sportFive1080188 (צילום: ספורט 5)
צילום: ספורט 5
מחכים כבר לקהל ביציעים (מאור אלקסלסי) (צילום: ספורט 5)
מחכים כבר לקהל ביציעים (מאור אלקסלסי) | צילום: ספורט 5

במאי הקרוב יסגור חילי טרופר שנה בתפקיד שר הספורט, אבל גם אחרי עשרה חודשים כבר אפשר לומר שהוא, ביחס למירי רגב או לימור לבנת שכיהנו בתפקיד לפניו, עשה לא מעט. בזמן שכל העולם מתמודד עם נגיף הקורונה, הצליח טרופר להשאיר את הספורט המקצועני בחיים ולגרום לכך שהליגות המקצועניות לא נעצרו לתקופה ארוכה וישראל לא נפגעה תדמיתית.

ייתכן שהדבר הוא בגלל שלטרופר, בניגוד לחלק מקודמיו בתפקיד, יש זיקה לספורט, או אולי יחסיו הקרובים עם בני גנץ והערכה לה הוא זוכה משר הבריאות יולי אדלשטיין. כזכור, טרופר הוא אוהד מושבע של הפועל ירושלים בכדורסל ואף מחזיק במנוי למשחקים, וכן חובב כדורגל שמחזיק במניות של קבוצת האוהדים הפועל ירושלים.

מי שהיה מיועד גם לתפקיד שר המשפטים, הוא איש חינוך בבסיסו והיה עוזרו של שי פירון, כשזה היה שר החינוך. לאחר שפירון התפטר מתפקידו, טרופר שימש כמנהל אגף החינוך, הרווחה והתרבות בירוחם. מדובר באדם שחינך כל חייו לתרבות, כך שהוא רואה את התפקיד כחשוב וערכי ואפרופו ערכי, לאלו שלא מכירים את ההיסטוריה שלו נזכיר שבעיצומה של מערכת הבחירות לכנסת ה-23 מצא לנכון לפנות מזמנו כדי לתרום כליה לאדם זר.

הראיון הזה נעשה יממה לפני ישיבת מנהלת הליגות בה יצביעו ראשי הקבוצות אם לקבל את מתווה הקהל שמדבר על חזרת 1500 אוהדים בלבד לאצטדיוני הכדורגל.

"הספורט הוא התחום הכי פתוח במשק" (מנהלת הליגה) | צילום: ספורט 5

מה המסר שלך לקראת הפגישה מחר?
"אנחנו באותה סירה. כולנו אוהדים, כולנו אוהבים ספורט אז בואו נוכיח למשרד הבריאות שאפשר לסמוך עלינו ועד שלא נכניס אנשים ונראה שאפשר להתנהג כראוי ועל פי הנהלים אז לא ירחיבו את כמות האוהדים", אמר טרופר. "אי אפשר לקפוץ מעשרה אוהדים לעשרת אלפים ביום אחד כשהקורונה עדיין כאן. אני אומר לראשי הקבוצות תחזירו את הקהל. אני יודע שזה אתגר מסובך. החזקנו להם את הראש מעל המים בשנה של קורונה ואף קבוצה לא קרסה. תשווה את הנתון הזה למשק, אז זה נתון מדהים. הוצאנו מהתקציב של המדינה כסף כדי להחזיק קבוצות".

ראש הממשלה נפגש אתמול עם יו"ר ההתאחדות לכדורגל והבטיח לפעול למען הכדורגל, אתה מאמין לו?
"אני רק תוהה איפה הוא היה כל השנה. זה מריח כמו קמפיין בחירות ולא אכפתיות אמיתית לספורט. אוהדים מזהים ריח מזויף מקילומטר. שנה שלמה לא אמר מילה ושבועיים לפני הבחירות פתאום נזכר בספורט ובאוהדים. אני חושב שאוהדים ראויים למי שחושב עליהם כל השנה ולא לפי בחירות. אם הוא רוצה לעזור אז יאללה העיקר להחזיק קהל, אני לא עושה פוליטיקה בעניינים האלה".

לצד הדברים הטובים, יש את הטענות נגדך שאתה לא עצבני מספיק, שלא דופק על שולחנות. שאם היית כזה היו יותר אוהדים ביציעים.
"אני מסתכל על העובדות והתחום הכי פתוח בישראל זה הספורט. לפגישות מותר 20 אנשים, למסעדות 100 בפנים ו-100 בחוץ, 300 בחתונות ובספורט 1000 ו-1500 אוהדים, זה הכי הרבה במשק. גם בנתב"ג יש מגבלות וכל המשק מוגבל. רציתי יותר מספרים, חשבתי שנכון שיכניסו, אבל בשורה התחתונה במארס 2021 זה עולם הספורט ובפעימה הבאה אם נעבוד קשה אז זה ימשיך לגדול. בלי קשר, מי שצועק חזק, זה לא אומר שיש לו יותר תוצאות".

אוטוטו אתה שנה במשרד התרבות והספורט. מה עוד יצא לך לעשות ומה אתה מתכנן להמשך?
"היינו עסוקים בהצלת עולם הספורט ואני לא מייפה את המציאות כי הספורט חטף מכות קשות. יש הרבה דברים שנפגעו, אבל אחד התחומים שהכי עומד על הרגלים והצלחנו להציל אותו זה הספורט. לגבי העתיד, השקענו בדברים אסטרטגים. למרות שלא היה תקציב מדינה, הצלחנו להוציא 350 מיליון ש"ח לבניית מגרשים ואולמות. השקענו בווינגייט יותר מ-150 מיליון ש"ח ולא פחות מרגש אותי זה שהצלחנו להחזיר את הספורט המקצועני לילדים, עוד לפני שהם נפגשו אחד עם השני בבית הספר".

"לא ננוח, נמשיך לעבוד על תכנית המתקנים של עשור קדימה ונחליט איפה יהיו אצטדיונים, מגרשים ובריכות. נוציא מבחן חדש של איגודים ואגודות וכל שיטת התקצוב תשתנה. מינינו את אריק פינטו, מאמן כדורסל בעברו, איש עם מוגבלות לראש המועצה הלאומית לספורט ועוד מינויים אחרים ראויים, וזו אמירה שאת הספורט אנחנו רוצים להזיז מהפוליטיקה. יש לי עוד הרבה חלומות, אבל בוא נראה כמה זמן אצליח להישאר פה".

התחושה היא שיש קבוצות שלא רוצות להחזיר אוהדים. שזה לא משתלם להם כלכלית?
"זה לא חד משמעי, אבל אני מתאר לעצמי שיש קבוצות ויש קבוצות. יש ראשי קבוצות שאני מרגיש שלא רעבים להחזיר את הקהל, זה מוזר לי. רציתי שכולם יתאבדו על העניין הזה. כולנו רצינו יותר אוהדים ואני מודיע כלכלית - אנחנו נשלם לקבוצות שיחזירו קהל את עלויות השיטור והסדרנים. הם לא יפסידו. מי שלא תחזיר קהל, אז אני אקזז מרשת הביטחון".

זו כבר סנקציה.
"הצלנו את המועדונים ועכשיו יש להם הזדמנות להחזיר אוהדים אז תחזירו. קח לדוגמא את גיא הראל או איתן לנציאנו, הם רעבים. אמרו 300 אוהדים, נכניס 300, אמרו 500 נכניס 500, נמצא פתרון ויש כאלה שלא מחפשים פתרונות. אי אפשר להסתכל על אוהדים כעול כלכלי. מה שווה הקבוצה בלי אוהדים. נמשיך להילחם ואני דורש שכל בעלי הקבוצות יעמדו לצדי".

לחדרה ופ"ת טוב 1500 אוהדים אבל למועדונים הגדולים זו טיפה בים. איך יוצרים את הסלקציה הזו?
"יש הרבה מועדונים שהמספרים האלה טובים להם. לגבי המועדונים הגדולים, אני לא מזלזל באתגר, אבל הם עמדו בדברים יותר מסובכים. אולי הגרלה, אולי יחשבו על מי שקנה כבר מנוי לשנה הבאה. שמעתי הרבה דברים יצירתיים. כמה פעמים יש לך אפשרות לשמח 1000 אוהדים? זו חוויה שזר לא יבין זאת. אתה יכול לתת את המתנה הזו לאלפים כבר בשבוע הקרוב. תרגשו אותם, גם אתם תיהנו מזה".

הפחד של הקבוצות הוא שמי שלא ייכנס יחכה מחוץ לאצטדיון, או יתפרע או שאלפים יתגודדו ועשויים להדביק האחד את השני אם מישהו מהם לא מחוסן.
"יש פה הרבה חששות. אני לא מבטל את זה. האתגר של כולנו זה להוכיח שאפשר לסמוך על עולם הספורט שיודע לעמוד בכללים. אם משרד הבריאות יראה שאנשים לא מתגודדים, יושבים במרחקים אז משרד הבריאות יגדיל את הפעימה. אם יהיה זלזול בהנחיות אז לא יגדילו אותנו. שר הספורט צריך לעשות את חלקו, אבל אני לא יכול לבד. אם כולם ניתן שבועיים מעולים והתחלואה תמשיך לרדת אז יש סיכוי טוב שיותר קהל ייכנס בפעימה הבאה".

יש קבוצות באוכלוסייה שאין להן דרך להתחסן. ילדים מתחת לגיל 16, קבוצות אוכלוסייה עם מחלה מסוימת, פצעים גופניים שונים ועוד.
"אנו פועלים בכל הכוח לאפשר בספורט בדיקות מהירות. חשוב ללכת ולהתחסן, אבל לאלה שלא יכולים - אנו מקדמים מתווה שיאפשר כניסה עם בדיקות קורונה מהירות כדי שמי שלא יכול להתחסן, יוכל גם הוא להגיע לאירועי הספורט. יש כבר הסכמה מקצועית עם משרד הבריאות והעניין מגיע לבחינה משפטית. אני מאמין שאם נתוני התחלואה יאפשרו, נוכל לאפשר גם לאוכלוסיית שלא יכולות להתחסן כניסה בטוחה לאצטדיונים ולאולמות הספורט. ייקח זמן וייתכן שיעלה כסף, אבל זה בדרך".