sportFive917902 (צילום: ספורט 5)
צילום: ספורט 5
מוביל את פרויקט ה-VAR. אדלר (אלן שיבר) (צילום: ספורט 5)
מוביל את פרויקט ה-VAR. אדלר (אלן שיבר) | צילום: ספורט 5

אחרי המתנה ארוכה, יש שיאמרו ארוכה מדי. מערכת ה-VAR תיכנס באופן רשמי בסוף השבוע האחרון לליגת העל, בשלב הראשוני רק בפלייאוף העליון. רגע לפני, הכנו לכם מדריך עם מה שצריך לדעת על המערכת החדשה ואיך היא הולכת לעבוד.

ראשית, ואולי הכי חשוב: ה-VAR יתערב במשחק רק אם ישנה טעות ודאית באחד מארבעה מצבים:
א. שער או עבירה שהובילה לשער.
ב. עבירות או שריקות שהביאו לפנדל
ג. אירועים שמחייבים כרטיס אדום
ד. טעות בזיהוי

אז איך זה הולך לעבוד הלכה למעשה ומה הדגשים בשימוש במערכת?

- תשומת לב גדולה יותר לאלימות: כדי להגן על שחקני הכדורגל, שופט הווידאו יתערב כאשר יש אירוע אלימות משמעותי, שמחייב אדום.

- השופט הוא הקובע ולא ה-VAR: ההחלטה הסופית נתונה בידי השופט. ה-VAR ממליץ והשופט צריך להסתכל במוניטור ולהחליט בעצמו.

- שקיפות בהחלטות שנתונות במחלוקת: אופ"א החליטה שמהלכים שעוברים ל-VAR, ישודרו במקביל גם לקהל במגרש ולצופים בבית, כדי להגביר את השקיפות בהחלטות. במהלך בדיקת המהלכים ב-VAR, הצופים בבית ובמגרש יוכלו לראות גרפיקה על המסך, שתעזור להם להבין את המצב החוקי של המהלך.

- כל אצטדיון שמארח משחק עם VAR, יחויב להכיל ניידת ייעודית: המנהלת תחייב את הקבוצות לדאוג להגעת הניידת ולאפשר לה את התנאים הדרושים.

- הניידת תכלול שלושה אנשים:
Var - שופט ליגת על

(Avar (assistant - עוזר / שופט בליגת על

מפעיל - איש טכני

מסוף השבוע הקרוב בישראל (צילום: ספורט 5)
מסוף השבוע הקרוב בישראל | צילום: ספורט 5

- כרטיס צהוב לשחקן שמוחה נגד השופט ומסמן לו להשתמש ב-VAR: אסור לשחקנים לבקש מהשופט שישתמש ב-VAR ולסמן לו את תנועת המסך. מי שיעשה זאת, ייענש בכרטיס צהוב.

- ה-VAR פעיל עד שהשחקנים יורדים מהמגרש: אם ישנה מהומה אחרי שריקת הסיום, ה-VAR יוכל לסייע בהוצאת אדומים, ובלבד שהשחקנים טרם ירדו מהמגרש.

- כמה אחורה אפשר לחזור באמצעות ה-VAR? אפשר ללכת אחרונה עד לתחילת המהלך ההתקפי, גם אם התנהלו מספר מסירות, תיקולים וכו' שליוו אותו. זה מושג שנקרא בשפה המקצועית: Attacking Possession Phase.  לדוגמא: השער השלישי של אייאקס מול ריאל מדריד, כשחזרו לבדוק את תחילת המהלך.

סוף לשופט הרחבה (צילום: ספורט 5)
סוף לשופט הרחבה | צילום: ספורט 5

טכנולגיות קו השער לא תיכנס לשימוש:  מדובר בטכנולוגיה יקרה מאוד וכרגע המנהלת החליטה לא לרכוש אותה, שופט ה-VAR יסייע במקרה של מצב מובהק של עבר/לא עבר כשצוות השיפוט במגרש לא זיהה נכון.

- מתי שופטים הולכים לצפות במסך ומתי שיקול הדעת של צוות ה-VAR? השופטים הולכים לצפות בעצמם במסך במצב של ארוע, שניתן לפרשנות כמו עבירה לפנדל/עבירה של אדום או צהוב וכו'.

במצב של אירוע עובדתי, למשל כדור עבר את קו השער, עבירה בתוך או מחוץ לרחבה, עמדת נבדל כן או לא, השופט הראשי מקבל את דעת הווידאו מבלי לצפות באירוע בעצמו.

- ה-VAR ייאבק בגזענות: במקרה ששחקן ישתמש במילים גזעניות נגד היריבים או יתגרה בקהל, מערכת ה-VAR תעדכן את השופט המרכזי, שיוכל לשלוף אדום כנגד אותו שחקן.

שופט ה-VAR יחליף את שופטי הרחבה והם לא יהיו יותר חלק מהמשחקים. צוות השיפוט יכלול כעת את שלושת האנשים שיהיו בחדר ה-VAR, שני קוונים, שופט ראשי ושופט רביעי.

- זמן ההמתנה: אפשר לשרוק לפנדל או כל החלטה אחרת באמצעות ה-VAR כל עוד המשחק לא נעצר וחודש. לכן, במקרה שיש חשד למשל לפנדל ותתבצע בחדר ה-VAR בדיקה יש לעדכן את השופט שלא יחדש את המשחק ברגע שיש עצירה כדי שניתן יהיה לחזור אחורה למהלך מעורר המחלוקת.

*הדבר נכון למעט במקרה של עבירת אלימות, שאפשר להעניש עליה באדום גם אם המשחק הופסק וחודש.

- באיגוד השופטים מדגישים: אין משך זמן מקסימלי עד לקבלת החלטה, ולכן עד קבלת החלטה, עלול לקחת מספר דקות. השאיפה היא להיות לפני הכל כמה שיותר מהירים ויעילים. דיוק יותר חשוב ממהירות. ההנחה היא שעם הזמן המקצועיות והניסיון, ההתנהלות תהיה מהירה יותר.