sportFive1332419 (צילום: ספורט 5)
צילום: ספורט 5
יש עוד תקווה (אודי ציטיאט) (צילום: ספורט 5)
יש עוד תקווה (אודי ציטיאט) | צילום: ספורט 5

יורו 2024 בגרמניה מתחיל לתפוס צורה. 17 נבחרות כבר הבטיחו את מקומן, עוד 4 יצטרפו אליהן בשלושת הימים האחרונים של המוקדמות ו-3 האחרונות יגיעו מהפלייאוף, שיתקיים בחודש מרץ.

אותנו, באופן טבעי, מעניין הפלייאוף לאחר שישראל איבדה סיכוי לסיים באחד משני המקומות הראשונים בבית ולהעפיל ישירות ליורו. מלבד הכחולים-לבנים, 6 נבחרות נוספות כבר הבטיחו את מקומן בטורניר שייערך בשלושה מסלולים שונים בשיטת חצי גמר וגמר ב-21 וב-26 במרץ.

מלבד ישראל, גם בוסניה תהיה חלק ממסלול B, בעוד פולין במסלול A ואילו גאורגיה, יוון ולוקסמבורג במסלול C. גם פינלנד תהיה בפלייאוף, אך עדיין לא ברור אם היא תהיה במסלול B עם ישראל או במסלול A.

ישראל ובוסניה הן המדורגות הבכירות במסלול B, לאחר שסיימו ראשונות את הבתים שלהן בליגת האומות. המשמעות היא שהן יארחו את חצי הגמר ויכולות להיפגש רק בגמר. היריבות שלהן בחצי הגמר יהיו שתי הנבחרות הנוספות במסלול B.

אחרי שסרביה הבטיחה היום (ראשון) סופית את המקום שלה ביורו, ישראל תפגוש בחצי גמר הפלייאוף אחת מהשתיים: איסלנד או אוקראינה. ואלה התרחישים:
1. אם אוקראינה מנצחת את איטליה ומעפילה ליורו, ישראל תפגוש את איסלנד
2. אם אוקראינה תסיים בתיקו או תפסיד לאיטליה וצ'כיה לא תפסיד למולדובה, היריבה של ישראל תיקבע בהגרלה
3. אם אוקראינה תסיים בתיקו או תפסיד לאיטליה ומולדובה תנצח את צ'כיה, ישראל תפגוש את אוקראינה

דז'קו. יחכה לנו בגמר? (Getty) (צילום: ספורט 5)
דז'קו. יחכה לנו בגמר? (Getty) | צילום: ספורט 5

הכירו את היריבות
איסלנד

הנבחרת האיסלנדית זכורה לנו היטב בזכות ההגעה לרבע גמר יורו 2016, הניצחון המטורף על נבחרת אנגליה - ומחיאות הכפיים הקצובות של האוהדים (שמאז הפכו לגימיק נפוץ גם בישראל). מאז היא הפסיקה להיות גם במונדיאל 2018 ברוסיה (כולל תיקו עם ארגנטינה ומסי), אבל מאז לא השתתפה בשני הטורנירים האחרונים.

בקמפיין מוקדמות היורו, היא כרגע במקום הרביעי בבית 10, שכלל את פורטוגל, סלובקיה ולוקסמבורג - שסיימו מעליה - ובוסניה וליכטנשטיין שסיימו מתחת. נכון לעכשיו, יש לה 3 ניצחונות בסך הכל בקמפין, תיקו אחד וחמישה הפסדים - ומאזן שערים של 14:17.

את הנבחרת מאמן אגה האריידה הנורבגי, שמונה לתפקיד באפריל האחרון במקומו של ארנאר וידרסון המקומי. בינתיים, הוא ניצח רק שני משחקים מתוך שבעה. השם הגדול של הנבחרת הוא יוהאן גודמונדסון, שמשחק בברנלי האנגלית - יש לו 89 הופעות ו-8 שערים במדים הלאומיים.

אוקראינה
הנבחרת האוקראינית נמצאת בסיטואציה מוכרת לנו היטב; גם היא כרגע תחת מלחמה, ולא מארחת במדינה שלה - את משחק הבית האחרון במוקדמות היורו, נגד צפון מקדוניה, היא קיימה בפראג. אבל למרות התנאים האובייקטיביים הלא פשוטים, נדמה לי שהיא תהיה האופציה הפחות מועדפת מבחינתנו.

בקמפיין מוקדמות היורו, נכון לעכשיו, היא נמצאת במקום השלישי - ובשוויון נקודות עם נבחרת איטליה השנייה בבית (13 נקודות לכל אחת), עם ארבעה ניצחונות, תיקו ושני הפסדים. המחזור האחרון יכריע אם היא תעפיל אוטומטית ליורו, או שתשחק בפלייאוף נגד ישראל.

הנבחרת האוקראינית, שאותה מוביל המאמן ושחקן העבר האגדי סרגיי רברוב, מפוצצת בשחקנים מצוינים. השמות הכי גדולים הם המגן אלכסנדר זינצ'נקו, שמשחק בארסנל, ומיחאילו מודריק שנרכש ע"י צ'לסי בסכום מוערך של כ-100 מיליון יורו. אבל חוץ מהם, אפשר לציין גם את ארטם דובביק וסרגיי ציגנקוב שמשחקים בג'ירונה - מוליכת הליגה הספרדית, ויטאלי מיקולנקו ואיליה זברני שמשחקים בפרמייר ליג (אברטון ובורנמות', בהתאמה), וגם רומן יארמצ'וק שמשחק בוולנסיה. בקיצור, לא משהו שקל להתמודד איתו.

*אם נעבור את חצי הגמר, מי שתחכה לנו שם תהיה ככל הנראה המנצחת בין בוסניה לאחת מבין פינלנד או אוקראינה. בכל מקרה, קל זה לא הולך להיות.