לוח התוצאות מראה: 1:1 זו התוצאה השכיחה (צילום: מערכת ONE)
לוח התוצאות מראה: 1:1 זו התוצאה השכיחה | צילום: מערכת ONE

השוני העיקרי בין משחק הכדורגל לרוב משחקי הכדור הוא בכך שהסטטיסטיקה לא אומרת הרבה על משחק ספציפי. גם מיטב גאוני הכדורגל לא יוכלו להסיק על פי נתונים כגון אחוז אחזקה בכדור או בעיטות לשער מי ניצח במשחק לעומת אחוזים מהשדה בכדורסל או אחוז הגשות ראשונות שנכנסו בטניס, נתונים שבד"כ ילמדו אותנו איך גם נגמר המשחק.

למרות שלמשחק ספציפי אין ממש חוקיות, לליגה שלמה יש ולא נדרש מדגם גדול מדי כדי להבין את המגמה של כל אחת ואחת מהליגות. הנתונים במרוץ השנים ובכל הליגות מאוד דומים ונעים סביב תחום ברור שכל סטיה ממנו היא מעניינת.

קצת יותר מעשרה משחקים בתוך הליגות האירופאיות השונות ואפשר למצוא מגמה. בזמן שבכל העולם יש תחושה שהכדורגל קצת משתגע ומשתנה לנו מול העיניים בישראל גם קורים דברים מוזרים שאנחנו אולי כבר מרגישים בשטח אבל אפשר לראות אותם גם במספרים.

ברוב הליגות הבכירות באירופה במירוץ השנים תוצאת 0:1 היא השכיחה ביותר. אם זו לא תהיה 0:1 זו תהיה בד”כ 1:2 שב-2001/02 היתה לתוצאה האחרונה שהצליחה לדחוק את ה-0:1 מראש טבלת התוצאות השכיחות בליגת העל.

אחרי 11 מחזורים בישראל תוצאת 1:1 עומדת לה בראש הטבלה אחרי ש-15 משחקים נגמרו בתוצאה הזו עד כה (לעומת 27 בסה"כ בעונה שעברה). חולקת איתה את תואר התוצאה השכיחה ביותר היא ה-0:1 המסורתית.

לוח התוצאות מוכיח: הכדורגל השתגע (GettyImages) (צילום: מערכת ONE)
לוח התוצאות מוכיח: הכדורגל השתגע (GettyImages) | צילום: מערכת ONE

לשם ההשוואה באיטליה אלו 1:2 ו-0:1 בראש כשה-0:0 וה-1:1 נמצאות במקום הרביעי והחמישי. בספרד 23 אחוזים מהמשחקים, מסתבר, נגמרים ב-0:1 אך יותר מכל, מעניין מה שקורה עד כה באנגליה שם התוצאה ההזויה משהו, 1:3, הופיעה כבר 17 פעמים העונה ומובילה את טבלת התוצאות השכיחות ביותר. המושבה הישראלית בבלגיה כנראה משפיעה גם על התוצאות שכן גם בליגת הג'ופילר קורים דברים משונים כשה-1:1 צועדת בראש עד כה.

בשאר הליגות (פורטוגל, הולנד, יוון, סקוטלנד קפריסין, פולין ורוסיה) תוצאת ה-0:1 שומרת על מקומה. אם בליגה הבלגית ובליגה הישראלית ההשתחלות של התוצאה המוזרה, ה-1:1, לראש נראית אולי זמנית אז בצרפת זו כבר יותר מתופעה שם 33 משחקים הסתיימו בשער לכל קבוצה אחרי שבעונה שעברה כבר לקחה התוצאה את הבכורה. נתון מדהים כשיותר מרבע מהמשחקים העונה הגיעו לחוסר הכרעה אך עם תזוזת הרשת משני צידי המגרש.

עדן בן בסט. 90 דקות בתיקו ה-12 העונה (צילום: מערכת ONE)
עדן בן בסט (ONE) | צילום: מערכת ONE

המשמעות הברורה היא שבליגת העל הולכות נקודות 'לפח' כשב-28 אחוזים מהמשחקים (כל תוצאות התיקו) נאבדות ארבע נקודות (שתי נקודות לכל קבוצה) לעומת שלוש נקודות שנעלמות להן מהקבוצה המפסידה במקרה של הכרעה במשחק. מי ששוברת את הנתון הזה בקלות, בעיקר הודות לתוצאת ה-0:0, היא הליגה הספרדית שם 31 אחוזים מהמשחקים נגמרים בתיקו.

גם הליגה האיטלקית עומדת באותה שורה (28 אחוזים) כשהאנגלית (24 אחוזים) והגרמנית (21 אחוזים) מהוות את הליגות עם אחוזי ההצלחה הגבוהים יותר של הקבוצות עצמן בעקבות כך שמחולקות יותר נקודות בממוצע. מתוך שאר הליגות האירופאיות הליגה היוונית היא צמודה עם 32 אחוזים מהמשחקים שנגמרים בחלוקת נקודות אך גם בנושא הזה הליגה הצרפתית מייצרת נתון שיא כש-37 אחוזים מהמשחקים מסתיימים בתיקו.

מילאן חוגגת. הליגה האיטלקית השתנתה? שלא יעבדו עליכם (רויטרס) (צילום: מערכת ONE)
מילאן חוגגת. הליגה האיטלקית השתנתה? שלא יעבדו עליכם (רויטרס) | צילום: מערכת ONE

אלופת ה-0:0 והשערים הנקיים באירופה - הליגה הלאומית
אם המגמה של הליגה הבכירה בישראל מתחילה להתבהר אז כשמביטים על הליגה השניה, הליגה הלאומית, הדברים דומים אך במובן מסוים 'מגעילים' יותר כשהתוצאה השכיחה, בצוותא עם ה-0:1 הרגילה, היא התוצאה המושמצת, ה-0:0 עם 18 פעמים (22.5 אחוזים) בהן נגמר משחק בתיקו חסר שערים.

הנתון נהיה מרשים יותר כמשווים אותו לשאר הליגות באירופה כשהליגה הפורטוגלית היא אלופת ה-0:0 האירופית עם 15 אחוזים מהמשחקים שמסתיימים בתוצאה הזו (12 משחקים). ספרד באופן מפתיע במקום השני עם 14.55 אחוז מהמשחקים שהסתיימו ב-0:0, כפול באחוזים מהעונה שעברה. הליגה בה הסיכוי הנמוך ביותר לראות את התוצאה שהוציאה שם רע למשחק הכדורגל היא הליגה ההולנדית שם רק שלושה משחקים (2.78 אחוזים) הסתיימו ב-0:0.

שחקני איינדהובן חווגים (משה חרמון) (צילום: מערכת ONE)
שחקני איינדהובן חווגים (משה חרמון) | צילום: מערכת ONE

אם בשערים עסקינן אז בליגת העל הפועל ת"א היא הקבוצה הפוריה ביותר עם 2.1 שערים למשחק אז בליגה הלאומית זו נס ציונה שהבקיעה שער וחצי למשחק בינתיים. ריאל מדריד (3.55) ומנצ'סטר סיטי (3.55) שולטות באירופה בתחום הזה כשברצלונה (3.09), באיירן מינכן (2.67) ומנצ'סטר יונייטד (2.55) מסתדרות בטופ 5 של הליגות הבכירות. בשאר הליגות, פ.ס.וו אינדהובן מעמידה נתון מרשים של 2.75 כשגם פנאתנייקוס שלא הצליחה לקנות גול בבלומפילד מול מכבי ת"א כבשה כבר 19 שערים שמהווים 2.71 שערים למשחק.

הנתונים האלו כמובן גם מרמזים קצת על ממוצע הכיבושים למשחק שם גם הליגה הלאומית שלנו מצטיינת עם נתון שלילי מדהים של 1.90 שערים למשחק בלבד. ליגת העל במצב טוב בתחום הזה כש-2.63 שערים נכבשים למשחק בממוצע. הליגה האנגלית נהנת מריבוי השערים ונמצאת על נתון של 2.99 שערים למשחק, נתון שבעונות כתיקונן נשבר על ידי הליגה הגרמנית שכרגע נמצאת קצת קצת מאחור עם 2.91 שערים למשחק. מי שדיבר על התעוררות הליגה האיטלקית יהיה קצת בבעיה עם נתון של 2.44 שערים למשחק בלבד, נתון שפל שהליגה לא ידעה בעידן הנוכחי.

לטו. בבלומפילד הוא לא יכל לקנות גול, פאו אחת הפוריות ביבשת (יניב ג (צילום: מערכת ONE)
לטו. בבלומפילד הוא לא יכל לקנות גול, פאו אחת הפוריות ביבשת (יניב גונן) | צילום: מערכת ONE

הליגה הבלגית מצליחה לתת פייט באופן מפתיע לליגה האנגלית שגם שם נכבשו עד כה 2.99 שערים למשחק אך מי ששוברת שיא בנושא הזה בנתון מדהים היא הליגה ההולנדית שם נכבשו 3.25 שערים למשחק עד כה ולא פחות מעשרה משחקים למשל נגמרו ב-2:2 או תשעה שנגמרו ב-0:4.

סיכום מעבר למספרים - מה למדנו?
אז אחרי הרבה מספרים בוא נסכם קצת את מה שלמדנו מכל זה. הליגה הישראלית היא צמודה אך לא צמודה בהרבה מהרגיל כשהליגה היוונית למשל תספק משחק תיקו אחד על כל שלושה ששוחקו בממוצע. הליגה הספרדית מייצרת הרבה תוצאות 0:0, הרבה יותר מכרגיל עד כה אך גם היא לא קרובה אפילו לליגה המאופסת ביותר שבה לא נכבשים כמעט שערים, הליגה הלאומית בישראל. התעוררות שערים בליגה האיטלקית? יציאה מהאפרוריות של ארץ המגף? לא מסתדר עם נתון שפל מבחינת שערים למשחק.

מחפשים גולים והרבה? כרגע התשובה בליגה האנגלית, הבלגית ויותר מכולן בליגה ההולנדית שתספק לכם את ההגנות הכי חלשות לעומת ההתקפות המשוגעות. אם אתם צריכים קבוצה שתכבוש אתכם אז זו כנראה ריאל מדריד או מנצ'סטר סיטי, הפוריות ביבשת שמעמידות עד כה נתונים מפלצתיים.

מלול מול רפאלוב (רשמי קלאב ברוז´) (בעז גורן) (צילום: מערכת ONE)
מלול מול רפאלוב. השפיעו עם הליגה הבלגית? (הרשמי של קלאב ברוז´) | צילום: מערכת ONE

מה המספרים האלו מספרים לכם ומה מאחורי הסטטיסטיקה זה עוד נראה בהמשך הדרך, בינתיים שווה פשוט לעקוב ולנסות להבין האם הכדורגל אכן משתנה לנו מול העיניים או שזו רק הרגשה.