הדיון בבית הדין לעבודה (צילום: ספורט 5)
הדיון בבית הדין לעבודה | צילום: ספורט 5
אנשי הלאומית בדיון (צילום: ספורט 5)
אנשי הלאומית בדיון | צילום: ספורט 5

דרמה בבית הדין לעבודה: השופטת אריאלה גילצר-כץ החליטה היום (חמישי) ששני המשחקים המרכזיים בליגה הלאומית לא יתקיימו ביום שבת. מדובר על המשחק שהיה אמור להתקיים בסופ"ש בין מ.ס אשדוד לבני לוד, והמשחק שהיה אמור להתקיים בשבוע הבא בין מכבי הרצליה להפועל פתח תקווה. המשחק בין אשדוד ללוד נדחה רשמית ליום ראשון ב-19:30.

עוד החליטה השופטת גילצר-כץ, כי לפני המחזור השלישי יתקיים דיון נוסף על הבקשה הכללית של השחקנים שלא לקיים משחקים בשבתות. הדיון יתקיים בתאריך ה-7.9, בשעה 13:00. המנהלת ביקשה לדון שוב בעניין, אך השופטת סירבה. מארגון השחקנים נמסר לאחר ההחלטה: "אנחנו שוקלים להגיש בקשה נוספת לגבי המשחקים ביום שישי. אנו נבקש לסיים את המשחקים כשעה לפני כניסת שבת".

עורך הדין של המנהלת, אסף ברנזון, מסר: "המנהלת לקחה פסק זמן כדי שתוכל להציג את מלוא טענותיה בפני בית הדין. הכוונה היא לפנות לבית הדין הארצי בעבודה, כשהכוונה היא להישאר ולהלחם כדי להשאיר את המצב כמו שהוא".

ראש אגף הליגות המקצועניות במנהלת, ניר ינקלביץ', אמר: "יצאתי היום מאוד מוטרד לגבי התנהלות בתי הדין. המטרה היא שבספטמבר יתקיים דיון הרבה יותר נרחב. בסופו של דבר המטרה היא לקדם את הליגה, היום היא מנותקת מהעם. מעבר לזה, יש כאן שאלה קיומית של מדינת ישראל, יש עוד הרבה גורמים, מדובר כאן בעתיד הכדורגל הישראלי. להחלטה על הלאומית תהיה השפעה גם על ליגת העל ושאר הליגות".

ניר אלון ואוהד כהן, נציגי השחקנים (צילום: ספורט 5)
ניר אלון ואוהד כהן, נציגי השחקנים | צילום: ספורט 5

מוקדם יותר, הדיון התקיים בנוכחות 20 שחקני מהלאומית, המוחים על קיום משחקי הליגה בשבת. את השחקנים ייצג יו"ר חטיבת הספורט בהסתדרות, ניר אלון, מול נציגי מנהלת הליגה. מה שעמד על הפרק הוא קיום המשחק בין בני לוד למ.ס אשדוד שאמור להיערך בשבת הקרובה, למורת רוחם של השחקנים שומרי השבת.

במנהלת הליגה הדגישו כי אינם מוגדרים כמעסיקים של השחקנים והציגה הוכחות לכך. בפניה לנציגי הארגון שאלה השופט: "האם יש לכם היתר לתת לשחקנים לעבוד בשבת?" ונענתה בשלילה, "אם כך, אני לא אכפה עליהם לשחק בשבת", אמרה השופטת בתגובה. נציגי המנהלת הודיעו: "אנחנו רוצים לקבל הבהרה. אם תתקבל החלטה לגבי הלאומית, שההחלטה תהיה תקפה גם לליגת העל! אין דבר כזה חצי הריון".

"אם אין משחקים בלאומית בשבת, אז שלא יהיו משחקים בליגת העל", המשיכו במנהלת. השופטת ענתה: "לגרום לשחקנים לשחק בשבת זו עבירה על החוק. עד שלא תביאו היתר ממשרד הכלכלה לא תוכלו לכפור על שחקנים לשחק בשבת". מהארגון נמסר כי הם חוששים שישראל תושעה מפיפ"א בעקבות זאת, מכיוון שמדובר בהתערבות שאינה קשורה לספורט.

"בגלל 880 שחקנים שחתמו על עצומה לא לשחק בשבת, 30 אלף שחקנים ואנשים שעוסקים בכדורגל, כולל קבוצות נוער, לא ישחקו בשבת", המשיכו במנהלת. נציגי השחקנים טענו כי בעבר משחקים לא היו גולשים לתוך השבת, אך במנהלת הציגו ראיות נגדיות שהחל מ-2012/13 היו מפגשים שנמשכו לתוכה. כטענה נגדית, אמר אבי איבגי ממכבי הרצליה: "על פי ההלכה, אדם שמפרנס מקבל הארכה של 18 דקות לאחר כניסת השבת. כל המשחקים שגלשו לתוך השבת הסתיימו לפני ההארכה". הפשרה שהציעה השופטת: משחקים בשישי יסתיימו שעה לפני כניסת השבת. משחקים בשבת יחלו שעה לאחר יציאתה.

נעמי לנדאו, עו"ד מטעם ארגון השחקנים, התייחסה להצעת הפשרה: "אני מרוצה מכל פשרה ומכל החלטה שבה מצד אחד יהיו משחקים ומצד שני תהיה שמירה על חוקי מדינת ישראל. זאת הייתה הבקשה שלי מלכתחילה. ההצעה של השופטת היא נוחה בעיניי".

אבי אבגי, שנמצא בראש המוחים מבין השחקנים אמר: "אני עדיין לא רואה סיבה לחגוג, אין ספק שזה מעודד מאוד. יש ייצוג גדול מאוד גם של שחקנים מליגת העל, קשה להם מאוד במעמדם להתבטא, יש שם פחד וחשש מאוד גדול. יש המון אנשים שלא נהנים מזה שיש כדורגל בשבת, אולי בשנה שנתיים הראשונות אנחנו נפסיד אבל בטווח הארוך אנחנו נרוויח".

בפתיחת הדיון, אמר אלון: "לא יעלה על הדעת לעשות מעשה כזה חמישה ימים לפני תחילת העונה. השחקנים הם עובדים ויש להם זכויות, אין להם היתר לשחק בשבת. רוב השחקנים לא רוצים לעבוד בשבת ולכן אנחנו פה כדי להגיע לפיתרון. יש מצב קיים ואנחנו לא מוכנים שישתנה. עד כה, לא הייתה פניה משחקני ליגת העל בנושא ואם תהיה, נטפל בהתאם".

המנהלת הגיבה לנעשה בדיון: "נסיונה של מנהלת הליגה להביא בשורה של שידור חי בערוץ פתוח, למאות אלפי צופים, תוך חשיפת השחקנים, קידום גיוס חסויות והבאת חגיגת הכדורגל של הליגה הלאומית לבתים רבים בישראל, נתקלה בהתנגדות מטעם הסתדרות השחקנים שהגישה עתירה לבית הדין המבקשת שלא לקיים את המשחק בשבת וחבל שבית הדין הביע עמדה תומכת בבקשה זו. לאור אמירותיו החד משמעיות של בית הדין, הסכימה המנהלת להתחייב נקודתית בלבד, כי שני המשחקים הקרובים בליגה לאומית שנקבעו ליום שבת, ישוחקו כשעה מצאת השבת.

"בא כח המנהלת ביקש מבית הדין, לנוכח החשיבות הלאומית של הנושא, להפעיל את סעיף 24 ג' ולבקש כי בית הדין הארצי לעבודה ידון בנושא כערכאה ראשונה ובכך יפסוק לגבי ההשפעות הרוחביות של כל ענף הכדורגל והמועסקים בו בישראל. כדורגל משחקים במדינה הזאת בימי שבת עוד לפני קום המדינה. מעל 100 שנה של סטטוס קוו במסגרתו, מדי שבת, אלפים משחקים את המשחק, עשרות אלפים מתפרנסים ממנו ומאות אלפים צופים ניהנים ממנו. שבת היא יום המנוחה היחיד שקיים במהלך השבוע שבמסגרתו ניתן לייצר חוויה משפחתית, לאפשר לחיילים וללוחמים ליהנות אף הם מכדורגל. על אף שאנו מכבדים כל דת, אנו משוכנעים כי דת או/ו פוליטיקה לא צריכים להיות חלק מספורט והערבוב בין התחומים מוליד סכנות משמעותיות לספורט. מיותר לציין כי החלטה זו רלוונטית כמובן גם לכל העוסקים בתרבות הפנאי והספורט בשבת על כל המשתמע מכך".

"אני מחזקת את דבריה של שופטת בית הדין לעבודה אפרת קסלר שאמרה כי לליגות הכדורגל אין היתר העסקה בשבת ובטח לא לליגת העל", הגיבה שרת הספורט מירי רגב, "דבריה מחזקים את הקו שלי בנוגע לאי כפיית משחקים בשבת. כפי שהודעתי בתחילת השבוע  על פי הנחייתי עד סוף חודש אוגוסט יוגשו  בפניי המלצות הצוות המיקצועי לגבי משחקים בשבת".

* ערוץ הספורט הוא צד בעניין בדיון בבית הדין.