בתום משחק כדורגל שולי בליגת העל אמר מאמן הפועל חיפה, ניצן שירזי: "הפועל פתח תקווה פשוט רצתה יותר ובליגה שלנו מי שרוצה יותר פשוט מנצח". אם אכן נכונים הדברים של שירזי, אז כן שכל אימוני הכדור במהלך השבוע עם ספרינטים ובעיטות אמורים לבוא לצד עבודה על הרצון ובעצם עבודה על הראש של השחקנים.

בהקשר הזה מספרת המאמנת המנטאלית, צופית תדמור, על הספורטאי הישראלי. תדמור עבדה עם מספר קבוצות ומחלקות נוער כמו רמת השרון, הפועל כפר סבא, מכבי תל אביב ועוד, אך עיקר עבודתה היא באופן פרטי מול אלו שמאמינים שהראש שלהם מפריד בינם לבין מיצוי יכולת הגוף.

"הרבה ספורטאים מגיעים אליי עם בעיה". סיפרה תדמור. "אני אסביר את זה דרך משל הנמר. לא מעט כדורגלנים ישראלים חושבים שהם לא צריכים להיות מהירים יותר מהנמר כדי שלא יטרוף אותם, אלא רק מהירים יותר מאחד האנשים שלידם כדי שהנמר בעצם יטרוף אותו והם יצאו בריאים ושלמים. בהקבלה לכדורגל פה אנחנו נכנסים לבינוניות".

כל ספורטאי מתמודד יום יום עם בעיות של מוטיבציה ורצון, כפי שנכתב בהתחלה. תדמור מחלקת את המניעים לשלושה חלקים שספורטאי, כבר שהוא צעיר, חייב לבחון לעומק: "אם ילד בא ואומר לי 'אני רוצה להגשים את החלום של אבא שלי' אז אנחנו בבעיה. זאת לא מוטיבציה שתחזיק לאורך זמן. אם אחר יבוא ויגיד, 'אני נהנה ממה שאני עושה' אז זה קצת יותר טוב, אבל עדיין לא מספיק. ילד צריך לבוא ולהגיד, 'אני מת על מה שאני עושה, מוכן לעשות הכל כדי להצליח ולהגיע לרמות הגבוהות ביותר'".

צופית תדמור. "בישראל נכנסים לבינוניות" (יניב גונן) (צילום: מערכת ONE)
צופית תדמור. "בישראל נכנסים לבינוניות" (יניב גונן) | צילום: מערכת ONE

והאם יש דוגמא לזה? במסגרת עבודתה עם רמת השרון בתקופתו של צביקה צמח, פגשה תדמור את שחקן הקבוצה אז, ערן זהבי, עליו היא מספרת: "כבר אז היה אפשר לראות שיש פה שחקן עם יכולות מנטאליות חזקות, לא פחות מאלו שיש לו ברגליים. הוא תמיד משחק עד השניה האחרונה, כאילו היתה הראשונה, ולראייה השערים שלו בדקות האחרונות. לא סתם זה הוא שמבקיע ונמצא שם ברגעים האחרונים והמכריעים".

צופית אדמור (יניב גונן) (צילום: מערכת ONE)
צופית אדמור (יניב גונן) | צילום: מערכת ONE

תדמור מנועה כמובן מלספר על אלו שהיא עובדת איתם באופן אישי, אבל ניתן לראות את סגנון אוכלוסיית המטופלים באתר שלה - http://www.mentali.co.il/ . בכל זאת יש לה מסר להורי הכדורגל הישראלי: "הלב של ההורים תמיד במקום הנכון, אבל בסופו של דבר יש הרבה שמזיקים. יש כאלו שהציפיות שלהם מילדיהם לא ריאליות. הם יכולים לצאת נגד הקבוצה, נגד המאמן, אבל בסופו של דבר היחיד שמפסיד מכל הסיפור זה הילד שלהם וזאת בטח לא המטרה שלהם".

זהבי בועט (יוסי ציפקיס) (צילום: מערכת ONE)
זהבי בועט (יוסי ציפקיס) | צילום: מערכת ONE

בין אם מדובר על קבוצה על סף ירידת ליגה או אחת שמתמודדת על האליפות, או אם מדובר על שחקן ספסל שרוצה להגיע להרכב ושחקן הרכב שרוצה להגיע לאירופה, חשוב לעבוד לא רק על החלק בגוף שבועט, אלא גם על זה שנוגח.