חלק מקמפיין נגד האלימות של קרית שמונה (משה חרמון) (צילום: מערכת ONE)
חלק מקמפיין נגד האלימות של קרית שמונה (משה חרמון) | צילום: מערכת ONE

הקרן החדשה לישראל פירסמה את דו"ח ההגינות בליגת העל בכדורגל מטעם תכנית 'בועטים את הגזענות והאלימות מהמגרשים' למחזור השביעי ובו, כמו כמעט בכל שבוע מככבים אוהדי בית"ר ירושלים, הפעם גם לחיוב.

הנהלת עירוני קרית שמונה יצאה בשבוע שעבר בקמפיין נגד האלימות הגוברת ביציעים ושחקני הקבוצה אף התארחו בשבוע שעבר בפאנל בעיר, במהלכו בני בן זקן, שחקן הקבוצה, עמד על השפעת השחקנים: "לפעמים גם אנחנו השחקנים אחראיים למה שקורה ביציע, כי אנחנו מעבירים לקהל ממה שקורה במגרש".

במשחק הקבוצה נפרס שלט ענק שנוא את הכיתוב: "קרית שמונה אומרת לא לאלימות". בכניסה למשחק הוצבו דיילות שחילקו עלונים הקוראים לאוהדי הקבוצה לנקוט בעידוד הוגן ולצד הקריאה תמריץ: במידה והקבוצה תזכה בפרס הקבוצה ההוגנת, אזי הנהלת הקבוצה תחלק פרסים יוקרתיים לאוהדיה, כגון טיסה עם הקבוצה בקיץ למחנה האימון.

אוהדי בית"ר י-ם הניפו כרזה שבה נכתב: "גזענות = פחדנות" וקבעו תקדים בהתנגדותם הפעילה לקריאות הגזעניות מצד החלק המסית בקהל. י', אוהד הקבוצה ומשקיף ותיק בתכנית העיד: "אוהדים רבים תמכו במניפי השלט ומחאו כפיים, אך כמה אוהדים שהתנגדו לשלט ניסו להוריד אותו בכח, ללא הצלחה".

עמותת אוהדי מכבי נתניה, החורטת על דגלה את מיגור הגזענות והאלימות, קיימה לפני משחק הקבוצה את בימת ההייד פארק הראשונה בספורט הישראלי. תכנית 'בועטים את הגזענות והאלימות מהמגרשים' הייתה היוזמת ונותנת החסות של האירוע שבו האוהדים קיבלו מיקרופון ובמה כדי לומר להנהלה את אשר ליבם.

אוהדי נתניה קיבלו במה פתוחה לומר את אשר על ליבם (יניב גונן) (צילום: מערכת ONE)
אוהדי נתניה קיבלו במה פתוחה לומר את אשר על ליבם (יניב גונן) | צילום: מערכת ONE

ר' המשקיף, שנכח ביציע אוהדי מכבי ת"א, מעיד על התנגדות מצד קבוצת אוהדים ביציע לקריאות הגזעניות של חלק מקהל הקבוצה: "במהלך השמעת השירים נגד טועמה והערבים, נשמע שיר של כ-10 אוהדים: 'הבאנו רדיוס עלינו' – להבנתי התייחסו לעונשים שמכבי ת"א סופגת עקב האלימות והגזענות ביציע".

הנהלתה של מכבי חיפה הדפיסה על גבי כרטיסי הכניסה למשחק את הכיתוב: "בחיפה בועטים את הגזענות מהמגרש". כמו כן, כתוביות הסברה כנגד הגזענות והאלימות הוקרנו על גבי המסך האלקטרוני שבאצטדיון לפני המשחק ובמחצית.

מנגד, נרשמו גם אירועים שליליים ואלו הבולטים שבהם: כ-1000 אוהדים של בית"ר י-ם, יושבי היציע המזרחי, קראו בדקה ה-84 למשחק: "מוות לערבים". במהלך המשחק אוהדי הקבוצה קראו מספר רב של פעמים "מחבל" אל עבר שחקני בני סכנין, כל אימת שהאחרונים נגעו בכדור.

במשחק של בית"ר מול בני סכנין בטדי היו י' ות' המשקיפים ביציעי אוהדי בית"ר י-ם ובני סכנין ורשמו: "נראתה כמות אדירה של מאבטחים שנכחו בכניסה לאצטדיון, בתוכו וביציאה. היציעים נפתחו בדיוק שעה לפני המשחק, דבר שגרם ללחץ מטורף בכניסות".

אוהדי בית&"ר ירושלים. עלו לקבוצתם בנקודת ליגה (משה חרמון) (צילום: מערכת ONE)
אוהדי בית&"ר. כ-1000 מהם קראו בדקה ה-84 מוות לערבים (משה חרמון) | צילום: מערכת ONE

המשקיף ד' (שהוא אוהד של בית"ר), שנכח ביציע המזרחי: "בדקה ה-84 למשחק כ-1000 אוהדים קראו 'מוות לערבים'". יותר אוהדים מביעים התנגדות לקריאות הגזעניות ביציעים, אך מנגד החלק המסית בקהל מגביר את עוצמת וחומרת הקריאות.
 

ריטואל השירה הקבוע נגד ערביי ישראל נשמע גם אמש מספר פעמים על ידי חלקים מאוהדי הקבוצה: "מה סלים עושה פה, אני לא יודע. פה זה מדינת היהודים, אני שונא אותך טועמה, אני שונא את כל הערבים".

במשחק אחר, מאות מאוהדיה של מכבי ת"א קראו מספר פעמים במהלך המחצית השנייה: "אין ערבים – אין פיגועים" וכמו כן שרו את השיר הידוע נגד סלים טועמה שהוזכר בפסקה הקודמת.

אוהדי מכבי ת&"א. שרו שירים נגד סלים טועמה (רועי גלדסטון) (צילום: מערכת ONE)
אוהדי מכבי ת&"א. שרו שירים נגד סלים טועמה (רועי גלדסטון) | צילום: מערכת ONE

במהלך המשחק בין הפועל תל אביב למכבי פתח תקווה, נזרק מוט פלסטיק מיציע אוהדי המלאבסים לעבר הספסל שלהאדומים. במהלך המשחק נכח ס' המשקיף ביציע אוהדי הפועל ת"א, שהעיד: "בבידוק למשחק יכולתי להכניס טנק אם רציתי. המאבטחים האזרחיים הם ברובם מבוגרים, נראה שחלקם גם לא כשירים מבחינה בריאותית".