הח"כים. גם הם בעד כחול-לבן (GettyImages) (צילום: מערכת ONE)
הח"כים. גם הם בעד כחול-לבן (GettyImages) | צילום: מערכת ONE

נבחרי הציבור, חברי הכנסת של ישראל, אינם מתלהבים, בלשון המעטה, מהרעיון למנות זר למשרה הרמה ביותר של הספורט המקומי - מאמן נבחרת ישראל בכדורגל. ההתנגדות באה מכל קצות הקשת הפוליטית. 

בכוונת יו"ר ההתאחדות, אבי לוזון, להחתים בשבוע הבא מאמן שככל הנראה ייבחר משני מועמדים - לואיס פרננדס או ויניפרד שייפר, כשהעדיפות הברורה היא לצרפתי. שני המאמנים, שלא ממש הרשימו בקריירות האירופאיות שלהם, לא עושים רושם מיוחד גם על נבחרי הציבור שלנו.

השר לענייני מיעוטים, פרופ' אבישי ברוורמן התייחס לעניין באומרו "אני תמיד בעד כחול-לבן, גם במקרה של בחירת מאמן לאומי. כל עוד לא מגיע מאמן מהשורה הראשונה בעולם, עם תוכנית עבודה מסודרת לכמה שנים, יש לנו מספיק מאמנים ישראלים שיכולים לעמוד בדרישות התפקיד. אלישע לוי, אלי גוטמן, רוני לוי או אייל ברקוביץ' יכולים אף הם להעלות אותנו ליורו הקרוב. החתמת מאמן זר שלא מהשורה הראשונה, בעלות מיליוני יורו, היא בזבוז משווע של כספי ציבור".

לחבר הכנסת עמיר פרץ גישה מקורית: "אני מעדיף מאמן ישראלי, אפשר למצוא מאמן ישראלי ראוי. אין סיבה שבכל פעם שמשהו לא מצליח, נחפש פיתרון בחו"ל. עוד מעט הישראלים ירגישו מיותרים פה. אם אחד לא מספיק מבחינת איכות, שייקחו שני מאמנים ישראלים, אפילו שלושה". 

חבר הכנסת, יואל חסון, מקדימה חושב שהבעיה של הנבחרת עד כה לא היתה בעמדת המאמן: “אני חושב שבחירת מאמן זר זה כיוון לא נכון. הוכח שיש קושי למאמנים זרים לתפעל שחקנים מקומיים. צריך מישהו שיכיר את התרבות והמנטליות המקומית. לא הייתי ממהר לקבל החלטה על מאמן זר אלא מנסה לסגור עם מאמן ישראלי בעל שיעור קומה. בכלל, אני לא חושב שהבעיה בכדורגל הישראלי זה מאמן. חשוב לבדוק דברים נוספים כמו הכשרת שחקנים, אימונים והשקעה בספורט".
 

תשובתו של השר מיקי איתן מהליכוד מורכבת יותר: "יש חשיבות לייבוא מאמנים מחו"ל ברמה גבוהה, בעלי שיטות אימון מתקדמות, אבל העדיפות צריכה להיות למאמנים ישראלים, אפילו אם הם פחות טובים. יש עניין של ייצוג לאומי ומאמן זה חלק מהעניין".

לואיס פרננדז (גיא בן זיו) (צילום: מערכת ONE)
לואיס פרננדז. פוטר בבושת פנים משתי הקבוצות האחרונות בהן אימן (גיא בן זיו) | צילום: מערכת ONE

"מאמנים גרועים יש גם בישראל, לא צריך להביא מחו"ל", אמר ח"כ אורי אורבך מהבית הלאומי. "מאמן זר אינו ערובה להצלחה, אני חושב שתפקיד מאמן הנבחרת צריך להיות השאיפה של כל המאמנים בישראל ומינוי של מאמן מקומי לתפקיד נותן זריקת עידוד לכל המערכת".

אורבך הישווה את תפקיד המאמן הלאומי למינוי רמטכ"ל או מפכ"ל, כאשר ניתנת חשיבות למינוי אדם המקובל על המערכת ושבא מבפנים. העיתונאי לשעבר הוסיף כי "יש פה אמירה בעלת ערך לאומי, רצוי שזה יהיה מישהו שמכיר את האופי, השחקנים והקבוצות לאורך שנים, כמו את המנטליות הישראלית הייחודית". אורבך הזכיר גם כי בפעם האחרונה שהנבחרת עלתה למונדיאל הדריך אותה ישראלי, עמנואל שפר.

איתן כבל. קורא לבטל את המחזור הקרוב (צילום: מערכת ONE)
איתן כבל (ONE) | צילום: מערכת ONE

פרננדס, בעבר מאמן בית"ר ירושלים וכרגע המועמד המוביל לאמן את הנבחרת, פוטר משתי הקבוצות האחרונות בהן אימן. בעונה שעברה אימן בריימס מהליגה השניה בצרפת ובסיום העונה שעברה עם פרננדס, ירדה הקבוצה לליגה השלישית.

ח”כ מאיר שטרית מסיעת קדימה נשמע גם הוא נחרץ בעד מינוי ישראלי: “לא צריך למנות זר, יש מאמנים ישראלים שיוצאים לחו”ל ומקבלים תשבוחות. זה הגיוני שיעמוד ישראלי בראש קבוצה שמייצגת את מדינת ישראל".

"אם מדברים על שייפר או פרננדז - אז עדיף ישראלי". כך אמר ח"כ איתן כבל מהעבודה, שהדגיש כי לא למאמנים האלה פילל: "אם כל הכבוד להם, הם אפילו לא בליגה השניה של מאמנים לאומיים בעולם. עדיף למנות את אלי גוטמן".

מאמן זר, דווקא בשנת כחול-לבן
השנה החליטה הממשלה על שנת כחול-לבן, קרי תמיכה בייצור ישראלים, ולייבא כמה שפחות מחו"ל. ח"כ דני דנון התייחס לנקודה הזאת בדבריו: "דווקא בשנת הכחול-לבן יש גורמים ששוקלים לקחת מאמן זר בכסף רב. יש לנו הרבה מועמדים ראויים בארץ שלדעתי יכולים לעשות את העבודה בצורה לא פחות טובה".

שטרן חלובה ואבי לוזון (אמיר לוי) (צילום: מערכת ONE)
אבי לוזון ושטרן חלובה. לוזון רוצה זר, הח&"כים לא מסכימים (אמיר לוי) | צילום: מערכת ONE

לעניין הכספי התייחס יו"ר ועדת החינוך והספורט, ח"כ זבולון אורלב מהבית הלאומי: "צריך לבחור את המאמן המקצועי ביותר וזה השיקול המרכזי. עם זאת, יש מגבלה הקשורה בהוצאה הציבורית שכרוכה בשכרו, זו חייבת להיות במסגרת של תשלום סביר".

"לא כל זר הוא טוב בהכרח בגלל שהוא זר", אומרת יו"ר השדולה לקידום הספורט, ח"כ רונית תירוש מקדימה. "שייפר הגיע להישגים באמירויות ובקמרון אבל אין לו ניסיון בשנים האחרונות מול קבוצות אירופיות. הביאו לפה מאמנים מדרג רביעי באירופה, כמו מתיאוס ופרננדס, העיקר להביא זר. אם היה כסף היינו מביאים את הידינק או מוריניו, אבל במצב הנוכחי הייתי נשארת עם ישראלי וממנה מישהו שהצליח עם הנבחרות הצעירות, כמו מוטי איווניר או גיא לוי".

רונית תירוש. &" (גיא בן זיו) (צילום: מערכת ONE)
רונית תירוש (גיא בן זיו) | צילום: מערכת ONE

ח"כ עתניאל שנלר מקדימה חושב שהמקור לבעיה היא חוסר הפרגון הישראלי: "אני לא אוהב את הכוונה למנות מאמן זר, אבל אולי מכאן המאמנים הישראלים ילמדו לקח ויתחילו לפרגן אחד לשני".

נבחר ציבור נוסף שהביע התנגדות הוא ח"כ אילן גלאון ממר"צ, התומך בהפועל קטמון, ומאמין בהחזרת השפיות והאהבה לכדורגל במקום הסגידה לשחקני רכש: "יש הזנייה בענפי הספורט מאז שמרבים להביא שחקני רכש וזרים. קל וחומר שאתנגד לייבוא מבחוץ בכל הקשור לנבחרת לאומית".

יש להניח כי מינוי גרמני למאמן נבחרת לאומית יעורר אי נחת בקרב ישראלים רבים. ח"כ מיכאל בן ארי מהאיחוד הלאומי התייחס בסרקסטיות להצעה להביא מאמן גרמני: "בקצב הזה לוזון עוד יחליט להחליף את השחקנים הישראלים בגרמנים ואת הקהל בקהל מגרמניה. אולי גם ישירו במשחקים את ההמנון הגרמני?" הוסיף בן ארי בציניות. "יש מספיק שחקנים ומאמנים מוכשרים בישראל, והנבחרת הלאומית צריכה לשקף את החברה הישראלית, לכן זו תהיה טעות להביא מאמן מגרמניה או מכל מדינה אחרת".

לימור לבנת. ראש עיריית חולון בירך אותה על התערבותה בנושא (דרור עינ (צילום: מערכת ONE)
לימור לבנת. כבר הצהירה כי לא תתערב בשאלת מינוי המאמן (דרור עינב) | צילום: מערכת ONE

שרת הספורט, לימור לבנת, כבר הצהירה כי לא תתערב בשאלת מינוי המאמן.

תגובת ההתאחדות לכדורגל לידיעה: "מינוי המאמן לנבחרת ישראל נעשה משיקולים מקצועיים בלבד. ההתאחדות היא זו המחליטה על מינוי מאמנים".