השופטים טוענים להתנהלות בעייתית (getty) (צילום: ספורט 5)
השופטים טוענים להתנהלות בעייתית (getty) | צילום: ספורט 5
מייצג את השופטים. אלון (צילום: ספורט 5)
מייצג את השופטים. אלון | צילום: ספורט 5

בניגוד לשנים האחרונות, באיגוד השופטים יכולים להיות גאים בעונה האחרונה. המשחקים ברובם עברו ללא טענות, וכך גם משחקי הפלייאוף, הקרבות על הירידה ומשחקי הגביע. עם זאת, מתחת לפני השטח, המירמור צף. ממסמכים שהגיעו לערוץ הספורט עולה תמונה של התנהלות בעייתית מצד ההתאחדות לכדורגל.

כבר חודשים רבים שהשופטים מלינים על ההתנהלות מולם. בעוד שעובדי ההתאחדות לכדורגל הצטרפו להסתדרות, זוכים לאוזן קשבת ולוועד שמאגד את זכיותיהם הסוציאליות וכן מקיימים באופן קבוע שיחות מול עופר עיני, השופטים זוכים ליחס אחר ולטענתם אף משפיל. כבר תקופה שהם פונים לראשי ההתאחדות כדי לשבת על הסכם סוציאלי חדש ולהצטרף גם הם להסתדרות, אבל נכון להיום, עופר עיני, יו"ר ההסתדרות לשעבר, לא מצא את הזמן לשבת איתם. הפניות שנעשו על ידי ניר אלון, שמייצג את השופטים, לא נענו.

הביקורת של השופטים מתבטאת גם בפן הכלכלי. כאן המסמכים חושפים בעיה חמורה שמתבטאת בתלושי המשכורת. בתלוש של כל עובד נרשם תאריך התחלת עבודתו וצבירת הוותק. החל מעונת המשחקים 2008/9 שונה תאריך ההצטרפות של השופטים לאותה שנה, גם לאלה ששנים קודם לכן כבר שפטו בליגות השונות. כלומר, שנות שיפוט רבות נמחקו כלא היו. שופט הכדורגל לשעבר טל קפלן אף הגיש תביעה לבית המשפט, ובימים אלו מתנהל הדיון המשפטי בעניין. "כולנו באותה סירה, אבל כל עוד אנחנו בתוך האיגוד אנחנו לא יכולים לדבר", אמר אחד מהשופטים הבכירים, "מה שנעשה לנו בתלושי המשכורת זה פשע. אם שופט החל לנהל משחקים בשנת 2000 ויפרוש בעוד שנתיים הוא יקבל פיצוי עבור 10 שנים בלבד ולא עבור 18 שנים. זה הרי הזוי".

ייכתב דוח דומה לדוח אלקלעי? (צילום: ספורט 5)
ייכתב דוח דומה לדוח אלקלעי? | צילום: ספורט 5

בנוסף, גם בפנסיה, כפי שניתן להבין מתלושי המשכורת, נגרעים משופטי הכדורגל סכומי כסף עצומים. חוק הפנסיה שנכנס לתוקף בשנת 2008 מחייב גם את העובד וגם את המעביד להפריש אחוזים מסוימים ממשכורתו לצורך חיסכון פנסיוני עתידי. בפועל רק העובד, כלומר השופט, מפריש את כל הסכום, גם את שלו וגם את של מעבידו. לדוגמא אם שופט בליגה א' היה צריך להשתכר 300 שקלים ברוטו למשחק, בפועל הוא השתכר 262 שקלים בלבד. הסכום שיתקזז זה הסכום שההתאחדות הייתה צריכה להפריש לקופת הפנסיה והפיצויים אבל בפועל זה נלקח מהעובד. "זו פגיעה כפולה" אמרו השופטים.

רק לפני כמה חודשים דוח אלקלעי, שבדק את התנהלות ההתאחדות לכדורגל בתקופת אבי לוזון, מצא כשלים בהעברת כספים לקבוצות ליגת העל מעבר למה שהגיע להם. כאן השופטים בטוחים שנפתחה תיבת פנדורה חדשה, שכן גם להם מגיעים כספים. על פי חישובים למעלה מעשרה מיליון שקלים נלקחו שלא כדין. "שאלנו את הפקידות באיגוד השופטים למה זה קורה? ואמרו לנו שככה. זו תשובה רצינית? אחר כך מתפלאים איך נעלמו כספים ושההתאחדות בבעיה כלכלית", אמר אחד השופטים שסירב לחשוף את עצמו.

תגובת ההתאחדות לכדורגל לעניין זה: "אין תגובה".