שכטר חוגג עם הכיפה. הכדורגל בשבת נשמר לעת עתה (צילום: ספורט 5)
שכטר חוגג עם הכיפה. הכדורגל בשבת נשמר לעת עתה | צילום: ספורט 5
הדרבי החיפאי, שנערך במהלך השבת. קריאה לשימור הסטטוס קוו (יוסי שקל) (צילום: ספורט 5)
הדרבי החיפאי, שנערך במהלך השבת. קריאה לשימור הסטטוס קוו (יוסי שקל) | צילום: ספורט 5

היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, השיב לבג"צ תשובה בשם המדינה ונימק את עמדתו ועל פיה אסור כעת לשנות את הסטטוס קוו לגבי קיום משחקים בשבת הכדורגל וכי יש לשמור על המצב הקיים ללא שינוי בזמן הקרוב.

המדינה סבורה שמדובר בסוגיה מורכבת ורגישה ביותר אשר אין אפשרות לייצר בה פתרונות מיידיים וכוללים; וכי החלטת היועץ המשפטי הקודם שלא לשנות בעת הזאת את מדיניות אי האכיפה הנוהגת מזה עשרות שנים בכל הנוגע למשחקי הכדורגל בשבת היא מדיניות סבירה ועניינית, וכי דווקא שינוי המצב הנוהג הוא שיהיה בלתי סביר. היועץ הנוכחי, מנדלבליט, סבור אף הוא כי גם בעת הזאת אין מקום לסטות ממדיניות אי האכיפה.

בתשובת המדינה, נאמר כי היועץ המשפטי לממשלה סבור שיש לאפשר, ליישם ולפעול באופן הדרגתי להפחתת משחקי כדורגל בשבת, מחד גיסא, ולמציאת פתרונות לשחקנים הדתיים כל עוד מתקיימים משחקים בשבת, מאידך גיסא. בנוסף, היועץ המשפטי הנוכחי סבר ועודנו סבור, כי הדרך להסדיר את הפעילות בענף הכדורגל היא באמצעות הוצאת היתר כללי.

שרת הספורט מירי רגב. היועמ
שרת הספורט מירי רגב. היועמ"ש נוקט עמדת אי אכיפה | צילום: ספורט 5

לאחר שהתקיימו מספר שיחות בעניין עם ראש הממשלה, הודיע בנימין נתניהו על כוונתו לפעול לחידוש הרכבה של ועדת שרים, אשר בסמכותה לבחון מתן היתר כללי להעסקה במנוחה השבועית בענף הכדורגל ולכינוסה בתוך כחודשיים. לכן אין כל טעם לשנות ממדיניות ארוכת שנים דווקא כאשר עומדת להיערך בחינה של האפשרות למתן היתרים. לאור מכלול הדברים – עמדת היועץ המשפטי לממשלה היא כי המדיניות בה הוא נוקט בכל הנוגע לאכיפה בענף הכדורגל היא מדיניות עניינית וסבירה ואין כל מקום להתערב בה ולקבל את העתירה.

"בתקופת המנדט כאמור ולמעשה עד ימינו אנו, השתרש הנוהג לקיים משחקי כדורגל ביום שבת", נכתב במכתב לבג"צ. "במהלך השנים ננקטה מדיניות ידועה ועקבית של אי אכיפה בתחום העסקה ביום המנוחה השבועי בתחומי הבילוי, התרבות והפנאי לרבות בתחום הכדורגל, התיאטראות והמופעים. זאת בניגוד למדיניות של אכיפה מוגברת בתחום המסחר והתעשייה וכיו"ב, בפרט בתחום המסחר במרכזי קניות, בקניונים ובצמתים. מדיניות זו הונהגה והתבססה בעיקר על שמירת הסטטוס קוו. ביחס לאכיפה, קיים שוני מהותי בין פעילות מסחרית לבין פעילות בילוי ותרבות".

המדינה מציינת עוד, כי מועד קיומם של המשחקים אינו פרט טכני ושולי שניתן לשנותו במחי החלטה ובאבחת שינוי מדיניות. "תרבות פנאי שלמה נבנתה סביב מועד קיומם של המשחקים ונקיטת פעולות אכיפה היא פעולה שמשמעותה צורך בשינוי דפוסי פעולתו של תחום שלם, על כלל הגורמים המעורבים בו – השחקנים, האוהדים, השופטים, המאמנים, הסדרנים, רשתות הטלוויזיה, המפרסמים וכיו"ב. מובן מאליו כי ביצוע שינוי כה עמוק ומהותי בתחום אינו צעד הנעשה בן לילה, ומשכך, החלטה על אכיפה פתאומית היא החלטה שלמעשה, משמעותה המיידית היא שיתוקו של תחום הכדורגל".

החלטת היועץ מתייחסת לכך שהעיקר הוא השארת המצב הקיים מזה עשרות שנים ללא שינוי על מנת לאפשר לגורמים המוסמכים לטפל בסוגיה בצורה עניינית ומעמיקה, מבלי שברקע קיים איום בהליכים פליליים או הליכים מינהליים או בהשבתת ליגות הכדורגל. כעולה ממכתב היועץ, הוא גם ביקש כי לאחר גיבוש ההמלצות של שרת התרבות והספורט בעקבות עבודת הצוות הוא יעודכן על מנת שיוכל לשוב ולהידרש לנושא במידת הצורך".