רן בן שמעון (צילום: מערכת ONE)
רן בן שמעון. צריך לתרגל עם השחקנים | צילום: מערכת ONE

"לחץ צריך להיות מנותב למקומות טובים, שחקנים צריכים לדעת לתפקד תחת לחץ, יש שחקנים שיודעים לעשות את זה", כך אמר רן בן שמעון, מאמן מכבי תל אביב, לקראת המשחק החשוב של הקבוצה מול מכבי חיפה. לא כדאי לחשוב שספורטאים מנוסים וטובים יידעו מעצמם להתמודד עם לחץ, וזה נכון שגם צריך לנתב זאת לכיוונים טובים, אך ללא הנחייה נכונה, תרגול והתמדה לא יהיה קל למכבי להתמודד מול אירועים משמעותיים וגדולים. הנה מספר עקרונות וצעדים שחשוב לעשות וגם להגיד לספורטאים לפני אירועי ספורט משמעותיים.

1. תכנון והכנה: מחקרים מצביעים על כך כי אחד הגורמים המרכזיים ללחץ בקרב ספורטאים הוא מרכיב אי הוודאות. נודעת חשיבות מאוד גבוהה להכנה מקצועית ספציפית לקראת אירועים ספורטיביים משמעותיים. כך שאם קבוצה מתכוננת לקראת משחק עם יריבה היא חייבת ללמוד טוב מאוד את מהליכי הקבוצה ההגנתיים וההתקפיים, את השחקנים המובילים ולתכנן מהלכים אל מול הקבוצה היריבה באופן ספציפי. ספורטאים מתכוננים למרוצים ותחרויות על ידי הכרה מאוד טובה של המסלול, הסתגלות לתנאי מזג אוויר, אווירה (לדוגמה אם התחרות מתקיימת באצטדיון מלא קהל, או באולם בתנאים קשים ועוד).

ההכנה הספציפית באימונים אל מול יריב מדמה ככל שניתן, מסייעת מאוד להפחתת לחץ. בזמן האימון ניתן וצריך לתרגל אל מול היריב ואף להשתמש בשמות השחקנים היריבים, צבעי החולצה ועוד. זה נראה קשה ומסובך אך זה ממש לא. יכולתו של מאמן לייצר מצבים באימון הדומים ככל שניתן למצב התחרות, והמשחק – ייסעו לשחקנים להרגיש מוכנים יותר ומכאן שרמת הלחץ יורדת.

2. בידוד והתמקדות : קבוצות וספורטאים אינדיבידואליים נושאים על כתפם את לחץ הקהל וציפיות התקשורת, וזמן רב לפני האירוע המשמעותי דוחקים האוהדים והתקשורת בקבוצות להיות מוכנים להצהיר הצהרות וכד. מובן שציפיית הקהל והעובדה כי ספורטאים מהווים דמות ייצוג של מאוויי הקהל להצלחה, כוח, ניצחון ועוד מהווה גורם מלחיץ. אולם מחקרים מראים כי ספורטאים היכולים לבודד את עצמם (לא להיות ממוקדים החוצה ) ולהתמקד במטרות שלהם, באימונים, הכנות ופעולות שהם צריכים לעשות, וכן ברגשות ומחשבות שלהם (מיקוד פנימי) - יסייעו למזעור נתפס של הלחץ החיצוני.

3. בניית לחץ הדרגתית : בכדי ללמוד את היריב, את שטח האימון, את סוגי התרגילים, שיתוף פעולה ועוד, על השחקנים והספורטאים להתחיל את תקופת האימונים לקראת משחק חשוב ולעבוד ללא לחץ כלל. על המאמן לבנות תוכנית אימונים המעלה ובונה באופן הדרגתי את הקושי באימונים ואת הלחץ. העבודה נטולת הלחץ מאפשרת לשחקנים ללמוד ולשפר את המיומנויות הקבוצתיות והמקצועיות שעליהם לשפר ולהכין לקראת המשחק. בניית הלחץ המשמעותי צריכה לעשות בהדרגה ועל המאמן להוביל לכך ששיא המתח וההתרגשות (שהם סוגים של לחץ) יגיעו סמוך ככל הניתן לאירוע עצמו, אם נהייה ממש מקצוענים מספר רגעים לפני שריקת הפתיחה.

4. לקרוא לילד בשמו: הצהרות ריקות אל מול התקשורת הם דבר מלחיץ ומסוכן אול ם הצהרה על כוונות, מטרות ויעדים וגם היכולת להתכונן אליהם באופן רציני ויסודי - מול הקבוצה היא הכרחית. מאמן ה NBA האגדי פט ריילי אמר במסיבת חגיגת האליפות כי יש מחר אימון כיוון שצריך להתחיל להתכונן לקראת עונה הבאה. שאלו אותו אם הוא רציני והוא אמר שהוא מתכוון לכל מלה. הקבוצה בראשותו זכתה באליפות גם בשנה שלאחר מכן. חשוב להדגיש כי הצהרת המטרות היא לא משהו שעושים ממשחק למשחק אלה הם פרי של תכנון ארוך ומקדים.

אוהדי מכבי תל אביב עצובים (צילום: עודד קרני, 2 mako)
האוהדים. גם הם מלחיצים | צילום: עודד קרני, 2 mako

5. השלם שווה יותר מסכום חלקיו: גם בספורט קבוצתי יכולים להרגיש מספר פרטים את הלחץ יותר מאחרים. כך למשל השוער העומד לשחק מול קבוצה מאוד התקפית , או החלוץ שכבר לא הבקיע מספר מחזורים שער ורוצה להוכיח את עצמו. יכולתו של המאמן לדבר אל "השחקן הנוסף" על המגרש, קרי אל כול הקבוצה כגוף אחד הפועל קדימה בכדי להשיג את המטרות, עשויה לפזר את הלחץ האישי. למה? כיוון שכאשר אדם מרגיש שהוא לא לבד מול משימה גדולה קשה ומפחידה, אלה אחרים נמצאים איתו, מבינים מה עובר עליו ואף מסייעים לו להשיג את מבוקשו – אז הלחץ האינדיבידואלי יורד.

אז לרן בן שמעון יש הרבה מה להגיד לשחקנים בנושא של לחץ, ושיהיה בהצלחה לו ולמכבי.