העונשים שקיבלו הקבוצות עזרו להפחתת האלימות (אלן שיבר) (צילום: ספורט 5)
העונשים שקיבלו הקבוצות עזרו להפחתת האלימות (אלן שיבר) | צילום: ספורט 5

דו"ח של תוכנית "בועטים את האלימות והגזענות מהמגרשים" חושף: ענישה בדמות הפחתת נקודות לקבוצות על אירועים אלימים נמצאה אפקטיבית והצליחה לצמצם את האלימות ביציעים באופן משמעותי. עוד עולה מהדו"ח כי 95% מהקריאות הגזעניות בכדורגל הישראלי מכוונות כנגד שחקנים ערבים, במיוחד כנגד השחקן סלים טועמה, שנמצא בראש הרשימה.

הדו"ח שמתפרסם מיסודה של הקרן החדשה לישראל ומסכם את עונת 2014/15 מראה את המתווה בו צריכים לנהוג בהתאחדות בהמשך הדרך. כך למשל, מאז החלטת בית הדין להוריד למכבי והפועל ת"א נקודות עקב משחק הדרבי, לא נרשמו כלל אירועים אלימים פיזיים משמעותיים במשחקי שתי הקבוצות. במכבי ת"א, גורם משפיע נוסף שהוריד את תופעת הקללות הגזעניות באופן ספציפי, היה הרחקת שלושה אוהדים שהעירו הערות גזעניות כנגד שחקן הקבוצה, מהראן ראדי. בעקבות הרחקתם, תופעת הקללות כנגד ראדי צנחה כמעט לאפס.

קבוצה נוספת שנחשבת "חמה" בגזרת האלימות היא בית"ר ירושלים. אוהדי הקבוצה עמדו במוקד של תשעה אירועים שליליים בולטים, וארבע פעמים עמדה הקבוצה לדין בעקבות קריאות גזעניות. בחודש מאי בית הדין הטיל על בית"ר עונש הפחתת 2 נקודות (שהומתק בסופו של דבר לנקודה אחת), ולאחריו, בארבעת המחזורים האחרונים של העונה לא נרשמו קריאות גזעניות ביציעי המועדון.

סה"כ הדו"ח, המתבסס על דיווחי משקיפי התכנית לאורך העונה, מראה כי מתוך 36 מחזורים העונה, ב- 22 מהם נרשמו אירועים גזעניים או אלימים במגרשים. מתוך 22 האירועים הללו, רק 6 פעמים עמדו הקבוצות לדין. במסמך מצוין כי העונה הגיעו כמות הצופים הגדולה ביותר שידעה ליגת העל, ולמרות זאת, רובם המכריע של המשחקים הסתיימו ללא אירועי אלימות או גזענות.

מהמגרשים לרשתות החברתיות

מחקר של קבוצת "באזילה", המתמחה בבדיקת מגמות ברשת האינטרנט, הראה כי הקבוצות שסביבן נערך השיח השלילי ביותר ברשת הן: בית"ר ירושלים (82 הערות גזעניות), מכבי תל אביב (30 הערות גזעניות, 17 הערות הומופוביות) ומכבי חיפה (19 הערות גזעניות, 28 הומופוביות). בנוסף, השחקנים שזוכים למספר הרב ביותר של דיונים בעלי אופי גזעני בפייסבוק הם: שחקנה של בני לוד, סלים טועמה (92 דיונים, למרות שאינו משחק בליגת העל, ומזוהה בעיקר עם קבוצתו לשעבר הפועל ת"א); טאלב טוואטחה (68 דיונים); ושחקנה של עירוני קריית שמונה, אחמד עאבד, עם 49 דיונים גזעניים.

עם זאת, ניתן לציין לטובה מספר רב של פעילויות חיוביות, מצד קבוצות ליגת העל. על פי הנתונים שפורסמו, הקבוצות שצויינו לטובה העונה בכל הנוגע לפעילות חברתית ושיח חיובי הן: הפועל חיפה, (שהינו העמוד המצטיין), מכבי פתח תקווה ועירוני קריית שמונה. העמוד בו התרחש השינוי הבולט ביותר לטובה, ע"י טיפול הולם בשיח אלים וגזעני, הוא עמודה של הפועל ת"א.

תכנית "בועטים את הגזענות והאלימות מהמגרשים" מופעלת  על ידי הקרן החדשה לישראל בסיוע ההתאחדות לכדורגל. במסגרת הפרויקט, מתנדבים עשרות משקיפים, אוהדי כדורגל, המדווחים מדי שבוע מהיציעים על עברות גזענות, הסתה ואלימות ועל הגינות ביציעים ועל כר הדשא. הקבוצות נמדדות עפ"י פעולות הקהל וההנהלה בזמן המשחקים. המדד כולל את כמות הקהל הממוצעת של כל קבוצה, עוצמת האירועים (החיוביים והשליליים), בהם מעורב הקהל, תדירותם, וכן התנהגות קהל האוהדים, השחקנים וההנהלה ביחס לקריאות גזעניות וגילויי הסתה בזמן המשחקים.