תפוח חתוך (צילום: אור גץ, ShutterStock)
לפעמים צריך לעצור ולהתבונן על הדברים כפי שהם | צילום: אור גץ, ShutterStock

אנו מקבלים את השנה האזרחית החדשה במתן מתנות,שתייה מרובה והשתכרות וחיפוש בן זוג להתייחדות (בחצות כמובן). אנו מקבלים את השנה היהודית החדשה על ידי תחושת קדושה, זמן לעצירה וחשבון נפש, מתן הזדמנות להתחיל מחדש איחולים ומשאלות וגם הרבה משפחה ואוכל. אפשר לקחת את המעשים הטקסיים והסמליים שרוב האנשים בעולם עושים באופן טבעי בלי להקדיש הרבה חשיבה ולהשתמש בהם בתבונה בכדי לשפר את איכות חיינו ולהפוך לאנשים בריאים יותר ולספורטאים טובים יותר.

העיקרון הראשון עליו הוא העצירה והתבוננות: אתם יודעים פעילות ספורטיבית כרוכה בפעילות רבה ונמרצת ובהוצאת אנרגיות רבות. ממש כמו בחיים, אנו עובדים, מגדלים ילדים, לומדים, נוסעים ועוד. הדת מבינה זאת ומזמינה אותנו לעצור ולחשוב על מה שעשינו בשנה החולפת, על האופן שבו נהגנו ועל הרגלנו, כלפי עצמנו כלפי הבריות ובכלל. על ידי העצירה , החשיבה והמודעות אנו יכולים להבין גם מהם הרגלי התזונה שלנו, כמה אנו מקדישים לעצמנו להרגעות, למנוחת המוח ונפש ולאימון הגוף. במילים אחרות לפני שאנו מחליטים שאנו הולכים וקונים אופניים או מתאמנים למרתון כי כולם עכשיו עושים, עלינו לעצור רגע. לעצור ולבדוק את מצבנו הבריאותי, לשאול את עצמנו מה אנו רוצים להפיק מהאימון ולקבוע לעצמנו מטרות (זה בסדר שהמטרות יהיו ליהנות מהספורט, להיות בחברה, להוריד במשקל ולא רק לתחרות).

לחיצת יד בוצית (צילום: Mark Kolbe, Istock)
גם בספורט תחרותי אפשר לנהוג כבני אדם | צילום: Mark Kolbe, Istock

העיקרון השני הוא ההתחשבות והכרה: אחד הדברים שעושים לקראת השנה החדשה הוא מתן מתנות, בקשת סליחות - אני חושב שהדתות השונות מפנות על ידי הטקסיות הזו את תשומת לב האדם לכך שהוא מצוי במחיצת אנשים אחרים ושעליו להיות מודע למעשיו. במהלך 15 שנים האחרונות בהם אני רוכב, רץ, שוחה ורואה מטופלים וספורטאים, שמעתי והייתי עד למקרים רבים של גירושין בעקבות קונפליקטים רבים שיש לבני הזוג על זמן עם המשפחה לעומת אימונים. הייתי עד למקרים של פגיעת איש ברעהו בעקבות תחרות עסקית, מקצועית וגם ספורטיבית.

מהרגעים היותר מרגשים להם הייתי עד בספורט הם מקרים של פרגון והתחשבות אצל ספורטאים גם כשהם מתחרים זה בזה. הטור דה פראנס סיפק מספר אירועים בהם רוכבים שהתחרו חלקו מים ופרגנו האחד לשני בתקשורת מול כול העולם. רוג'ר פדרר ויריבו האגדי רפא נדאל מראים זה כלפי זה אהדה גדולה אף שהאחד "גזל" תארים יוקרתיים ואף מדליית זהב מהשני. בקיצור חברים , אם עושים ספורט ואם מתכננים את השנה החדשה ורוצים להיות בריאים יותר צעירים יותר וחזקים יותר – זה נפלא רק לשים לב שלא עושים זאת על חשבון אחרים.

אולימפיאדת ברצלונה_1992_נבחרת החלומות (צילום: רויטרס, 2 mako)
מייקל ג'ורדן ונבחרת החלומות - גם ספורטאים גדולים עושים טעויות | צילום: רויטרס, 2 mako

העיקרון השלישי הוא הסליחה וההתמדה: זה כמעט שקוף שהסעיף הזה מזכיר לנו מיד את הימים הנוראים שבין ראש השנה ליום כיפור – סליחות שבין האדם למקום ובין אדם לחברו וכד'. אך אני רוצה לדבר על עקרון אחר המחבר בספורט את הסליחה וההתמדה: והסליחה היא האדם/ספורטאי כלפי עצמו. ראיתי פעם סרטון נפלא על ספורטאי על, ומשפטים שהם אומרים על עצמם , מייקל גורדן האגדי מציין כי החטיא מעל ל 9000 זריקות בחייו, והפסיד כ 300 משחקים, 26 פעמים נתנו לו את הכדור ברגע האחרון בכדי שייקח את הזריקה והוא החמיץ. באותה נשימה הוא מישיר מבט אל המצלמה ואומר שדווקא בגלל שהמשיך לנסות הוא הצליח .

העיקרון של הסליחה וההתמדה מבקש להציע לספורטאי המתחיל, אך גם לספורטאי הגדול מכולם, להבין כי הוא יטעה, כי הוא יפספס, הוא יחטא, ואף יכשל בדרך. אם מדובר על דיאטה אז נאכל גם שוקולד ועוגה טובה שאימא אפתה למרות שאנו מנסים לשמור על דיאטה קפדנית, אם מדובר על אימון אז שתינו קצת יין בערב החג או בילינו עם משפחה ופספסנו אימון. מרק אלן, גדול מנצחי תחרויות איש הברזל, סיפר כי לפני שניצח מספר פעמים ברציפות את התחרויות הקשות בהוואי הוא התחרה מספר פעמים ובכל פעם שהגיע לריצה המפרכת הרי היא ריצת המרתון – הוא התחיל ללכת.

זוזיות חופים (צילום: jupiter images)
בספורט ובחיים, לרוב, טוב יותר ביחד | צילום: jupiter images

אם תדעו שאתם מתמידים במטרה שלכם, שספורט ותזונה נכונה היא אורח חיים – תוכלו להבין ולסלוח לעצמכם גם אם לעיתים טעיתם, לא הצלחתם או מעדתם . בקיצור סלחו לעצמכם והתמידו עם העקרונות.

העיקרון האחרון בהקשר של חגים, ספורט ופסיכולוגיה יהיה הנאה ומשפחה. כפי שציינתי בתחילת הכתבה אנו מקבלים את השנה האזרחית החדשה על ידי שתיית אלכוהול וחיפוש בן/בת זוג להתמזגות ונשיקה. אני מפרש את השתייה כשחרור והנאה ואת ההתמזגות של הנשיקה כמשפחתיות. ובכן מחקרים נרחבים שנערכו בארה"ב מצביעים באופן ברור כי אנשים פונים לעסוק בספורט בגלל צורך ורצון להיות בחברה. כמו כן מראים מחקרים כי ספורטאים מתמידים יותר כאשר עושים ספורט עם מישהו או בקבוצה יותר מאשר לבד. מרכיב משמעותי נוסף הוא ההנאה והשחרור – מצאו את הדבר שאתם נהנים ואוהבים בספורט כיוון שמי שעושה ספורט כי צריך או כי כולם עושים יתקשה להתמיד. אני בטוח כי אם תחשבו על זה תגלו למה אתם נהנים מספורט ? הטניסאית היפה והמוצלחת מריה שראפובה הצהירה כי היא לא "נהנית מאימונים, אך היא מאוד אוהבת לנצח".

מה אתם רוצים להשיג השנה ? ממה אתם נהנים ? האם אתם מתחשבים באחרים ? האם אתם מתמידים וסולחים ? שאלות למחשבה ולפעולה. שנה טובה.