. הוא יבחן את האופציות שלו ואנחנו נבחן מה נכון והכרחי למכבי חיפה. יכול להיות שדרכינו ייפגשו שוב ויכול להיות שלא".

כמה לשחר יש ביטוי בצד המקצועי?
"הוא מעורב בכל תהליך. גיוס שחקנים, קבלת החלטות, גיוס עובדים. כמובן לא ברמת היומיום של המועדון. כל החלטה עוברת דרכו או אם יש לי התלבטות מסוימת או החלטה שאני צריך לקבל, הוא הטלפון הראשון שלי גם להתייעצות וגם לקבלת החלטה משותפת. המעורבות שלו היא גבוהה, משמעותית וחשובה למועדון. הוא דמות ייחודית שניתן ללמוד מהניסיון שלה ומהחכמה שלה. אנחנו ברי מזל שיש לנו בעלים ונשיא בדמותו".

כמה המשך דרכו של ג'וש כהן חשוב למכבי חיפה?
"בצורה בלתי רגילה. הוא הגיע כשוער שני, אבל מהר מאוד היכולות האתלטיות, האישיות שלו והיכולות המקצועיות שלו נחשפו. הוא הגיע מפרופיל נמוך, מליגה שהחשיפה בה לא גדולה והוא עשה התאמה למועדון מפואר ולחוץ כמו מכבי חיפה בצורה טבעית. הוא דמות מפתח שמבחינתנו נעשה את כל המאמצים כדי שימשיך איתנו".

כמה עזרת לנטע לביא בעונה שחלפה?
"הקושי הכי גדול של כדורגלן זה להיות פצוע ולראות את הקבוצה מצליחה. זה קשה רגשית, בטח כשאתה קפטן. הקשר שלי עם נטע מאוד מיוחד. במהלך הפציעה שלו השתדלתי להיות מעורב בקבלת הטיפול הטוב ביותר עבורו. הייתי איתו בקשר בתקופת השיקום שלו בלונדון. הוא עבר שנה לא פשוטה, אבל היא לחלוטין לא ערערה את המעמד והחשיבות שלו בתוך המועדון. מעבר ליכולות שלו כשחקן, גם כאישיות הוא דמות מפתח עבורינו. כולנו תקווה שהוא יחזור להיות השחקן שהיה לפני הפציעה כי אין סיבה שזה לא יקרה".

הפריצה של מחמוד ג'אבר
"אפשר להגיד שאני מופתע בצורה מסוימת. צירפנו אותו לסגל בתחילת העונה כי האמנו שהוא יכול לבוא ולהשתלב. היכולות הפיזיות שלו הן חריגות וראינו את זה בנוף הגליל. זו לא תאונה, הוא יצא למחנה האימונים כהחלטה מושכלת. קרו דברים במהלך העונה שיצרו לו הזדמנות אולי מוקדם ממה שחשבנו. מהשניה הראשונה שהוא עלה למגרש, היה ברור שהוא בשל ומסוגל להשתלב בצורה חלקה במכבי חיפה ולהביא ערך מוסף. מדובר בשחקן בית עם אישיות ואיכויות יוצאות דופן. אני מקווה שהוא ימשיך להתקדם ויהפוך לשחקן עוד יותר משמעותי".

המחסור בשחקני הגנה ישראלים איכותיים
"השיח סביב שחקני הגנה בישראל קיים הרבה זמן. גם היסטורית, לא ניחנו בהרבה שחקני הגנה שיוצאים לשחק באירופה. זו שאלה שצריך לתת עליה את הדעת, לי אין תשובה למה זה קורה".

מה השתבש עם ראיין סטריין
"כשהחתמנו את סטריין, ההחלטה היתה נכונה. הצלחנו לשים יד על שחקן עם המון איכויות שהתאימו לפרופיל אותו חיפשנו למכבי חיפה. המציאות היא שהוא לא הצליח להראות את זה. אין לנו קנה מידה לדעת אם ההחלטה היתה נכונה או לא. הוא נחשף להמון פציעות. הדרך שלו וההשתלבות היתה מבחינתו הרעה ביותר שהוא יכול לאחל לה. נכנסו למומנטום שלילי שגרם לפרידה. בנקודת הזמן ההיא, הייתי מקבל את אותה החלטה".

המאבק על שחקנים ישראלים
"להיות פעיל בשוק המקומי זה משהו קשה ומסובך ברמה הכלכלית. לכן חשוב לייצר אקדמיה טובה ולייצר פתרונות 'אין האוס'. עדיין אנחנו צריכים לחשוב איך אנחנו מתחזקים בישראלים ואנחנו מחפשים הזדמנויות. כאסטרטגיה, להתבסס על רכש ישראלי זה מאוד קשה. הערך של הזרים עולה, ויש הזדמנויות לשחקני בית ויש ערך בלשמור עליהם".

למה שחקנים ממכבי חיפה לא יוצאים לחו"ל
"אם אתה מוכר שחקן, אתה צריך לספק לו חלופה והרבה פעמים השוק הישראלי לא מציע לך חלופה מספיק טובה או אטרקטיבית ואז נותר מצב שאתה מוגבל מבחינת זרים, לא יכול למצוא מחליפים ברמת אותם שחקנים שאתה מוכר החוצה. עובדתית, קבוצות גדולות בישראל הן לא בהכרח קבוצות מוכרות. אחת הסיבות לכך היא שכשאתה מגדל שחקן בית טוב, לצד הרצון שלך לתת לו לפרוח ולהתקדם לקבוצות באירופה, אתה רוצה ליהנות ממנו ככל הניתן ולהפוך אותו לדמות מפתח שתעזור לך להשיג אליפויות, תארים והשתתפות במפעלים אירופים. עד שיש לך דמות כזו, אתה רוצה לקבל את ההצעה הנכונה או ליהנות מהמוצר הזה עד כמה שאתה יכול או לנצל אותו כמובן. אנחנו לוקחים בחשבון שיהיו הצעות על שחקנים כאלה ואחרים. נשתדל לשמור על הבסיס ולא לעשות יותר מדי שינויים כי עבדנו קשה כדי לייצר משהו חזק ויציב ולראות אם תהיה הזדמנות לשחקן או שניים להגשים את החלום שלהם וכמובן לקצור פירות כלכליים מעסקה שכזו. מוקדם לדעת מי זה יהיה ואיך זה יהיה".

המעבר של שון גולדברג לתפקיד הבלם
"כשניתחנו את ההבאה של שון, לקחנו בחשבון שהוא יכול לשחק גם כמגן שמאלי וגם כבלם במערך של שלושה בלמים. זו שיטה שברק האמין בה בעבר וחיפש פתרון ישראלי למישהו שיוכל לקיים את הרצון הזה עבורו. כמו הרבה מקרים בקבוצות כדורגל, אתה מבין ומרגיש את הקבוצה. גם רודריגס זו דוגמא לשחקן שהגיע בעמדה אחת ומאמן הצליח להשתמש בו בדרכים אחרות. אחת התכונות הבולטות אצל ברק שהוא בא עם רעיונות שהם מחוץ לקופסא ומגיע לו קרדיט על כך שהוא הגה את הרעיון הזה והוא נתן לשון דחיפה אדירה בקריירה".

ההשתלבות המהירה של דין דוד
"אני משוכנע שעשינו הכל כדי שדין ירגיש בבית. המעבר מקבוצה קטנה לגדולה לא פשוט. התכונות שלו, גם מבחינת אישיות וגם מבחינה מקצועית, הן כ"כ חריגות ויוצאות דופן, כך שלא היה לנו ספקות שהוא יהפוך לדמות חשובה ומשמעותית. הוא אישיות קצת יותר שקטה, אבל הערך שהוא הביא לנו העונה היה יוצא דופן ואני בטוח שנפיק ממנו עוד הרבה פירות בעתיד. תמיד נעזור לו כמשפחה כי הוא עבר אירוע מצער ואנחנו כאן כדי לחבק אותו ולתת לו את כל הכלים להתקדם במסלול שבו הוא ואמא שלו חלמו".

כמה אתה מרגיש את הטירוף של האוהדים סביב הקבוצה?
"אני פחות מתעסק בכל הנושא של הכרטיסים. יש לי קבוצת אנשים קבועה שאני מספק להם כרטיסים שהם משפחה קרובה. מה שקורה עם הקהל של מכבי חיפה יוצא דופן. זה משהו חריג. כשעמדתי מולם על הבמה בחגיגות האליפות נחשפתי לזה ברמה הכי אותנטית שיש והתבטאתי שאין קהל ראוי מהם לתארים האלה ובאמת התכוונתי לכל מילה. זה קהל שנמצא שם תמיד, בין אם טוב ובין אם רע. הוא חלק בלתי נפרד מההצלחה. אני מקווה שיהיו להם הרבה הזדמנויות לחגוג ולשמוח גם בשנים הקרובות כי הם ראויים לכך".

מה תגדיר כהצלחה עבורך?
"להמשיך לקדם את התהליכים אותם התחלתי. בין אם זה שיתוף פעולה עם קבוצת הפיתוח שתעזור ליותר שחקני בית לסלול את הדרך לקבוצה הבוגרת, החתמות של שחקנים שיהפכו להיות שחקנים בעלי ערך ויזכרו פה להרבה שנים. מטרת העל היא לקיים את החזון של יענקל'ה והיא להיות קבוצה ייחודית בכדורגל הישראלי שתמשיך להציג את הכדורגל החיובי והשמח ותגרום לו להיות הכי מאושר שאפשר".

אליפות כשחקן או כמנהל מקצועי, מה יותר מרגש
"אלה שני דברים שונים לחלוטין, אבל אני חושב שכשחקן. זה אולי הכי קרוב שיש, אבל זה לא מרגיש כמו שחקן. עשיתי את המעבר די מהר בעיקר בעקבות כך שכבר בשנה-שנתיים האחרונות של הקריירה היה לי ברור לאן אני רוצה להגיע. אני מאוד מרוצה מהערך שלי במכבי חיפה, מההגשמה העצמית שלי ברמת היומיום".

נהוראי יפרח וסתיו נחמני יכולים להשתלב במכבי חיפה?
"התפקיד שלי הוא לתת להם את כל הכלים ולעזור להם להגיע הכי בשלים ומוכנים שאפשר לרגע שבו הם מקבלים את ההזדמנות. משם זה שלהם והם יצטרכו להוכיח שהם מסוגלים לייצר תחרותיות עבור השחקנים האחרים. אלה השמות שבאחריות שלי לדאוג שהם יקבלו את ההזדמנות".

שיתוף הפעולה עם עפולה
"זו היתה שנה מאתגרת. מוצלחת יותר בדברים מסוימים, מוצלחת פחות בדברים אחרים. היה לנו חזון בתחילת הדרך והוא לא בדיוק התקיים, אבל תוך כדי תנועה.. גם הודות למאור בורג שגילה שם רמת מעורבות מאוד גדולה גרמה למועדון הזה לקבל החלטות נכונות שעליהן אפשר יהיה לבסס את הקשר שלנו שנים קדימה. זה שיתוף פעולה הכרחי עם פוטנציאל יוצא דופן עבור השחקנים שלנו לצבור בו דקות משחק ואני מקווה שנוכל לקחת את הבסיס הזה ולדעת לייעל את התהליך הזה".

יגיע למכבי חיפה חלוץ ברמה גבוהה?
"זה מה שאנחנו עושים. בוחנים את האופציות, את המועמדים שיש לנו. כמו כל שחקן שיגיע, נעשה את המקסימום מבחינת האיתור, מבחינת המאמץ הכלכלי על מנת למצוא את השחקן המתאים. בתוך המערכת יש מספיק דמויות שיודעות מה נכון למועדון על מנת לספק לקהל את הקבוצה שהוא רוצה לראות".

הרגע הכי גדול
"הרגע שהנפתי את הצלחת מול הקהל של מכבי חיפה כי זה משהו שקרה באופן ספונטני. לא חשבתי שזה יקרה. הגעתי מאוחר לאירוע ומצאתי את עצמי ספונטנית עומד ומניף את הצלחת. כשהגעתי למכבי חיפה, אמנם כשחקן, זה משהו שראיתי כתמונה לנגד עיניי, אבל אני לא פחות מאושר, שמח וגאה לעשות את זה כמנהל ספורטיבי".

איך מכבי חיפה תיראה בעונה הבאה?
"השאיפה היא להיות קבוצה טובה יותר מהעונה הקודמת. זאת תמיד צריכה להיות המטרה לנגד עינינו. זה לא פשוט כי יש כאן קבוצה מאוד טובה ומוכשרת שצריך לעבוד קשה כדי לזקק ולהבין מה היא צריכה על מנת לקחת אותה עוד צעד קדימה".